Společný majetek po svatbě?

36
5.5.16 09:19

Společný majetek po svatbě?

Dobrý den, měla bych trošku právnický dotaz ohledně společného majetku mě a manžela. Před svatbou jsem měla byt a na něj hypotéku, oboje na moje jméno. Manžel měl svůj pozemek a hypotéku na novostavbu RD, oboje na jeho jméno. Nedávno jsme se vzali. Jak je to s bytem, pozemkem a hypotékami teď? Je nyní vše společné nebo vlastnictví zůstává jako před svatbou?
A za další, na pozemku stavíme RD. Až se dům dostaví, bude patřit výhradně jemu? Když stojí na jeho pozemku, který nabyl před svatbou a financujeme ho z hypotéky na jen jeho jméno? Splácíme samozřejmě společně, ale to nikde černé na bílém není… Děkuji za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10975
5.5.16 09:31

Co je nabyté před manželstvím se do SJM nezapočítává. Takže i dům, který stavíte společně z hypotéky na jeho jméno bude jen jeho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
5.5.16 09:32
@MisaHanuska píše:
Co je nabyté před manželstvím se do SJM nezapočítává. Takže i dům, který stavíte společně z hypotéky na jeho jméno bude jen jeho.

Přesně tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
5.5.16 09:33

Je to bráno jako vnos do manželství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
5.5.16 09:39
@Kiwi118 píše:
Dobrý den, měla bych trošku právnický dotaz ohledně společného majetku mě a manžela. Před svatbou jsem měla byt a na něj hypotéku, oboje na moje jméno. Manžel měl svůj pozemek a hypotéku na novostavbu RD, oboje na jeho jméno. Nedávno jsme se vzali. Jak je to s bytem, pozemkem a hypotékami teď? Je nyní vše společné nebo vlastnictví zůstává jako před svatbou?
A za další, na pozemku stavíme RD. Až se dům dostaví, bude patřit výhradně jemu? Když stojí na jeho pozemku, který nabyl před svatbou a financujeme ho z hypotéky na jen jeho jméno? Splácíme samozřejmě společně, ale to nikde černé na bílém není… Děkuji za odpovědi

Dům bude jen jeho, ale ty se budeš moci v případě rozvodu požadovat, aby ti uhradil část vložených financí, protože hypotéku hradil z prostředků SJM.

To je v novém občanovi a myslím, že je to správné. Partneři žijí spolu, tak není možné říct, že peníz jednoho se „projedly“ a druhého „investovaly“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
5.5.16 09:40

@Kiwi118 Pochopitelně to platí i pro tvoji hypotéku, pokud ji splácíš. To je doufám jasné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
5.5.16 09:53

Oficiálně, když by se to bralo dle výpisů z účtů, je to tak, že já splácim hypotéku na byt a manžel hypotéku na dům. Byt se za pár let prodá, takže tam to moc neřešim. Ale kdyby si, nedej Bože, jednoho krásného dne manžel přivedl nějakou mladou slečnu, toužící po baráku, tak aby to nešlo tak snadno… sbalit mi kufry a vyhodit z baráku s holým zadkem, ač jsem tam do té doby dávala svoje peníze. Ale prostě pozemek byl před svatbou jeho, hypotéka taky, dům po zapsání do KN bude zřejmě taky jeho…

@Bábrdl a jak prokážu onu „část vložených financí“? Hypotéka se stále bude splácet z jeho účtu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6611
5.5.16 09:55

No pokud se rozvedete tak se budete hádal a soudit pěkných pár let. Nejlepší by bylo to vše napsat na oba a hned dokud ještě trvá ta zamilovanost před svatbou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
5.5.16 09:57

@Ellusa takže pokud tě správně chápu… byt byl, je a bude vždy můj… dům bude vždy manželův… bez ohledu na to, na koho jsou hypotéky, kdo je splácí, z jakých peněz atd? Prostě je rozhodující, kdo byl v katastru jako vlastník před svatbou? (pokud jsme to samozřejmě nijak nezměnili)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17308
5.5.16 09:58

Uzavřete předmanželskou smlouvu, tohle se jinak vyřešit nedá. Přesně na tyto situace tu ten institut máme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
5.5.16 10:01
@Kiwi118 píše:
Oficiálně, když by se to bralo dle výpisů z účtů, je to tak, že já splácim hypotéku na byt a manžel hypotéku na dům. Byt se za pár let prodá, takže tam to moc neřešim. Ale kdyby si, nedej Bože, jednoho krásného dne manžel přivedl nějakou mladou slečnu, toužící po baráku, tak aby to nešlo tak snadno… sbalit mi kufry a vyhodit z baráku s holým zadkem, ač jsem tam do té doby dávala svoje peníze. Ale prostě pozemek byl před svatbou jeho, hypotéka taky, dům po zapsání do KN bude zřejmě taky jeho…@Bábrdl a jak prokážu onu „část vložených financí“? Hypotéka se stále bude splácet z jeho účtu…

Nemusíš nic dokazovat (a on nemusí taky nic dokazovat ve vztahu k tvé hypotéce). VŠECHNY vaše peníze, pokud si neupravíte SJM, od chvíle, kdy řeknete ano jsou společné. Z pohledu práva neexistuje nic jako „můj účet“, „jeho účet“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
5.5.16 10:02

@jakanas „dokud ještě trvá zamilovanost PŘED svatbou“ už nestíháme, už jsme po svatbě :lol: Oba bychom byli pro, aby vše bylo obou. Ale každá změna v katastru je náročná administrativně, právně, finančně… tak jsem chtěla vědět, jak to je, pokud vše necháme být.
Další věc je, že dům při zápisu do KN manžel napíše snad i na mě, ale pozemek dostal jako rodinné dědictví a tam by se to už nemuselo rodině líbit, že bych měla jen tak půlku. Jde vůbec, aby pozemek byl jen na něj a stavba na onom pozemku na nás oba? Není už náhodou stavba součástí pozemku s tím, že nemůže mít různé vlastníky?

Příspěvek upraven 05.05.16 v 10:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
5.5.16 10:03

@zoidberg předmanželská smlouva lze i po uzavření manželství?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
5.5.16 10:05
@Kiwi118 píše:

To není žádná předmanželská smlouva, takže ano, může se zúžit, rozšířit SJM (atd) i po uzavření manželství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17308
5.5.16 10:05
@Kiwi118 píše:

Promiň, moje chyba, nevšiml jsem si, že už to proběhlo. Tyhle věci se většinou řeší před manželstvím. Tak sna jen rozdělení SJM notářským zápisem, jde udělat cokoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí