Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Terezm Já neříkám, že z něj chcete udělat závisláka. Moje děti jsou taky na techniku, ale prostě jsem to co používáme my nahradila dětskýma a jim to stačí. Já prostě nevidim žádný důvod, proč by tříleté dítě mělo sedět u tabletu a něco si tam mačkat.
Za mě ne
Na co? Takhle drahou věc na hraní? Nenecháváme ho hrát ani hry na PC, nikdy o to neprojevil zájem
Raději mu dám vodovky a papír, lepidlo a nůžky ať se kreativně vyřádí jinak
V 5ti dostane notebook?
Promiň, ale kdyby mu bylo alespoň 6 tak neřeknu
Našemu bude 6, umí bravurně zacházet s dotykovým mobilem ale PC ho nechává absolutně chladným. Nehraje žádné hry ani na PSP ani na PC. Nekouká na gormity, pokémony nebo jak se ty potvory jmenují…ani neví jak vypadají
Nemyslím, že je o něco ochuzený ![]()
Včera jsme byly s dětmi na dětské párty, nakonec to dopadlo tak, že si malý kluk vytáhl taky tablet, všechny děti si sedly okolo něj a čučely na to. Děti přestávají mezi sebou umět komunikovat. Já nejsem proti pokroku a novým technologiím, ale dokonce i moje děti považují děti s tablety za divné - většinou jsou to ty typy dětí, kteří nechtějí nebo neumějí komunikovat s okolím a nebo se k tomu postupem času dopracují tím, že mají svůj tablet…Když neví co, tak si vezmou tablet a to klidně i uprostředka dětské party.....Za mě ne. Dceru jsem nechala dívat na televizi jako malou, myslela jsem si že jí jedna pohádka neublíží a mě to pomůže, ale dneska to vidím jako hooodně velkou chybu.
Tessy: hraček má myslím tak akorát, u kamarádek vidím že mají krabic z hračkama mnohem víc než my. Všechno rozhodně nemá, ale má spíše rozmanitější hračky, od každoho prostě něco. Rozmazlence z něj mít určitě nechceme, ale k vánocům dárky prostě patří a od nás by už nic víc nedostal. Myslím, že jsou tady lidé, kteří dítěti na vánoce pořídí za víc než za 1500 Kč.
Ivyk: nevím co baví vaše děti, technika to asi zatím nebude. Každé dítě je jiné, co baví jiné děti, neznamená že to bude bavit vaše děti a naopak. U nás teda technika vede. Starší ovládá dotykový mobil od 18 měsíců (manžel mu ho takto malému ze srandy půjčil do ruky a nestačili jsme se divit jak mu to šlo a to zatím koukal tátovi chvíli přes rameno
), plně zvládá různé automobilové závody, řídí letadlo, žádné střílečky v tom nejsou… nemyslím, že v menším množství denně mu to oškodí, spíše naopak. Druhému synkovi je něco málo přes rok, co ho bude bavit nevíme, třeba to budou knížky, puzzle… taky ho v tom budu podporovat.
@Bubina píše:
Včera jsme byly s dětmi na dětské párty, nakonec to dopadlo tak, že si malý kluk vytáhl taky tablet, všechny děti si sedly okolo něj a čučely na to. Děti přestávají mezi sebou umět komunikovat. Já nejsem proti pokroku a novým technologiím, ale dokonce i moje děti považují děti s tablety za divné - většinou jsou to ty typy dětí, kteří nechtějí nebo neumějí komunikovat s okolím a nebo se k tomu postupem času dopracují tím, že mají svůj tablet…Když neví co, tak si vezmou tablet a to klidně i uprostředka dětské party.....Za mě ne. Dceru jsem nechala dívat na televizi jako malou, myslela jsem si že jí jedna pohádka neublíží a mě to pomůže, ale dneska to vidím jako hooodně velkou chybu.
tak tohle už je špatný, když si má hrát v kolektivu a být s dětmi, rozhodně by mě nenapadlo, aby ho bral s sebou nebo ho tahal po kapse.
@Ivyk píše:
@Terezm Pokud jste rozhodnutá mu ho koupit, tak ho přeci kupte. Nesouhlasné hlasy budou vždycky, vy musíte vědět, jak chcete své dítě vést. A pokud máte pocit, že si vše dokážete ohlídat…
Já jen napsala svůj názor, se kterým také nemusí všichni souhlasit. Pro mě je to prostě nepředstavitelné a vím, že to pro psychiku dítěte může být mnohdy devastující. Ale to se bavíme o neřízeném dlouhodobém vysedávání u her.
A kdoví, co budu já řešit za 3 roky s druhou ratolestí
Tak já to tedy shrnu, tříleté dítě, co má tablet, si podle všeho sedí někde v koutku svého pokojíka, zásadně si odmítá hrát s čímkoliv jiným, nechodí ven, paří krváky, odmítá komunikaci se svým okolím a rodiče si ho vůbec, ale vůbec nemusejí všímat ![]()
A víte, co se stane, když slovo tablet nahradíte třeba slovem knížka s dinosaury? Pošlou vás s dítětem na vyšetření kvůli autismu. Tož tak. Žádné normální tříleté dítě nedokáže prosedět celý den v naprosté tichosti u jedné činnosti.
Ahoj. Mam 3,5 lete dite. Manzel koupil tablet puvodne mi, ale syn se v nem zacal orientovat
rychleji nez ja. Manzel mu stahl nejake hry pro rozvoj ditete. Pocitani. Rozrazovani veci. Puzzle. Pexeso…dnes si i sam pousti pohadky po dovoleni. Mohu jen doporucit. Ne ze bych na nej nemela cas, ale dite se tim perfektne zabavi a jeste se nauci spoustu veci. Nepouziva ho jen sam. I my se s nim zapojujeme a pomahame mu. Navic chce nam ukazovat co uz umi. Normalne si hraje s hrackami…ale tablet uz beru jako soucast jeho her. Jedinny problem ze zacatku byl ho od nej dostat. Nyni uz mame nadtavene pravidla. Taky jsem mela pocitac az kolem 3 tridy.ale hold je jina doba. Asi nebudete verit, ale muj 1,5 lety druhy syn uz tablet taky umi ovladat. Pusti si hru pro uplne nejmensi a bravurne ji ovlada.
@Bubina píše:
Souhlasim, takhle to pak dopadá ![]()
Jestli to někdo chce koupit je to jeho věc, to záleží na každém..
Můj náozr ale je, že by neměl být v pokojíku a dítě- 3,4,5 na to pařilo hry půl dne..
Ma máme klasicky PC- proto tady te´d píšu
a umí si pouštět sám pohádky, ale máme to tak nastavěné, že sipustí tři, které mají třeba 15 min a jde se pryč.. Hry nepouštím vůbec.. Měl ajsem před měsícem hodně špatnou zkušenost, tak raději ne..
Kuba bude mít prosinci 4 roky.. Manžel je hodně na PC, má to i vysokou školu pořád na tom něco dělá.. možná to má v sobě kluk. ale k věci. Pustil mu nějakou primitivní hru, dětskou, kde se objevují mrkve a zajíček je sbírá, jí, zalévá záhod, po půl hodině jsem to chtěla vypnout řev, tak říkám, ještě teda chvilku.. Ale co následovalo pak jsem nikdy nezažila.. taková histerie, a slzy, že chfe hrát vztek, co u nás nikdy vidět takový velký nebyl.. Ještě pak půl hodiny chodil a prosil, mezi tím se vztekal.. takže nevím, kdy mu pustím hru, ale docela mě to vyděsilo..
Pridam jen svou zkusenos, necetla jsem vsechny reakce, protoze se to tady celkem mele a nechci se poustet do mistnich urazlivych reakci a nekterych skaredych hodnoceni.
Mame 19 mesicu stareho chlapecka, ktery od malinka (cca. od 6 mesicu) naprosto miluje techniku. Jakoukoliv - srobovaky, skladani veci, blikajici a hrajici hracky, cokoliv mackat (mame doma embargo na vypinace), umi vse okamzite zapnout a vypnout apod. Drevene hracky nebo stavebnice a kostky u nas vubec nejedou. Taky mame doma kde co - smartphony, tablet, pc, notas… Nikdy jsme mu to nedavali, mel svuj detsky telefon s tlacitky, ale vzdycky ho to fascinovalo. Kolem roku si obcas ukoristil moje HTC a naucil se ho odemykat. Nasledoval zamek displaye, tak pak ho to prestalo bavit. Ale ja KRAVA jsem mu jednou ukazala tablet, nejdriv jen pisnicky nebo timmy time, kdyz byl nemocny nebo rostly zuby a byl protivny a nechtel si s nicim hrat. Poustel si dokola tri pisnicky treba i hodinu! tak jsem to zabavila, ale druhy den chodil a prosil, at mu to dam. Tak jsem povolila a bylo to to same! Manzel mu tam jednou ukazal mluviciho psa, ktery opakuje, co reknete a to byla ta nejvetsi pecka - maly si z neho udelal kamarada, nosil mu hracky, jidlo, piti, pusinkoval ho! naucil se ovladat dokonale kids mode a ja rostla. V roce a pul a behem asi tydne! A kdyz jsem mu to sebrala, ze pejsek jde spinkat, ze uz je unaveny, tak nasledoval hodinovy hysterak s triskanim do hracek a revem jak od paviana. To same je, kdyz ho odezenu od PC, kde si obcas poustime spolu pisnicky.
Upozornuji, ze nejsem matka, ktera se nechce venovat svemu diteti, venuji se mu na 200% a je to i videt, tablet jsem mu davala a hrala si s nim, ale ted vim, ze toto neni uplne to prave orechove. Kdyby si s tim pohral a pak to odlozil jako ostatni hracky, nereknu popel, ale ty sceny pokazde, co mu ho beru, mi za to nestoji. Takze stejne jako jsme zavedli embargo na cvakani vypinacu, tak zavadim embargo na telefon a tablet. Nechci ve svem diteto podnecovat sklony k zavislosti, protoze toto zavislost je, aby mi dite hned po probuzeni letelo ke skrini, kde je tablet a volalo HEJA (to je ten pejsek)…
Takze abych to shrla, za me bych tablet diteti jako darek nekoupila a pokud by melo stejny problem jako nas maly a nemohlo se od nej cele dny odlepit, tak bych ho schovala jako u nas do skrine a vytahovala ho jen kdyz dite spi a nebo neni doma. Celkem je mi to lito, tablet bych pouzivala vic, ale on je schopny u meho stolu s tabletem vriskat i hodinu, jen aby ho dostal…
@kvaček mame stejnou zkusenost jako ty… bohuzel
pravdepodobne geny, s tim nic nenadelas, nektere deti proste inklinuji k technice vice… otazka, jestli je to pro budoucnost spatne nebo dobre… ja to beru spis jako plus, bude umet o dost vic nez ostatni, ale o to horsi to bude pro nas, abychom udrzely ty oprate a nepovolily meze unosnosti traveni casu na pc..
@ivep píše:
Ahoj. Mam 3,5 lete dite. Manzel koupil tablet puvodne mi, ale syn se v nem zacal orientovat
rychleji nez ja. Manzel mu stahl nejake hry pro rozvoj ditete. Pocitani. Rozrazovani veci. Puzzle. Pexeso…dnes si i sam pousti pohadky po dovoleni. Mohu jen doporucit. Ne ze bych na nej nemela cas, ale dite se tim perfektne zabavi a jeste se nauci spoustu veci. Nepouziva ho jen sam. I my se s nim zapojujeme a pomahame mu. Navic chce nam ukazovat co uz umi. Normalne si hraje s hrackami…ale tablet uz beru jako soucast jeho her. Jedinny problem ze zacatku byl ho od nej dostat. Nyni uz mame nadtavene pravidla. Taky jsem mela pocitac az kolem 3 tridy.ale hold je jina doba. Asi nebudete verit, ale muj 1,5 lety druhy syn uz tablet taky umi ovladat. Pusti si hru pro uplne nejmensi a bravurne ji ovlada.
Verim
mame stejnou zkusenost
s tim odtrhavanim to je u nas fakt zle
snad casem, az bude chapat pravidla a pojem casu se nejak domluvime a zase se k tomu dostaneme. Tech her na nauceni je tam opravdu spousta a jsou moc pekne udelane… ale myslim, ze pul hodiny az hodina denne je fakt maximum…
@xlin mě třeba je jedno, jeslti to někdo koupí, já zase nechci, aby se to bralo všeobecně, že každé dítě na to musí dostat závislost, ale prostě jsou děti a to jsem zjistila, že je můj kluk, že prostě toto ho bere až moc.. Takže za mě ne nekoupila..
Ale každá máma musí vědět, jaké její dítě a je a co ji vadí nevadí..Osobně si myslím, že se dá normálně všechno možné pusitit na PC dopělých tak dětské něco.. mi přijde zbytečné, ale jak říkám, každý si kupuje co chce
Jina tablety se používají ve spec. školách
dokonce na ně byl i příspěvek-