Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Mar__tanka1983 a proč by mela neco zařizovat? At se tam kazdy dopraví jak chce, kdyz tam chce byt, na hostinu si může pozvat koho chce, nebo ji nedelat vubec a prespavani je uz uplne mimo, proč by mel nekdo po obradu nekde prespavat? A na radnici se vejde 20 lidi uplne v pohode, kouknou na obrad a de se domu…
@Altavista píše:
Já chápu tvoji představu, ale cítím lítost s těmi, kteří chtějí být s vámi v ten den. Mají tě rádi, proto tam chtějí být, zkus nad tím takto přemýšlet.
No to je další věc. Teď poslední rok s nimi alespoň sporadicky komunikuju, teda až na mamku a sestru, spolu komunikujeme a vídáme se pořád. Předtím se mi 7 let nikdo neozval a vztahy nikdy nebyly ukázkové. Říkám u té babičky to ale chápu, ta je ráda, že je ráda, ale ostatní jsou hrozně hrrrr a chtějí podle mě akorát slavit.
@Anonymní píše:
Ja to řekla jen mámě a sestře, nikomu jinému. Bohužel to prostě poslaly dál a chaos je na světě.
jenže tajná svatba jen se svědkama. Znamená neříct to nikomu a až po svatbě to oznámit. Ono je fakt naivní, to říct sestře a mamce a myslet si že se to neroznese.
Fakt to zruš a popřemyšlej jak to chceš udělat, zda jen tajnou svatbu a nikomu to doopravdy neříct - oni to přežijou neboj a nebo pozvánky jen tomu koho tam chceš, ale pak si hodně stůj za svým a ostatní odmítej.
Já jsem chtěla na svatbě jen jednoho strejdu a jednu tetu, rodiče a sourozence a co by si o tom mysleli druzí by mi bylo jedno. Jejich svatba by to nebyla…
A takové to, jak se u nás nosí. Pozvat na svatbu všechni co pozvali mě, bych zbankrotovala. Ono si člověk neuvědomuje, že on byl sice na svatbě sestřenici, ale byl dítě. Oproti tomu sestřenice už je vdaná a má dětí. Takže ona pozvala mě s rodiči a já bych musela pozvat ji s dalšími 4 lidmi a to je kašlu… ![]()
@Anonymní píše:
No to je další věc. Teď poslední rok s nimi alespoň sporadicky komunikuju, teda až na mamku a sestru, spolu komunikujeme a vídáme se pořád. Předtím se mi 7 let nikdo neozval a vztahy nikdy nebyly ukázkové. Říkám u té babičky to ale chápu, ta je ráda, že je ráda, ale ostatní jsou hrozně hrrrr a chtějí podle mě akorát slavit.
Aha, tak pak se nemusíš cítit špatně, udělej to na tajňačku a kašli na to. Vyznělo to tak, že máte vztahy v pořádku.
U nás třeba vztahy v pořádku jsou, ale sestra mého muže chtěla mit svatbu o samotě, měla. Nikdo jí to nevyčítá, ale mají pidi rodinu (rodiče a dva sourozenci, nikdo jiný) a tak byl můj manžel jediný koho nepozvala, vztahy ochladly, protože to je prostě divné, že tam jediný nebyl. Ale třeba to chtěla, neřeším.
Já jsem svatbu dělala právě pro příbuzné, aby si to užili, abychom se sešli jednou za sto let a nakonec jsem si užila i ty šaty.
Jestli jsou vaše vztahy chladné, neřeš, máš zbytečně brouky v hlavě ![]()
Jen zajisti ségru, mamku a asi i babičku.
Příspěvek upraven 13.08.20 v 10:59
@smajlik345 píše:
jenže tajná svatba jen se svědkama. Znamená neříct to nikomu a až po svatbě to oznámit. Ono je fakt naivní, to říct sestře a mamce a myslet si že se to neroznese.
Fakt to zruš a popřemyšlej jak to chceš udělat, zda jen tajnou svatbu a nikomu to doopravdy neříct - oni to přežijou neboj a nebo pozvánky jen tomu koho tam chceš, ale pak si hodně stůj za svým a ostatní odmítej.
Já jsem chtěla na svatbě jen jednoho strejdu a jednu tetu, rodiče a sourozence a co by si o tom mysleli druzí by mi bylo jedno. Jejich svatba by to nebyla…
A takové to, jak se u nás nosí. Pozvat na svatbu všechni co pozvali mě, bych zbankrotovala. Ono si člověk neuvědomuje, že on byl sice na svatbě sestřenici, ale byl dítě. Oproti tomu sestřenice už je vdaná a má dětí. Takže ona pozvala mě s rodiči a já bych musela pozvat ji s dalšími 4 lidmi a to je kašlu…
Pravda, jen jsem myslela, že se s nimi můžu těšit z toho, že budu vdaná a sdílet to nadšení. Byla to chyba, nafackovala bych si. Bude nejlepší to zrušit a vdát se v klidu tak jak já chci. Opravdu jsem nešťastná. Chápu že to asi ne pochopí každý, ale já jsem stresař, pozornost mi způsobuje úzkosti a fakt tím strašně trpím. Už teď nemůžu ani normálně spát.
@Kriss Tina no nevím, ale když už teda na svatbu pozvu babičku, tak teda předpokládám, že jí zajistím odvoz…
Já jen říkám, že když někdo řekne, že se nesluší, aby nejbližší příbuzenstvo nebylo pozváno na svatbu, tak se s tím bohužel často pojí další povinnosti (jako svatební hosty pohostit), protože zakladatelka už možná vidí, jak by zase byla pomluvena, že na svatbě ani nezajistila něco k zakousnutí (horory o hladových svatbách se pak vyprávějí v rodinách i širokém okolí roky).
Prostě je to taková trochu sysifovská práce, jak to vyvážit…když se navíc nechci vdávat na místní radnici, kde to běží jak na běžícím pásu, z jedné strany schodiště jedna skvadra sotva jde dolů, a druhá už se žene nahoru
tak už je to i o tý dopravě.
Hele já si to schválně hodila na papír, nejbližší příbuzní - mámy, tátové, sourozenci, žijící babičky a dva nejlepší kamarádi z každé strany a buchho, pětatřicet lidí ![]()
néééé pomooooc
![]()
Příspěvek upraven 13.08.20 v 11:12
@Anonymní píše:
Narozeniny jsme společně slavili naposledy tak před 14 lety. Bydlíme od sebe hodně daleko a vidíme se tak 2× do roka. Já chápu, že to někomu nepřijde špatné, ale já to prostě nezvládám. Nechci pozornost, nechci nalité příbuzné, dary ani jiné věci. Jsem z toho úplně na mrtvici
No, tak to zásadně mění celou situaci. Pokud spolu nejste v těsném kontaktu jako rodina a kontakt je sporadický, tak o nic nejde.
To bych se nežinýrovala a asi bych jim o datu svatby ani neřekla.
Rada - stejně jako ostatní - termín svatby zrušit a přesunout na neurčito. Vemte se na tajňačku a pak jen oznamte. Asi se budete stýkat už jen 1× za rok, ale to zřejmě bez problémů dáš.
@Altavista píše:
Aha, tak pak se nemusíš cítit špatně, udělej to na tajňačku a kašli na to. Vyznělo to tak, že máte vztahy v pořádku.U nás třeba vztahy v pořádku jsou, ale sestra mého muže chtěla mit svatbu o samotě, měla. Nikdo jí to nevyčítá, ale mají pidi rodinu (rodiče a dva sourozenci, nikdo jiný) a tak byl můj manžel jediný koho nepozvala, vztahy ochladly, protože to je prostě divné, že tam jediný nebyl. Ale třeba to chtěla, neřeším.
Já jsem svatbu dělala právě pro příbuzné, aby si to užili, abychom se sešli jednou za sto let a nakonec jsem si užila i ty šaty.
Jestli jsou vaše vztahy chladné, neřeš, máš zbytečně brouky v hlavě
Jen zajisti ségru, mamku a asi i babičku.
No a to je přesně to, o čem mluvím. Dva lidi si chtějí udělat svatbu posvém a vztahy ochladly, protože to dospělí členové rodiny nedokázali skousnout
![]()
Udělala bych svatbu na radnici s těmi cca deseti rodinnými příslušníky, pro které to hodně znamená. Pak bych je vzala na oběd. To bych pro ně udelala.
Na všechno ostatní, co „se dělá“, okolí tě do toho tlačí a ty nechceš (barva svatby, líčení, kytka, oznámení, vysluzky, pozvanky, raut, super šaty, uces, nehty, fotohraf, já nevím co ještě…) bych se vykašlala. Prostě bych si to udělala tak, jak jsem chtěla, akorát by nás tam nebylo 4,ale 15.
Nemela jsi tovubec rikat
svatbu zrus a vezmete se jindy jen se svedky. Takovahle svatba jde treba za 14 dnu, nemusi se planovat 3/4 roku ![]()
@Mar__tanka1983 píše:
No a to je přesně to, o čem mluvím. Dva lidi si chtějí udělat svatbu posvém a vztahy ochladly, protože to dospělí členové rodiny nedokázali skousnout![]()
Ty si myslíš, že to není jistý signál? Když jediný člen rodiny zůstane mimo?
Já bych teda koukala, kdyby všichni na tu malou svatbu šli a já nemohla ani na obřad.
Priznavam, ze by mi to strasne mrzelo, ze se moje deti vezmou tajne. Clovek pro ne dela prvni posledni. Kdyby mohl, tak jim da i to modre z nebe a oni na takove zivotni udalosti rodice nechteji nebo prarodice? Ale co clovek nadela, pobreci si a jde se dal.
Mi osobne by to bylo hodne lito. Nevycitala bych jim to, nezavrhla je. Clovek se musi prizpusobit situaci. Takovy je zivot. Nekdy je kruty a smutny.
@LaPaloma píše:
Ty si myslíš, že to není jistý signál? Když jediný člen rodiny zůstane mimo?
Já bych teda koukala, kdyby všichni na tu malou svatbu šli a já nemohla ani na obřad.
Sama za sebe ale můžu říct, že každý nepozvaný se právě cítí jako ten jediný důležitý a ukřivděný. A tím začíná ten pekelný kolotoč a nejde to zastavit.
@Anonymní píše:
Sama za sebe ale můžu říct, že každý nepozvaný se právě cítí jako ten jediný důležitý a ukřivděný. A tím začíná ten pekelný kolotoč a nejde to zastavit.
To je právě ono. Buď pozvat pokrevní příbuzenstvo celé nebo nikoho.
Vůbec nejsem příznivec velkých svateb, mám to jako škodu peněz. Synovec dal za svatbu pro 100 lidí asi 200tisíc, to bych nepřežila.
Ale kdyby se mi vdávala sestra a byla tam celá rodina kromě mně, tak se urazím snad do smrti. Vzala bych to jako signál, že mně prostě nemá ráda.
Kdyby nepozvala vůbec nikoho, tak jsem v pohodě.
@Anonymní píše:
Pravda, jen jsem myslela, že se s nimi můžu těšit z toho, že budu vdaná a sdílet to nadšení. Byla to chyba, nafackovala bych si. Bude nejlepší to zrušit a vdát se v klidu tak jak já chci. Opravdu jsem nešťastná. Chápu že to asi ne pochopí každý, ale já jsem stresař, pozornost mi způsobuje úzkosti a fakt tím strašně trpím. Už teď nemůžu ani normálně spát.
Jako ja to chapu pred cizima, ale to mas tak hrozne stresy i pred vlastnima rodicema? Ja si taky nedokazu stoupnout pred dav lidi a byt stredem pozornosti, neco pronaset atak, ale pred mamkou, segrou, babi by mi to tak nevadilo. Ale pokud chces svatbu utajenou, tak o ni nikomu nerikej, radovat se z toho muzes pak, takhle akorat znicis vztahy v rodine.