Staročeská jména

Napsat příspěvek
Velikost písma:
27264
18.8.15 15:00

@marfra bude mu rok :D a Václave mu říkám už od porodnice :) Jak se mi to jméno nejdřív moc nepozdávalo, tak teď se mi líbí, kolik variant má :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
18.8.15 15:03

@Anna766 no to Václave tak vlastně asi vzniklo. Kdy se mu někdo řekl Venco, což se mi fakt nelíbí, tak jsem to řekla a a ten někdo řekl,,aha takže Václav, pro cizí jenom Václav,,
Zajímavý ale je, že prvorozenýmu jsem v životě Víte neřekla. Ten je prostě Vítek, Víťa, Víteček a musím hodně pracovat s hlasem no :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148977
18.8.15 15:14
@lleennttiillkkaa píše:
@Anna766 no to Václave tak vlastně asi vzniklo. Kdy se mu někdo řekl Venco, což se mi fakt nelíbí, tak jsem to řekla a a ten někdo řekl,,aha takže Václav, pro cizí jenom Václav,,
Zajímavý ale je, že prvorozenýmu jsem v životě Víte neřekla. Ten je prostě Vítek, Víťa, Víteček a musím hodně pracovat s hlasem no :D

To je super. Myslela jsem toho „kaňoura“jestli je podle filmu. 8) :mrgreen:
Jinak Vítek, Václav :palec: :palec: už chybí jenom Vojtěch ne?? :think: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
18.8.15 15:16

@Anna766 to je manžel :D no kaňour ani nevím, kde vznikl :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
289
18.8.15 15:18
@Dominika19 píše:
Me se strasne zacalo libit Kristián nebo i Gabriel.. Ale Kristiánek je pro me top. U nas v okoli ho nema nikdo.. A u holky Viktorie ale ted se snimi roztrhl pytel.. A manzelovi se libi Helena..

Helena je krásný jméno, dneska už se moc nedává, ani jsem neslyšela v okolí, že by nad ním někdo uvažoval. Mně se líbí moc :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148977
18.8.15 15:18

@lleennttiillkkaa dcera když se „zlobí“ tak říká dvouleté vnučce příjmením. A to rostu, protože se mi to nelíbí. Když jsem se kdysi " zlobívala" já, říkala jsem dcerce Kryšpíne ;) jmenuje se Kristýna. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
18.8.15 15:20

@Anna766 My si doma říkáme příjmením, když se škádlíme :D Jinak klukům velmi často říkám Čunislav a Prasoslav :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148977
18.8.15 15:21
@lleennttiillkkaa píše:
@Anna766 to je manžel :D no kaňour ani nevím, kde vznikl

Ještě mi napiš že se jmenuješ dejmetomu Vilma, a já lehnu :mrgreen: :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
18.8.15 15:22

@Anna766 Veronika :D, ale nebylo to prvoplánový. KDyby prvorozený byl holka, tak je Eliška, stejně jako druhorozený by neměl holčičí jméno od V. To se nám totiž žádné nelíbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148977
18.8.15 15:25

Kryšpín. Kašpar. Baltazar. Melichar. Haštal. Háta. Heřman. Hermína. Herbert. Henrieta. Adalbert. Konstantýna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
18.8.15 15:35
@marfra píše:
ja nevim, ale podle me je takovych vetsina jmen…napr. me ted napadla Alzbeta, Katerina…malokdy jim nekdo rekne celym jmenem. Bud se rika Betko, Betusko, nebo u malych deti Alzbetko…Katko, Kačko, Katuško malokdy nekdo rekne Kateřino a uplne stejne je to u Vendelina a tisice dalsich jmen. Takze zrovna tohle bych neresila. A kdyz uz Vaclav…neslysela jsem ze by nekdy nejaka maminka zavolala na rocniho chlapecka Vaclave :nevim: spis zavola Vasku, Vasiku

Ale Bětka a Kačka je jasná. Tam všichni vědí, jak se dotyčná jmenuje oficiálně. Když zavolám Vendo, bude většina lidí předpokládat, že je to Václav. Ale to je jedno. Mě se jméno Vendelín líbí :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148977
18.8.15 15:35
@lleennttiillkkaa píše:
@Anna766 My si doma říkáme příjmením, když se škádlíme :D Jinak klukům velmi často říkám Čunislav a Prasoslav :D

Taky origoš :mrgreen: já se vzmohla maximálně na to že chlapům(manžel a syn)říkám občas Čuk a Gek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23298
18.8.15 15:37

@Izzz jo takhle jsi to myslela..tak to by me nenapadlo. Ze Venda je Vaclav :think: Ja mam 2 kamarady Vaclavy a nikdy jsem jim Vendo nerekla, vsichni jim rikaji Vasku :nevim: Ale doma zadneho Vaclava nemame ani jsme nemeli, tak je mozne ze nejaka domaci verze muze byt i Venda. Ale treba ve skolce mu ucitelky rikaji Vendelinku, jen sem tam Vendo, takze si myslim, ze by problem ve skole ci skolce byt nemel, ze je to Vendelin a ne Vaclav. A co si mysli ostatni, je mne celkem fuk ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6759
18.8.15 15:46
@lleennttiillkkaa píše:
@Anna766 My si doma říkáme příjmením, když se škádlíme :D Jinak klukům velmi často říkám Čunislav a Prasoslav :D

Jedna maminka tu jednou napsala, že dceři občas říkají Prudencie. Moc se mi to líbilo a taky už to používám. Tímto té mamince děkuji. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148977
18.8.15 15:59
@marfra píše:
@Izzz jo takhle jsi to myslela..tak to by me nenapadlo. Ze Venda je Vaclav :think: Ja mam 2 kamarady Vaclavy a nikdy jsem jim Vendo nerekla, vsichni jim rikaji Vasku :nevim: Ale doma zadneho Vaclava nemame ani jsme nemeli, tak je mozne ze nejaka domaci verze muze byt i Venda. Ale treba ve skolce mu ucitelky rikaji Vendelinku, jen sem tam Vendo, takze si myslim, ze by problem ve skole ci skolce byt nemel, ze je to Vendelin a ne Vaclav. A co si mysli ostatni, je mne celkem fuk ;)

Mám tu v okolí dvě Venduly. Obě mají v rodném listě jméno Václava. Obě se shodou okolností jmenují po otci Václavovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze