Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, Efi tak napis, jak to dopadlo, nestihla jsem napsat, ze budu myslet, ale myslela jsem
Tak snad to bylo k necemu dobry
![]()
Nazdárek holky,
díky moc za podporu! Mám tooooooooooooooooo!!!!! A dokonce za 2
![]()
Musím letět!!!
A ráno zase vstávat zase ve 4h, kvůli učení nového předmětu ![]()
Ale konec se už blíží, ta největší hrůza je za mnou! UUUUUUUUUFFFFFFF!!!!!
E.
Ahojte, mohla by som sa k Vam pridat? Som sice zo Slovenska, ale vzala som si cecha a aj tu studujem. Som v 2. rocniku, a v 7. mesiaci…dufam,ze to zvladneme vsetko nejako ![]()
Nazdárek Dynko , jasně že se můžeš přidat, aspoň tu Evelína coby „Kinder vejce“
nebude sama ![]()
Co studuješ? A jak to v těhu zatím zvládáš?
Evelíno , co ty a bříško? Máte se fajn?
A co ty seminárky, už to pokročilo? O čem píšeš? Nemůžu tě něčím inspirovat? Mně nejvíc u seminárek vadí, když nemůžu přijít na to téma… nebo jak na to.. když už to nějak vymyslím… pak už to je o tom prohrabat se například stattistikami Eurostatu, udělat z toho nějaké grafy, analýzu… apod… ale vymyslet to!!!! Ty to máš z jiného oboru, tak nevím, jestli nemůžu nějak pomoci?
Když jsem měla psát do životního prostřední na volné téma, psala jsem o ekologických vozech, zda-li jsou vůbec ekologické… a vůbec jsem si nevzpomněla na to, že peru ekologicky, že jsem mohla psát o tom ![]()
Tak kdyby něco, jsem ti k dispozici ![]()
LeMo , kdyže se tedy přesně vracíš z UK??? Neměla bych ti psát radši anglicky?
Když jsi nyní víc tam než tady?
![]()
Tak já se jdu šrotit, mějte se krásně!
E.
PS: Holky , kdybyste věděly, jak já mám nyní tak nové děťátko… jak člověk vidí ta zlomová období… kolem toho 1. roku obrovský posun.. pak zas po určité době..a nyní, v těch 3,5 jak je najednou dospělá, je s ní řeč, prostě období vzdoru je konečně pryč, je to úleva pro oba rodiče, učitelku ve školce, už pár týdnů mám naprosto jinou slečnu… šíleně ukecanou, ale konečně víc emocionálně vyrovnanou.. bojkoty jsou vzácné… a já jsem za to taaaak vděčná
Nejen kvůli tomu zkouškovému ![]()
Vitam Dynku a preju pohodove tehu i studium! Kdy mas termin porodu?
Efi, my krasne pupkatime a noci jsou krusnejsi a krusnejsi
Jinak se citim dobre. Akorat jsem vcera byla na vysetreni kvuli cukru a mam krasne rozpichany ruce ![]()
Jinak pisu posledni seminarku, dve jsem odevzdala minuly tyden a z jedne mam za B a na druhou jeste cekam. Jo a jestli mi chces pomoci, tak mi napis svuj nazor na zavedeni trirychlostni rodicovske dovolene? Zda si myslis, ze to muze rodicum pomoci pri sladovani prace a rodiny, popr. jake vidis nedostatky… O tom ted pisu tu posledni seminarku. Tak jestli te neco napadne, tak klidne napis i na SZ.
to mas super, ze uz je vzdor za vama…a jak to tak asi dlouho trvalo, at vim na co se pripravit ![]()
Ja jdu vencit psika, zatim pa
Evelíno,
s tebou si krásně připomenu, jak jsem to měla před skoro 4 roky ![]()
No jo, bez deky pod bříškem jsem nemohla spát.. jak mne pupík při ležení na boku táhl a přetáčel.. tak jsem jej podkládala, abych mohla ležet na boku v pohodě.. na zádech to moc nešlo.. no a o břiše se nemusím ani zmiňovat ![]()
Co se týká té třírychlostní mateřské, tak myslím, že to je dobré, akorát bych nabízele jen dvourychlostní - 3 a 4 roky.
Je minimum zařízení, kam můžeš dát dítě od 2 let, osobně si naprosto nedokážu představit, že by dcera byla bez mateřské osoby (matky/otce) před dokončeným 3. rokem života. Věřím tomu, že první tři roky jsou nejdůležitější. Od 3 let věku je také dítě lépe připraveno na školku… líp se domluví s učitelkami, kolektivem… matka může být v práci klidnější…
Lépe sežene místo ve školce…
Fajn je, že i když se rozhodneš pro variantu 3 roky… a pak jdeš až za 4 roky (neseženeš vhodnou práci, místo ve školce, dítě školku nezvládá), tak stát za tebe myslím platí dál sociální a zdravotní, byť už dávky nedostáváš… takže maminka pak musí holt počítat s tím, že si už dávky vybrala dopředu, ale nezasáhne to rozpočet ještě tím, že by si musela ještě zaplatit ty dávky… tak to je taková fajn věc pro případ, že se něco změní…
Je těžké se dopředu rozhodnout, jestli chceš 2,3 či 4 roky, když se ti dítě rodí.. netušíš jak to bude s prací, jak co bude… já když byla v práci, tak jsem si říkala, že budu chtít brzy do práce… že se budu doma nudit… ale zjistila jsem záhy, že neumím dítě někomu svěřit, že si myslím, že jej neohlídají apod.. tak jsem rozhodně ty 3 roky chtěla strávit s dítětem.. tak jsem si poté, co mi skončila práce pro firmu z domova, přibrala tu školu.. abyfch se nenudila, ale nemusela nechat dítě vychovávat někým jiným… Takže chtít po maminkách rozhodnutí hned, je dost naivní, nikdo neví jak to bude, ale je fajn, že ta možnost je…
Kdo holt nemá představu, zvolí variantu co nejběžnější… výběr je a to je dobře, byť si s ním hodně lidí neví rady…
Já až budu na druhé mateřské, tak bych to viděla na variantu 3 roky, opět budu chtít zůstat s dítětem doma… dodělat ev. při té druhé mateřské magisterský stupeň… a pak jít do práce.. kdyby se cokoliv dělo, tak do těch 4 let se dá doma vždycky zůstat… vyčkat až bude dítě na školku lépe připravené apod… nějak by to bylo…
Je to velmi subjetkivní názor, ale mně by fakt stačilo mít možnost výběru jen ze 3 či 4 let ![]()
Někde jsem i četla, že si minimum lidí bere tu variantu 2 roky.. je to fakt asi tím, že nikdo neví, kdo by dítě hlídal.. z výplaty by to neutáhl… a babičky jsou také v práci… takže čekají na školku…
Tak zatím, asi jsem nepomohla… ![]()
E.
Ježíš, teď vidím ten román a určo to nemá hlavu patu…
Dvouletá mateřská je zkrátka pro většinu rodin nedostupná - z platu hlídání nezaplatí, nejsou zařízení pro děti tohoto věku, prarodiče s ohledem na posunutý nástup do důchodu musí déle chodit do práce = bude to pro minimum rodin…
V cizině se chodí hned.. po pár měsících… ale my jsme ten sociální stát se silným poutem rodinným, takže sdílám i já ten názor, že do tří let s dítětem je to nejlepší doba..
Jsem ráda, že jsem jsem s dcerou do 4 let… od 3 let chodí na dopoledne do školky, takže od 8-12 je tam, pak se mnou… kolektiv jí dává moc, za to jsem moc ráda.. a jsem moc ráda, že ještě nemusí chodit na celý den… to by se to smrkslo moc naráz ze situace, kdy jsi s dítětem celé dny.. najednou do situace, že jsi s dítětem jen pár hodin večer… např. 3 hodiny… a to bych fakt nesla těžce asi spíš já ![]()
Takže takhle je to prima postup… do 3 let se mnu.. od 3-4 let denně 4 hodiny beze mne v kolektivu dětí, učí se jiný režim, pracovat s týmem (není vše podle ní)… a od 4 let půjde na celý den… na to už budem připravené obě…
U toho druhého se uvidí… jak mne bude tlačit můj věk versus práce.. ale idál by bylo mít to tak stejně… ![]()
==
Jo a k období vzdoru? Ani ti nevím… ono jak to přichází, a odchází.. vždy si říkáš, jestli už tohle bylo to nejhorší… tak snad jo… a pak zas přijde jié období… myslím, že nejšílenější to bylo kolem 2,5 let… a pak to odeznívalo.. ale nyní je to fakt naprostá změna… fakt ta hlavinka dospěla do nějaké fáze, která se mi moooc líbí..
I když v porovnání s jinými dětmi, které byly odmala tvárné apod., je moje dítě stále velmi vytrvalé, cílevědomé, ví co chce apod.. (pro někoho to je že je umanuté, zarputilé, otravné, neústupné- ale takto na to fakt nekoukám, vidím v tom radši ta pozitiva
), tj. není andílek, ale oproti tomu,co jsem měla doma, vlastně andílek je
Prostě její temperament nezvládala ani učitelka ve školce… ale dcerka se s ním nyní lépe naučila pracovat a učitelkce ubylo práce… nám taky… není to o tom, že bychom něco změnili, vychováváme ji stejně, stejně se ji snažíme nerozmazlovat, scénami si nikdy nic nevynutila (a o to to bylo bolestnější pro všechny), ale nechtěli jsme ji zkazit odměnami, zákazy, úplatky… takže to byl boj.. ale vypadá to, že už je to za námi… a mám temperamtentní chytrou nepokřivenou holku, která se ráda dělí, nedyndá odměny za to, že něco udělá, neubližuje dětem, pěkně sama zdraví, ví co je dobré, ráda dělá vtípky, strašně ráda někomu něco vypráví.. je to zkrátka konečně takový človíček, co ví sám co se sebou dělat.. dřív se v tom chuděrka docela plácala… a my taky… tak už se jen modlím, aby tohle období,kdy ona sama sebe už zvládá, vydrželo ![]()
E.
Ahojte,
tak ja studujem v Brne architekturu, akurat som dnes mala skusku, ale asi veru moc dobre nedopadla, vobec neviem povedat ako som to napisala. Teraz makam este na urbanizme, model a tak, zajtra mam odovzdavku a v piatok mam odovzdat dalsie podklady..takze zatial si tehotenstvo uzivam velmi studijne
Ale vsetko je v poriadku inak, tak som rada ![]()
Termin mam 12.4… ale chcela by som rodit 11
aj ja som sa narodila 11 a aj manzel, i ked v inom mesiaci, ale proste by ma taka malickost potesila ![]()
A vy co studujete?
Efi, diky moc za vycerpavajici informace. Myslim, ze mi to pomuze
Jak to tak kolem ctu, tak je opravdu nejvetsi problem s moznosti umistit dite do skolky ci do jesli nebo vubec hned na zacatku vedet, jaka varianta ti bude vyhovovat. Jsem zvedava, jak se tak reforma zabehne…
Jinak mam od kamaradky pujceny kojici polstrar, atk se k nemu kazdou noc tulim je to lepsi nez bez nej ![]()
Ja jsem dost zvedava, jaky bude nase dite a jak to budeme zvladat s vychovou
A kdy planujete druhe? Ted po bakalarce nebo pozdeji?
Dynko, jeee muj manzel je architekt, taky studoval v Brne. To studujes docela casove narocnou skolu. Pristi semestr chces dal pokracovat nebo budes prerusovat? A ja mam termin taky v dubnu - 19.4.
Preju dobry konec zkouskoveho…
Jinak ja studuju v Brne FSS sociologii a gender studies 3. rok…
Evelíno - a gratuluji k B
…jsem zapomněla pogratulovat ![]()
Nad kojícím polštářem jsem také přemýšlela, ale nějak jsem si poradila „sámo dómo“ - rozhodlo, že mám omezené skladovací prostory..
Druhé dítko bychom rádi co nejdřív budeme moci, nyní mi doktorka další pokusy zakázala… Takže to vidím hned po státnicích.. před státnicemi budu ve stresu a nerada bych to přenášela na plod… nechci riskovat… tak snad ten posun o měsíc dva už nebude hrát roli.. děti budu mít od sebe bohužel víc let než jsem chtěla, spíš se nyní modlím,a by druhé vůbec bylo… a nakonec jsou v tom i pozitiva - nyní si víc uvědomuji dcerku, kdybch tu nyní byla nanervy z dvouletého bojkotujícího caparta, třeba bych ty její pokroky a moudra apod. tolik nevnímala… jelikož má a bude mít kamarády, tak volný čas po škole bude trávit s nimi, nebudu ji nutit trávit čas se sourozencem, jen o dovolených a společných akcích.. ale ty bych ráda dělala též s kamarády ve věku mých dětí = hromadná akce např. 2 šestiletí a dva roční… to už se dá.. každý si najde to své.. a přitom mohou být dvě tři rodinky na víkendové akci naráz apod… Takže to s tím věkovým rozdílem nebude tak zlé, když jsou v dnešní době lepší možnosti než dříve (snadněji někam můžeš s dětmi, více aktivit pro děti, heren apod… i hřiště jsou dělaná pro menší a větší.. a je to naráz.. takže i když budem všichni spolu, nemusí se nudit… Tak uvidíme, jak to vůbec bude…
Dynko - tý jo, to je těžká škola - takže to je denní studium, ne? A jak to u tebe půjde s individuálem? Nebo plánuješ zůstat na denním a máš poblíž babičku, která pohlídá, když budeš na přednáškách apod? Nevím jak často a kolik hodin školu máte…
Jinak já studuji 3. rokem na Univerzitě Pardubice - na FES (fak.ekonom.správní) - veřejnou správu se zaměřením na krizový management. Magisterský stupeň nyní ne.. to půjdu do práce, než bude další potomek… možná na druhé mateřské…
Jo a Evelíno, vyšlo ti to vlastní téma na BP? Jestli si dobře pamatuji, že jsi to psala ty???
E.
No neviem este co spravim, letny som planovala neprerusit, vychadzalo to,ze vymeskam 3 tyzdne zo semestru, co som dufala, ze mi odpustia profesori, ked sa s nimi nejako dohodnem, ale teraz mi narobila problemy poistovna a je mozne, ze sa v aprili zbalim a pojdem rodit na slovensko, co by som bola omnoho dlhsie mimo skoly, a neviem, ci by mi to potom vyslo tak ako som si predstavovala, takze zatial som uplne v beznadejacha musim len cakat na vyjadrenia poistovni a doktorov a tak dalej. No a individualny mi nedaju, takze jedine rozvolnit a to sa mi moc veru nechce, ale asi mi nic ine ani neostane
Ale nevadi, to sa nejako zvladne ![]()
Dynko, nojo, uvidíš, buď se to holt protáhne o rok.. nebo bys v dalším roce udělala vše z 3. ročníku a resty z 2. ročníu naráz.. to nejde?
A když nejde individuál, tak máš už tedy vymyšlené, jak to bude s malým!malou? Jak je ten váš rozvrh náročný? Myslím třeťáci, jestli to mají rozcourané přes celý týden… nebo jestli to jde např. dát na 2-3 dny… a pospolu… U nás na škole je taky mamča s miminem.. otěhotněla v prváku… v druháku s mimkem chodil manžel na celý den s ní do školy.. ona odbíhala kojit, on si na chodbě či venku s malou hrál, vozil… takže byli s maminou vlastně jednou v měsíci celé 2 dny ve škole…
Ale denně, to by si mimko moc neužilo… Jak to s tím kojením a neindividuálem tedy „plánuješ“?
Jinak nechápu, jestli si tu platíš pojištění, tak není důvod jezdit rodit domů, ne? No, uvidíš, co pořešíte…
K mimku - nechala sis říct pohlaví? Už máš jména?
A Evelíno, co ty a jména, jestli jsi to psala, osvěž mi to ![]()
Tak já si jdu zas hrát s malou, dnes jsme výjimečně odpolko doma.
Efi, nakonec budu delat jine tema, pac na to, co jsme chtela, tak je malo literatury a bylo by to asi hodne narocene, takze budu delat jine tema z nabidky, akorat jsem jeste vubec nezacala. Doufam, ze toho dost stihnu v unoru a v breznu, ikdyz uz ted sedet za u pocitace s pupkem je docela narocne a to mi porad roste ![]()
Ty uz pises nebo resis zatim zimni zkouskovy?
My taky resime, jaky odstup mezi detmi by byl idealni, jak pro deti tak i pro nas. Mit deti blizko sebe je zahul ty prvni mesice a roky, pak uz se ten vek docela srovna, mit deti vic od sebe znamena, ze si asi kazdyho uzijes vic, ale zase je riziko, ze nevis, jak se spolu pak budou snaset (teda ono se to nevi asi ani u toho prvni pripadu). My bychom zatim chteli vic deti tak tri ctyri, ale to je zatim hodne vzadaena budoucnost a kdovi, jestli nazor nezmenim po prvnim ditku…
Jo a jmeno pro kluka je Stepan, zatim ho mame potrvzeneho od dvou ruznych doktorek, tak pocitame spis s klukem ![]()
Dynko, tak to budes mit asi docela zahul, pokud nemas individual a semestr bys chtela normalne dokoncit. Tam makate od rana do vecera, ne? Manzel rikal, ze rysoval treba dva tri dny durch, kdyz bylo potreba…
Jinak s tim hlidanim mimca, asi na fakulte nemate detsky koutek, ze? Nebo mas hlidani uz zajisteny?
Jdu mrknout na zpravy, tak zatim pa…