Tchýně se nepostaví vlastní mámě

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
23966
19.12.17 15:04

@inkakřivák O disponování s bytem - prodej, pronájem… S penězi na účtě invalidy musí posvětit soud.
Proto soud navrhoval, aby s bytem něco udělali, prodej/pronájem. Aby se zvýšil příjem, takhle je to jen závazek. S navýšením peněz - souhlasí většinou hned. S utrácením to musí být ve prospěch invalidy

• načítám...
Anonymní
19.12.17 15:58

Ano, co se týče majetku, pokud bude majetek pronajímat, nemusí se na to soudu ptát protože je to pro něj prospěšné. Prodání i koupě majetku už by muselo být řešeno soudem, ale pokud to nebude vyloženě blbost, tak soudu je to celkem jedno, nejsou to státní peníze. Jen hlídají, aby s jeho majetkem bylo nakládáno v jeho prospěch, aby si z toho opatrovník nekupoval něco pro sebe, že.

• Upravit
87
19.12.17 20:04
@inkakřivák píše:
A totéž je v přístupu ke stáří. Můžeš mluvit o toleranci jak chceš, pokud budeš starým říkat baba a tvrdit, že není důvod jim splácet péči péči ve stáří, dopadneš jednou stejně. Většinou to tak je.

Mam dotaz: Zaslouží si splácet péči i starý člověk, který celý svůj život (tedy i v mladším věku kdy se to ještě nedalo svést na stáří) komandoval své okolí? A svým již dospělým dětem měl stále tendence organizovat život apod.? Protože to je případ mé tchýně, která se nyní velmi diví proč nikdo nemá chuť k ní jezdit na návštěvu, natož jí v čemkoliv pomáhat

• načítám...
80475
19.12.17 20:16

@Netopirek Děkuji, to jsem si myslela též. Takže zde v tomto případě by asi tchyně těžko kupovala větší byt, protože nakonec bydlí v docela slušném bytě a soud by asi nebral v potaz, že s nimi bydlí babička, která má ale svůj byt, že? Chápu, že soud to musí hlídat, protože je mi jasné, jak by to dopadalo jinak. Děkuji za info.
@MarcelaN Pro mne je péče o rodiče prostě normální. Předpokládám, že si ta matka zaslouží tu péči už jen proto, že se o nás starala, když jsme byli malí. A až do dospělosti. Jestliže je generál, nebo tedy byla, to je jiná věc. Ale prostě zavrhnout matku bych asi mohla jenom v případě, že by ona zanedbávala nás, řezala nás, strčila do domova nebo něco podobného. Jinak ne. Protože na to už jsem se tu taky ptala jednou - zač si vlastně zaslouží rodiče naši úctu a lásku, pokud by to nemělo být za to, že se o nás starali, živili nás, utírali nám sopel a slzy a zadky, semtam něco zakázali, semtam něco koupil. Ano, totéž děláme my pro své děti, a za to od nich snad očekáváme tu úctu a lásku. A doufáme, že se na nás ve stáří nevykašlou. Takhle to vidím já.
@Kubula.K A ještě dodám - a někteří lidé zde zase nemají pocit, že jsem agresivní. A ještě jiným jsem prostě lhostejná. Takže proto si z pocitů zdejších nic nevyvozuji.

• načítám...
Anonymní
19.12.17 20:25
@inkakřivák píše:
@Netopirek Děkuji, to jsem si myslela též. Takže zde v tomto případě by asi tchyně těžko kupovala větší byt, protože nakonec bydlí v docela slušném bytě a soud by asi nebral v potaz, že s nimi bydlí babička, která má ale svůj byt, že? Chápu, že soud to musí hlídat, protože je mi jasné, jak by to dopadalo jinak. Děkuji za info.
@MarcelaN Pro mne je péče o rodiče prostě normální. Předpokládám, že si ta matka zaslouží tu péči už jen proto, že se o nás starala, když jsme byli malí. A až do dospělosti. Jestliže je generál, nebo tedy byla, to je jiná věc. Ale prostě zavrhnout matku bych asi mohla jenom v případě, že by ona zanedbávala nás, řezala nás, strčila do domova nebo něco podobného. Jinak ne. Protože na to už jsem se tu taky ptala jednou - zač si vlastně zaslouží rodiče naši úctu a lásku, pokud by to nemělo být za to, že se o nás starali, živili nás, utírali nám sopel a slzy a zadky, semtam něco zakázali, semtam něco koupil. Ano, totéž děláme my pro své děti, a za to od nich snad očekáváme tu úctu a lásku. A doufáme, že se na nás ve stáří nevykašlou. Takhle to vidím já.
@Kubula.K A ještě dodám - a někteří lidé zde zase nemají pocit, že jsem agresivní. A ještě jiným jsem prostě lhostejná. Takže proto si z pocitů zdejších nic nevyvozuji.

Samozřejmě, že by tchýně s tím musela jít na soud než by mu koupila byt, ale nevidím důvod proč by to měl soud zamítnout. Nikdo by ho o jeho majetek neochuzoval, naopak by investoval do nemovitosti. Byt, ve kterém bydlí není „docela slušný“ a není ani vyhovující pro bydlení s postiženým člověkem. Dokonce sociální pracovnice, která chodí myslím každý rok posuzovat jeho zdravotní vztah, se zmínila, jak tu s takovým člověkem, v tak malém prostoru mohou manipulovat.

Já třeba utírám své dceři zadek proto, protože jí miluji a nikdy v životě bych se k ní nechtěla chovat tak, jak se chová k tchýni její matka. Její chování je prostě hnus. A rozhodně jsem netoužila mít dítě proto, aby se o mě ve stáří někdo staral. Není to žádná povinnost dítěte, pokud se rodič takto chová.

• Upravit
Anonymní
19.12.17 20:26
@MarcelaN píše:
Mam dotaz: Zaslouží si splácet péči i starý člověk, který celý svůj život (tedy i v mladším věku kdy se to ještě nedalo svést na stáří) komandoval své okolí? A svým již dospělým dětem měl stále tendence organizovat život apod.? Protože to je případ mé tchýně, která se nyní velmi diví proč nikdo nemá chuť k ní jezdit na návštěvu, natož jí v čemkoliv pomáhat

Nezaslouží.

• Upravit
23966
19.12.17 20:28

@inkakřivák myslím, že větší byt by schválil. Ale ne nějaký mega. Ale o pokoj navíc určitě. Hlavně třeba i větší koupelnou, bezbariérový… No nemohli by si vybrat jen tak nějaký.
Známí to tenkrát oduvodnili - větší ložnici s vlastním wc a koupelnou, speciálně u uzpůsobenou=vozíčkář, bezbariérový celý dům. Možnost socializace se „stejnými“ lidmi v blízkosti bydliště.
Babku by počítali, jen pokud je tam hlášená.

Edit. Prázdný byt patří invalidovi, nikoli babce. Ta nevlastní žádnou nemovitost

Příspěvek upraven 19.12.17 v 20:30

• načítám...
80475
19.12.17 20:28

Tvoje tchyně to prostě vidí jinak a tobě nezbývá, nežli to tak vzít. I jí kdysi ta babička z lásky ten zadek utírala. Tak asi. Prostě musíš ten vztah brát tak, jak je. Ona se o svou matku zkrátka chce starat, stará se o ni a starat se bude, i kdyby se to ostatním asi nelíbilo. Prostě to tak cítí. Nemá cenu jí to rozmlouvat, je to její právo rozhodovat se za sebe sama.

• načítám...
1163
19.12.17 20:32
@MarcelaN píše:

Tedy asi takhle. Tva tchyne vychovala tveho manzela a pokud ho milujes takoveho, jaky je, tak to zrejme udelala velice dobre. Jedtli se snazila vas komandovat, urcite vam chtela pouze to nejlepsi a delala si starosti.asi to, co jste delali, ji proste neprislo spravne. Tudiz, moje odpoved: ANO! Jeji deti se o ni musi postarat. Jak to vypada z tveho popisu, tak tvuj muz nikdy nemusel hladovet, mohl chodit do skoly, neskoncil v decaku… :nevim: co vic si prat. Koukni, na svet prijdem tak bezmocni, ze by jsme bez matky umreli. Nedokazeme se napit, najist sami, ani plenu si nevymenime. Maminka nas nauci chodit, mluvit… :think: vodi nas do skolky, chodi do prace aby my jsme meli kde bydlet a co jist, placa naplasti na nase rozbita kolena :nevim: tak bych mohla davat priklady furt do kola.
Pockej, az vyrostou deti tobe a pak nedej bože si tu precti takovou otazku o tobe. Nikdy nevis, co tvoje ditko udela, jak se k tobe zachova az ho budes opravdu, tim myslim opravdu potrebovat. Pro me je samozrejmé se o moji maminku a tatinka postarat stejne jako pro ne bylo samozrejmé se postarat o jejich rodice. A ze tenkrat byla jina doba a hodne toho lidi po valce nemeli, to snad nemusim rikat. :nevim:

• načítám...
23966
19.12.17 20:36
@MarcelaN píše:

Zaslouží si péči co sám poskytl. Tj v tomhle případě fyzickou, ale nikoli citovou. Pokud potřebuje pomoct v domácnosti - jezdit uklidit nebo na toho někoho najít, to samé s jídlem apod. Ale nenutila bych se do poslouchání historek, být milá apod.

• načítám...
Anonymní
19.12.17 20:37
@inkakřivák píše:
Tvoje tchyně to prostě vidí jinak a tobě nezbývá, nežli to tak vzít. I jí kdysi ta babička z lásky ten zadek utírala. Tak asi. Prostě musíš ten vztah brát tak, jak je. Ona se o svou matku zkrátka chce starat, stará se o ni a starat se bude, i kdyby se to ostatním asi nelíbilo. Prostě to tak cítí. Nemá cenu jí to rozmlouvat, je to její právo rozhodovat se za sebe sama.

Jenže ty pořád nemůžeš pochopit, že se o ni tchýně nestará! Tchýně se stará pouze o postiženého, babička je soběstačná a akorát tchýni parazituje byt a obírá tchýni o peníze. A mimo jiné, tchýni si ji tam nezvala, ona prostě jednoho dne přišla a řekla budu tu bydlet. Nikoho se neptala a nikdo ji, bohužel, nevyhodil.

• Upravit
1163
19.12.17 20:51
@Anonymní píše:
Jenže ty pořád nemůžeš pochopit, že se o ni tchýně nestará! Tchýně se stará pouze o postiženého, babička je soběstačná a akorát tchýni parazituje byt a obírá tchýni o peníze. A mimo jiné, tchýni si ji tam nezvala, ona prostě jednoho dne přišla a řekla budu tu bydlet. Nikoho se neptala a nikdo ji, bohužel, nevyhodil.

Parazituje :poblion:
Ty jsi teda odp. rná osoba

• načítám...
23966
19.12.17 20:52
@Anonymní píše:

Ale to, že jí nikdo nevyhodil je věc tchyně a tchána. Ne tvoje.

• načítám...
21091
19.12.17 20:57
@MarcelaN píše:

No to je jednoduché, pokud řekneme, že ne. Potom si ale ani my nemůžeme nárokovat nějakou pomoc od toho člověka. Je to dost pokrytecké.
A zakladatelka to tady předvádí, o babičce se vyjadřuje jako o zlé babce, tchýni neustále obviňuje. Ale to aby se babka vystěhovala a tchýně jim nechala byt, to jí přijde samozřejmé.
Takže pokud na někoho kašlu a pomlouvam ho, protože si myslím, že si to zaslouží, tak fajn. Mám na to právo, ale je přes čáru chtít něco od něj.

• načítám...
Anonymní
19.12.17 21:01
@berďana píše:
Parazituje :poblion:
Ty jsi teda odp. rná osoba

Ano parazituje, protože pardon, ale bydlet v cizím bytě zadarmo, nepřispívat na jídlo, na vodu, elektřinu, plyn atd, brát si od tchýně 4 tisíce měsíčně za to, že svému synovi vyčistí jednou denně zuby, takto se chová parazit.

• Upravit

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová