Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Teeri bohužel neporadím… zatím jsem se vešla
Efi nevím, jak ostatní, ale já místo PPM brala 300Kč/měsíčně. Bylo - a ještě je - to neúnosné. Pokud studuji prezenčně, nemám nárok na rodičovský příspěvek, nevím proč. Vůbec to nechápu, ale byla jsem na 3 sociálkách a všude mi řekli totéž. Asi si podmínky určují sami, protože vím, že to neplatí všude. Bránit se nemůžu ![]()
do práce jít nechci ale co moi zbývá. A já se tolik těšila… jak budu v klidu doma!!
Ahoj zuzi no s tou tvojou PPM to vobec nerozumiem…ved zeny ktoré studujú a hlavne prezencne majú mnoho výhod. Nechápem, museli ste sa nejak zle pochopit. A na rodičovský príspevok má nárok každý žena, ktorá je na MD a je doma (pokiaľ už nejde do práce). Veď to je zo zákona - ja poberám rodičovský príspevok vo výške 4500Sk, ďalej 500Sk prídavky na malého, 500Sk prídavky na mňa ako študentku. Zároveň je možné, aby si na základe toho, že študejem manžel uplatnil vrátenie dane (do výšky 6000SK), tiež dostávam ubytovacie stipendium - takmer 1000SK mesačne…Tiež je možné povybavovať i iné príspevky…
teeri: já jsem dostávala tu PPM těch 300 od 4týdnů před porodem až po půl roku malé. Pak rodičák 3800 - to jsem už byla doma, a po nástupu do školy mi to hned sebrali. VOlali mi ze sociálky a pak mi přišel i papír.
Přídavky - nemáme nárok, manžel bere dost, že platíme 15000 hypo to už nikoho nezajímá. Jako student neberu nic, výhody - neplatím zdrav. a soc., to bych na mateřské stejně neplatila, ubytovací stipko nemám, bydlím s manželem v místě trvalého pobytu. Manžel si mě odepisuje z daní i s malou ale nijak závratné to není.
Prostě potřebuji nějaké peníze, mám kontkorent vyčerpaný ještě z doby, kdy jsem byla sama, potřebovala na skripta atd a mamka nemohla uživit 3 děcka na VŠ z jednoho platu. NEžijeme si nijak špatně, jen bysme potřebovali nové auto atd… zkrátky socky ![]()
No jo, na rodičák máš nárok, když celodenně řádně pečuješ o dítě. To nelze, když jsi každý den ve škole… takže si říkají, že máš zajištěno hlídání apod.. a že prostě víš co děláš… nesplnuješ kritéria pro udělení.. Kdybys byla dálkař, tak to je jiná… to do školy nejezdíš, jen na zkoušky.. a i tak mohou děti v určitém věku např. na pár hodin do školky.. takže to nikdo neřeší..
Fakt to je mazec.. a dálkově tvůj obor asi nešel, co?
No, držím palce, ať to nějak zvládnete.. nic jiného ostatně nezbývá, že?¨ ![]()
Tak dnes jsem se učila jen dopo a jela pro dceru na kole s vozíkem do školky.. spolu s tatínkem od jejího kamaráda.. ten měl sedačku.. a byli jsme 5 hodin na cestách… stihli několik hřišť, přírodu, zvířátka, štolu „s drakem“ (děti měly baterky a z druhé strany šel na ně jako drak)… no prima odpoledne, vůbec mi nevadí, že jsem za dnešek udělala rozhodně méně stránek, než jsem chtěla… bylo nádherně, nohy se dostaly do šoku po zimě, tak mám radost, že jsem se i hýbala = místo nabírání váhy jsem udělala něco pro zdraví ![]()
Tak skoro létu zdar! a učení již méně… ![]()
E.
No zuzi cele sa mi to zdá akési neuveriteľné…no mrzí ma to. A ty ako casto vlastne do skoly chodievas? (to ako každý deň)? Ja totiž študujem prezenčne - individuálne (to ako chodím do školy závisí na jednotlivých vyučujúcich)- a u 80% predmetov som nebola ani raz na cvičení či prednáške. Mám proste materiály od kamarátok a našťastie sa mi to všetko darí pochopiť. Tak ja som v škole fakt málinko, v podstate len cez skúškové…a je to tak super. Keď mi niečo nie je jasné, mám kontakt na vyučujúceho, a je to. ![]()
Efina - držím palčeky pri učení, ja mám naštastie zápočet až 7.5., takže na školu vôbec nemyslím…
Papa všetkým ![]()
teeri mám bohužel asi neuvěřitelnou smůlu. U nás nejde toto studovat dálkově - to je taky důvod, proč nejdu na Mgr navazující - ale ani individuální plán. Je to prostě stará škola se starými pravidly. I tak jsem ráda, že jsem to zvládla a neskutečně se těším, až to budu mít za sebou. Mrzí mě, že budu jen Bc., ale časem se to vstřebá. Pokud by ta práce vyšla, tak okamžitě kupujeme auto, které potřebujeme jako sůl ale teď si ho nemůžeme dovolit. Mám jedno vyhlédnuté v bazaru za super cenu ale ještě potřebuju někoho, kdo na něj mrkne a řekne, jak to vypadá, někdo zkušený. Bez auta prostě skoro nefungujeme!!!
Efi díky za palce
dneska ta poslednu ruština a pak už JEN státnice. Jsem z toho nervní už teď…
ale musíme to nějak přežít…
a venku je ještě krásně, toho se musí využít!
Zuzko,
tak to je fakt smůla… ALe co ty víš.. každý rok se to mění, třeba ten navazující udělají dálkově během pár let a ty to pak dotáhneš.. Nebo zjišťovala jsi si, jestli stejný obor (akreditační číslo musí být shodné) nemají na jiné škole dálkově? Že bys dojížděla jednou měsíčně do dálav, jako já, ale jinak to nešlo, u nás také není toto dálkově možné, tak jsem cestovala jinam…
A fakt se ta nabídka tak mění.. tak třeba ti ten tvůj obor otevřou…
Jinak jsem nevěděla, že dnes máš ještě nějakou zkoušku, tak držím palce!!!
Jinak dnes jsem se dovolala učiteli, prý se zrovna vrátil z Finska, proto nepsal… že práci viděl, že je výborná… a že to můžu dát do tisku, že k tomu nemá výhrady
Otázka je, jesti to vůbec četl nebo je to fakt tak dobrý
Obávám se, že a) je správně.. že viděl obrázky, grafy, tabulky (dala jsem si záležet s barevným podáním, stínováním meziřádky apod., aby oči byly vedeny.. zkrátka jsem si s tabulkami trošku pohrála, ať nevypadají jako ty nejběžnější… jako od začátečníka…) a evidentně tohle stačí pro dobrý dojem.. není nutné těch 70 stran už číst ![]()
Tak zatím,
E.
Efi jsi šikulka! Určitě to máš perfektní
pokud řekl, že je to výborné, myslím, že není co řešit. Upaluj do tiskárny, ať to máš barevné na bílém ![]()
jo ještě ruštinu dneska, ale to je detail
Terku mi budou hlídat holky, tak snad to zvládnou… kdyžtak za přehlušujícího řevu přeruším zkoušku s tím, že mám venku dítě
ale tu ruštinu už moc neprožívám. Prostě bonbonek po tom šílenství v pátek ![]()
dálkově to jde v Olm což není tak daleko ale mě se teď nechce studovat - buď budu doma nebo půjdu do práce. To se ukáže. Třeba mezitím otevřou v Ov. Stejně jsem si nedala přihlášku - v únoru jsem po tom nějak neměla čas pátrat. To jsou ale výmluvy, co?
každopádně potřebujeme prachy a už se těším, až mi zase přijde rodičák…
tak já jdu na to papa ![]()
Zuzka az teraz som si všimla, ze si z ostravy. Kde tam bývas???Ja som viac ako rok bývala v ostrave na ubytovni v zabrehu. A na akú školu to vlastne chodíš, keď vám ani individuál neumožnia???..
no a ta rustina, nech sa ti podari.. ![]()
Ahojky,
narazila jsem náhodou na vaši diskuzi a ráda bych se přidala.
Studuju v Praze na UK peďák, obor Učitelství pro 1.st. a k tomu mám specializaci angličtinu. Jsem ve čtvrťáku, zatím to plichtím prezenčně, jsem zvědavá na zkouškové. ![]()
Jo a já rodičák mám, prý nemám nárok na mateřskou,pokud nepřeruším nebo neukunčím studium. A ubytovací stýpko mám, i když bydlím v Praze. Můžou o něj žádat všichni, jen nevím, podle čeho ho rozdělují.
Tak se mějte, já zase nakouknu.
Žížalo vítej! Jak tedy s dítkem zvládáš prezenční studium? Nebo nechodíš jako Teerinka
?
Zuzko - já naprosto chápu, že nyní máš chuť na změnu.. to nejsou žádné výmluvy… já si taky nepodala přihlášku a s tím průměrem spolužáci padají naznak, proč nejdu dál… ALe mně se prostě nechce… Zatím mám pocit, že mi život dovoluje se rozhodovat podle toho, jak chci.. tak proč ne?
Chápu argumentace, že Ing. by to chtělo dotáhnout.. a že kolegové, co půjdou dál, mající průměr např. kolem 3 nebudou kvalitně reprezentovat školu.. kdežto poctivci jako ty či já by to měli dodělat určo
Jenže já si fakt nyní užiji klid.. a přesně.. jako časem otevřou obor u vás v Ov, tak třeba tady taky bude něco kloudnějšího… uvidím jak budu zvládat dvě děti.. jak manžel apod.. Jsou důležitější věci.. a třeba i to, že člověk fakt touží po tom autě a moci být mobilnější a tu mateřskou si víc užít, tak proč studium o chvíli neodložit… však máš možnost se vrátit.. tak proč to křečovat… máš naprosto mou podporu ![]()
Tak já jdu něco dělat, za chvíli mi dorazí dcérunka ze sletu čarodějnic ![]()
E.
ahoj Žížalko vítej,
k té mateřské - já taky nevím, podle čeho to tak mám. ZAtím to tak má jen pár lidí z Ostravy. Dohadovala jsem se se 3! různými úředníky a všichni mi tvrdili, že nárok nemám. Třeba se potom o to podělili, nevím. Mám za sebou už období, kdy jsem to řešila, psala dopisy, emaily a volala, ale nikde mi kloudně neodpověděli. Ubytovací stýpko nárok nemám, když bydlím doma s manželem v místě TP.
Teeri : teď už bydlím s manželem v Porubě, předtím jsem byla na kolejích na Hladnově a ve Vítkovicích. Ale to už je dávno
No a školu - dělám Os.univerzitu. Podle toho co jsem pochopila tak asi děláš Báňskou, že?
ruštinu už mám, byl to tedy menší boj ale mám… to je hlavní. Dneska odnesu index na studijní a mám to do 19.5. z krku. Fuj, už teď se mi dělá zle
Efi přesně tak. Taky nikam nespěchám a já už teď po tom ročním přerušení VÍM, že se dokážu vrátit i do rozjetého semestru - ve třeťáku, takže navazující Mgr pro mě v případě zájmu nebude až takový problém. A třeba je to konečně trkne a půjde to i dálkově, když ne, tak Olomouc není až tak daleko ![]()
a co čarodějnice? dopadly dobře? v tomhle věku ještě jo, že
pak to bde horší až to bude: Matko, dej mi na pivo
já si zavzpomínala jak v době, kdy jsem bydlela na Vysočině jsme chodili pravidelně pálit čarodějnice. O jo jo, to byly časy!!! Trochu se pokazilo počasí, tak snad aspoň ta líbačka ve čtvrtek vyjde ![]()
Zuzi, gratuluji k poslední zkoušce!!!! Kdy přesně máte termín státnic? My musíme do 19.5.odevzdat vytištěné i elektronické BP, do 27.5. kontrola indexů (já to chci zmáknout až tam pojedu s BP, ať tam nejedu 2×), 30.5. se dozvíme, jak nás rozlosovali a 2.6= hned po víkendu nástup prvních… Máme to od 2.6. do tuším 12.6… brrrrrr......... správný nerv mne chytí 3 týdny před, kdy pochopím, že to vše nejen nestihnu pročíst, ale natož zopakovat… zatím mám šanci, že něco půjde lépe, něco hůře, tak nepropadám depresi, ale to přijde ![]()
Jinak čarodějnice s ohledem na déšť byly v objektu MŚ - podle fotek, co přinesl manžel, tam měli přima soutěže, učitelky převlečené za čarodějnice, dekorace ala čarodějnické doupě… Dcera šla v černých hadrech, čarodějnický kabát, vyrobený klobouk, pomalovaná, gumového kostlivce pověšeného na krku a hada v ruce
Dnes jdou ještě na akci od naší městské části, ale už bez masek, jen se podívat.. poslechnout hudbu… a jestli nic moc, tak půjdou na hriště.. já se budu učit… Na čt mi rodinka vyrazí se známými na celý den na výlet, tak ta líbačka nevím jak tu zmáknem…
nějak to ale půjde… No a pak pá-ne je manža komplet v práci = už se zas nic nenaučím… ale aspoň že nyní 3 dny takhle pomůže a s dcerou někam vyrazí…
Tak jdu dosnídat a dál šrotit!
Zatím,
E.
Efi tak podle tvého psychického harmonogramu už bych měla maximálně plašit!!! 19.5. máme obhajobu, do dneška odevzdat index na studijní, bc a přihlášku už mám odevzdanou, a od19.5. to vypukne. Snad to nebude atomovka.
Terušák tady chodí s mojí botou a u toho huláká: MIMI MIMI tak nevím ![]()
Hezké dopoledne,
Matík chrní v šátku a já místo abych dělala něco do školy, sjíždím emimino. ![]()
Efino
Do školy chodím jen sporadicky, většinou hodím mrňouse do šátku a on mi tam zatím spí. U některých předmětů mám místo docházky nějakou práci navíc. A část praxí jsem odučila už loni s bříškem a letos dodělávám k tomo to, co chybí.
Zuzko
To je vážně hloupé, jsem si myslela, že je to pro všechny stejné.
A s tím stýpkem si to tedy asi dělá každá fakulta po svém.
Tak držím pěsti na ty obhajoby, mě čeká obhajoba ročníkovky (něco jako bakalářka), ale ještě ji nemám dopsanou.