Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@martina.se Díky za názor, ale zdá se mi, že jsi dost přísná. Možná se v tomto chovám jako mamánek, ale mám se celé Vánoce trápit, zatímco příteli jsou Vánoce celkem fuk? Nikdy jsme spolu na Vánoce nebyli, uvědomuju si, že máme dítě a není to stejné, ale že by mi mělo být stydno? To si úplně nemyslím…
ano, jsem přísná. Ale nepřijde Ti fakt divný ho prostě nechat samotnýho? Jste snad partneři, ne
ano, píšu za sebe, mi by bylo stydno ho nechat samotného. Nenutím tu myšlenku Tobě, píšu to za sebe..a jaké Vánoce budeš dělat, takový vzor přebere dítě - teď je mrně, ale když uvidí, že je na vánoce bez táty, tak asi nic moc ![]()
Jak bych se zachovala?? Představ si to z pohledu přítele. Jako „jo jsme rodina, ale běž na Vánoce domů, já je chci trávit jinde..“
to jako nemůžete přijet druhý den na oběd???
Ono strašně záleží, jak moc je to příteli jedno. Bylo by mu jedno, kdybys odjela s prckem k rodičům a on byl jinde? Pak myslím, že tvůj problém není ani tak jenom ve Vánocích, ale něco doma u vás není v pořádku…viz. tvůj poslední příspěvek - bude se těšit k počítači :/. To nebude jen o Vánocích, hm?
Příspěvek upraven 07.11.14 v 13:20
Měla jsem podobné pocity. Muž vždycky chtěl, abychom byli jen spolu, ale pouze ve třech mi to přišlo takové smutné… divné. Když byl dceři rok, byl u nás kamarád, to bylo fajn, aspoň jsme byli tři. Nepomohlo by Ti taky pozvat někoho, kdo nebude s rodinou? ![]()
@beruska9 píše:
My to tak delali jeste nedavno, i kdyz teda nemame dite…nevim, proc stydno, oba jsme si to tak uziliS rodinou travime behem roku minimum casu jinak…a je nam pres 30
Poprve jsme spolu byli na Vanoce tusim pred 3 nebo 4 lety
něco jiného, když má člověk děti ![]()
Já teda byla moc ráda za Vánoce ve třech. Štědrý den jen my 3 a pak návštěvy rodin. Podle mě vánoce a atmosféru dělá ženská, tak si je vytvoř podle svého a uvidíš, že chlap se přidá. Ten můj taky nebyl na nějaké hezké svátky zvyklý, ale jakmile přičichl k vánoční atmosféře u nás, tak nechce jinak:-)
@Anonymní píše:
@Šarlota4 : O tom se snažím sama sebe přesvědčit, ale když si to reálně představím, tak to bude křeč, přítel to možná udělá, ale jen proto, aby mi to nezkazil a už se bude těšit k počítači :/
Tak ale neni chyba ve vanocich nebo v rodine, ale v partnerovi. Rozhodne neklesej namysli uz predem budes zbytecne otravena. Udelejte si hezky vecer. Uvidis, ze kdyz to udelas na pohodu - bude vonet cukrovi a zapalite si prskavku ( jen priklad ) tak to bude fajn
@martina.se Samozřejmě, až bude dítě větší, tak bychom byli spolu, jedná se o tyhle Vánoce, kdy z toho ještě nemá rozum…
@Anonymní píše:
@martina.se Samozřejmě, až bude dítě větší, tak bychom byli spolu, jedná se o tyhle Vánoce, kdy z toho ještě nemá rozum…
za sebe říkám, že bych byla s chlapem a s mrnětem.. příští rok budeš řešit stejné dilema, tak proč to neudělat hned?
příští rok bude dítko vnímat a ty budeš smutná, bo to budou první vánoce bez rodičů ![]()
@sad 1 Ono to asi tak vyznělo, neříkám, že je to muž snů, ale na ty Vánoce to prostě vnímám mnohem víc…
@sad 1 píše:
Ono strašně záleží, jak moc je to příteli jedno. Bylo by mu jedno, kdybys odjela s prckem k rodičům a on byl jinde? Pak myslím, že tvůj problém není ani tak jenom ve Vánocích, ale něco doma u vás není v pořádku…viz. tvůj poslední příspěvek - bude se těšit k počítači :/. To nebude jen o Vánocích, hm?
Asi tak. Upřímně, i kdyby tradice nějak nemusel, přece si nenechá ujít dceřiny první Vanoce???! ![]()
Edit: narozky opravený za Vánoce, k dceři nevím, jak jsem se dostala
asi mi praskla cévka ![]()
Příspěvek upraven 07.11.14 v 13:25
Chápu tvé pocity. Když nás s manželem čekaly první společné Vánoce, tak jsem taky byla nesvá, byla jsem do té doby zvyklá slavit s našima, kdy jsem se vlastně pořád chovala jako „dítě“, navařila máma, já jí jen drobně pomáhala, ale v podstatě celé Vánoce táhla a organizovala máma. No a pak to vlastně celé bylo na mě, já měla „udělat“ Vánoce. Najednou jsem si uvědomila, že už nejsem to „dítě“ a z toho to možná pramenilo. A to jsme navíc byli ještě bez dětí, tak to bylo takové zvláštní.
Ale nakonec jsme si to udělali prostě hezké, po svém, dali jsme si kapra, rozbalili dárky, nalili vínko, koukali na pohádky..
A další dny obráželi příbuzenstvo - jo, bála jsem se, ale užila jsem si to.
Takže si absolutně nedovedu představit, že bych trávila Vánoce zvlášť, kór když už máte dítě. Člověk prostě jednou musí dospět:)
@Anonymní píše:
Hezký den, trápí mě blížící se Vánoce - máme tříměsíční miminko, s přítelem jsme ještě nikdy o Vánocích nebyli spolu, byla jsem vždycky s rodiči a bratrem. Partner na věci okolo Vánoc moc není, já je naopak mám ráda a děsím se těch letošních, které bychom měli trávit jen my dva a miminko. Naši mi nabídli, abychom byli u nich, ale je to přes celou republiku a přítel z toho není nadšený, což i chápu, protože by tam přece jen neměl svůj klid, připadal by si jako na návštěvě. Nejsem mamánek, od 16 jsem mimo domov, ale Vánoce si opravdu nedokážu představit jinde než doma s našima a teď už i mimčem. Upřímně - ani by mi nevadilo, kdyby byl přítel u své rodiny a já u své, ale asi se to nehodí. Bojím se, že tyhle Vánoce budou smutné a nejradši bych, aby ani žádné nebyly
Jak byste se zachovali na mém místě?
Právě proto, že na to s chlapem máte odlišný pohled a každý Vánoce jinak prožíváte, tak byste je měli trávit spolu ať se sjednotíte.. Abyste pak vašemu dítku nepokazili první Vánoce co si b pamatovat..
Vůbec nevím, jak jsem přišla k tomu, že máte dceru, pardon
asi předešlé diskuze…