Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kiwi118 No tak si zajděte k notářovi a dejte byt, dům, pozemek do SJM, ať je všechen majetek vás obou. Nebo to nechcete?
Teď jsme to taky řešili, nic složitého na tom není. Notář vše sepíše a na katastru zařídí. Půjdete to tam jen podepsat…
@Fialka Fialová píše:
@Kiwi118 No tak si zajděte k notářovi a dejte byt, dům, pozemek do SJM, ať je všechen majetek vás obou. Nebo to nechcete?
Teď jsme to taky řešili, nic složitého na tom není. Notář vše sepíše a na katastru zařídí. Půjdete to tam jen podepsat…
Přesně tak ![]()
Uf, tak ještě, že je dítě na cestě. Nerada bych se přetahovala o dům s jeho rodiči, ti by to asi chtěli do halíře
Takže až se malej narodí, můžu být v klidu, že v případě smrti manžela (dost těžko se to teda píše) budu já i naše dítě zaopatřené střechou nad hlavou a s nikým se nebudeme muset dědicky vyrovnávat…
No a jinak to tedy vypadá, že se nevyhneme notáři a veškerý můj a jeho majetek takto vyřešíme, aby byl prostě všechen NÁŠ společný. Protože v případě rozvodu by to asi snadné nebylo, jak to tak čtu. Jen ten pozemek fakt nevim, to rodiče vyletí z kůže, až zjistí, že jsem „dostala“ půlku.
A vlastně by určitě šlo u toho notáře nějak ošetřit, že v případě rozvodu a by mě manžel vyplatil pouze z hodnoty domu a ne z hodnoty pozemku. Aby teda jeho rodina mohla klidně spát, že ho jednou neoškubu o rodinné dědictví, ne?
@Kiwi118 píše:
@Ellusa Dům právě ještě na nikoho napsaný není. Jde ho pak při zápisu do KN napsat na nás oba, když pozemek je jen jeho? Není už stavba součástí pozemku a musí mít tím pádem stejného vlastníka?Příspěvek upraven 05.05.16 v 10:20
POkud dům na nikoho napsaný není, tak zajděte k notáři a sepište nároky, na které se dohodnete doma. Jinak stavba není součástí pozemku, my to taky tak máme. Já vlastním pozemky, s manželem oba 1/2 domu, což jsme řešili teda ještě před svatbou a pak se to podávalo na KN.
@Kiwi118 píše:
A vlastně by určitě šlo u toho notáře nějak ošetřit, že v případě rozvodu a by mě manžel vyplatil pouze z hodnoty domu a ne z hodnoty pozemku. Aby teda jeho rodina mohla klidně spát, že ho jednou neoškubu o rodinné dědictví, ne?
No atak kdyz nedate pozemky do SJM tak jsou stale jen jeho, ne? Tak si nech jen napsat doživotní věcné břemeno na prijezdovou cestu, aby ses k tomu domů teda případně dostala. ![]()
Znám konkrétní případ. Pozemek dotyčný zdědil, na měn postavili společně dům. Manžel odešel od manželky, našel si milenku a donutil manželku vystěhovat (velká válka mezi něma) Chtěli dům prodat, ale každý měl jinou představu. Jenže onemocněl a než zemřel, nechal přepsat pozemek zpět na rodiče. Dům zdědily děti, ale i tak je neprodejný, protože pozemek patří rodičům manžela a ti to bojkotují. Takže pokud budete přepisovat na společný majetek dům, tak i pozemek!!!
Zdravím všechny a ráda bych se zeptala, jak je to se SJM po svatbě. Zda je automatické, nebo se musí u notáře vše zapsat. Manžel to chce nechat zpracovat pro katastr po kolaudaci RD, ale notář pár tisíc stojí a já si nejsem jistá, jestli to není zbytečné.
Nastíním situaci: za svobodna: podpis smlouvy na hypotéku, podpis smlouvy u st.firmy, darování pozemku manželovi (od jeho rodiny). Po svatbě: výstavba RD, kolaudace, zápis na katastr. Je tedy RD ve SJM? Já bych to chápala, jakože ano a tak by měl být i zapsán, ne? Ale na katastru je uveden pouze manžel, a teď budeme platit za SJM když už jsme byli v manželství? Rozumíte tomu někdo trochu? Děkuji moc ![]()
@Kristee
Ahoj.My jsme to měli tak,že pozemek byl přítelův a stavební povolení bylo také na něj.Kdyz jsme zkolaudovali, zeptala se nás paní, co nám vydávala rozhodnutí o kolaudaci jak chceme,aby to bylo zapsané v katastru a jelikož jsme se v té době akorát vzali tak jsme jí řekli, že jako SJM a opravdu to tak máme zapsané.
@Kristee píše:
Zdravím všechny a ráda bych se zeptala, jak je to se SJM po svatbě. Zda je automatické, nebo se musí u notáře vše zapsat. Manžel to chce nechat zpracovat pro katastr po kolaudaci RD, ale notář pár tisíc stojí a já si nejsem jistá, jestli to není zbytečné.
Nastíním situaci: za svobodna: podpis smlouvy na hypotéku, podpis smlouvy u st.firmy, darování pozemku manželovi (od jeho rodiny). Po svatbě: výstavba RD, kolaudace, zápis na katastr. Je tedy RD ve SJM? Já bych to chápala, jakože ano a tak by měl být i zapsán, ne? Ale na katastru je uveden pouze manžel, a teď budeme platit za SJM když už jsme byli v manželství? Rozumíte tomu někdo trochu? Děkuji moc
SJM není žádný listinný seznam. Pokud jste budovali RD po svatbě, tak je v SJM. Prostě to pak po začátku užívání napište v katastru na oba. Co je uvedeno na katastru není směrodatné, oni nezjišťují Vaše majetkové poměry, co bude v návrhu na vklad (pokud bude jinak v pořádku) to vám tam zapíší.
Dům není automaticky soucasti pozemku. Kdyby to tak bylo dokladali byste pouze geometricky plán. Pokud bylo Nutno doložit i kolaudaci a přidělení čísla popisneho, pak stavba není součástí pozemku. Měla by tedy patrit do sjm, uz kvůli zástavnímu právu pro banku kvůli hypotéce - pokud jsem to pochopila dobre, tak hypotéku mate společnou? Pozemek je tedy manžela a není součástí sjm, stavba pod sjm spadá. Ale to je všechno k prdu, když manžel uz je napsaný na katastru jako jediný vlastník. Podala bych nový navrh a změnila zápis na vás oba.
stavba je součástí pozemku a tedy bude vždycky toho, komu patří pozemek .. pokud byste to chtěli mít v SJM tak je nutný notářský zápis, kde pozemek, jehož součástí je stavba převedete z výlučného vlastnictví manžela do SJM ..
Tak kámoška co tu sedí na kávě řešila podobnou situaci a tvrdí, že k vyřízení budete potřebovat tyto dva formuláře - oba jdou najít na netu:
Návrh na vklad do katastru
Souhlasné prohlášení manželů
Na tom prohlášení musí být ověřené podpisy.
Na katastru zaplatíte poplatek 1000 Kč.
A prý je to hotové.
Příspěvek upraven 03.07.18 v 12:48