Starý člověk v rodině.....

Michaelakkk
3.6.10 01:18

Starý člověk v rodině.....

Ahoj :-) chtěla byc se zeptat na vaše názory a zkušenosti. Máme poměrně,,mladou rodinu,,(hodně generací)nejstarším členem naší velké rodiny je můj pradědeče(samuelův prapra :D) kterému je 90 let. Donedávna se o sebe dokázal postarat sám je to tak 6 týdnů, co musel do nemocnice, kvůli oteklým nohám, které ho bolely, byl tam ani ne 4 dny a stal se z něj takový věchýtek, neuvěřitelně zhubl spadl ve sprše(což nechápeme jak to mohli dopustit) nedokázal se ani sám posadit najíst a to z ničeho nic, ještě před tím než šel do nemocnice bydlel sám a dokázal si uvařit poklidit atd.. a jednou za týden jsme za ním někdo z rodiny jezdili :-) Striktně odmítá jakoukoliv pomoc pečovatelky?Nosila by mu domů oběd(ne nechce, protože by mu to nechutnalo! :zed: ) domov důchodců či jiná podobná instituce nepřipadá v úvahu, jakmile se o tom zmíníme je jak u vytržení! i když kdyby moje prababička žila(zemřela před 7 lety) tak by do domova šli dokonce měla i předem sjednané místo… Když byl děda poslední den v nemocnici požádal mou babičku, aby si ho vzala k sobě, že si uvědouje, že to sám doma nezvládne. babička byla nejdříve štastná, ale ted se o ní začínáme bát!! má mnohem větší nervy, než když byl pradědeček u sebe! musela kvůli němu upravit dům dát postel dolů do obýváku k televizi, koupit mu bezdrátová sluchátku odstranit koberečky, o které by mohl zakopnout… Můj děda odešel kvůli němu k nám na chatu, jelikož by se ani na zprávy nepodíval!
Kladem je to že se pradědeček zlepšil :-) jeho příšerná krátkodobá paměť je někdy až k smíchu, ale to ke stáří patří. Nikdo z nás netuší, jak dlouho může ještě žít, ale nevíme, jak a co to bude dělat s babičkou stále chodí do práce kterou nechce opustit j unavená a má slabé srdce… pomáháme jak můžeme jezdíme tam, jenže to nestačí… Máte někdo podobnou zkušenost?
Omlouvám se za takový román :oops: je jsem se potřebovala vypsat… :-)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2354
3.6.10 07:01

Ahoj :wink:
Moje mamka to má doma v bleděmodrým, stará se babičku, tedy o svou maminku.Babička má 82 let, ještě tak před čtyřmi lety byla vitální, luštila denně křížovky, nebála jsem se nechat s ní kluky, to byli ještě předškoláci. Ale pak byla u své další dcery na delší návštěvě a vrátila se nějaká divná, asi měla tenkrát nějakou slabou mrtvičku, či co, ale od té doby to s ní šlo z kopce. Nejdřív začala občas mluvit z cesty, třeba že už jde do práce, i když je už roky v důchodu, nebo že mluvila se známou, která je ovšem už mrtvá, apod. :nevim: Nejdřív jsme se spíš zasmáli, ale zhoršovalo se to a dnes je to v takovém stádiu, že babička nemůže zůstat vůbec sama, mamka má obchod, tak přes den k ní má někoho na hlídání a zbytek dne a noc se o ni stará. Mamka musí denně prát a čistit jí postel, protože i když dává babičce plenkové kalhotky, ona si je sundá a vykoná potřebu kdekoli jinde. Je silnější postavy a mamka má co dělat, aby ji zvedla ze země, kam pořád padá. Bohužel babička žije v jiným světě, je agresivní, nadává mamce do ku.ev a hůř, hází po ní věci nebo se snaží rozbít okna, schovává věci a v momentě o tom neví a mamka jen chodí a hledá. Taky mi babička ukazuje modřiny, že ji mamka mlátí, ale já vím, že to má z toho, jak ji mamka tahá ze země :roll: Babička má čtyři děti, ale už ji nikdo nechce, ani na pohlídání, aby mamka mohla vypnout, takže už dvakrát ji vezla rychlá do nemocnice, když zkolabovala :nevim: Když to řešila se sourozenci, tak jí bylo řečeno, ať dá babičku do ústavu a to mamka nechce. Podle dr. přichází v úvahu jedině Brno-Černovice, kde prý je oddělení pro takové lidi, ale mamka nechce, prý by dostávala utlumovací přípravky a jen by ležela, a to mamka nemůže udělat. Tento týden poprvé připustila, že bude muset něco vymyslet, že už to opravdu nejde dál, ale neví, co. Podle mě, tímhle tempem brzo skončí zase v nemocnici :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2858
3.6.10 07:59

Ahoj
tak něco podobného zažívám též…starám se o manželovu babičku…jelikož jsem jediná, která momenálně nechodí do práce…je jí sice pouze 73let,ale je po mrtvici a všechno se musela učit znova…ke všemu má cukrovku…takže já vstanu, běžim jí píchnout inzulín, odvést psa na zahradu (každou noc ho musí mít doma, ten se tam samozřejmě počůrá a pos…e), donutit babi,aby vstala a šla se najíst.....odpoledne jí jdu skastrůlkama do školní jídelny vyzvednout oběd…příjdu, zase jí píchnu inzulín…dám prášky…a v šest zase inzulín, jídlo, prášky a přivedu psa…babička má 136kg a špatně chodí…nehledě na to,že si nic nepamatuje a některé věci mi vypraví třikrát denně…nedej bože,aby někdo k nám přišel nebo jsem někde byla…vše pozoruje z okna a pak mě čeká křížový výslech…s prominutím jsem už z ní na palici…manžel jí řekne,že ho to nezajímá a odchází…ale to já bohužel nemůžu…Já tak nějak doufám, že až budu mít mimi,tak už tohle dělat a trpět nebudu a zase objednaj nějakou osobu, která by všechno zařídila…páč už vidím,jak takhle bude pršet a já s miminkem poběžím babce pro oběd do jídelny…a nechat jí ho opravdu nenechám…No trochu z jiného soudku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2858
3.6.10 08:04

h.sona: Tak přesně jak říkáš…babi taky musí mít plenky…ale ta bohužel,jak ví,že má plenku,tak se neobtěžuje ani si na ten záchod zkusit dojít…a plenka opravdu nevydrží celej den…a ten jinej svět velmi dobře znám…já třeba ráno přijdu a babi sedí ustrojená v sáčku a ptá se, kde je Libuška (její dcera, manželova mamina), že už tu dávno měla být, že jí slibila, že pojedou na pout…při tom je třeba únor a nikde žádná pout není… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
3.6.10 08:56

Moje mamka se taky stara o babicku-svou matku(83let).Neni az tak nesobestacna,jak dela,ale je to spis sikanujici duchodce.Musim rict,ze mamka si ji pekne rozmazlila(pred 45lety mela oboust.infarkt a od te doby nikdy NIC neudelala),dela za ni uplne vse(myslim tim,i veci,ktere by jeste zvladla),ma tri dcery,z toho jedna bydli necelych 10minut od ni,ale kdykoliv cokoliv babicka neco potrebuje,musi to udelat mamka(takze ta musi sednout do auta a dojet).Nerikam,ze by ted vse zvladla,ale jedna se i o uplne prkotiny a jeste mamku neustale peskuje,ci spis primo buzeruje jak kdy to bude-ted hned nejlepe,protoze sousedka uz to ma..
Mamka je na tom zdravotne spatne,bude driv sedrena nez babicka,ale ta nikoho jineho doma nechce.Takze mamka z narocne prace leti kazdy den k ni,postara se o dum a zahradu a pod.a pak az vecer k sobe.Bydlet by spolu nemohly,myslim,ze to by se uz mamka nervove a fyzicky polozila,jen nevime,co bude,kdyz na tom zacne byt treba babicka fyzicky spatne(ona teda tvrdi,ze na tom spatne je,ze si nedojde koupit ani rohliky 3minuty od domu,ale tak to neni)…ach jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
3.6.10 08:59

teda vy mate generaci, to cumim. memu dedovi je 92 y va jste do stejneho veku nacpali o generaci vic. jakoby rafanek uz mel deti.

no hele to je celkem klasickej problem - nesobestacny duchodec nechce do domova duchodcu. Ono by to stejne hned neslo, jsou tam poradniky. Rodiny pada na hubu ale ded jue zarputily. nejste v tom sami.

Obvykle to skonci tak, ze stareckovi se zhorsi zdravotni stav a jede deo nemocnice, opdkud se v lepsim pripade dostane do LDN.
Pro stare lidi je pobvyt doma a pece rodiny rozuhodne to nejlepsi, co mohou mit. V nemocnici padaji jak mouchy, staci prijmout je kvuli bolavejm zadum a hned maji zapal plic a konec …
Stav vsak neni optimalni pro rodinu
my jsme to resili skrze socialni sestru, ktera mela prehled o vsech moznych variantach podpory pocinaje dochazejici sestrickou, zadostmi o polohovaci luzka konce. V tom by mel poradit PL, pripadne pokud ma taky nejakou socialni pracovnici k dispozici, tim lepe (mivaji nejvetsi prehled).
Sluzba geria dokonce chodi s nima domu rehabilitovat a je to na pojistovnu.

Vyhodou byva, pokud starecek neni tak uoplne mobilni a njedokaze si zkontrolovat, jestli jidlo je varene doma a pod. nejhorsi je plne mobilni starec s demenci a tvrdohlavou povahou uz od drivejska.

Ja jsem dycky rodiny pacientu presvedcovala, ze sice maji ke svym starym rodicum povinnosti, ale ze se musi zaridit tak, aby byli schopni sami fungovat. Nebyla jsem zastancem toho, aby se pracujici clovek vzdal prace a zustal doma se stareckem. Nakonec ona babicka nebude uplne mlada a jestli praqcuje, tak je to super pro ni, udrzi se cila.

dedovi bych dalka utlimatum - bud pecovatelka, nebo duchodak a pokud by to nebyl schopen prijmout, tak zbavit pravni zpusobilosti a rozhodnout za nej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
3.6.10 10:33

My tolik generací neměli, holt jsme byli vždycky stará rodina :lol: ale pamatuju si, že babička asi 5 let před smrtí také nemohla žít sama. Ne že by byla tolik nesoběstačná, ale žili s dědou na samotě a po jeho smrti se tam bála. Pravda, postupně se její stav zhoršoval a v posledním roce jsme ji museli vodit na WC, koupat, najíst se sama zvládala. Přes týden žila u tety (byla vdova a měla malé děti, takže si vlastně navzájem pomáhaly) a o víkendech jsme ji my a ostatní její děti střídavě vozili do toho jejího domku a byli tam jako na chalupě, teta si aspoň odpočinula. Poslední rok ta teta i odešla z práce, aby se o svou mámu mohla postarat, za což jsme jí všichni hodně vděční. U nás se to tak dělá, kdyby se o babičku nepostarala teta, udělala by to máma nebo strýcové. Když babička zemřela, teta se vrátila do práce. Jestli tedy do toho babička půjde, tak se snažte jí co nejvíc ulehčit a o pradědu se starat též.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaelakkk
3.6.10 11:32

Tak koukám, že nás je více s tímto problémem. jak už tady padlo děda stále odmítá nosit plenkové kalhotky, ještě si totiž uvědomuje kdo je, myslí mu to dobře i kdyžř zapomíná, takže vytírání záchodu a ja denním hodinovém pořádku(dost to smrdí :nevim: ) no a to, že nám ixkrát denně řekne to samé jelikož to hned zapomene je také už normální. nejlepší bylo, když jsme tam byli se samem na návštěvě já pak odjela domů dřív a mamka tam zůstala a on se jí asi 4 krát během půlhodiny zeptal kde je ten malej?(ani jméno si už nepamatuje) ale je na něj dost upnutej :-) a ty jeho historky z války to je teda něco, sice to už známe nazpaměť, ale musíme to vydržet… :hug:

• Citovat
  • Upravit
odhlášenáRézi
3.6.10 12:57

Chápu, že starost o seniora je náročná, ale zase myslím, že to tady vyznívá až moc negativně. Moje babička byla posledních 5 let ležák a žila ještě tak dlouho, protože si ji moje máma vzala k sobě. Nechodila, koupili jsme ji pol. postel, dávali na mísu, naučili ji přesunout na kakáč (wc křeslo u postele). bylo to náročné, ale krásné, babičku bychom rozhodně nikam nedali. S obědy taky brblala, že ty dovážené nejsou dobré, ale jinak to něšlo zařídit, smířila se a začalo jí i chutnat. Myslím, že problém je v tom, když se snažíte ve všem 100% vyhovět a pak padáte vyčerpáním na pusu. Moje máma z toho byla taky často vyřízená, tak jsem tak jednou za 2 měsíce přijela na týden se starat já (s dvěma dětma novorozenětem a 3letou). Taky jsem se musela naučit plno věcí, zkousout, že jsem dokojila a utíkala převlíknout pokakanou postel, nebo, že dítko nejraději lezlo kolem wc křesla. apod. Rozhodně to stojí za to a je to pouze v tom chtít se o seniora starat doma a nezbavovat se ho a nehledat výmluvy, proč to nejde. A samozřejmě zapojit celou rodinu.

• Citovat
  • Upravit
Michaelakkk
3.6.10 13:19

Rézi : nemyslím to tady negativně my jsme strašně rádi, že se náš praděda v domácím prostředí zlepšuje :-) Do žádného ústavu či domova bychom ho dát nechtěli(dokavad bychom péči o něj zvládali) My jsme také zapojená celá(no skoro celá rodina) babiččina sestra bere svého tátu jako přítěž, myslí si, že když se o něj má starat tak jí to omezuje no je to s promiutím kráva. ještě když praděda bydlel u sebe v ústí tak potřebovat asistence k doktorům. Babiččina sestra bydlí v ústí nepraacuje už je v důchodu, ale nebyla schopná s dědou do nemocnice zajet! prý si chtěla udělat čas sama pro sebe. Tak musela moje babička jet z prahy v 5 h ráno, aby mohla dědu odvést do nemocnice na odběry! :zed: chytla zácpu, nestihly to, děda z toho byl špatnej!! Dokonce i zvedl telefon a volal nám jestli se jí něco nestalo, když ještě v 7 nebyla u něj! (A to jsme si mysleli, že neumí ovládat telefon :-P )A to ani nemluvím o tom, že ta babiččina sestra chce ten byt po dědovi :zed: ale nedostane ho za tu její péči je to fakt nafoukaná p..a nemám jí ráda!
No ale abych se vrátila k pradědovi. má pořád potřebu něco sám dělat, ale hodně věcí už nezvládne, křížovky luští pořád čte si kouká v tv na sport a zprávy( To si ani nedovedete představit jak se rozčiloval u voleb!! :mrgreen: ) babička mu třeba připraví co má uvařit :-) nebo rohlíky na strouhanku nebo zalít kytičky, ale dochází nám nápady…

• Citovat
  • Upravit
Michaelakkk
3.6.10 13:22

Jo a ještě ani nevíme proč, ale myslí si, že je mu 92 a půl :-) ale jemu 90 :D tak si pořád dělá srandu, že za chvíli bude mít kulatý a ke stovce to není daleko :-)
http://www.facebook.com/photo.php?… takto můj děda vypadá :-) že vypadá na 75 :-)

• Citovat
  • Upravit
17026
3.6.10 13:27

Rezi-nemyslim si,ze to vyzniva az moc negativne,alespon ne v tom smyslu,ze by se nekdo nechtel postarat.Ja to vidim spis naopak,ze se hodne lidi stara,az sam padne na dno.Za sebe to myslim i tak,ze ostatnim-ani mne-nevadi to vsechno fyzicke kolem-spis to psychicke vysileni.Ja jsem psala o „sikanujici“babicce,co psychicky vydira a nici,nekdo psal o agresivnim seniorovi-taky byva-to si myslim,je nicici.Ne to starani,koupani,prani posteli..
Kdyz zil jeste deda,starala se uz mamka i o neho(uz v te dobe vyzadovali jen a jen ji,a to i kvuli prkotinam jako zapalit karmu,zapnout topeni-proste musela vecer dojet,i kdyz druha dcera bydli o par domu dal),jeho nemoc ho postupne zzirala 15let,sem tam mu „cvaklo“a on nam utekl,treba na dva dny,protoze najednou mel 20let,po valce,jel navstivit sve(mrtve)kamarady..

Ja si myslim,ze mamka s babickou,az bude nemohouci,zit nebude moct,chtela bych nastridacku aspon pecovatelku,i kdyz ji bude odmitat.Za ta leta ma podlomene zdravi(mamka),jezdi po doktorech,sama ji musim pomahat,a to nemluvim o tom buzerovani ze strany babicky.

Kazdopadne je to pripad od pripadu,kazdy ma svou vlastni zkusenost podle ktere usuzuje,ale myslim si,ze clovek by mel koukat i trosku na sebe(sve zdravi),nez se sebeobetovat do padnuti a totalniho vycerpani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
3.6.10 13:35

Miso-tak to vozeni k doktorum je presne..u nas taky tak.Odvezt po doktorech by i snesla od svych dalsich dcer(to neni prace na dome,ci pece o jeji osobu),ale stejne to musi delat mamka,protoze se ostatni prilis nezapojuji.
Babicka jeste obcas snese peci ode me ci praci od meho manzela-asi,ze jsme od te mamky :lol: ,nikdy nevyzaduje pomoct od svych druhych dcer a jejich rodin.A to s nema neni vzadnem pripade nejak znepratelena nebo tak.Proste to jen tak vyzaduje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaelakkk
3.6.10 16:12

Any : no to děda také nevyžaduje žádnou pomoc, zatvrdí se a vše si potřebuje a chce udělat sám někdy to dopadné např. výbuch v kuchyni nepořádek, zapomene, že polívku solil tak jí osolí třeba 3×, i když má vždy napsaný papírek s postupem, na kterém si má co udělá odškrtnout. Nejhorší je u něj asi to chození na záchod! striktně odmítá plenky babička mu říká, že je může jen mít že do nich čůrakt nemusí, že může normálka chodit na záchod, jen že se mu nebudou stávat malé nehody, když to nestihne. ne to on prostě ne! Nojo takové drhé stařecké dětství.
Zrovna dneska jsme si s mamkou povídali, co kdyby se stalo, že by děda zemřel doma, ve spánku( nejlepší možná smrt podle nás) ale jak by na to zareagovala babička, bojíme se toho, že by mohla dostat infarkt, jelikož bolavé srdíčko má a je to takovej nervák… No snad to všechno dobře dopadne a děda se dožije té 100 :-)

• Citovat
  • Upravit
17026
3.6.10 16:57

Miso-joo,tak to vsechno zname..desetkrat solene :lol:
Jen jsem chtela s tema plenkama.To zatim neresime u nasi babicky,ale manzelova babicka(tedy mnou vyvdana)problem ma,ale za nic na svete by nepripustila,ze ty plenky potrebuje-to je zas uplne jina povaha nez ma babicka,je to az moc samostatna zenska(stejny vek),denne si vari a nejen pro sebe,ale jeste i pro sveho syna 8-o ,odmita aby se ji chodilo pro nakup,jen ten vetsi si treba necha nakoupit..Takze se ji jen daly do skrine,ze je nemusi pouzivat,jen kdyby nahodou,kdyz uz jsou koupene,tak je tam nechame.No nadavala.Ale ted do te skrinky nikoho nepusti(protoze plenky ubivaji)..
Takze u tech senioru,kteri jsou na tom mentalne v poradku,muze byt problem,ze se stydi,protoze si jeste neprijdou tak ..stari..a nechteji,aby jim jejich deti menily pliny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová