Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Marion84 píše:
@Eny.x co ti na tom přijde úchylneho? Jak slavis ty Vánoce? U nás se sejde nejbližší rodina. Jinak já jsem jedinacek, přítel ma dve sestry, kdyby v jejich rodine byli vztahy ok, tak je pozvu i s detma atd. Bylo by nás něco kolem dvaceti - a věz, že by to byli úžasné Vánoce plny pohody a rodinné atmosféry. Mě přijde úchylné, kdyz po večeři jdou lidi do hospody a nebo na diskotéku! To je úchylné…, ale ne že je z rodinou! A pokud jsou tam babči a dedouskove, kterým je víc jak 80 a do toho male děti, něco úžasného.
@Verca1989 píše:
Myslím si holky, že většina z vás tohle nezažila a prostě to nepochopí.
Já zakladatelku celkem chápu, když je prostě člověk z domova na něco zvyklý a najednou je to celé jinak…a koukat na Štědrý den na otráveného chlapa je o ničem. My to doma nemáme teda až tak, normálně večeříme společně, rozbalujeme dárky společně ale přítel je pořád v takové křeči, přijde mi, že ho to prostě nebaví, loni se hned po rozbalení dárků sbalil a šel spát, já se těšila, že si spolu sednem, mrknem na pohádky, dáme si víno a ono nic, byla jsem vážně hodně zklamaná. A to máme 2,5 letou dceru, takže by měl mít důvod se aspoň trochu snažit. Když jsem bydlela u našich, bydleli jsme ve stejném domě ještě s babičkou, dědou, strýcem a jeho rodinou a večeřeli jsme všichni společně, to samé rozbalování dárků, panovala vždy uvolněná atmosféra, nikdo se k ničemu nenutil, prostě to bylo přirozené, proto jsem i já teď z toho dost nesvá a nevím co změnit, aby to přítele bavilo. Dům je vyzdobený, samozřejmě míváme kapra, salát, peču vlastní cukroví, dávám si záležet aby všechno vypadalo a stejně to přítele nijak nebere…
tady to chápu, je to fakt smutné…
@AndreaS92 píše:
@Verca1989 loni jsme trávily štědrý večer s tchanovcema a uchylne jsem si nepripadalajak jsem psala dali jsme si večeři, rozbalili dárky, koukli na pohádku ochutnali cukroví a jaká to byla pohoda!
Slečna nebo paní by si u rodičů připadala uchylne no co na to říct
nj bohužel, pokud v rodině nejsou dobré vztahy, tak to holt asi někomu tak přijde ale já teda Vánoce s celou rodinou pohromadě milovala ![]()
@Eny.x
Mě to teda úchylné nepřijde. Když jsme ještě trávili Vánoce doma, tak s námi na Štědrý den byla vždycky babička a strejda a bylo to fajn.
Nečetla jsem celou diskuzi, ale já si myslím, že jsi prostě jen zvyklá trávit vánoce s rodiči, proto se ti to teď zdá divné. Věř mi ale, že jakmile budeš trávit vánoce se svou rodinou, bude to mít své kouzlo a už se ti nebude chtít měnit. Já jsem se s přítelem sestěhovala těsně před vánoci (ještě tehdy bez dítěte), udělali jsme si Štědrý večer a šli k mým rodičům (ale oni bydlí 200m od nás). Další rok na Štědrý den jsem byli u rodičů odpoledne a pak si udělali večer už jen pro sebe a bylo to super. No a když už jsme měli přírůstek, byla to nádhera trávit večer ve třech. K rodičům jsem zašli odpoledne a večer už byl jen náš. Opravdu jde o zvyk a jednou se stane, že už si to ani jinak nebudeš umět představit. Vždyť rodiče nijak neošidíš, můžeš se s nimi vidět o svátcích. A počkej až dítě povyroste a uvidíš pod stromečkem ty rozzářená očička. Prostě jste rodina a zase začne vaše tradice…
Zakladatelko - já bych možná zapracovala i na tom, že byste jeli všichni společně k tvým rodičům. Něčím ho zkusit nalákat
. Třeba by pro něj nakonec bylo přínosné, že Vánoce se dají slavit i jinak. Nebo vy tři doma, ale dohodnout se předem s partnerem, že to nebude bojkotovat, a zkusí se věnovat jen vám a užít si ten den. Napéct cukroví, vyzdobit byt, stromeček, nějaké tradice atd. Sama bez partnera bych asi nejela.
@Verca1989 přesně, miluji to byt všichni pohromadě, ale bohužel, jsou u nich v rodinné nejaky hádky mezi sebou a riskovat že se mi povrazdi u večeře teda nechci. Já jsem schopna pozvat na štědry den i bezdomovce. To by Mě přítel, ale hnal! ![]()
Děkuji všem za názory… @bramburka81 : Já primárně nechci, abychom byli každý zvlášť a ani nechci, aby bylo just po mém (jet k našim), chápu jeho argumenty, i když si myslím, že by to byly hezké Vánoce i pro něj…
Ještě mě napadlo vykašlat se na Vánoce úplně, ale stejně bych byla příští rok ve stejné situaci, když už bude dítě vnímat, co se děje…
@bramburka81 píše:
Zakladatelko - já bych možná zapracovala i na tom, že byste jeli všichni společně k tvým rodičům. Něčím ho zkusit nalákat. Třeba by pro něj nakonec bylo přínosné, že Vánoce se dají slavit i jinak. Nebo mě to vy tři doma, ale dohodnout se předem s partnerem, že to nebude bojkotovat, a zkusí se věnovat jen vám a užít si ten den. Napéct cukroví, vyzdobit byt, stromeček, nějaké tradice atd. Sama bez partnera bych asi nejela.
To mě také napadlo. Ale jen v případě, že nebude zásadně proti. Třeba by se mu to zalíbilo, když uvidí, jak jinak se dají Vánoce slavit. Můj muž byl třeba z Vánoc u našich nadšený a to se mu tam poprvé ani moc nechtělo.
Doma jsme to mývali tak, že mamka vařila, my jsme uklízeli, taťka chystal stromek do stojanu, zabil - vykuchal a nachystal mamce kapra na obalování. Já jsem pak zdobila stromek. Dokud babička mohla chodit, tak chodila na vánoce k nám. Pak už nemohla, tak jsem se před večeří sbalili a jeli jí popřat (cca 2 min. autem). Jinak po večeři jsme šli rozbalovat dárky, pak jsem se všichni dívali na pohádky, jedli u toho cukroví a býval i zmrzlinový pohár.
To samý jsem zavedla u své rodiny.
Vím že u manželové chodili ještě na štědrý den po babičkách a dědečcích, ale to my neděláme. Na štědrý den chci být v klidu doma. Po návštěvách chodíme až další dny.
@Verca1989 S rodinou mam vztahy v pohode, akorat nesnáším kdyz se montují do veci do kterých jim nic neni, takže jsem si nastavila urcite mantinely a nazdar!
Nevidím na tom noc špatného a proste manzela a deti beru jako tu HLAVNÍ RODINU ![]()
My jsme první roky s manželem absolvovali dva Štědré dny, dvě večeře, dvoje rozdávání dárků v jeden den
. Bylo nám oběma líto, že by rodiče byli sami. Potom jsme měli pár let Vánoce jen sami s dětma, taky to bylo fajn. A předloni měli být mí rodiče úplně sami bez babičky, tak jsme je pozvali k nám a byla jsem moc ráda. Loni byli také u nás. Pro nás oba s manželem by bylo ideální pozvat celé rodiny a mít u nás doma velké rodinné Vánoce
.Každý by něco přinesl, nedělalo by se z toho nějaké drama, prostě pohoda, klid a příjemná atmosféra
.
@Eny.x ne, není na tom nic špatného, jen není zapotřebí psát, ze trávit Vánoce s rodicema nebo tchanovcema babickama apod.je uchylne ![]()
@Anonymní píše:
Děkuji všem za názory… @bramburka81 : Já primárně nechci, abychom byli každý zvlášť a ani nechci, aby bylo just po mém (jet k našim), chápu jeho argumenty, i když si myslím, že by to byly hezké Vánoce i pro něj…
Ještě mě napadlo vykašlat se na Vánoce úplně, ale stejně bych byla příští rok ve stejné situaci, když už bude dítě vnímat, co se děje…
Vykašlat na Vánoce ne, už kvůli dětem.
Tak to znovu proberte a zkuste se dohodnout na nějakém kompromisu. Např. kdybyste jeli k vašim, tak byste jim vystvětlili, že přítel se nechce pořád družit a chce mít i svůj klid. Tak by se třeba večer zavřel do pokoje s tabletem a užil si i toho klidu pro sebe. Nebo Vánoce doma a dohodnout se na kompromisu.
Já teda ještě děti nemám, ale taky trávíme Vánoce všichni společně (rodiče + sourozenci s partnery) a nic špatného na tom nevidím ani si nepřipadám jako mamánek nebo nesamostatná osoba.
Každý nemá to štěstí že má s rodiči skvělé vztahy, já je ale mám a i když budu mít děti budeme to slavit stejně. Mám to jednodušší v tom, že přítel s rodiči být o vánocích nechce a u nás mu to nevadí ![]()
Rozhodně bych se o tu chvíli neošidila jen na základě opačných názorů v diskuzi.