Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Sany80s A co když půjde tvoje dítě k rodičům partnera? Stejně jako je tvůj muž s tvými rodiči?
@Sany80s píše:
Ano scházíme se u jednoho stolu. Partner má sourozence, takže ten je s dětmi u jeho rodičů a my jsme u mých. Kdyby neměl, bráchu, prostě se buď střídáme Vánoce, nebo pozveme oboje rodiče k nám.
S partnerem jsem prakticky denně, přece neochudíme děti a rodiče o rodinné svátky bez nejmaldších členů.
Sdílená radost je ta největší, navíc si pomůžeme s večeří.
Chápu to správně, že ty netrávíš Vánoce se svým partnerem, ale je trávíte odděleně? ![]()
@Arcanum asi to správně nechápeš…ona je se svým mužem u svých rodičů…a partnerův bratr je u rodičů její skorotchyně…
@Arcanum píše:
Chápu to správně, že ty netrávíš Vánoce se svým partnerem, ale je trávíte odděleně?
Já to asi blbě napsala. Trávím, s mým partnerem s mými rodiči, s partnerovými rodiči je jeho brácha, protože švagrové rodiče už nežijí. Další den přijednou jeho rodiče k nám.
@Sany80s píše:
Já to asi blbě napsala. Trávím, s mým partnerem s mými rodiči, s partnerovými rodiči je jeho brácha, protože švagrové rodiče už nežijí. Další den přijednou jeho rodiče k nám.
Aha, tak to jo. ![]()
@Monchichik píše:
@Sany80s A co když půjde tvoje dítě k rodičům partnera? Stejně jako je tvůj muž s tvými rodiči?
Tak půjde, přijde další den. Třeba to jinak nepůjde, u nás to jde zorganizovat tak, že není ochuzen nikdo. Ale to je spíš řízení osudu a neštěstí švagrové, které zemřeli rodiče brzy. Občas další den k nám přijdou i adoptovaní rodiče.
@Sany80s No tak to jo, já jsem myslela, že všichni musí být povinně u vás v ten jeden večer
můj syn tráví taky vánoce sám s přítelkyní, chtějí být sami a přijdou až další den…mně to nevadí, je to jejich rozhodnutí…
@Sany80s píše:
Ne, ale budu smutná, že jsem selhala jako rodič a určitě to naše vztahy poznamená.
Jo, tohle na me zkousel muj otec taky. Ja byla zase smutna z toho, ze se ke svy dceri nikdy nechoval tak, aby se s nim chtela vidat. Na svete je holt spousta smutku, no. ![]()
@Sany80s píše:
Tak půjde, přijde další den. Třeba to jinak nepůjde, u nás to jde zorganizovat tak, že není ochuzen nikdo. Ale to je spíš řízení osudu a neštěstí švagrové, které zemřeli rodiče brzy. Občas další den k nám přijdou i adoptovaní rodiče.
Představ si, že někdy starší generace už chce mít svůj klid, doma u sebe, ve svém a jinam nechtějí. Taky budeš mít pocit selhání? Ale proč? Asi by prospěla tolerance. U vás v rodině je jistý způsob trávení vánočního času a někdo jiný to může mít jinak. A neznamená to hned, že špatně, když se to liší od toho, co znáš Ty.
Jak bylo zmíněno, zavání to manipulací, tak pozor do budoucna, ať potomkům neořipravíš perné chvíle a neochudíš je o tespekt.
@dedrichov píše:
Představ si, že někdy starší generace už chce mít svůj klid, doma u sebe, ve svém a jinam nechtějí. Taky budeš mít pocit selhání? Ale proč? Asi by prospěla tolerance. U vás v rodině je jistý způsob trávení vánočního času a někdo jiný to může mít jinak. A neznamená to hned, že špatně, když se to liší od toho, co znáš Ty.
Jak bylo zmíněno, zavání to manipulací, tak pozor do budoucna, ať potomkům neořipravíš perné chvíle a neochudíš je o tespekt.
Přesně. Zrovna dneska jsem mluvila svojí osmdesátiletou maminkou, která striktně odmítá jít kamkoliv na svátky. Chce mít svůj klid.My to respektujeme, a všechno jí přineseme. Říkala mi, jak ji některé kamarádky závidí, protože ony prostě MUSÍ jet na Vánoce k mladým. Co na tom, že jsou 363 dnů v roce samy, a jinak na ně docela pečou, ale „na Vánoce nesmí být nikdo sám“, takže babku vytrhnou z jejího prostředí, kde musí povinně povečeřet s příbuznými, musí se dívat s nimi na to, co chtějí oni, nemůže si ani podle sebe vyložit třeba nohy na stůl, a o půlnoci zase vlečou babku zpátky, jen aby měli zase na rok splníno. ![]()
@dedrichov píše:
Když už rodine nebudou chtít k nám, tak zajedeme my k nim. stejně jako to děláme k adoptovaným rodičům, oni už jsou starší a ne vždy se jim chce a můžou(ze zdrav. důvodů) jezdit.
Ohledně manipulace, pro někoho to je manipulace. Mně je to celkem jedno, ono defakto jakákoli výchova je manipulace. rodíme se sobečtí, sebestřední a jiní jsme v dospělosti(ne vždy) jen proto, že nám někdo vytyčuje hranice.
Ono i to, že dítě nemá plácat psa, protože ho to bolí, je v podstatě manipulace.
@Anonymní píše:
Přesně. Zrovna dneska jsem mluvila svojí osmdesátiletou maminkou, která striktně odmítá jít kamkoliv na svátky. Chce mít svůj klid.My to respektujeme, a všechno jí přineseme. Říkala mi, jak ji některé kamarádky závidí, protože ony prostě MUSÍ jet na Vánoce k mladým. Co na tom, že jsou 363 dnů v roce samy, a jinak na ně docela pečou, ale „na Vánoce nesmí být nikdo sám“, takže babku vytrhnou z jejího prostředí, kde musí povinně povečeřet s příbuznými, musí se dívat s nimi na to, co chtějí oni, nemůže si ani podle sebe vyložit třeba nohy na stůl, a o půlnoci zase vlečou babku zpátky, jen aby měli zase na rok splníno.
přeju Tvé mamince krásný klidný sváteční den ve vzpomínkách. Myslím, že si právě chtějí zavzpomínat na svá mladá léta, na své prožitky a ne aby jim někdo nutil za každou cenu novoty.
Určitě si dokáží užít i svou vánoční atmosféru, po svém, v klidu.
![]()
@Sany80s
Aha, takze vy taky nejste tak úplně 24. všichni se všema
. Tak to je asi také selhání výchovy té rodiny, u které nejste, ne? ![]()
@yocheved píše:
@Sany80s
Aha, takze vy taky nejste tak úplně 24. všichni se všema. Tak to je asi také selhání výchovy té rodiny, u které nejste, ne?
Nejsme, protože to nejde. Ale jsme spolu všichni během vánočních svátků.
@Sany80s píše:
Když už rodine nebudou chtít k nám, tak zajedeme my k nim. stejně jako to děláme k adoptovaným rodičům, oni už jsou starší a ne vždy se jim chce a můžou(ze zdrav. důvodů) jezdit.
Ohledně manipulace, pro někoho to je manipulace. Mně je to celkem jedno, ono defakto jakákoli výchova je manipulace. rodíme se sobečtí, sebestřední a jiní jsme v dospělosti(ne vždy) jen proto, že nám někdo vytyčuje hranice.
Ono i to, že dítě nemá plácat psa, protože ho to bolí, je v podstatě manipulace.
Tak jsi to přesně vyjádřila… "mě je to celkem jedno… "
A jak píšeš, přizpůsobíš se situaci. Tak věz, že jiné rodiny to také dělají a Ty to třeba haníš. Jen chci říct, že není nutné hned osočovat ostatní proto, že nežijí tak jako vaše rodina.