Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Jen jsem chtela reagovat na to ze moje dcera sice tablet dostane, ale chodi do skolky, tam taky maluji, hraji pexeso, procvicuji motoriku, tak nevidim nic spatnyho kdyz dojdem kolem 17h vybehehany z venku po dlouhe prochazce a ona si sedne a chvilku si pohraje, nez ja nachystam veceri. Mozna lepsi nez by civela na pohadku v televizi ![]()
vsecno ma pro a proti, taky jsem ho nechtela a mame ho
a moc se tesim az ho pod stromkem rozbali
@kristy09 Ono spíš nejde o to, co na tom tabletu hraje nebo dělá, ale v kolika. Je prostě tolik krásných hraček, tak proč dítě obdarovat tabletem. ![]()
@mischelinmisa Proč myslíš, že to nemá s hračkou nic společného?
@mischelinmisa já to tak taky cítím, že to neni hračka… To je stejné, jakoby dítě dostalo mobil, nebo televizi..
Hračka je prostě hračka ne elektronika…
A pořád to řešíte??
Prostě pokud je zakladatelka přesvědčená, že ho chce, at ho koupí. každý to prostě vidí jina..
Jenom mě napadlo.. co potom udělá dítěti radost, přijde mi právě že toto je dárek nad dárky.. Pak jedině mobil a nebo opravdu televizi.. Já třeba nevím, já dostat jako dítě notebuk, tak nevím, jestli by mě pak potěšil obyč dárek…teda tablet jsem chtěla napsat, ale ono je to jedno
Příspěvek upraven 06.12.12 v 16:54
@kotyk No, tak já mám notebook a hry se na něm taky dají hrát a jako hračku ho neberu. Tablet, je něco podobnýho jako notebook, no ikdyž tablet za 1500 bych spíš měla přirovnat k telefonu. Tak jako tak telefon taky není hračka. Definici hračky neznám a ani ji hledat nebudu, ale už jen to, že zakladatelka sama píže, že tablet bude mít jen na chvíli svědčí o tom, že tablet není brán jako hračka. Děti, tedy aspoň ty moje, mají hračky přístupný 24h. denně. Jenom proto, že se tam dají hrát puzzle, naučit čísla atd, to jako hračku brát nebudu. Oni všichni rodiče chtějí, aby jejich dítě umělo hodně, čísla, barvya bůh ví co ještě, ale raději než aby si k nim sedli a naučili je to, raději jim strčí tablet. TeĎ to nemyslím nijak konkrétně, ale globálně. Jo a když už jsme u tý hračky, pochybuju, že ten tablet bude mít všechno podle norem, co by hračka pro dítě od tří let měla splňovat.
Příspěvek upraven 06.12.12 v 19:10
@mischelinmisa píše:
@kotyk No, tak já mám notebook a hry se na něm taky dají hrát a jako hračku ho neberu. Tablet, je něco podobnýho jako notebook, no ikdyž tablet za 1500 bych spíš měla přirovnat k telefonu. Tak jako tak telefon taky není hračka. Definici hračky neznám a ani ji hledat nebudu, ale už jen to, že zakladatelka sama píže, že tablet bude mít jen na chvíli svědčí o tom, že tablet není brán jako hračka. Děti, tedy aspoň ty moje, mají hračky přístupný 24h. denně. Jenom proto, že se tam dají hrát puzzle, naučit čísla atd, to jako hračku brát nebudu. Oni všichni rodiče chtějí, aby jejich dítě umělo hodně, čísla, barvya bůh ví co ještě, ale raději než aby si k nim sedli a naučili je to, raději jim strčí tablet. TeĎ to nemyslím nijak konkrétně, ale globálně. Jo a když už jsme u tý hračky, pochybuju, že ten tablet bude mít všechno podle zákonu, co by hračka pro dítě od tří let měla splňovat.
@kvaček Dětem je naštěstí do jistého věku šumák, kolik hračky stojí a netouží většinou po tom nejdražším. A děti, které už tvrdě řeší sociální hračky většinou ten mobil mají a velká část z nich i tu televizi.
@mischelinmisa Hračka pro děti od tří let už toho moc splňovat nemusí. Už u ní není ani nutné, aby měla třeba zamontovaný přístup k napájení. Nejsou u ní tak přísné normy na povrchy, protože se předpokládá, že už jí děti nebudou konzumovat. Dost pravděpodobně je průměrný tablet dokonce bezpečnější než ty slavné „dětské tablety“. To, že je k něčemu omezený přístup, neznamená, že to není hračka. Předpokládám, že taky doma nemáte vystavené třeba prstové barvičky, ale je to něco, s čím si děti můžou hrát jen pod dozorem. Hračku z věci nedělá cena, ani dospělácký názor, ale jenom použití ![]()
@smajlik34 Jistě, hračka musí být barevná a z těch nejlevnějších součástek. Pak už se to nejmenuje elektronika, ale hračka ![]()
@kotyk já nevím, prostě každý to vidí jinak no, zase aby tady nebylo dalších 10 stánek obhajování tak či onak ![]()
Prostě pro mě toto hračka určitě neni.. Pro mě neni hračka něco co používají dospělácí.. Pro děti - dětské hračky..
A já jsem to myslela jinak s tou cenou.. To jsem neměla namysly.. Jakože nevědíkolik to stojí atd. jak si psala.. Mě šlo o to, že potom co se bude rovnat tabletu třeba pro 6 leté dítě? Knížka, pastelky,.. tak jsem to brala, jakože ve 3 dostane takový dárek, což mi přijde spíš hodně brzo než jakože ne - vůbec, ale spíš.. že mi to přijde přehnaně bro..
Jakože, když někdo třeba na tom pouští, hry, pohádky občas proč ne, ale jestli to dostane dítě pod stromek a pak mu to brát, kdy aůno a kdy ne, nevím, to by smi nelíbilo..Prostě hračka- a to tak bude brát bude chtět mít pořád a že 3 leté nemá problém neznamená, že za rok dva, nebude vyžadovat tablet pořád..
@kvaček Jasně. Já pro tablet pro dítka, ač se to nejspíš tak nezdá, nijak extra nehoruju. Jenom mě prostě zajímá, proč tablet ne.
S tou cenou jsem se nejspíš blbě vyjádřila já. Chtěla jsem říct, že když dítě dostane ve třech tablet, nemusí mít ve čtyřech telku, protože musíš dodat hodnotný dárek rovný tomu minulému
. Pro šestileté dítě může být klidně blok a pastelky cennější než tablet, který dostalo ve třech letech. Konečně, kdo by jako školák chtěl hračku pro prťata
? Navíc tablet, který bude nejspíš tazatelka kupovat, bude křáp za 1300 (a to ještě, pokud zaplatí clo a DPH, jinak se v pohodě dostane pod 1000). To je cena trošku většího lega.
A s tím omezováním. Neomezuješ i normálně děti v tom, kdy a s čím si můžou hrát? Pokud nebydlíš na samotě, nejspíš si asi nebudou smět ve dvě ráno hrát s klávesama a flétnou
.
@kotyk neomezuju.. v pokojíku si hraje s tím co má.. Jediné co omezuju je kolo, kdy teda ne, ky chci mít trochu klid, když jdu s nákupem a jinak mě je šumák s čím si v pokoji hraje..
Tak ve 4 telku mít nemusí.. ale co víc se stupnuje od tabletu.. Prostě já takový dárek bych dala dítěti, které z toho má rozum, oceního.. Když dostane dítě ve 3 toto, co pak v 8?? Nevím, já jako dítě jsem dostávala klasiku hračky, potom to byl magneták, potom jsem se v pubertě těšila na malou televizi.. Přijde mi, že brzo má dítě luxus ![]()
Já vlastně ani nevím co napsat, na jednu stranu jsem pro a na druhou ne. naše malá má 2 roky a 8 měsíců a má už svůj vlastní noťas, manža tu měl jeden starší noťas neprodejný i když funkční tak ho dostala malá, pouští si tam pohádky na youtube aby neseděla u našeho ale jako dárek pod stromek bych to nedala. nevím ani proč, prostě to pro mě jakoby není dárek, brali jsme to jako běžnou součást domácnosti, my si taky telku, pračku apod. nenadělili pod stromek, pod ten dostane běžné hračky a noťas je prostě jen tak k užívání. k tématu dítě sedící u telky, snažím se aby bylo obojí, chodím ven, do lesa, na bazén atd. u tchýně když je na vesnici je vylítaná až až a pak si sedne k telce a klidně tam proleží odpoledne a je mi to jedno když tam neleží denně.
@martulkasloník tak já to beru jako dárek - Vánoce a narozeniny atd..
To že to někdo má doma, to nemylsím, my taky máme klasický PC a kluk sem občas jde.. Spíš myslím vyloženě dárek pro dítě..
Aspoň celou dobu to tak beru…
@kvaček no já to spíš beru podle mojí malé že kdyby to dostala radost z toho nemá, můj manža do počítačů dělá takže já i manža máme svůj noťas možná malá jak je na to zvyklá tak to bere jako běžnou součást a my to tak bereme taky, kdyby to dostala pod stromek tak to odhodí a hraje si s plastovým nádobíčkem:-))ale pokud po tom ten prcek touží a třeba to není tak běžné doma tak proč ne, jen jsem chtěla napsat že u nás by to úspěch nemělo jako dárek