Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@eedi : Nejlepší by bylo, aby Ti dali žádanku z CAR, kde uvedou i důvody, proč to chtějí dovyšetřit. Oni už budou vědět. Ale v zásadě jde o trombofilní mutace a možná pár dalších faktorů srážlivosti. Jde o to, že kdybys měla vyšší sklony ke srážení, tak se může stát, že díky nějakým mikrosraženinám v cévách se k miminku nedostane výživa, a proto se pak nevyvíjí. Je to celkem běžné. Taky protilátky proti fosfolipidům se vyšetřují, ale ty třeba u nás v CAR dělají hned na začátku. No možná by bylo dobré s nimi promluvit a doptat se, co přesně Ti už dělali a ten zbytek si nechat vypsat. Po tolika potratech je potřeba do té hematologie hrábnout.
Jinak, já jsem v pohodě. Je mi už tři týdny permanentně špatně, budí mě to i v noci, ale říkám si, že takovouhle „prkotinu“ už prostě musím vydržet, po tom všem, co mám za sebou. Navíc mám před sebou tu vidinu, že to snad po prvním trimestru přejde. Jinak všechno OK, jsem víc unavená, ale to mě neobtěžuje, prostě víc spím. ![]()
eedi pokud nevyjde tedka iui tak ivf az na podzim,no nekdy srpen zari to uz je v planu,dam si chvilu od toho pauzu,vycistit hlavu a proste nejak zapomenout ze uz jsou to 3 roky.a chci se v caru zeptat zda mi udelaji ten test z krve na amh .eedi opravdu to neni jednoduche k ivf musis mit ddobrou psichyku a byt v pohode,proto u nas ta pauza mezi iui a ivf ,protoze u prvni iui jsem tomu hodne verila a malem mne to slozilo,asi 14dni jsem s toho byla uplne mimo.eedi a ty jed na dovcu urcite ti to pomuze a bude ti pak o hodne lip a i prace ti pomuze a pak se do toho znova pustis jednou to vyjit musi.
Eedi, já ti moc s tím vyšetřením neporadím, mě na něj poslali z genetiky a rovnou do trombo centra na Karlák, objednací doba horší než v na imuno v Podolí. Volala jsem tam v knětnu a už v lednu jsem se tam dostala. Naše lékařská odbornice je Motýlek.
Holky děkuji,
Motýlku já právě chci změnit CAR,chodila jsem do Gennetu a nebyla jsem tam spokojená,prostě jak továrna na děti,ale po potratech ani slovo na vše jsem se musela ptát a tak. Muj dr. mi doporučuje Sanatorium Art v Ceských Budějovicích,tak to tam asi zkusím,mám to i o kousek blíž než do Prahy. Chtěla bych aby se o mě starl jeden dr. a ne pokazdy někdo jiny,ten pak nevi s kým má tu čest…Asi se tam rovnou objednám,protože ted to chci zkusit hned po 2menzes,protože pred tím jsem cekala skoro rok a nic…ted chci využít toho jak se říká,že je pohnojeno
A nevite jak je to z kartou,dají mi jí v CAR,mám tam dost vysledků?????
Motylku to vydržís,to už je maličkost,jak jsi rikala,tak hlavně at je mimi o.k. Za chvili más po 1.trim a pak bude pohodaaaaaa ![]()
Hani je mi jasny,že clověk se na to musí připravit psychicky,není to jednoduch…
Tak si užiješ léto a pak pujdete do toho… A zkus přet tím nejak očistit i tělo,dobrá je řízená detoxikace,hodně se to pred IVF doporučuje…
Eedi: budeš je muset požádat o výpis z karty. Já si teda doma schovávám veškeré zprávy, odborná vyšetření apod. Nosím kopie jak do CARu, tak mojí gynekoložce a třeba to trombo, nebo štítnou žlázu i obvodní doktorce.
Motýlice: když je ti blbě, tak se říká, že těhu dobře prosperuje.
Mě už ty moje únavové stavy přecházejí.....
Hani, Eedi: já teda nevím, ale psychicky se na to připravit… podle mě to nejde. Stejně na to budeme furt myslet. Já si myslím, že nejdůležitější je do toho nejít jak psychické trosky a někde vyščťourat optimismus do života.
Eedi: taky mám v plánu pokračovat, když bude pohnojeno.
Holky, mě bolí břicho a záda jako před MS. Tak snad se to před tou revizí nespustí samo.
Capelu taky nějaké kopie mám ale ne vse,tak uvidime…
Zada a břico mě taky pred tím bolelo,neboj i kdyby se to spustilo,tak evizi ti udělat musejí,bude to v pohodě…
A jak ty jsi spokojena iscare?
Eedi: jsem tam moc spokojená. Sice jsem uvažovala, že když se to teď nepovede, že bych změnila, ale spíš proto, abych vnitřně cítila změnu, než že bych byla nespokojená. Chodím k mladé doktorce, je jí něco přes 30, ale podle mě má našlápnuto stát se velkou kapacitou v oboru. Už teď je fakt dobrá, hodně holek v diskuzi o Iscaru si ji chválí. Ona totiž přemýšlí. Kouká ti do karty, listuje v ní a člověk má určitou jistotu, že pro ní není kus, který se podobá někomu, kdo tam byl před ním, ale bere nás jako individua. Přišla tam od Apolináře, takže má dobrou klinickou praxi, což je taky výhodné. A nemá svoji vlastní ordinaci mimo centrum, takže se tomu opravdu věnuje. Mám ji ráda, chodím k ní od srpna loňského roku.
Tak to je super,když clověk najde někoho kdo k tomu je a může mu věřit. A chodís pouze k ní? Mě totiž nejvíc vadilo jak jsem pokaždé sla k někomu jinému.
eedi i u nas to je tak ze si mne prehazovali v caru jak horkej brambor,taky mne to desne stve ze se tak stridaji.akorat kdyz jdu na konzultaci tak se objednavam k te jedne doktorce protoze je vyborna,ale jinak kdyz jdu na ultrazvuk nebo na iui,tak to neovlivnim jak se to strida.
eedi: Jak píše Capel, na výpis z dokumentace máš nárok, takže si jej určitě vyžádej, ať Ti nedělají všechno znova. S těmi mnoha doktory to máš těžké, myslím, že je to ve všech CAR víceméně podobné. Nedá se vždycky objednat jen k tomu svému… Mně se vcelku dařilo objednávat se ke dvěma dr., což mi přišlo jako rozumný kompromis mezi jedním dr. a celým CARem. Ale pak máš služby o víkendech, nějaké dovolené a tak, takže ve finále jsem stejně nakonec roztáhla nohy téměř před všemi dr. v centru. Do jisté míry se tomu nevyhneš.
hanka: Záleží samozřejmě na diagnóze, ale já jsem třeba IVF snášela psychicky o hodně líp než IUI, protože při stimulacích na IUI mi věčně nic nerostlo a depky byly obrovské. Při IVF najednou spousta folíků, tak mě to hrozně povzbudilo, že přece jen trochu funguju, když se tomu pomůže a že nejsem ztracený případ. V tu chvíli jsem nějak věřila, že jednou to vyjde a mnohem líp jsem se pak vyrovnala s neúspěchem. Přísahám, že po negativním testu z IVF jsem ani nebrečela. Takže pro mě bylo IUI rozhodně větší zápřah na psychiku. Dokola se koukat na to, jak to nikam nevede, to je pro silné povahy. U IVF vidíš celý ten průběh, říkáš si nejdříve „super, mám vajíčka“, pak zase „super oplodnila se nám“ a „super několik embryí se vyvíjí“…atd. Je tam hodně takových malých krůčků, které Tě nabíjejí optimismem a vědomím, že ne úplně všechno je v těle špatně.
Holky, dovolte otázku z neznalosti… na revizi se musí při ZT vždycky? Nedávají tomu šanci, že by se to odmenstruovalo samo? Souvisí to vlastně i s tou Capelčinou poznámkou - vadilo by vlastně, kdybys to teď dostala?
motolice mozna mas pravdu co pises,u mne reakce da se rict taky nulova pokazdy jen jeden folik.stejne jsi dobra mne by neuspesna prvni ivf asi polozila.ale musi to vse clovek zvladnout pro mimi udela vse.a proto u mne posledni iui,pak odpocinek a v srpnu ivf.vis motelice ja si musim vybirat na ivf s chvalne srpen zari,protoze ivf je celkem zasach do tela,a ja mam prez leto celkem co delat abych byla v pohode mam astma a silnou alergii na pil tak mne to vzdycky hodne rozhodi.
Motylku vím že se tomu asi nevyhnu,ale mě prostě vadil ten přístup,vůbec nikdo nevedl v patrnosti,že potrácím,jen chtěli abych za kazdou cenu otěhu… no uvidíme kam nakone půjdu,hodně se mi líbí Repromeda,ale ta je v Brně,coz mám 160km a jeste ta blbá a problémova D1. Na jejich stránkách se alespon zminují o tom že se zabívají potrácením a nekolikrát jsem si s lékařou odsud psala a fakt mě to zaujalo,le Brno asi nedáme,ach joo.
Jinak u ZT nemusí vždy být revize,já jí poprvé taky neměla,ale to platí spíš pro hodně mladé těhu/u mě 5tt a hcg 105/ale u staršího ji dělají teměř vždy hlavně kvůli zbytkům v děloze a kvůli infekcím z odumřelých tkání,takže myslím,že Capelu se tomu bohužel nevyhne.