Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mám mirenu téměř měsíc. Její zavedení nebylo nic příjemného, přirovnala bych to k porodní bolesti, ale jelikož to celé trvalo tak 3 minuty, tak se to dalo vydržet
Od té doby neustále špiním, ale jak jsem to tu tak pročítala je to asi úplně normální. Ale víc jak špinění mě velmi trápí zapáchající výtok, přesně takový jaký jsem měla po obou porodech, kdy se čistilo tělo. Trápilo to také některou z vás? Děkuju za odpověď.
@Danina St. píše:
Jsem velmi překvapená, že tady většina přispěvků k Mireně je tak negativní. Mám naprosto opačný názor. Měla jsem Mireny dvě po sobě a kdyby mi nebylo 48 let, tak jdu klidně do třetí, ale dle mojí doktorky už by to teď byly vyhozené peníze
Zavádění ani vytahování není nic drastického, brnkačka a odměna 10 let naprosto bezstarostného života, žádná menses, žádný vložky, nepřibrala jsem a dokonce bych řela, že to mělo pozitivní vliv na pleť, vlasy, nehty. Moje mladší kamarádka jí má poprvé a taky je spokojená, i když narozdíl ode mě, já neměla absolutně žádný problém, ona občas prošpiňuje, ale nekrvácí. Myslím, že nejdůležitější je dobrý lékař, který umí, důvěra, předem se poinformovat, jak to bude v případě, že nebude sedět. Mi rovnou doktorka řekla, že pokud bychom museli do roka tělísko vyndat, tak že zaručuje vrácení peněz. A rok je dost dlouhá doba na to, aby se zjistilo, jestli vyhovuje, nebo ne. Když si spočítám, kolik by stály tablety a hromady vložek, tak jsem silně v plusu a ještě jsem si celou dobu chrochtala blahemStojí to za zkoušku a hlavně se nedat odradit řekla bych někdy až hysterickými komentáři
To neznamená milá paní, že když sedla Vám, tak my, co máme problémy jsme hysterky… Tady holky píšou své vlastní zkušenosti, když mají problémy a chtějí se s nimi podělit. Rozhodně to nikomu nerozmlouváme. Toť ode mne vše… ![]()
@boha píše:
Mám mirenu téměř měsíc. Její zavedení nebylo nic příjemného, přirovnala bych to k porodní bolesti, ale jelikož to celé trvalo tak 3 minuty, tak se to dalo vydržetOd té doby neustále špiním, ale jak jsem to tu tak pročítala je to asi úplně normální. Ale víc jak špinění mě velmi trápí zapáchající výtok, přesně takový jaký jsem měla po obou porodech, kdy se čistilo tělo. Trápilo to také některou z vás? Děkuju za odpověď.
Podobnou informaci a dotaz jsem četla i na jiné diskuzi. Bohužel asi nejste jediná s tímto problémem. Obrátila bych se na lékaře, aby Vás přeléčil. Asi to může být nějaká infekce.
Dobry den chtěla jsem se zeptát mate někdo zkušenosti s mirenou? doktor mi ji doporučuje pri je nejlepši. antikoncepci nemužu bo mam epilepsii. nemam s těliskem žadné zkušenosti. děkuji za rádu. naschledanou.
Hodně se dočítám, že nepíšou ti co jsou spokojeni, tak mi to nedá abych nenapsala, že mám mirenu už dva roky a jsem max. spokojena. Ve svém okolí mám cca mezi 5 kamarádkami jednu, které zřejmě doktor špatně odhadl velikost a mirena ji do dvou dnů „vypadla“. Jinak jsou všechny spokojené a bez potíží. Každá žena má jiný práh bolesti, ale pokud vás zavedení bolelo a jak jena žena píše „bylo to jako porodní bolest, ale trvalo to 3min. tak se to dalo vydržet“ mi přijde, že asi doktor nebyl šetrný a špatně zavádí tělísko. Já osobně cítila jen tlak cca 5sekund nějaké štípnutí a hotovo. Vy co máte potíže, bolesti či špinění, nenapadlo Vás, že Vám lékař tělísko špatně zavedl, že by jste měla jít na kontrolu zda tělísko dobře sedí??? Máte přece možnost jít i k jinému doktorovi, pokud svému nevěříte.
Kamarádka si nechala tělísko zavést po porodu, ikdyž kojila. Její syn je naprosto zdravý a moc šikovný. Tělíško si nechala vytáhnout a ani nestihla menstruovat a do měsíce otěhotněla.
Ať si každý udělá názor sám. Jen si odpovězte: důvěřuji svému doktorovi? důvěřuji sebe a nebojím se?
pokud nechcete brát léky nebo mít tělísko tak už jen guma a nebo nesouložit ![]()
děvčata pokud si tělísko necháte zavést, ikdyž Vás nevyděsí zkušenosti všech nespokojených co sem píšou, napište sem!!! Napište pozitivní i negativní!!!
hodně štěstí
@elvira7 píše:
Hodně se dočítám, že nepíšou ti co jsou spokojeni, tak mi to nedá abych nenapsala, že mám mirenu už dva roky a jsem max. spokojena. Ve svém okolí mám cca mezi 5 kamarádkami jednu, které zřejmě doktor špatně odhadl velikost a mirena ji do dvou dnů „vypadla“. Jinak jsou všechny spokojené a bez potíží. Každá žena má jiný práh bolesti, ale pokud vás zavedení bolelo a jak jena žena píše „bylo to jako porodní bolest, ale trvalo to 3min. tak se to dalo vydržet“ mi přijde, že asi doktor nebyl šetrný a špatně zavádí tělísko. Já osobně cítila jen tlak cca 5sekund nějaké štípnutí a hotovo. Vy co máte potíže, bolesti či špinění, nenapadlo Vás, že Vám lékař tělísko špatně zavedl, že by jste měla jít na kontrolu zda tělísko dobře sedí??? Máte přece možnost jít i k jinému doktorovi, pokud svému nevěříte.
Kamarádka si nechala tělísko zavést po porodu, ikdyž kojila. Její syn je naprosto zdravý a moc šikovný. Tělíško si nechala vytáhnout a ani nestihla menstruovat a do měsíce otěhotněla.
Ať si každý udělá názor sám. Jen si odpovězte: důvěřuji svému doktorovi? důvěřuji sebe a nebojím se?
pokud nechcete brát léky nebo mít tělísko tak už jen guma a nebo nesouložit
děvčata pokud si tělísko necháte zavést, ikdyž Vás nevyděsí zkušenosti všech nespokojených co sem píšou, napište sem!!! Napište pozitivní i negativní!!!
hodně štěstí
Tak k tomuto bych napsala asi jen to, že každá jsme jiná a to, že někomu mirena nesedí, není přece problém lékaře. Já třeba byla u lékaře na kontrole a on mi řekl, že je v perfektní poloze tělísko, ale přesto krvácím 37 dní v kuse. Tohle je i o hladině hormonů v těle. Každá máme jinou reakci. Já vím v okolí o dvou kamarádkách, kterým mirena sedla a dvou, které měly problémy. Přitom na gynekologovi nezáleželo. Takže je to silně individuální a nikdo z nás neví, do jaké skupiny budeme patřit předem. O bolesti při zavádění nedokáži nic napsat, protože jsem byla pod narkózou (vzal mi podruhé po krátké době polyp). Já ani mirenu nevyžadovala kvůli antikoncepci, ale jako lék proti polypům. Proto to nevzdávám a snažím se myslet pozitivně, ačkoliv po tak dlouhé době krvácení v kuse to je psychicky náročné a žena, která toto neprožila, to nedokáže posoudit. Vůbec se nedivím ženám, které mají s mirenou problém, že jako ventilaci svých problémů použijí tuto diskuzi. Já třeba taky jsem sem napsala negativní reakci a trochu se mi i ulevilo, že jsem díky této diskuzi zjistila, že nejsem sama, kdo má trable.
Mám dotaz na ženy, které braly při mireně norethisteron, zda po skončení krvácení a následném vynechání braní tablet norethisteronu, opět nezačaly krvácet? Normálně po dobrání norethisteronu do několika dnů menstruace přijde. Jak je to v případě mireny? Má některá zkušenost? Můj lékař tvrdí, že budeme snižovat dávky, ale…
JÁ TO BRALA, KDYŽ JSEM NECHTĚLA ŠPINIT NA DOVOLENÉ, PO VYSAZENÍ DOSTAVILA SE MENSTRUACE, POKUD SE TOMU ŠPINĚNÍ DÁ TAK NAZVAT ![]()
Ahojky, já mám Mirenu skoro rok a ani nevím, jak to posoudit… Nechala jsem si ji zavést po druhém porodu, teď je mi 26 let, zavádění brnkačka, jen slabý tlak a trošku to štíplo, nic hrozného to není, záleží hodně na gynekologovi, já ho musím pochválit, chodím k němu strašně ráda.. Fakt mě nejsou prohlídky vůbec nepříjemné a ještě si při nich stihnem pokecat, vždy mi vše výborně vysvětlí.. Mám k němu naprostou důvěru. Je pravda, že co mám Mirenu, tak jsem začala mít problémy s výtoky.. Měla jsem je často i před cca 5 lety, ale pak jsem šla na konyzaci nebo jak se to jmenuje a byl klid.. Až do zavedení Mireny.. Mám je alespoň 4krát měsíčně a trvají třeba 5 dní, do toho teda mám i menses, i když je to daleko slabší a kratší než jsem mívala… Bez slipovky každý den už neudělám ani krok.. Výtoky nemám čpavé, jsou i bezbarvé, nebo zlehka nažloutlé, ale neskutečně mě to štve.. Teď půjdu na cytologii, tak jsem zvědavá, co mi na to řekne… Jinak při souloži ji nějak necítím, ale manžel se mi občas zmínil, že ho to trochu píchalo, a já sama si ji také nahmatám… Co se týče vlasů, asi je to stejné jako bylo, pleť nic moc, ale to je spíše mou leností se večer odlíčit a dělám to až ráno… Závěr je takový, že každý to může snášet jinak a dopředu se to zjistit moc nedá… Co se týče alternativy k antikoncepci formou prášků, náplastí atd, tak vyjde určitě levněji.
Hezký večer… ![]()
@Denisaaa píše:
Tak k tomuto bych napsala asi jen to, že každá jsme jiná a to, že někomu mirena nesedí, není přece problém lékaře. Já třeba byla u lékaře na kontrole a on mi řekl, že je v perfektní poloze tělísko, ale přesto krvácím 37 dní v kuse. Tohle je i o hladině hormonů v těle. Každá máme jinou reakci. Já vím v okolí o dvou kamarádkách, kterým mirena sedla a dvou, které měly problémy. Přitom na gynekologovi nezáleželo. Takže je to silně individuální a nikdo z nás neví, do jaké skupiny budeme patřit předem. O bolesti při zavádění nedokáži nic napsat, protože jsem byla pod narkózou (vzal mi podruhé po krátké době polyp). Já ani mirenu nevyžadovala kvůli antikoncepci, ale jako lék proti polypům. Proto to nevzdávám a snažím se myslet pozitivně, ačkoliv po tak dlouhé době krvácení v kuse to je psychicky náročné a žena, která toto neprožila, to nedokáže posoudit. Vůbec se nedivím ženám, které mají s mirenou problém, že jako ventilaci svých problémů použijí tuto diskuzi. Já třeba taky jsem sem napsala negativní reakci a trochu se mi i ulevilo, že jsem díky této diskuzi zjistila, že nejsem sama, kdo má trable.
naprosto souhlasím, každá jsme jiná a proto má každá jiné zkušenosti. Ráda bych proto povzbudila ženy, které si pročítají toto téma a nechají si Mirenu zavést a budou mít dobré zkušenosti, aby si našli chvilku podělit se o zkušenosti. Protože škoda, že jsou zde jen negativní reakce. jinak by se tato diskuze mohla teda jmenovat „mám problém s mirenou“. Opravdu, když si pročtete dvě tři stránky, tak je to skoro jako horor a zahrávání si se životem. Dost mě to překvapilo proto jsem napsala, aby zde byl jeden z mála kladných příkladů ![]()
No nic přeji krásný den a žádné negativní zkušenosti s mirenou ![]()
Ahoj, patřím do té spokojené skupiny, mirenu jsem si nechala zavést v roce 2005, měla jsem ji 5 let a pak jsem si ji nechala vyměnit a mám už drouhou třetím rokem, ano, zavedení je nepříjemné, ale ne bolestivé, aspoň mě zavedení nebolelo, mám úžasných 8 let bez menstruace, úplně mi zmizely, ani špinění, nic, od prvního dne super, nevím co to je drahá antikoncepce, tampony, vložky, prostě super, super, super
![]()
@bublanin píše:
Ahoj, patřím do té spokojené skupiny, mirenu jsem si nechala zavést v roce 2005, měla jsem ji 5 let a pak jsem si ji nechala vyměnit a mám už drouhou třetím rokem, ano, zavedení je nepříjemné, ale ne bolestivé, aspoň mě zavedení nebolelo, mám úžasných 8 let bez menstruace, úplně mi zmizely, ani špinění, nic, od prvního dne super, nevím co to je drahá antikoncepce, tampony, vložky, prostě super, super, super![]()
![]()
Týjo, jak kdyby to psala mamka.
Má úplně stejné zkušenosti i rok prvního zavedení. ![]()
Já jsem si mirenu nechala dát před rokem po 2.porodu, zavedení v pohodě jen desinfekce chvilku štípla jinak nic, 3měsíce jsem špinila a pak naprostá pohoda. až do okamžiku kdy jsem přestala kojit od tý doby špiním někdy víc někdy míň a neustále mě pobolívá v podbříšku někdy víc někdy míň, přičítám to hormonální změně, nemáte někdo prosím podobnou zkušenost… už to bude 14dní vždycky když si myslím že to bude ok tak mě začne pobolívat a zase jdu na záchod a krev…budu věřit že se to srovná! jinak s mirenou naprostá spokojenost nerada bych si jí nechala vyndat a začala se cpát pilulema který ani nemůžu protože mám leidenku.