Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ráda bych poprosila o pohled třetí strany na naši rodinnou situaci.4 roky žiji s přítelem, s mými rodiči jsem ho seznámila zhruba po půl roce. Semtam k nim chodíme na návštěvy, někdy i přespíme (bydlí v jiném městě). Jenže od začátku našeho vztahu mám pocit, že naši ho moc neberou. Chovají se k němu slušně, zdvořile, ale je tam vidět, že ho nemají vyloženě rádi a když byli jednou svědky naší roztržky, tak mi potom táta v soukromí řekl, že nechápe proč spolu jsme…Což mě celkem zamrzelo. No a k tématu, táta je podnikatel a na malém městě má autodopravu a malou autodílnu. Můj přítel u něj párkrát měl auto na opravu. Nejen, že to nikdy nebylo za nijak extra výhodnou cenu (nato, že já jsem dcera majitele…) ale vždy byla i celkem špatná domluva co a jak, a nakonec to vygradovalo posledně, když přítel chtěl v autě vyměnit olej. Přišla mu faktura na 3500 Kč. Přítel se doslova rozzuřil, řekl, že můj otec je zloděj a že s ním skončil a ať nepočítám s tím, že takovou sumu zaplatí…No a já teď nevím jak na to mám reagovat. Upřímně si myslím, že ta cena skutečně je přemrštěná a mrzí mne, že otec takovou fakturu klidně vystaví a bez skrupulí nám ji zašle. Ale co mám teď dělat? Mám otci zavolat a důrazně mu říct že to neakceptujeme a chceme vysvětlit tu enormní částku? Nebo to nechat na příteli? Ale nechci aby se s mými rodiči rozhádal…Nebo to nechat plavat úplně? Omlouvám se za pro někoho možná trochu banální téma, ale nemám s rodiči nejlepší vztah a nikdy jsem s nimi neuměla komunikovat…což mě dost trápí celý dospělý život, takže to nechci nějakou nevhodnou reakcí ještě víc pohnojit…Teď navíc reálně hrozí, že můj partner se s nimi otevřeně pohádá a to se myslím nebude spravovat lehce…
No já jako dcera bych tátovi zavolala a zeptala se proč cena výměny oleje je 3500kč? třeba nakonec neměnil jen olej, ale i filtry, nebo těsnění pod hlavou a to se prostě pak prodraží, ale rozhodně bych na svoje rodiče neřvala…
Zaprvní si měl přítel zjistit cenu předem. Za druhé tuhle částku platím za výměnu oleje běžně. Dost záleží na oleji, který se do auta dává. Tím, že to nezaplatí, tvůj přítel ještě vyhrotí vztahy v rodině. Tohle je vaše chyba. Pokud jsi čekala nějaké výhody, měla jsi se o nich předem ujistit. Nějak nechápu, proč by měl otec něco dělat zadarmo pro týpka, který mu nesedl. Udělali jste něco vy pro rodiče?
@Lejdílek To je pomerne dost, to neplatime ani v autorizovanem servisu, i kdyz zavisi na druhu oleje. Ale menil mu pouze olej? Nemenil i nejake filtry?
Za prve bych nedovolila příteli, aby urážel mého otce. Za druhé bych tatkovi proste zavolala a zeptala se, co vse se dělalo a proč ta cena. Btw nijak moc mi to nepřijde, výměná oleje znamená i nove filtry plus práce.
@Tichošlápek Prave, ono vymenit olej neznamena jen otevrit lahev a dolit ho po rysku, takze je otazka, co vse se delalo.
Velmi všem děkuji za reakce. Cena zahrnovala olej v ceně 800 Kč, který je na netu za 600 Kč, + filtry a nějaká těsnění za cca 400 komplet a zbytek je jen práce za 1600,– Kč. Vč. DPH. Co jsem pročítal na netu, tak v neautorizovaných servisech je cena výměny oleje + filtrů do 1500, práce na tom trvá 45 minut. Tady naúčtovali 4 hodiny práce za 350,– na hodinu.
Takže za mě ta cena přemrštěná je, přítel je totálně odrovnanej a mám strach že to bude mít dohru. Můj přítel je rapl, který je schopná mu do očí říct že je zloděj, a můj otec si nenenchá nic líbit a je schopný ho vyhodit z baráku a mě říct že už ho nechce nikdy vidět. Takže tuto situaci potřebuji co nejkulantněji zažehnat.
@Lejdílek opět píši - v klidu zavolat tátovi a zeptat se. Třeba tam byl nějaký problém.
@Lejdílek tak záleží na kom ti víc záleží…já nevím no, rodiče máš jen jedny, přítele můžeš vyměnit
nebo to neřešte a už k něm nikdy auto nedávejte, ale i tak, nezjišťovala bych nic na netu a chtěla vysvětlení od táty já sama, bez přítele, tobě snad normálně odpoví ne? ale pokud po něm budeš békat, bych se ani nedivila kdyby ti tata jednu natáhl…protože jako dospělá si prostě nějak nedokážu představit že na svoje rodiče naklušu s řevem a s chlapem za zády, buď by mi jednu švihli až se zatočím a nebo by semnou přestali komunikovat, ale jako dcera s úctou k rodičům bych tohle prostě neudělala…
A proč vůbec jste s člověkem který si předem nezjistí cenu práce a pak se ještě chová jak pako?
já tedy nevím…ale nemáte na lepšího?? ![]()
kvůli tomuhle je "totálně odrovnanej "? Co bude dělat až nastane nějaký skutečný problém?
píšete že je rapl…hele…s takovejma pak ženská nemá nejlepší pořízení… ![]()
Na ceně jste se měli domluvit předem. Nevím co je to za auto, třeba se to tam zrovna blbě vyměňuje a musí rozebrat půlku auta. Já bych zaplatila a příště si olej vyměnila buď sama nebo jinde.
@barrbucha píše:
@Lejdílek tak záleží na kom ti víc záleží…já nevím no, rodiče máš jen jedny, přítele můžeš vyměnitnebo to neřešte a už k něm nikdy auto nedávejte, ale i tak, nezjišťovala bych nic na netu a chtěla vysvětlení od táty já sama, bez přítele, tobě snad normálně odpoví ne? ale pokud po něm budeš békat, bych se ani nedivila kdyby ti tata jednu natáhl…protože jako dospělá si prostě nějak nedokážu představit že na svoje rodiče naklušu s řevem a s chlapem za zády, buď by mi jednu švihli až se zatočím a nebo by semnou přestali komunikovat, ale jako dcera s úctou k rodičům bych tohle prostě neudělala…
Tátovi jsem hned po hysterickym výlevu přítele zavolala a slušně v klidu se ho zeptala, jestli není chyba v té započtené práci, že jsou tam 4 hodiny práce za 1600 Kč. Táta řekl, že to sám kalkuluje účetní program, a bohužel to nemůže měnit. S tímto to skončilo, a on vůbec nemá tušení jaké je doma kvůli tomu haló. jenže přítel to tak nechce nechat, chce abych mu zavolala ať to vydobropisuje a dáme mu to cash, bez účetního programu a za míň. Je mi to taky blbé, ale pokud nechám přítele aby to řešil on sám, pak bude následovat ostrá hádka a rozkol v rodině. Prý se mu i v práci všichni smáli, že skoro tchán na něm teda pěkně vydělal…
Takže nějaké extra věno z tvého otce při svatbě asi nekápne co? ![]()
Utíkal bych…
@iiiv píše:
Na ceně jste se měli domluvit předem. Nevím co je to za auto, třeba se to tam zrovna blbě vyměňuje a musí rozebrat půlku auta. Já bych zaplatila a příště si olej vyměnila buď sama nebo jinde.
Je to octavie, ale máš pravdu, řešila bych to asi stejně…jenže nemůžu. přítel to zaplatit nechce, chce o tom jednat, pokud tu cenu nevyjednám já, vloží se do toho sám a bude z toho haló. Podotýkám, že nechtěl abych to řešila já, chtěl rovnou mého otce seřvat sám - což jsem nedovolala a řeším to já…