Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Já s baramakou naprosto souhlasím, zřejmě žádná z vás vůbec nepochopila, jak to celé myslí…
Společnost si žádá plno věcí…mobil mé dítě mít bude ale ne proto, že si to žádá společnost ale proto, abych s ním byla v kontaktu. Bude mít přístup k počítači a internetu ale rozhodně na něm nebude sedět celý den…pokud zakladatelka chce vrznout tablet 3letému děcku, kam to asi bude směřovat?
Ale asi nemá smysl tu moc diskutovat, každý na to má svůj názor ale prostě kupovat takovou věc tak malému dítěti je naprostá kravina, už takhle brzo podlehnout tomu co dítě chce…jsem zvědavá, co bude zakladatelka kupovat za pár let…
Tak já to napíšu ještě trochu jinak… ano taky bych tříletému nekupovala tablet, mobil atd. Ale od té doby co jsem začala pracovat ( 2 měsíce zpět)jsem zjistila, že není zase až tolik času se tomu dítěti věnovat tolik, kolik jsem mohla když jsem byla na rodičáku… ten čas se zmrsknul na to, přijít domu, udělat večeři, pohrát si, popovídat si u té večře, umýt a přečíst pohádku a jít spát… takže když přijdem domu, chtějí si kluci zahrát třeba s legem mají na to méně času, takže i méně vyžadují noťas nebo telku… když jsem byla s nima doma, měla jsem víc času na hraní, na chození na procházky, ale taky oni měli doma hračky ohrané, nebavilo je nic a tak když jsem vařila, půjčila jsem jim noťas a chvíli si hráli tam…
@JituleB1 píše:
no tak v tom případě by jsi měla vědět co děti žádají… ono jde taky podle mě o to, kde bydlíte… někdy jsou vesnické školy víc v klidu než městské, ba dokonce velkoměstské…
S tímhle nemůžu bohužel souhlasit, učila jsem jak na městské, tak na vesnické a musím říct, že ta současná vesnická je v tomhle ohledu daleko horší než městská… děti jsou dneska vážně zlý, pokud se někdo v kolektivu náhodou liší materiálním zázemím. Řekla bych, že k „tělesným odchylkám“ jsou snad shovívavější než k sociálnímu postavení rodiny. Měla jsem ve třídě holčičku s výrazným defektem ruky (cca o 10 cm kratší) a děti ji vzaly spíš než klučinu, co jako jediný neměl ano mobil ani počítač - 3. třída! Jo, kluk bydlel na hájovně, rodiče se mu věnovali, byl chytrý, hodný, ale outsider, protože s kolektivem nedržel krok. A mezi náma - jako jediný měl už v tomhle věku problémy s nadváhou a jezdil kvůli tomu do lázní. A horem dolem můžete při etické výchově dětem vysvětlovat, že majetek není měřítko úspěšnosti. Zakladatelko, asi bych ten tablet primárně nekoupila děcku, ale tak nějak do rodiny. Taky máme doma každý svůj, používáme je spíš jako čtečky, protože kdybych měla mít doma každou knihu, která se mi líbí, už by se tady nedalo chodit. Ale pro neteře na nich máme aplikace jako omalovánky, prstové malování, puzzle, slovíčka v AJ, bludiště… teprve totiž čekáme mimi, takže doma nemáme hračky, kterými by se zabavily, když jsou na návštěvě. Tohle je baví (4 a 5 let) a ta hodinka je fakt nepoznamená. Nehledě na to, že na pár školách už běží pilotní program, ve kterém se tablet už na 1. stupni zavádí jako regulerní učební pomůcka, takže budou mít náskok v tom, že ho už ovládat umí.
Za mě - z pedagogického hlediska nevidím nejmenší problém, pokud bude tablet jako hračka podáván v malých dávkách s dohledem a edukativním smyslem her
A můžu doporučit značku Wooky!
@Danitschka píše:
S tímhle nemůžu bohužel souhlasit, učila jsem jak na městské, tak na vesnické a musím říct, že ta současná vesnická je v tomhle ohledu daleko horší než městská… děti jsou dneska vážně zlý, pokud se někdo v kolektivu náhodou liší materiálním zázemím. Řekla bych, že k „tělesným odchylkám“ jsou snad shovívavější než k sociálnímu postavení rodiny. Měla jsem ve třídě holčičku s výrazným defektem ruky (cca o 10 cm kratší) a děti ji vzaly spíš než klučinu, co jako jediný neměl ano mobil ani počítač - 3. třída! Jo, kluk bydlel na hájovně, rodiče se mu věnovali, byl chytrý, hodný, ale outsider, protože s kolektivem nedržel krok. A mezi náma - jako jediný měl už v tomhle věku problémy s nadváhou a jezdil kvůli tomu do lázní. A horem dolem můžete při etické výchově dětem vysvětlovat, že majetek není měřítko úspěšnosti. Zakladatelko, asi bych ten tablet primárně nekoupila děcku, ale tak nějak do rodiny. Taky máme doma každý svůj, používáme je spíš jako čtečky, protože kdybych měla mít doma každou knihu, která se mi líbí, už by se tady nedalo chodit. Ale pro neteře na nich máme aplikace jako omalovánky, prstové malování, puzzle, slovíčka v AJ, bludiště… teprve totiž čekáme mimi, takže doma nemáme hračky, kterými by se zabavily, když jsou na návštěvě. Tohle je baví (4 a 5 let) a ta hodinka je fakt nepoznamená. Nehledě na to, že na pár školách už běží pilotní program, ve kterém se tablet už na 1. stupni zavádí jako regulerní učební pomůcka, takže budou mít náskok v tom, že ho už ovládat umí.
Za mě - z pedagogického hlediska nevidím nejmenší problém, pokud bude tablet jako hračka podáván v malých dávkách s dohledem a edukativním smyslem herA můžu doporučit značku Wooky!
no vidíš a já jsem si myslela, že je to opačně… tak dík, budu chytřejší… a docela mě to překvapilo… ![]()
@Verca1989 píše:
Já s baramakou naprosto souhlasím, zřejmě žádná z vás vůbec nepochopila, jak to celé myslí…
Společnost si žádá plno věcí…mobil mé dítě mít bude ale ne proto, že si to žádá společnost ale proto, abych s ním byla v kontaktu. Bude mít přístup k počítači a internetu ale rozhodně na něm nebude sedět celý den…pokud zakladatelka chce vrznout tablet 3letému děcku, kam to asi bude směřovat?
Ale asi nemá smysl tu moc diskutovat, každý na to má svůj názor ale prostě kupovat takovou věc tak malému dítěti je naprostá kravina, už takhle brzo podlehnout tomu co dítě chce…jsem zvědavá, co bude zakladatelka kupovat za pár let…
moje řeč, naprosto souhlasím, je vidět, že mě některé diskutující nepochopily a braly má slova doslovně (viz „mé dítě není vyžrané, protože já také ne“). Díky Veroniko za zastání… jinak dodám, že mé děti samozřejmě mobil mají a PC také, ale ne proto, že to chce společnost, ale protože mobil je důležitý pro vzájemnou kominikaci a PC proto, že na něm pracují (učí se programovat, upravovat fotky, dělat videa atd). Hry ani fejsbuk je opravdu nezajímá a samy uznaly, že je to jen ztráta soukromí a především času, který mohou využít mnohem efektivněji. Samozřejmě, že spolužáci se na ně zpočátku dívali skrz prsty, ale sami pak pochopili, že mají vlastně pravdu.
šikana je jen o nízkém sebevědomí, tomu žádný tablet ani značkový mobil či hadry nepomůžou. takže než tablet, tak se raději dítěti ve volné chvilce věnuj a uč ho sebevědomí, tablet mu do života k sebevědomí vážně nepomůže.
ps. pro ty co mě nepochopily (a nejn pro ně), zkuste se nad tím zamyslet - až bude vaše dítě v pubertě a ostatní začnou kouřit, povolíte vašemu dítěti taky cigára, aby se náhodou nevystavilo šikaně, za to, že je jiný a nekouří??
co je sakra na tom, že je člověk jiný a nemá to co ostatní? já také nemám dotykový mobil (ani tablet ani nejnovější notebook) i když všichni okolo ho mají a rozhodně si ho neplánuju pořídit, jen proto, že si to společnost žádá. tohle jsou jen hloupé kecy za účelem vymití mozků
@JituleB1 píše:
no vidíš a já jsem si myslela, že je to opačně… tak dík, budu chytřejší… a docela mě to překvapilo…
ono je to spíš asi o velikosti kolektivu - mezi 30 dětma se lépe najde nějaká spřízněná dušička… měla jsem ve třídě 9 dětí, to už je možná taková větší rodina.
@baramaka píše:co je sakra na tom, že je člověk jiný a nemá to co ostatní? já také nemám dotykový mobil (ani tablet ani nejnovější notebook) i když všichni okolo ho mají a rozhodně si ho neplánuju pořídit, jen proto, že si to společnost žádá. tohle jsou jen hloupé kecy za účelem vymití mozků
ale to nevysvětluj mě, to vysvětli tomu dítěti, které to nemá a proto se s ním kamarádi ve škole nechtějí bavit, protože on to nemá…tohle jsi zase nepochopila ty.
Ja teda ziram. Neverila bych, ze tablet bude nekomu pro trilete dite pripadat normlani. Uprimne mi to prijde padle na hlavu. Myslim, ze si to dokazu pomerne presne predstavit, protoze mam dite trilete i skolaka. Skolacka ma mobil, do skoly ho nosit nesmi, ma ho jen na atletiku, kdyby se neco stalo( nezustavame tam, stridame se v odvozu - neni to za rohem), nikdy ho nepouzila. Do skoly ho nosit nesmi, na tom trvam - sama stejne nikam nechodi, domu by ji taky samotnou nepustili. Predpokladam, ze se to bude muset zmenit - ale az v dobe, kdy nebude druzina - tedy od 4. tridy, driv k tomu fakt nevidim duvod. Nezajima me, kdo co ve tride ma a nema, moje dite bude mit mobil, abych mela kontrolu ja, ne aby mohlo telefonovat kamaradkam a hrat hry.
Kupodivu to stejne vidi i ostatni rodice( aspon ti, ktere znam) a to bydlime v Praze.
Pocitac dostane, az ho bude fakt potrebovat - a urcite ne novy. Uz ted mam dost intenzivni pocit, ze deti neznaji hodnotu penez( ani to moje) a jsou zvykle, ze rodice koupi vsechno, neocekava se zadne usili a snaha primo od ditete.
Moje deti nejsou v nicem zaostale a jsou obe velmi sikovne a ja doufam, ze i tak chytre, ze treba FB jim bude pripadat jako hloupy zpusob jak prijit o soukromi, tak jako to pripada me i memu manzelovi. MMCH nepotrebuju ani „dotykac“, telefon mam na telefonovani, na ostatni veci stejne nemam pres den v praci cas a doma mam jine moznosti( cimz ho nezatracuju, ale nekdo ho fakt mit nemusi a ne jen proto, ze neni in nebo na nej nema). Ze by moje deti nekdo sikanoval proto, ze neco nemaji, se nebojim. Mam v okoli jeden priklad - a rozhodne v tom byly jine duvody.
@Danitschka píše:
Za mě - z pedagogického hlediska nevidím nejmenší problém, pokud bude tablet jako hračka podáván v malých dávkách s dohledem a edukativním smyslem herA můžu doporučit značku Wooky!
jsem ráda že jsi napsala, a máš pravdu že postižené dítě to má jednoduší než dítě které nemá mobil(příklad).
@baramaka píše:
moje řeč, naprosto souhlasím, je vidět, že mě některé diskutující nepochopily a braly má slova doslovně (viz „mé dítě není vyžrané, protože já také ne“). Díky Veroniko za zastání… jinak dodám, že mé děti samozřejmě mobil mají a PC také, ale ne proto, že to chce společnost, ale protože mobil je důležitý pro vzájemnou kominikaci a PC proto, že na něm pracují (učí se programovat, upravovat fotky, dělat videa atd). Hry ani fejsbuk je opravdu nezajímá a samy uznaly, že je to jen ztráta soukromí a především času, který mohou využít mnohem efektivněji. Samozřejmě, že spolužáci se na ně zpočátku dívali skrz prsty, ale sami pak pochopili, že mají vlastně pravdu.šikana je jen o nízkém sebevědomí, tomu žádný tablet ani značkový mobil či hadry nepomůžou. takže než tablet, tak se raději dítěti ve volné chvilce věnuj a uč ho sebevědomí, tablet mu do života k sebevědomí vážně nepomůže.
ps. pro ty co mě nepochopily (a nejn pro ně), zkuste se nad tím zamyslet - až bude vaše dítě v pubertě a ostatní začnou kouřit, povolíte vašemu dítěti taky cigára, aby se náhodou nevystavilo šikaně, za to, že je jiný a nekouří??
co je sakra na tom, že je člověk jiný a nemá to co ostatní? já také nemám dotykový mobil (ani tablet ani nejnovější notebook) i když všichni okolo ho mají a rozhodně si ho neplánuju pořídit, jen proto, že si to společnost žádá. tohle jsou jen hloupé kecy za účelem vymití mozků
já nepsala že mé děti nejsou vyžrané protože já taky nejsem, myslela jsem to tak že záleží na životním stylu, a pardon že tu nepíšu co všechno s dětma děláme, a kolik máme pohybu ![]()
A co uděláš až ti to dítě začne kouřit, to by mě zajímalo ![]()
@JituleB1 tohle tu jistě chápeme všichni, vím jaké jsou dnešní děcka, už když jsem já chodila na základku, tak to bylo podobné…ale zkrátka člověk nemůže udělat všechno pro to, aby se spolužáci jeho dítěti nesmáli. Koupíš dítěti dobrý mobil, počítač nebo notebook, bude chodit jen ve značkovém oblečení? Budiž, pokud na to máš, tvoje věc. Dítě bude spokojené, že jde se stádem a je to. A až bude starší a spolužáci začnou kouřit, hulit trávu a pít alkohol a kdoví co ještě a tvůj syn či dcera za tebou přijde s tím, že to chtějí taky zkusit, aby se jim spolužáci nesmáli, co uděláš? Koupiš krabičku cigaret? Dáš jim prachy na jointa? Nebo koupíš flašku Ferneta? Pochybuju o tom…a jak psala baramaka, tohle je hlavně o sebevědomí. Člověk by místo přemýšlení o koupi tabletu měl v dítěti „pěstovat“ zdravé sebevědomí, protože zdravě sebevědomí lide mají vyhráno. Když bude dítě zakřiknuté a nebude díky sezení na PC umět s lidma mluvit, tak mu bude dotykový mobil nebo tablet k ničemu…
Ale tohle téma je už trochu mimo, zkrátka pořizovat 3letému dítěti tablet je hovadina, ano, pořídit ho do rodiny a nechat dítě půlhodinu denně, aby si zahrálo hru, budiž. Ale ne mu koupit tablet za 2 tisíce a nechat ho, aby ho zničil (nedělám si iluze, že 3leťák si nějak extra uvědomuje hodnotu věcí)…myslím si, že existuje spousta zabávných hraček vhodných pro takové děti ale tablet to prostě není…
@Verca1989 no tak vidíš sama píšeš, že by jsi mu ho půjčila. Já třeba ne, protože nějakou šitku za 2 tisíce nemáme, takže pro mě je jednoduší koupit šitku, kterou bude mít jen on, ale už někde na začátku jsem psala, že i přesto by ho neměl v pokoji mezi hračkama volně k dispozici, protože i když by stál 1000 korun tak pořád je to dost peněz, a pochybuju že by se za chvilku neválel někde mezi stavebnicema, nebo by na něm neparkovali auta. Takže dejme tomu že ho koupím, ale bude u mě, on si s ním bude muset sednout ke svému stolečku a může si cvakat, skládat skládačky atd.
@mroe píše:
Ja teda ziram. Neverila bych, ze tablet bude nekomu pro trilete dite pripadat normlani. Uprimne mi to prijde padle na hlavu. Myslim, ze si to dokazu pomerne presne predstavit, protoze mam dite trilete i skolaka. Skolacka ma mobil, do skoly ho nosit nesmi, ma ho jen na atletiku, kdyby se neco stalo( nezustavame tam, stridame se v odvozu - neni to za rohem), nikdy ho nepouzila. Do skoly ho nosit nesmi, na tom trvam - sama stejne nikam nechodi, domu by ji taky samotnou nepustili. Predpokladam, ze se to bude muset zmenit - ale az v dobe, kdy nebude druzina - tedy od 4. tridy, driv k tomu fakt nevidim duvod. Nezajima me, kdo co ve tride ma a nema, moje dite bude mit mobil, abych mela kontrolu ja, ne aby mohlo telefonovat kamaradkam a hrat hry.
Kupodivu to stejne vidi i ostatni rodice( aspon ti, ktere znam) a to bydlime v Praze.
Pocitac dostane, az ho bude fakt potrebovat - a urcite ne novy. Uz ted mam dost intenzivni pocit, ze deti neznaji hodnotu penez( ani to moje) a jsou zvykle, ze rodice koupi vsechno, neocekava se zadne usili a snaha primo od ditete.Moje deti nejsou v nicem zaostale a jsou obe velmi sikovne a ja doufam, ze i tak chytre, ze treba FB jim bude pripadat jako hloupy zpusob jak prijit o soukromi, tak jako to pripada me i memu manzelovi. MMCH nepotrebuju ani „dotykac“, telefon mam na telefonovani, na ostatni veci stejne nemam pres den v praci cas a doma mam jine moznosti( cimz ho nezatracuju, ale nekdo ho fakt mit nemusi a ne jen proto, ze neni in nebo na nej nema). Ze by moje deti nekdo sikanoval proto, ze neco nemaji, se nebojim. Mam v okoli jeden priklad - a rozhodne v tom byly jine duvody.
Jen chci upozornit, ze i v dnesni dobe jsou lide, kteri napr. nemaji vubec televizi( a ze je jich i v mem okoli dost) a neni to otazka penez. My ji mame, ale ja uz si uplne odvykla ji poustet, v podstate ji zapiname tak maximalne 4-5× za tyden( pocitam jednotlive programy - tedy ne ze bezi treba pul dne).
Nikdo se tem detem nesmeje a nikomu to nepripada nenormalni( tedy nekterym rodicum ano, ale detem primarne ne). Zato mame plnou knihovnu a deti taky a starsi uz chodi od 4-5 let do knihovny. Zpravy si cteme na internetu, tu a tam si nahrajeme nejaky porad, ale vetsinou si ho pak stejne neni cas pustit ![]()
@Anonymní píše:![]()
přesně taky jsem měla mobil až ve 3třídě a počítač až kolem 8třídy segra v té době kdy jsme dostali počítač dokonce končila střední..jistě byla jiná doba, ale i přesto spolužaci už počítač dávno měli doma a my ně..ani jsem na něm neuměla to jsem se jaktakž naučila až v 6třídě na informatice jak se s tím vůbec zachazí a šikanována jsem vůbec nebyla…jen už to nebylo takové jako před dobou počítačovou kdy jsme po škole odložily tašky a šly běžet ven já když chtěla jít ven a šla jsem zazvonit na kámošku tak mi řekla že ne že nejde že je na kompu…nechapala jsem co je na počítači lepšího než venku
, ale boužel počítač ke mně taky došel a už jsem pak byla taky spíš na počítači než venku..teď už si nedokážu ani zrušit blbej fb neboť ho prostě nějak musím mít
…ale u svých dětí ať bude doba jakakoliv budu trvat na tom ať lítají po venku a nesedí na kompu a určitě jim nebudu kupovat tablet a v předškolním věku si tak nanejvyš budou moct pustit 1pohádku denně jinak nic dalšího
no vidíš a já si první mobil koupila až po roce práce, protože před tím byly drahé a počítač jsem si koupila až asi po 4 letech práce. Tady je jasně vidět, kdo v jaké době vyrůstal… za mě mobil ve škole to by bylo bylo úplné sci-fi…
no to asi nebude, pohybu mají dost
chipsy a colu taky nejedí každý den.
Já myslím že se zakladatelka nechtěla chlubit, to by diskuzi postavila jinak
ono i to psané slovo působí jinak než kdyby jsme někde seděli u kafe a mluvili, kolikrát si člověk vytáhne jen něco.