Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já teda nějak nevím. Ale přijde mně to ujeté. Vy dva chcete malou svatbu, tak si ji tak udělejte. A vždycky můžete udělat neformální oslavu a pozvat, koho chcete. ostatně teď to ani nejde. Šla bych se svědky a s rodinou se domluvila klidně na příští léto na společnou oslavu.
Já bych si udělala svatbu podle sebe. Aktuálně stejně velká svatba nejde a nevešli byste se. I když ji naplánujete např. za rok, tak těžko říct, jaká bude situace.
Musíte počítat také s tím, že můžete dopadnout jako já.
S partnerem jsme se vzali po mnoha letech (děti 13 a 10 let). Šli jsme jen se svědky + moje mamka (tu jsme autem dovezli). Partnerovi příbuzní nebyli přítomni též. Svědky jsme vzali na večeři.
Nepozvali jsme mého bratra s rodinou. Dopadlo to tak, že od té doby bratr se švagrovou s námi nemluví. Vím, že si nás vymazal se sociálních sítí a zablokoval na telefonu. Je to již přes rok. Když muž potkal švagrovou v létě na koupališti, tak otočila hlavu na druhou stranu. Nutno podotknout, že vztahy byly narušené už předtím. A upřímně mě to nevadí, že se nestýkáme. ![]()
Po svatbe jsem nikdy netouzila a uz vubec ne po velke, s princeznovskymi saty a celym tim saskovanim a tradicemi okolo. Taky nemam rada pozornost.
Kdyz jsem doma ohlasila zamer udelat si svatbu se svedky, maminka se mohla zblaznit. Dobra, ustoupila jsem a ze bude svatba s rodici a sourozenci (nikdo z nich nema rodinu ani partnera/partnerku, celkove jsou tri). V ten moment zavetrily obe rodicovske strany a zacal urputny natlak, ze neni vhodne/slusne/(dopln si sama) nepozvat toho a tamtoho a jeste tu, protoze rodina. Ja jsem klidny clovek, ale tohle uz na me bylo moc, takze jsem si doslova vyhadala, ze padesat az sto lidi na svatbe opravdu nechci.
Doporucuju ti udelat to same. Cim vic lidi, tim vic stresu, zarizovani a vubec. To nechces a obrecis to.
Udělejte si to podle sebe, nebo ještě lépe, vemte 2 kamarády, stavte se na úřad (ani prstýnky nejsou povinné) a hotovo. V podstatě to ani rodině nemusíte říct ![]()
Je to vaše svatba, udělejte si ji podle sebe a nenechte se vydírat a do ničeho natlačit. Však oni to časem rozdýchají. My jsme měli svatbu jen ve čtyřech, naši to pochopili a respektovali, tchýně se trochu urazila, ale už je taky v pohodě a ještě nám dala štědrý dar. Nepřestává mě fascinovat, jak lidem chybí respekt k rozhodnutí, do kterého jim navíc v podstatě vůbec nic není. Děti jsou dospělé, ale ne, prostě JÁ jsem tě porodila, JÁ chci pro tebe velkou svatbu a basta. Sourozencům je do toho už tuplem kulové. Už zbývá jen začít dupat nožičkama a válet se po zemi jako malé děti. Zajímalo by mě, jak moc by si užili svatbu, na kterou se nacpali proti vaší vůli. Ale asi jo, někteří lidi mají holt hroší kůži ![]()
Své sourozence bych respektovala pokud by chtěli takovou svatbu jako vy. Sami jsme tam měli pár lidí, a nelitujeme.
@Anonymní píše:
Ahoj, s přítelem máme dlouholety vztah. Jsme spolu od 15. Poznali jsme se na škole, nyní nám je oboum 23. Už od 18 jsme se chtěli vzít, jediné, co nám bránilo bylo to, že nemáme rádi svatby. Abych to řekla přesněji, líbí se mi svatby, ale vlastní bych nechtěla. Nerada jsem středem pozornosti a necítila bych se na své vlastní svatbě dobře. Oba máme celkem velké rodiny. V září se nám narodila dcerka a vzít bychom se opravdu chtěli, ať jsme všichni 3 kompletní rodinaKdyž jsme naším rodičům sdělili, že bychom se příští rok chtěli vzít a chtěli bychom svatbu jen my 2 naší rodiče a svědci nastal problém. Moji rodiče to pochopili, svatbu měli taky malou. Jenže rodiče přítele se můžou zbláznit. Vadí jim, že nechceme pozvat ani sourozence. Přítel má sourozenců 6, je nejmladší takže každý z nich už má sveho partnera a těch 6 sourozenců má dohromady 11 děti. Takže toto pro nás nepřichází v úvahu. Chtěli bychom malinkou svatbu, ale přítel začal stávkovat, protože cítí, že si tím poštve proto sobě rodiče a některé sourozence. Momentálně je ve stádiu, kdy vlastně neví, jestli svatbu chce právě kvůli tomu, jaký by to mělo dopad na jejich vztahy.
Zajímalo by mě, jestli jste to některá z vás taky tak měli? Že čast rodiny byla naštvaná kvůli tomu, že nebyli u svatby? A poškodilo to vztahy nějak více a dlouhodobě?
proč si chceš vzít chlapa, který si nestojí za svým a dává přednost názoru rodičů před vaší domluvou?
Jste dospělí lidé, rodina s malým dítětem. Opravdu nemusíte každé své rozhodnutí konzultovat s maminkou.
Mě by to teda vydráždilo natolik, že bych upřednostnila pouze obřad.
Pokud stojí o ten tyátr okolo, můžete jim koupit lístky do divadla. A pokud CHTĚJÍ velkou svatbu rodiče či sourozenci, prosím, ať ji uspořádaají. Však můžou obnovit SVÉ sliby.
A nemohl by si přítel sednout se svými sourozenci a vysvětlit jim situaci? Že to není nic proti nim, ale prostě si nepřejete velkou svatbu? Přijde mi prostě úchylné, že by se rodina měla rozhádat kvůli jednomu dnu. O nic tak hrozného snad nejde, ne? Proč si to lidé berou tak osobně? Prostě si dva přejí tam mít jen rodiče a svědky, tak proč jim nevyhovět? Svatební den je o těch, kteří se berou a podle těch má vypadat. Není o ničí sestře a jejích dětech…
Ja třeba svatby moc neuznavam, nerada travim pak cas u soudu ![]()
Ne jde o to, ze pokud chcete malou udělejte si malou ať už je důvod jakýkoliv.
Třeba bych je pak pozvala ( v létě ) na nějakou grilovacku proč ne, ale dělat velkou svatbu jenom proto, ze oni to chtějí?
Ja chci taky vrtulník a nikdo mi ho nedá ![]()
@Sue2008 píše:
Udělejte si to podle sebe, nebo ještě lépe, vemte 2 kamarády, stavte se na úřad (ani prstýnky nejsou povinné) a hotovo. V podstatě to ani rodině nemusíte říct
Přesně. Ve chvíli, kdy by mi do toho rodiny kecaly a dělaly nátlaky, vykašlu se na všechny a vezmeme se jen se svědky. A klidně bych to rodinám pak oznámila s tím, že kdyby se nesnažili kecat mi do toho, tak tam taky třeba mohli být, ale holt takhle smůla… Člověk z toho má mít radost, ne se stresovat.
@Anonymní píše:
Ahoj, s přítelem máme dlouholety vztah. Jsme spolu od 15. Poznali jsme se na škole, nyní nám je oboum 23. Už od 18 jsme se chtěli vzít, jediné, co nám bránilo bylo to, že nemáme rádi svatby. Abych to řekla přesněji, líbí se mi svatby, ale vlastní bych nechtěla. Nerada jsem středem pozornosti a necítila bych se na své vlastní svatbě dobře. Oba máme celkem velké rodiny. V září se nám narodila dcerka a vzít bychom se opravdu chtěli, ať jsme všichni 3 kompletní rodinaKdyž jsme naším rodičům sdělili, že bychom se příští rok chtěli vzít a chtěli bychom svatbu jen my 2 naší rodiče a svědci nastal problém. Moji rodiče to pochopili, svatbu měli taky malou. Jenže rodiče přítele se můžou zbláznit. Vadí jim, že nechceme pozvat ani sourozence. Přítel má sourozenců 6, je nejmladší takže každý z nich už má sveho partnera a těch 6 sourozenců má dohromady 11 děti. Takže toto pro nás nepřichází v úvahu. Chtěli bychom malinkou svatbu, ale přítel začal stávkovat, protože cítí, že si tím poštve proto sobě rodiče a některé sourozence. Momentálně je ve stádiu, kdy vlastně neví, jestli svatbu chce právě kvůli tomu, jaký by to mělo dopad na jejich vztahy.
Zajímalo by mě, jestli jste to některá z vás taky tak měli? Že čast rodiny byla naštvaná kvůli tomu, že nebyli u svatby? A poškodilo to vztahy nějak více a dlouhodobě?
A co to spojit s nějakou cestou do zahraničí a vzít se „spontánně“ tam. Nejlépe někde za oceánem. ![]()
Příbuzní by mohli líp skousnout, když by tam stejně nemohli přijet.
@garnier píše:Úplně chápu to “ony přece chtěly velkou svatbu”:-D my se s manželem brali v zahraničí sami, proste jsme před Vánocemi odletěli na krásný ostrov u madagaskaru..manžel rodiče už nemá a jediný kdo to dopředu věděl byl můj taťka s mamkou..sourozenci to pochopili, babičky taky…ale představte si, ze jsme pak nedostali pozvánku na svatbu kamarádů protože my jsme je přeci nepozvali taky
Meli jsme to podobne. Oba nemame radi tyto taskarice.
Moje rodiny ok, partnerovy sestry to dlouho nemohly rozchodit. Ony prece chtely velkou svatbu.
@Whitedog sourozenci to mají různě. Všem je přes 35 nejstarší příteluv bratr má 47. Ten to bere tak, že přítel sice na jeho svatbě nebyl, tehdy ještě nebyl na světě a proto by měl on jít na tu jeho, ať aspoň jeden z nich na svatbě toho druhého je. Zbytek sourozenců krom 2 sester, které to mrzí ale chápou to vypadá, že se zblazni stejně tak, jako rodiče. Oni měli velkou svatbu, proto my musíme přece taky a podle nich je nevhodné je nepozvat.