Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hele, a nešlo by jí říct, ať nejezdí, že přijedete vy? A vyslat k ní jen manžela s dětmi (protože ty máš práci)?
Nebo - nešlo by nějak zapůsobit přes tchána?
Ještě mě napadlo, a po zlym to nejde? Jestli ti to tolik vadí, tak si zařvi, nebo si nestěžuj
@novo123 ahoj, diskusi jsem nečetla, jen kousky.. Myslím si, že nejpodstatnější je to, že(nebo jestli) je manžel na Tvojí straně. Jinak s osobami jako je Tvá tchýně rozumná domluva nefunguje, podáš prst a chňapne celou ruku- takže jediné, co platí, je DUSLEDNOST? DUSLEDNOST A zase DUSLEDNOST.. víc se poradit nedá. Snad jen to, že bohužel zdvořilost je v tomto případě brána jako slabost a zneužita, takže se nedá nic dělat a je potřeba, abyste k té důslednosti byli občas i nezdvořilí(třeba nechápu, jak může myslet vážně to s tou policií, to mi přijde fakt mimo normalitu.
Jako vážně. Tchýni bych řekla, že jsmedospělí, takže se jí nebudeme zpovídat ani kde jsme, ani kdy se vrátíme. Na policii ať si klidně někdy zavolá- oni se jí totiž vysmějou
Fakt nebuď měkká, buďte důslední a držte s mužem při sobě- přece ji nenecháš, aby vám rozbila manželství, pokud jinak je ten chlap ok? To bys ji přece nechalal vyhrát- a ještě bys musela hledat někoho použitelného místo něj.. ![]()
@Elke Já myslím, že tchán nám dělá celou dobu strážného anděla. Vždycky když to před ním hodně podělala, tak najednou byl tak týden klid. Jenže u opravdovejch hnusů nikdo není a obávám se, že on by byl na její straně, je to jeho žena. Manžel tam jezdil sám se synem, ale tři děti si neveme, to je moc náročný a ani to po něm nechci, kluci jsou ještě malí a ta péče náročná (jen oblíct tři děcka v zimě, z toho dvě 11. měsíční je hukot i pro mě a to jsem zvyklá). Snažím se to celou dobu hrát na jezdíme my k nim, je to výrazně lepší, nevidí, co kde máme a nebuzeruje, co mám ještě dělat, asi tak poslední dva měsíce byli u nás jednou, my tam každou neděli. Ale mezitím se k nám snažila pozvat asi tak pětkrát, vadí jí, že k nám nejezdí, protože nemá přehled a nemůže mě rovnat do latě ![]()
@Elke píše:
Hele, a nešlo by jí říct, ať nejezdí, že přijedete vy? A vyslat k ní jen manžela s dětmi (protože ty máš práci)?Nebo - nešlo by nějak zapůsobit přes tchána?
kazdopadne - je to mnohem lepsi napad, nez jsem navrhovala s tou jedovatosti ![]()
Ahoj zakladatelko, necetla jsem celou diskuzi, ale mam pocit, ze mame stejnou tchyni…
prijde, kdy ona chce, ted zacala chodit kazdou sobotu, coz me stve, protoze je to jedine odpoledne, kdy je doma i manzel a muzeme byt spolu jako rodina/prijizdi z prace v patek a v nedeli odpo.zas odjizdi/… syn je alergicky na roztoce a zvirata, ale ona musi jezdit se svym psem, protoze to je buh a syn at si zvyka… porad mluvi pred manzelem, jak mi chce pomahat/mam rizik. tehotenstvi, predelavame barak atd/ale kdyz ji reknu at prijde pomoct tak ma tisic vymluv a rekne, ze mi prece pomuze moje mamka- ale pred manzelem pak vyklada, ze jsem si o pomoc nerekla… kdyz jsme se do baraku nastehovali, tak prisla a zacala mi sazet na zahrade svoje kytky, kdyz jsem rekla, ze tam v rohu je nechci, protoze mam jine plany s tim kusem pozemku, tak mi rekla, ze se ptala sousedu a tem to nevadi
a tak porad dokola… no, a s vanoci je to u nas letos stejne- bude u nas, pritom svagr je svobodny, ale on si k ni prijde dopoledne jen pro salat, kapra a cukrovi, naji se a jde odpoledne domu dojist to co mu dala… tak aby nebyla sama, bude u nas… jedinou starost co mela, bylo, kdy stihne tedy nachystat svagrovi salat…jestli bych chtela pomoci ja, to se nestara, ale uz si diktuje co u nas bude na veceri a jak to bude probihat a jake tradice budeme dodrzovat a jake ne… takze se netesim, mam pred terminem porodu a rikam si, ze by mi bylo lip v porodnici, ale to nemuzu synovi udelat, peotoze je alergik a babicka ho znici, protoze ja jsem zla matka, ktera mu nedopreje cokoladky a jine dobroty…a manzel mlci, on pri problemovych situacich strka hlavu do pisku a ja jsem ta, ktera se haha i kdyz jsem leta se podrizovala a to byla asi chyba…
@Agáta13 máš pravdu, ale mě dochází vitamíny, je to strašně vyčerpávající a občas si říkám, že mi to takovým způsobem likviduje život, že představa svobody ve formě rozvodu je fakt lákavá. Je pravda, že můj muž je prostě skvělej, takže tohle je prostě ta daň za super chlapa. Jen si občas nejsem jistá, jestli ji chci platit. Není to žádná sranda, když si po x letech koupíš nový kabát, ale ke tchýni jedeš ve starým, aby ses vyhla blbejm řečem a nemusela to poslouchat. Stane se ze mě normální chudinka, jestli to takhle půjde dál. A nemyslím si, že je to normální. Mám jednu klientku, která před tchýní schovává ovoce do skříně, aby neposlouchala, že utrácí za blbosti a má jí jabko stačit, takhle já taky brzo dopadnu!
@novo123 píše:
@Elke Já myslím, že tchán nám dělá celou dobu strážného anděla. Vždycky když to před ním hodně podělala, tak najednou byl tak týden klid. Jenže u opravdovejch hnusů nikdo není a obávám se, že on by byl na její straně, je to jeho žena. Manžel tam jezdil sám se synem, ale tři děti si neveme, to je moc náročný a ani to po něm nechci, kluci jsou ještě malí a ta péče náročná (jen oblíct tři děcka v zimě, z toho dvě 11. měsíční je hukot i pro mě a to jsem zvyklá). Snažím se to celou dobu hrát na jezdíme my k nim, je to výrazně lepší, nevidí, co kde máme a nebuzeruje, co mám ještě dělat, asi tak poslední dva měsíce byli u nás jednou, my tam každou neděli. Ale mezitím se k nám snažila pozvat asi tak pětkrát, vadí jí, že k nám nejezdí, protože nemá přehled a nemůže mě rovnat do latě
NENECH se rovnat do latě!!! Klidně nech doma bordel schválně, a když bude mít řeči, řekni jí s klidem, že Ti to nevadí. (copak Ty u ní řešíš, jestli má doma uklizeno, nebo co má/nemá dělat??)
Zkus si na netu najít něco o asertivitě, to by Ti mohlo trochu pomoct s tím, jak na ni ![]()
@liky tak ten Štědrej den jak přes kopírák, ona má vše naplánované a my se prostě podřídíme, každej rok jezdíme dopoledne k jedněm rodičům a s druhými večeříme, když jsme byli s našima, tak jsme od nich odjížděli ve tři. Předloni nám oznámili, že dojedou v devět ráno a my teda logicky k našim nejedem. To bylo hádání, vysvětlování, doprošování, abych naše vůbec viděla na hodinu. Neskutečný, pořád člověk vysvětluje, obhajuje se, doprošuje se toho, co by mělo být přirozené a naše vlastní rozhodnutí!
@Agáta13 Jo, koukala jsem na ty odkazy, co tu daly holky a budu je muset prostudovat důkladněji.
@novo123 NENECH SE!!! Já to jako mladá holka měla podobně, teď s odstupem bych si nafackovala za to, co všechno jsem si nechala líbit
Naopak klidně si ten kabát vem, je přece jedno, jaký na to má názor- důležité je, jak to máš ty a manžel. Jí do Tvého kabátu (potažmo financí) nic není- a takto bych jí to taky řekla(slušněji). Řekla bych jí že ok, a že se naše názory liší. Případně zdůraznila, že mne tyto hovory zatěžují, otravují, stejně se nic nezmění- takže jestli by to, prosím, mohla probírat třeba se svojí kamarádkou a ne s Tebou. Pokud budeš důsledně sama sebou a ona uvidí, že Tě její řeči amanipulace nerozhodí, nechá toho
A nebo ne, ale Tebe to nebude tak štvát ![]()
@novo123 píše:
@liky tak ten Štědrej den jak přes kopírák, ona má vše naplánované a my se prostě podřídíme, každej rok jezdíme dopoledne k jedněm rodičům a s druhými večeříme, když jsme byli s našima, tak jsme od nich odjížděli ve tři. Předloni nám oznámili, že dojedou v devět ráno a my teda logicky k našim nejedem. To bylo hádání, vysvětlování, doprošování, abych naše vůbec viděla na hodinu. Neskutečný, pořád člověk vysvětluje, obhajuje se, doprošuje se toho, co by mělo být přirozené a naše vlastní rozhodnutí!
Doprošování a vysvětlování vůbec není na místě- přece vám není 15, nebo jo?
Jste dospělí
Napadá mě - mohlo by Ti /vám oběma pomoct zajít do poradny pro mezilidské vztahy a nechat si poradit tam- jak být silnější, jak to udělat, aby tchyně pochopila, že jste dospělí. A pochopí to jedině tak,,když Tě bude vnímat jako stejně silnou, Ty se hodně podřizuješ ( a v té poradně byste mohli přijít na to, co je za tím a co by s tím šlo dělat)
Já byla se svojí tchýni kámoška do doby, než jsem jí odvedla syna
Trpí syndromem prázdného hnízda. Štvala nás takovým stylem, že jsme jí koupili psa a je konečně klid. Teda o trochu
Člověk chce být zdvořilý a mít úctu, ale nechat si sr.. na hlavu taky nejde. Myslím, že se nechám inspirovat hláškama od AniNevím
Tohle by mě nenapadlo, jsi dobrá ![]()
@IsabelaLovela take jsem na ne neprisla hned - inspirovala jsem se od manzela a svagrovky, jak mluvi se svoji maminkou, kdyz se pokousi neco koordinovat
ale u nich uz je to lety zazite a tchyne se tomu jen zasmeje a hned couvne - opravdu laskyplne. Takze ja jsem mela stesti, ze tchyni uz takto „vychovali“ za me ![]()