Štědrovečerní polévka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34473
14.12.22 14:48
@Anna766 píše:
Odkud je zvyk vinné klobásy na Vánoce? U nás se to nikdy nedělalo a ani muž to nezná. Jsme ze západu Čech.

Odkud to je nevím, ale moje rodina je z jihu a tam je to tradiční oběd. Můj muž to neznal vůbec, ale tuhle tradici si oblibil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31281
14.12.22 14:49

@Anna766 já jsem z Plzně, taky jsem to neznala.
Partner je od Teplic a jeho rodina z Mladé Boleslavi, tak jestli odtamtud vítr fouká? :nevim: Část rodiny má i u Sušice. Oni jsou takoví hrozně rozlezlí :jazyk: :mrgreen:

Příspěvek upraven 14.12.22 v 14:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2519
14.12.22 14:49
@Anna766 píše:
Odkud je zvyk vinné klobásy na Vánoce? U nás se to nikdy nedělalo a ani muž to nezná. Jsme ze západu Čech.

To je ze Sudet, díky náplavě jsme vinné klobásy měli na Vysočině jako jediní široko daleko :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
14.12.22 14:52

My přikupujeme každý rok hlavy kapří. Každý to nechce, tak je tam nechají a jsou na prodej.
Můj muž chce hodně silnou rybí polévku. Tak dělám vývar ze 2-3 rybích hlav. Pak to přecedím. A vedle v hrnci dělám zbytek polévky a záliju tím čistým vývarem. Je spokojený. Nevím, jak to chutná. Ale uvařím ji. A bez ochutnávání. Vše sní sám. Ale on i 25. polévku snídá. Chce tam i ty jikry a mlíčí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
14.12.22 14:55
@lucinka-cizi píše:
Zdravím všechny :mavam:
Letos jsme se s manželem rozhodli, že pozveme všechny z blízké rodiny na Štědrý večer k nám. Jediný “problém” je ten, že každá část rodiny má jinou preferenci, co se štědrovečerní polévky týká. Tchánovci jsou z Moravy a tam jedí hrachovku, švagr je z domova zvyklý na zelňačku. Sestra nejí ryby, takže ta by nejraději vývar. Mamka zase nedá na rybí polévku dopustit. Já a manžel snad sníme cokoliv :D
Jak byste to vyřešili? Uvařili více polévek? Servírovali tu, na kterou jste zvyklí vy, jakožto hostitelé?
Už teď se nemohu shodnout s vlastní mamkou, která nemůže pochopit, že má někdo jiný jiné tradice nebo jiný názor než ona :nevim: a tvrdí, že všichni jedí rybí…a taky je schopna si tu svoji porci přinést s sebou ve vlastní misce :lol:

Uvařila bych takovou, jakou vařím vždy. Hrachovou. Kdo nechce jíst, ať nejí, nebo ji uvaří a přiveze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
14.12.22 14:56
@stinga píše:
Já jím hovězí vývar a rodiče houbovou, dřív mívali rybí s houbami

Sníst rybí polévku s houbama tak jsem zasekana na celý zbytek vanoc😅

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31281
14.12.22 14:56

@Anna766
strýček Google říká:
Historie říká, že vinná klobása je součástí vánoční tabule již více než dvě století. A její přítomnost byla původně čistě symbolická – díky typickému zakroucenému tvaru do spirály a postupnému červenání od středu při ohřívání připomínala Slunce. Stala se tak pomyslným pokrmem oslavy zimního slunovratu, a postupem času se přesunula na vánoční stůl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
14.12.22 15:27

Rybi neji vsichni, treba ja ne, muzes mamce ukazat dukaz :mrgreen: Udelala bych max 2. - jednu dle vaseho vyberu a treba vyvar pro ty, co by jim vas vyber vadil. Nebo si holt nedaji…ja bych treba tu rybi zdvorile odmitla, ale necertila bych se, ze nemate jinou nabidku, to je muj problem, ze to nejim, ne hostitele

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14614
14.12.22 16:07

Já dělám čirý kapří vyvar s nahrubo nastrouhanou mrkvi a petrželí. Takové ty pofiderni rybí kalňačky nemám rada a obycejne polévky jako masovyvyvar, hrachovou nebo zelnacku nebo houbovou si často dělám k obědu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11825
14.12.22 16:38

U nas jsme delali vždycky rybí..u manžela v rodině zase zelňačku. Manžel rybí polévku není (dělá se mu špatně z toho že tam jsou jikry a vadí mu i ta představa že se vaří z hlav - no my ji z hlav neděláme ale ok) takže sme se shodli že u nás budeme dělat takovou na kterou zrovna budeme mít chuť :nevim: Letos budeme na Štědrý den u mých rodičů takže muž bude bez polívky..nikdo pro něj extra polívčičku dělat nebude…dá si o to víc cukroví, řízků a salátu ;) Na tvém místě bych udělala asi hovězí/kuřecí vývar…a jestli chce někdo jinou at si donese ;)

Příspěvek upraven 14.12.22 v 16:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148793
14.12.22 16:38
@Mar__tanka1983 píše:
@Anna766
strýček Google říká:
Historie říká, že vinná klobása je součástí vánoční tabule již více než dvě století. A její přítomnost byla původně čistě symbolická – díky typickému zakroucenému tvaru do spirály a postupnému červenání od středu při ohřívání připomínala Slunce. Stala se tak pomyslným pokrmem oslavy zimního slunovratu, a postupem času se přesunula na vánoční stůl.

Dik. Ale to nevysvětluje proč to neznáme :lol: ale díky i tak. Máma je původem přes babičku z jižních Čech, táta Moravak a nikdy se to u nás nedělalo.
Ale zase máma dělala striktně jen bramborový salát a smaženého kapra, žádné jiné varianty se u nás nevedly. To já už zavedla i řízky, protože chlap kapra nechtěl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21904
14.12.22 16:44

Jsem ze severu a klobasu mame taky, obalenou, smazenou. Rizky kureci i veprove, kapra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9292
14.12.22 17:20

U nás je to samé se salátem. Takže k nám si berou rodiny vlastní saláty :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42119
14.12.22 17:24

Ono vůbec není špatně, když každý něci málo přinese. Polévku, salát, cukroví… Aspoň jsou všichni spokojeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3053
14.12.22 17:26
@Havlova píše:
Ono vůbec není špatně, když každý něci málo přinese. Polévku, salát, cukroví… Aspoň jsou všichni spokojeni.
:palec: přesně tak. Nemusí se se vším crcat jen ten u koho se večeří.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová