Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Moc všem děkuji za podporu,je to od vás hrozně miléHodně mě to pomáhá…už jsem se dostala do fáze kdy mám výčitky svědomí když jim nevyhovím a to že jsem si tady postěžovala,za to se hrozně stydím ale už opravdu nemohu a nemohla jsem jinak
Jste zlatíčka
![]()
Já se večer ozvu a ještě napíšuzakl.
Určitě je dobré upouštět emoce. Člověk je veden k poslušnosti a k pomáhání druhým, tak je to těžké. Ale někdy jedno NE docela uleví a člověk nemá pak pocit, že je děvče pro všechno.
@Martha03 píše:
Já tě úplně chápu. Máme doma něco podobného. Nicméně babca už přežila dva manžely takže teď už je sama. Na dědovi se také vybijela a ten měl fakt svatozář. Teď už je více než 10let sama, ale žije s mými rodiči ve více generačním domě. Každopádně je to rodilý generál, sobec a histerka. Byla taková vždy, pocity však dokázala jakž takž držet na uzdě, nicméně s přibývajícím věkem a senilitou se to zhoršuje. Telefonuje dětem a vnoucatum (mě teda furt) taky je schopná volat tak dlouho dokud to člověk nezvedne nebo je schopná obvolat půlku rodiny co mi je a jestli se mi něco nestalo je schopná vyhlásit i pátrání. U nás se o ní stará primárně máma ale protože nemá řidičák podílím se taky. Taky jsem jezdila s každým prdem co si usmyslela, záchvaty astmatu (astma nikdy neměla) apod byli taky zvlášť když nebylo po jejím nebo se zrovna s někým pohádala apod prostě emoční vydírání. Je to s ní těžké stále, teď je po operaci nohy a je to ještě horší, deprese, je zlá, nadává, hází věcmi pocurava se atd (což je svým způsobem dáno teď krátkodobou imobilitou ale na záchod je schopná si dojít, ale udělá to schválně aby si pak mohla na něco stezovat). Stáří je prostě hrozná choroba, je třeba si nastavit ty pravidla, ale bohužel člověk musí počítat s tím, že je bude ctít jen jak ona sama chce a občas je nutné si dupnout i na úkor toho, že bude naštvaná a prskat nadávat atd… Máme to tak také, snažíme se, pomáháme, děláme ji blbce. Úcta chybí a díky také. Když byla v nemocnici říkali jsme ji at se rozhledně kolik babiček tam je samo, přijedou za ní jednou za 14dni neli vůbec a my tam byli co druhý den, pořád vyvolávala, nadávala sestrám atd.. Bohužel prostě ona je taková jaká je, jeden den ti něco odkyva a druhý den zase na nanovo. Snažíme se klidně s ní mluvit, být trpěliví, vysvetlovat ale někdy když už toho máš po krk tak prostě už musíš dupnout. U nás je více dětí i vnoučat ale jaksi to zůstalo na mě s mámou, dnes ale vidím, že jak jsme si ji naučili tak ji máme. Mám ji ráda nadevse a jednou mi bude opravdu chybět, ale někdy bych ji nejraději zadusila polštářem![]()
![]()
Má to na nás samozřejmě vliv máma také má zbytečné konflikty s tátou protože je prostě psychicky rozhozena, já občas také ale snažím se to domu netahat a hlavně manžel mě chápe ví jaká je a jaký je to tlak. U našich je problém že babi tátu nikdy nemusela pomlouvala ho, nadává na něj a mamce říká jak je na prd a nic nedělá atd a to je hrůza. Občas se ale pohádala s oběma a pak jsem poslouchala já jaký mám strašný rodiče a vymyslela si jak ji mamka uhodila ze chtějí aby už umřela, že ji sikanuji apod. Vždy ale byla prostě chyba u ni ze proste tu mámu deptala tak dlouho až to v ní Buchlo poslala ji někam v četla ji jak je zlá a ona pak třeba i tři měsíce s ní nemluvila chodila po dědine vykládal lidem jak ji doma sikanuji, volala na socialku, zadala starostu ať ji zajistí bydlení stopovala lidi aby ji někam odvezli a anonymně volala máme i tátovi do práce nebo si stěžovala u jejich kolegu. Prostě blázen, přitom my jsme se o ní vždy starali nejvíce a ostatní v rodině na ni prdi prostě žijí svůj život. I tak se dále staráme, říkáme ji ze ji máme rádi apod. Je to opravdu těžké. Zkus to nějak s babičkou a dědou utlumit naplánovat jen určité dny kdy s nimi budeš jezdit tak aby jsi měla čas i na sebe s dcerou, navíc s tím co jsi prodělala je třeba také omezit stres. Ale jak jsem spala ne vždy to u starých lidí funguje a je třeba se smirit s tím, že čím dále s věkem tím horší to bude. Přeji hodně sil.
Teda,máte mojí poklonu…jak vidím,může být ještě hůř
Jak jsem to četla,celá jsem se orosila
Ač se spoustou věcí co jsi psala to bylo jako o mojí babičce
tak to ostatní je tedy mazec
Je obdivuhodné s jakou láskou a péčí se staráte
přeji celé rodině hodně síly,štěstí a lásky …opatrujte se
zakladatelka
@Anonymní píše:
![]()
![]()
Teda,máte mojí poklonu…jak vidím,může být ještě hůř
Jak jsem to četla,celá jsem se orosila
Ač se spoustou věcí co jsi psala to bylo jako o mojí babičce
tak to ostatní je tedy mazec
![]()
Je obdivuhodné s jakou láskou a péčí se staráte
![]()
přeji celé rodině hodně síly,štěstí a lásky …opatrujte se
zakladatelka
Moc díky. To víš ať je jaká je to máma moji mámy a moje babička, máme ji rádi a víme že někde tam uvnitř toho ďábla
i ona nás
člověk to musí brát trochu s nadhledem všichni jednou budeme staří. I tobě hodně sil, drž se ![]()
@Martha03 píše:
Moc díky. To víš ať je jaká je to máma moji mámy a moje babička, máme ji rádi a víme že někde tam uvnitř toho ďábla![]()
i ona nás
člověk to musí brát trochu s nadhledem všichni jednou budeme staří. I tobě hodně sil, drž se
Před chvílí jsem telefonovala s rodičema
Budou ještě volat bratrovi a zítra se všichni sejdeme u babičky a dědy promluvíme si,nastavíme pravidla a nějak se to celé bude muset vyřešit.Předběžně jsme domluveni na tom,že na velký nákup se bude jezdit jednou týdně v pátek odpolko,takže si sepíší co budou potřebovat nakoupit a zařídit a objedeme to s nimi.Pečivo budou mít zajištěné a doktor se ještě nějak dopiluje
Nejspíš to necháme na nějaký den v týdnu třeba na středu a budeme se střídat dle potřeby kdo bude mít zrovna čas a ne,že v pondělí je krev,v úterý interna a ve čtvrtek cukrářka
Prostě se to naplánuje tak,aby návštěva lékařů byla na tu středu!.Je nám jasné,že to jednoduché nebude vůbec,babička bude naštvaná,bude se vztekat,brečet a bude uražená
ale pokud si chce zachovat dobré vztahy a rodinu pohromadě,přizpůsobí se a bude vše jako dřív
pokud souhlasit nebude,bohužel si bude muset své služby(doktor,nákupy) vyřešit nějak jinak a s někým jiným
Máme je hrozně rádi ale už je toho moc a čeho je moc,toho je příliš
Mamka už mi řekla,že když vidí,že volá babička,rozbolí ji žlučník a táta je naštvaný ještě,než jí zvedne telefon
Dneska jsem měla šílenou migrénu,nebylo mě dobře,takže se mi babča nedovolala,během hodiny jsem měla 6 zmeškaných hovorů!!!!
Pak volala na manžela mobil a když mě konečně ,,dostíhala,,,spustila na mě vztekle a zle jako proč jí to nezvedám a co jsem jako dělala?!!Hrozně jsem se naštvala a řekla jsem jí,že jsem se kopala do zadku a schválně se bavila tím,že mě volá a já jí to nezvedám!!
Také jsem jí řekla,že mě nebylo dobře a příště si telefon budu vypínat a manželovi ho vypnu taky,že to už není normální!Aby se trochu zamyslela nad tím jak se chová
řekla jsem jí to slušně ale stejně se hrozně urazila a naštvala
mrzí mě to jak jsem se dnes k ní zachovala ale už mě ruply nervy
To s ní taky budu muset zítra vyřešit aby mě nevolala každý den
a pokud jí to nevezmu,že není nutné mě volat pořád dokola,že se jí ozvu hned jak budu moc
Držte nám prosím pěsti pro štěstí ![]()
Ještě jednou moc děkuji za vše a dobrou noc
![]()
Tohle : „:( mrzí mě to jak jsem se dnes k ní zachovala ale už mě ruply nervy
To s ní taky budu muset zítra vyřešit aby mě nevolala každý den
a pokud jí to nevezmu,že není nutné mě volat pořád dokola,že se jí ozvu hned jak budu moc
Držte nám prosím pěsti pro štěstí
“
zní příliš poraženě, ne aby ses za něco zítra omlouvala.
Měla bys opravdu řici, že jsi nyní vyčerpaná a bereš si pauzu v péči o ni.
Vždy jsou v první řadě na řadě vlastní děti a teprve pak vnoučata.
Navíc - a to je zásadní - se potřebuješ udržet ŽIVÁ pro svoji rodinu.
Babička pravděpodobně nezemře, když se o ni přestaneš starat. Ale Ty nikdy nevíš, co se může ze stresu přihodit.
Udělala jsi to dobře z tím telefonem. Vůbec neměj výčitky. Chtěla snad něco co ohrožovalo její nebo dědův život? Ne, tak to není důležité. Fakt to tak ber. Nemůžeš být otrok, pomocí ano, ale nemůže to být pořád. Hele a jestli chodí a je blízko obchod tak si pro pečivo může dojít. A hezky v rámci rehabilitace a ještě si odpočine od dědy, pokecá v obchodě. Nevidím v tom nic špatného. K neakutnímu lékaři si může vzít občas i taxík, zase tak špatně na tom důchodci nejsou. A co zvládnete obstarat tak zvládnete. Nesmíš se nechat vydírat. Prarodičům se má jistě pomáhat, ale ne na úkor vlastního zdraví ![]()
Takže ve zkratce, i kdyby ses přetrhla, tak to bude prostě málo že? Nastav hranice, pomoc ano ale ne za cenu toho že tvůj soukromý život půjde do kopru. Tohle už vlastně není ani o pomoci ale o využívání. To že u toho všeho ještě křičí na malé dítě a má tendence jí odstrkovat, jen aby bylo po jejím je už moc. Udělala bych to stejně jako ostatní. Na nákup jednou týdně, k lékaři snad nemusí tak často, na poštu taky ne. Asi se bude babička vztekat ale nech jí, měla by si uvědomit že nejsi její osobní sluha ale vnučka, která jí ráda pomůže ale nenechá se využívat ![]()
Zakladatelko, nemusíš se omlouvat a cítit provinile. Máte toho plné kecky všichni, nemusíte se nechat takto terorizovat. Když chce někam jet, existují i taxislužby, však je může volat.
Vadí mi a absolutně nesnáším, když někdo nutí objíždět markety kvůli akcím! Koupí se co je potřeba, pokud zrovna něco potřebného ve slevě je, ok - koupíme do zásoby, to je jasné. Ale že to vidí v letáku a celá rodina stojí v pozoru?!
Nenechte se tak vysávat, než vás to umoří. Přeju hezké léto ![]()
Takže jsem se rozhodla vám napsat jak to dopadlo a tedy vůbec to nedopadlo dobře!
A jsem si jistá,že někomu z naší rodiny přeskočilo a já to tedy nejsem
![]()
Moji rodiče jsou srandy kopec!!
Když jsem se snažila rodičům vysvětlit,že takto to dál nejde,musíme si promluvit a nastavit pravidla… ![]()
Tatínek se smál a oznámil mi,aby jsme si to s bráchou vychunala,on se prý nastaral dost, prodal auto,chtějí s mámou mít klid,nebaví je věčně jezdit jak babička píská,máme se postarat o babičku a dědu já a brácha,rozdělit si to a jak si to rozdělíme je naše věc!!
![]()
Jemně jsem mu připomněla kdo je babička s dědou a kdo je jejich syn a snacha,připomněla jsem mu,že to jsou jeho rodiče,připomněla jsem jim,že mám svojí rodinu a také jsem po operaci a potřebuji chvíli vydechnout…bylo mě řečeno,že oni taky měli děti a museli je vychovat
A s tou mojí nemocí…prý jsem už zdravá,rakovinu jsem porazila tak už není potřeba na mě brát nějaké ohledy,jiní jsou na tom hůř tak se nemám ohánět nemocí a začít fungovat, nestěžovat si a že mám násilný přechod který mě poslední dobou sráží k zemi tak,že stěží funguji?!!Nezájem spousta ženských ho má také a děláš jako by jsi byla jediná na světě
![]()
Taktně jsem se optala,zda si uvědomují co obnáší péče o staré lidi a jestli si představují když se budu starat o prarodiče jak se mám jednou starat o svoje rodiče?
Bylo mi řečeno…Nijak milá dcero s maminkou už to máme vyřešené,zajednané,o nás starost mít nemusíte,takže až nastane náš čas,na krku vám nezůstaneme
A až děda nebo babi nebudou moct půjdou na LDN nebo do důchodáku
my se odrovnat nenecháme,máme svůj život,máme svůj program,chceme si uchovat klidné stáří a zdraví,takže pokud se chcete o babičku s dědou s bráchou postarat,prosím ale pomáhat vám nebudeme
![]()
Mluvila jsem o tom s bratrem po tom proslovu u našich a ten mě na to řekl,že se budeme tedy muset s tou péčí o babičku a dědu nějak prostřídat ale od našich je to tedy pořádně sprosté
Tak já a brácha se tedy budeme starat o babičku a dědu až do konce,nedáme je nikam,necháme si je doma
Brácha mi prý pomůže a časem se uvidí co dál ![]()
Jsem z toho hrozně smutná ale snad to všechno dobře dopadne
Mějte se krásně ![]()
když řekl ne táta, měla bys i ty… tu péči nastavte tak každý jednou týdně. Hodně štěstí ![]()
@Bubla_Bučková píše:
když řekl ne táta, měla bys i ty… tu péči nastavte tak každý jednou týdně. Hodně štěstí
Děkuji
Jak jsem psala,jeden týden se budu starat já a jeden týden se bude starat brácha nebo švagrová …s tátou a mámou už nemůžeme počítat
Nějak to dopadne určitě ![]()
Rodiče asi zapomněli kdo má povinnost se postarat. Vnoučata to opravdu nejsou ![]()
Opravdu bys měla v první řadě myslet na sebe, zvlášť po rakovině.
Doufám, že tvůj otec to stejným způsobem vysvětlí i babičce. Jinak bych mu oznámila, že jsem ráda, že už to mají do budoucna vyřešené, protože když teď hážou svoji zodpovědnost na vnoučata, tak pak už na tu péči o ně nebudeš mít sílu.
A HLAVNĚ opravdu co nejvíc péče s bráchou delegujte na nějakou pečovatelskou službu. Když už se vaši nechtějí starat mohli by na to alespoň přispět penězi.
@Anonymní píše:
DěkujiJak jsem psala,jeden týden se budu starat já a jeden týden se bude starat brácha nebo švagrová …s tátou a mámou už nemůžeme počítat
Nějak to dopadne určitě
holka zlata, ale žádný celý týden
po týdnech se střídejte, ale babičce určete v tom týdnu jeden den! a v sobotu na kafe, kde ji po cestě za dobrý chování nakoupíte ![]()