Společný majetek po svatbě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
36556
5.5.16 10:05
@Kiwi118 píše:
@Ellusa takže pokud tě správně chápu… byt byl, je a bude vždy můj… dům bude vždy manželův… bez ohledu na to, na koho jsou hypotéky, kdo je splácí, z jakých peněz atd? Prostě je rozhodující, kdo byl v katastru jako vlastník před svatbou? (pokud jsme to samozřejmě nijak nezměnili)

Byt je tvůj, dům je jeho.

Ale vaše dluhy (hypo) se platí po vstupu do manželství ze společných peněz, takže jeden na druhém můžete chtít vypořádání (půlku toho, co se vložilo v době manželství).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
5.5.16 10:11

Začínám se v tom malinko už orientovat, takže všem děkuji za příspěvky!

Další dotaz, možná hloupý, v případě smrti jednoho z nás, jde vše toto stranou (co, kdy, kdo nabyl) a prostě vše co ten zemřelý má (ať už majetek či tu hypotéku) automaticky dědí ten druhý?

Příspěvek upraven 05.05.16 v 10:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9173
5.5.16 10:14

@Kiwi118 pokud mas byt, neprodavej ho.. Je to investice, ve které se ti hodnotí penize a mas zpětná vrátka. Pronajmi, popr. mysli na to, ze muze byt pro vaše dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
5.5.16 10:14
@Ellusa píše:
@Kiwi118 Ano, co je na koho napsáno před svatbou, zůstává v jeho vlastnictví i po ní. Nicméně to neznamená, že ten druhý pak nemá v případě rozvodu právo na vypořádání financí, které do toho byly investovány po svatbě, protože to je pak vždy ze společných peněz (SJM) bez ohledu na to, na koho je psán účet nebo hypotéka. Po svatbě je jedno, na koho je fyzicky psaný účet v bance, stává se součástí SJM, takže i výplata každého z vás bude součástí SJM a je jedno, jak to budete mít doma fakticky nastavené (zda oddělené finance nebo společné). Takže pokud budete po svatbě dávat na splátku hypotéky např. 10 tis. měsíčně, tak v případě rozvodu by měl on nárok na to, abys mu vrátila z toho polovinu. Samozřejmě to platí i obráceně. Nebo třeba nová okna, po svatbě se dá do nich třeba 200 tis., při vypořádání SJM je má ten druhý nárok na svou polovinu zpět, při zohlednění samozřejmě opotřebení, takže by to nebyla plná polovina, ale třeba jen čtvrtina, pokud by od té doby už uplynul nějaký čas atd. Toto je hodně zjednodušeně napsané, posuzuje se hodně faktorů, souhlasím s @zoidberg, abyste to ošetřili ještě před svatbou.
@Ellusa Dům právě ještě na nikoho napsaný není. Jde ho pak při zápisu do KN napsat na nás oba, když pozemek je jen jeho? Není už stavba součástí pozemku a musí mít tím pádem stejného vlastníka?

Příspěvek upraven 05.05.16 v 10:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
5.5.16 10:15
@Kiwi118 píše:
Začínám se v tom malinko už orientovat, takže všem děkuji za příspěvky!Další dotaz, možná hloupý, v případě smrti jednoho z nás, jde vše toho stranou (co kdy kdo nabyl) a prostě vše co ten zemřelý má (ať už majetek či tu hypotéku) automaticky dědí ten druhý?

Dědí se podle dědických tříd, pokud máte děti, tak by se jeho majetek dělil rovným dílem mezi děti a tebe. Pokud děti nemáte dědí manželka a jeho rodiče (popřípadě třetí osoba sdílející domácnost minimálně rok nebo je to osoba výživou závislá na zemřelém).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
5.5.16 10:19
@radkka píše:
Dědí se podle dědických tříd, pokud máte děti, tak by se jeho majetek dělil rovným dílem mezi děti a tebe. Pokud děti nemáte dědí manželka a jeho rodiče (popřípadě třetí osoba sdílející domácnost minimálně rok nebo je to osoba výživou závislá na zemřelém).

Počkej, takže kdyby manžel zemřel, já bych musela jeho rodiče z toho domu vyplatit??? I v případě, že budu spoluvlastník domu? Nebo jen v případě, že moje jméno v katastru nebude?
Dítě je na cestě, takže až se narodí, rodiče ztrácí nárok na dědický podíl? Chápu tě správně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17308
5.5.16 10:22
@Kiwi118 píše:
@Ellusa Dům právě ještě na nikoho napsaný není. Jde ho pak při zápisu do KN napsat na nás oba, když pozemek je jen jeho? Není už stavba součástí pozemku a musí mít tím pádem stejného vlastníka?Příspěvek upraven 05.05.16 v 10:20

Ano, ale tuším, že se bere jen pozemek pod domem, tedy zastavěná plocha. Zbytek zahrady může být kohokoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
5.5.16 10:23
@Kiwi118 píše:
Počkej, takže kdyby manžel zemřel, já bych musela jeho rodiče z toho domu vyplatit??? I v případě, že budu spoluvlastník domu? Nebo jen v případě, že moje jméno v katastru nebude?
Dítě je na cestě, takže až se narodí, rodiče ztrácí nárok na dědický podíl? Chápu tě správně?

Až se narodí dítě, tak se bude dědit v první třídě - ty a dítě.
Když nemají manželé dítě, dědí pozůstalý manžel a rodiče, přičemž manžel dědí polovinu.

První třída dědiců (podle § 1635)
Jako první po zůstavitelovi dědí stejným dílem děti a manžel nebo manželka. Nedědí-li některý z potomků, zákonem daný podíl připadá jeho dětem. To samé platí v případě vzdálenějších potomků.

Druhá třída dědiců (podle § 1636)
Pokud nedědí potomci, dědictví připadá manželovi, zůstavitelovým rodičům, popřípadě všem dalším osobám, které se zůstavitelem sdíleli společnou domácnost po dobu nejméně jednoho roku před smrtí, nebo na něm byli výživou závislí. Také v tomto případě dělí všichni pozůstalí stejným dílem. V případě manželky či manžele se však musí jednat o nejméně polovinu pozůstalosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
5.5.16 10:25
@Kiwi118 píše:

Veškerý manželův majetek bude součástí dědického řízení, takže i třeba polovina domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
5.5.16 10:27
@zoidberg píše:
Ano, ale tuším, že se bere jen pozemek pod domem, tedy zastavěná plocha. Zbytek zahrady může být kohokoliv.

A třeba taky příjezdová cesta, což by mohl být v případě sporů problém :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.5.16 10:30

@Kiwi118 No tak si zajděte k notářovi a dejte byt, dům, pozemek do SJM, ať je všechen majetek vás obou. Nebo to nechcete?
Teď jsme to taky řešili, nic složitého na tom není. Notář vše sepíše a na katastru zařídí. Půjdete to tam jen podepsat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
5.5.16 10:32
@Fialka Fialová píše:
@Kiwi118 No tak si zajděte k notářovi a dejte byt, dům, pozemek do SJM, ať je všechen majetek vás obou. Nebo to nechcete?
Teď jsme to taky řešili, nic složitého na tom není. Notář vše sepíše a na katastru zařídí. Půjdete to tam jen podepsat…

Přesně tak :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
5.5.16 10:35

Uf, tak ještě, že je dítě na cestě. Nerada bych se přetahovala o dům s jeho rodiči, ti by to asi chtěli do halíře :-) Takže až se malej narodí, můžu být v klidu, že v případě smrti manžela (dost těžko se to teda píše) budu já i naše dítě zaopatřené střechou nad hlavou a s nikým se nebudeme muset dědicky vyrovnávat…

No a jinak to tedy vypadá, že se nevyhneme notáři a veškerý můj a jeho majetek takto vyřešíme, aby byl prostě všechen NÁŠ společný. Protože v případě rozvodu by to asi snadné nebylo, jak to tak čtu. Jen ten pozemek fakt nevim, to rodiče vyletí z kůže, až zjistí, že jsem „dostala“ půlku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
5.5.16 10:41

A vlastně by určitě šlo u toho notáře nějak ošetřit, že v případě rozvodu a by mě manžel vyplatil pouze z hodnoty domu a ne z hodnoty pozemku. Aby teda jeho rodina mohla klidně spát, že ho jednou neoškubu o rodinné dědictví, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26295
5.5.16 10:52
@Kiwi118 píše:
@Ellusa Dům právě ještě na nikoho napsaný není. Jde ho pak při zápisu do KN napsat na nás oba, když pozemek je jen jeho? Není už stavba součástí pozemku a musí mít tím pádem stejného vlastníka?Příspěvek upraven 05.05.16 v 10:20

POkud dům na nikoho napsaný není, tak zajděte k notáři a sepište nároky, na které se dohodnete doma. Jinak stavba není součástí pozemku, my to taky tak máme. Já vlastním pozemky, s manželem oba 1/2 domu, což jsme řešili teda ještě před svatbou a pak se to podávalo na KN.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí