Stanování, festival a bouřky

417
11.6.15 14:57

Stanování, festival a bouřky

Letos jsem byla poprvé přemluvená k festivalu, konkrétně jde o Votvírák.
Po jedné nepěkné zkušenosti mám hrůzu z bouřek a na víkend jich bohužel hlásí spoustu. Jak moc nebezpečná je bouřka při stanování? Budeme tam mít i auto, tak počítám, že se případně schováme tam, ale cokdyž bouřka začne v noci, máme zůstat ve stanu?
Zbytečně jančím, nebo to může být opravdu nebezpečné?
 Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4515
11.6.15 15:00

Myslím, že je velice malá pravděpodobnost, že by se vám něco stalo, když budete v bouřce ve stanu. To vás ten déšť spíš vytopí, já bych se v bouřce přestěhovala do auta, ale fakt jen z toho důvodu, abych neměla všechno mokré :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
11.6.15 15:00

@kaktusik Blesk si hledá nejvyšší bod v krajině, takže nějaké stanové městečko ho moc lákat nebude. Pokud nebudete mít stan vyšší než všechno ostatní kolem, nebo si ho nepostavíte pod strom, tak je to v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6569
11.6.15 15:03

Jen baca na stromy. Prostě prohlídnout si okolní stromy, nestanovat tam, kam by teoreticky mohly spadnout. Hodně záleží na stanu, jaký sloupec vody dá. Kdyžtak se přestěhujete do auta, pro jehož umístění platí stejná pravidla jako u stanu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
11.6.15 15:08

Stanové městečko je většinou na nějaké placce, takže tam blesk nepůjde. máte auto, takže když budeš mít strach, vlezeš tam, byla bych v klidu :-) my byli na fesťáku, když byli povodně, nikdy jsme neměli stan, spali jsme pod širákem, vyplavilo nás to solidně, fakt jsme tam plavali :mrgreen: ale přežili jsme to a spacáky sušili ještě týden :lol: byla to nakonec sranda ;-)

• Citovat
  • Upravit
3932
11.6.15 15:19

Tam je to jedna velká rovina, navíc těch stanů tam jsou tisíce, takže žádný strach. Já bych jela hned taky, ale vyskytlo se mi v břiše třetě, takže můžu jen závidět :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
11.6.15 16:00

No tak hlavně si při té bouřce vypni mobil… protože to je jak anténa přitahující blesk. A je mu šuma fuk, že v té bouřce tvůj stan nevyčuhuje nad ostatní…

Příspěvek upraven 11.06.15 v 16:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
11.6.15 16:03
@Black Cat píše:
No tak hlavně si při té bouřce vypni mobil… protože to je jak anténa přitahující blesk. A je mu šuma fuk, že v té bouřce není tvůj stan nevyčuhuje nad ostatní…
:nevim: To je takový hoax z roku 2009. Novější články to vyvracejí jako mýtus. :nevim: Pro jistotu ale ať si sundá i náušnice. :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
11.6.15 16:07
@Litta píše: :nevim: To je takový hoax z roku 2009. Novější články to vyvracejí jako mýtus. :nevim: Pro jistotu ale ať si sundá i náušnice. :mrgreen:

Jo? Tak to žiju v omylu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
11.6.15 16:17

No tak nevím s tím mobilem, teď jsem narazila na několik úplně protichůdných článků… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
11.6.15 17:18

@kaktusik vem si gumáky, pláštěnku a počítej, že vítr může prázdný stan odnést, v noci vás pak může vzbudit potůček, který vám bude protékat stanem :lol: ale to jsou jen takové drobnůstky, na které budeš po létech vzpomínat. Mrkni na stromy okolo, ale Votvírák je v místě, kde je to jedna velká placka, spíš budete mokří a špinaví, než aby se vám něco stalo. Hlavní je nevyšilovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
11.6.15 18:40

@kaktusik my plaveme na fesťáku téměř každý rok. Ale máme malý stan, tak tam bouřku přečkám /ačkoliv ji nesnáším/. Protože vždy je kolem moře stanů, které jsou mnohem vyšší, tudíž mají větší pravděpodobnost, že křapne do nich :mrgreen: :lol: jistota je samože auto.. ale jako my máme stan pokaždé skrz zespodu - většinou nám vše uplave :mrgreen: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
11.6.15 18:59

Tak říká se, že máš zůstat ležet na karimatce (izoluje), abys nevyčuhovala. Ale není snad známej žádnej případ, že by to bouchlo do člověka ve stanu (v nížině), nebo jo? Navíc, když jsou tyče kovový, měly by fungovat jako Faradayova klec, blesk sjede po nich, jako v autě po karoserii. Já bych se nebála, jedině snad pod osamělým stromem. Přežila jsem ve stanu hodně bouřek a nikdy mě nenapadlo se bát. Na horách na tůře z bouřky naopak odvázaná nejsem. Jednou jsme stavěli na horách stan v začínající bouřce a šermovali těma kovovýma tyčema, to nebylo nic moc. A buchlo to stejně kus vedle :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová