Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Eny.x píše:
To mi prijde fakt úchylny, byt s rodicema a div ne, jeste babkama
a proč ne? někdo to tak má, je zvyklý slavit s rodičema, s babičkama.
@Lejaa No prave, mne prijde, ze se ani nesnazis chapat pocit jineho cloveka, pokud je to neco, s cim nesouhlasis. Beru tvuj nazor a dekuju za nej, jen mi prijde, ze pokud se ani nezamyslis nad tim, ze by mohl nekdo pocitovat neco jineho nez ty a pokud ano, tak to smetes ze stolu a kategoricky predneses ten svuj jako jediny spravny. Kdybych k tomu, co me trapi pristoupila stylem, kterym vystupujes ty, tak to dopadne tak, ze priteli zabalim kufr a poslu ho na Vanoce k rodicum a ani by me nenapadlo premyslet nad jinymi moznostmi. Je fajn, ze mas sve presvedceni, ale trochu empatie neuskodi…presto diky.
@Lejaa No prave, mne prijde, ze se ani nesnazis chapat pocit jineho cloveka, pokud je to neco, s cim nesouhlasis. Beru tvuj nazor a dekuju za nej, jen mi prijde, ze pokud se ani nezamyslis nad tim, ze by mohl nekdo pocitovat neco jineho nez ty a pokud ano, tak to smetes ze stolu a kategoricky predneses ten svuj jako jediny spravny. Kdybych k tomu, co me trapi pristoupila stylem, kterym vystupujes ty, tak to dopadne tak, ze priteli zabalim kufr a poslu ho na Vanoce k rodicum a ani by me nenapadlo premyslet nad jinymi moznostmi. Je fajn, ze mas sve presvedceni, ale trochu empatie neuskodi…presto diky.
@Anonymní píše:
Já tě chápu, můj muž by nejraději seděl na štědrý den u televize a postopadesáté osmé koukal na Popelku a cpal si břicho. Jenže se špatně oženil, takže musí dopoledne do muzea, ke svým rodičům, k mým rodičům a večer dárky. Letos navíc pojedeme k nejstarší dceři i s prostřední a jejím přítelem. Kdybych měla trávit štědrý den jen s ním a nejmladším synem, tak se zblázním. A návrh co jsem dala slavit s přítelem a druhý den s rodinou dohromady se ti nelíbil?
@boball To je u nas bohuzel nerealne, protoze nasi bydli 300 km od nas a po Vanocich se chodi na navstevu k pribuznym pritele (tatinek, babicky), takze bychom se trmaceli na Moravu s miminem 25.12. a hned dalsi den zase zpet. Jestli budeme jen ve trech, tak nasi prijedou po Vanocich k nam, ale…to uz nebude ono. Ja vim, ze to asi chci moc dokonale, ale je to jeden den v roce, ktery je pro me dulezity (ne ten den, ale byt s rodinou, mou puvodni i soucasnou…)
@Anonymní píše:
@boball To je u nas bohuzel nerealne, protoze nasi bydli 300 km od nas a po Vanocich se chodi na navstevu k pribuznym pritele (tatinek, babicky), takze bychom se trmaceli na Moravu s miminem 25.12. a hned dalsi den zase zpet. Jestli budeme jen ve trech, tak nasi prijedou po Vanocich k nam, ale…to uz nebude ono. Ja vim, ze to asi chci moc dokonale, ale je to jeden den v roce, ktery je pro me dulezity (ne ten den, ale byt s rodinou, mou puvodni i soucasnou…)
V tom případě bych udělala epesní štědrý den až po vánocích, kdy tvoje rodina přijede. Miminku je to jedno a pro dospělé je to jen den v kalendáři, jde spíš o atmosféru rodiny.
Hele upřímně, tyhle věci jsou o kompromisu. Taky jsem byla na Vánoce u manželovy rodiny, kde to pro mě byla ukrutná nuda: oni celý den jen čumí na televizi a maminka v mikrokuchyni vaří, kmitá a chystá. U nás doma se až 24. zdobí stromeček, dělají se misky se chvojím (pozůstatek z dob, kdy jsme jezdili naším trabošem na chalupu až po práci, tzn. 23. večer, a vše se muselo nachystat až tam), s bráchou se pokaždé pohádáme, odpoledne stojíme frontu na koupelnu, protože se musíme umýt, nalíčit, převléknout (u manžela mají celý den totéž oblečení)…prostě myslela jsem, že se tam ukoušu.
Ale bylo to fér.
On byl s námi a musel snášet naše hádky, tak já zase přežila jejich nudu ![]()
Totéž po narození dcery, první rok jsme byli sami, ji nešlo počítat - jen jsme se modlili, aby nás nechala najíst - a já se hrozně nudila; ale slíbila jsem muži, že až budeme rodina, budeme mít rodinné svátky. Zlepšilo se to, když nám přibyla návštěva. Loni dcera chtěla pod stromeček k babičce, a letos už to nechávám úplně na ní - asi bude chtít být doma.
Chci říct, Vánoce jsem zažila takové i makové, některé pro mě lepší, jiné horší - ale pokud bych si už dva měsíce předem malovala, jak to bude hrozné a jak budu trpět, tak to samozřejmě takové bude. Možná bys měla trochu přemýšlet o situaci svého partnera a začít si zvykat na to, že jste odteď už rodina vy tři a nejsi dítě, které potřebuje k dobré atmosféře maminku. Začni se těšit na to, že začíná něco nového, nejsi už přece malé dítě, a místo fňukání můžeš vymýšlet, jaké si udělaáte „svoje“ vánoční zvyky, abyste měli Štědrý den pěkný.
@Slečna Ferka Diky za nazor a cas, ktery jsi venovala odpovedi. Kdybych potrebovala maminku, tak od 16 nebydlim mimo domov, nemam dite a partnera, ale bydlim s maminkou, nosim stejny uces a pleteme spolu po vecerech ponozky. Ono je docela zajimave sledovat vase reakce a udelat si obrazek o tom, jaky vztah mate ke svym rodicum a rodinam. Udelejte si vlastni vanocni zvyky - mnozne cislo predpoklada ucast vice nez jedne osoby, v tom pripade asi budu muset pozadat o asistenci sousedy, pritel nema zajem o vanocni zvyky ani atmosferu. Ano, resim to skoro o dva mesice dopredu, protoze to chci mit naplanovane a ze fnukam? Nejsem holt drsnacka, ktera ma patent na rozum
Nevadi mi jine nazory, nez mam ja, vadi mi, ze ze me delate rozmazleneho spratka, kvuli tomu, ze mam rada svou rodinu a chtela bych byt na Vanoce s ni. nicmene taky dekuju.
Tak zopakuji, co uz jsem psala - jestli je pro tebe a partnera idealnim resenim travit Vanoce oddelene, tak to tak udelejte. Treba vasi rodinnou tradici bude jet kazdy sam ke svym rodicum. Jo, vyslechnes si, ze je to uchylne, ujete a buhvi co, ale jste dva dospeli svepravni lide a muzete se rozhodnout jak chcete. Ono se u nas moc nenosi byt jiny. My taky nedelame spoustu veci standartne a co ![]()
Ahoj, bydlim s partnerem a synkem, rodice mam 80 km daleko. Prvni samostatne svatky byly trochu zvlastni, taky jsem to obrecela, byli jsme sami dva, ale to si casem sedne. Minuly rok byly poprve i s malym a bylo to kouzelne. Tvuj pritel se o vanocni zvyky nezajima, protoze je nejspis nezna a ty mu je ani nechces ukazat, protoze ti to prijde uz predem marne. Tak to na me aspon pusobi. My si na ne ale nepotrpime taky, ani jeden. I tak si delame krasne a pohodove Vanoce. Rano varime, zdobime stromecek, pak si dame neco lehkeho na obed, povecerime, dame si darky a mezitim se divame na pohadky. Druhy den prijdou partnerovi rodice. Moji rodice jezdi i 14 dni predem, predame si darky, uziji si prcka a ja jich a na Stedry den si telefonujeme, abychom si poprali a vyzvedeli, co prinesl Jezisek
Zkuste to nejak takto nenasilne a treba ta atmosfera vyplyne tak nejak sama od sebe. Dej mu „rozkazem“ nazdobit stromecek, kdyz nebude chtit, udelej to sama, aspon bude podle tvych predstav
V klidku a pohode si uvar, divejte se na telku, k veceri si zapalte svicky, neformalne si dejte darky, proste si udelejte super den a vecer. A pristi Vanoce muzes zase neco pridat.
@Anonymní píše:
Taky díky za názor, to je pro mě poučné - bez ironie.
Nicméně ty zase nechceš dělat nic proto, aby jsi danou situaci s přítelem o Vánocích změnila. Prohlásíš, že budeš zamačkávat slzy a snažit se nechceš;)
@Anonymní píše:
To je právě to co jsem psala na začátku, ty chceš všechno nebo nic. Když nebudeš u rodičů, tak to podle tebe nebude ono. V tom případě je chyba v tobě a ty se musíš zamyslet sama nad sebou. Mě jde tedy o to, abych ty Vánoce trávila se svými blízkými a je mi jedno jestli se sejdem u nás, u našich nebo u bratra.. o tom to je
@Lejaa Dobre, ja se nad sebou zamyslim a napisu Jeziskovi o novou povahu, abych uz nechtela travit Vanoce s temi, ktere mam nejradsi a tak, jak mam rada. Dekuju za tip
Samozrejme ze vim, ze to nebude ono, jelikoz umim srovnat dve situace, na tom neni nic sloziteho a ty situace si dokazu predstavit - jde preci jen o muj zivot a me pribuzne, tak asi vim, co od koho muzu cekat. To ze jsem predem nestastna ze Stedreho dne ve stavajici rodine neznamena, ze v ni ten Stedry den nakonec travit nebudu anebo ze nebude zadny Stedry den. Nicmene zamyslim se nad sebou a treba me to primeje radovat se z Vanoc bez nejblizsich, kdy bude vsechno jen na mne a jeste budu sledovat, jak pritel prevraci oci v sloup. Ale uz zase fnukam, takze radeji uz nic : )