Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@ozzian ja teda nevím co rekli tobě, ale u nás to bylo tak, že namerila dr. jednu ledvinku 3,něco a druhou 4 … potom vysetrovala dal vše bylo OK .. No a nakonec se vratila k ledvinkam a najednou jedna byla 4 a druhá 4,2 ..
úplně mi přišlo že chcou aby jsme prostě jen znovu přišli, protože mi nabízeli 2 kontrolni ultrazvuky ale já je odmitla ( bydlime 50km daleko) ..
Ahoj maminky, v první řadě bych Vám všem ráda pogratulovala k Vašemu těhotenství a blížícímu se termínu porodu
Sama jsem maminka 3měsíčních dvojčátek. Jsou to mé první děti a tak jsme měli nejspíš „velké oči“ a nakoupili spousty oblečení, hraček a všech možných věcí. 95% všech věcí byly úplně nové, spousta z nich se však vůbec nestihla využít a tak mám hodně oblečení nepoužitého, s cedulkami a nebo nošené jen minimálně. Pokud je tu maminka, která by ráda měla nové nebo minimálně nošené oblečení za pár korun, tak napište. Ráda nafotim atd. Přeji bezproblémový průběh těhotenství a užívejte klidu 💝 👶 👶 💝
@Venesí nám šel ledviny řešit až nakonec, první nás zajímal ten pytlík
a až pak, když jsem ho prosila, jestli by se tam mohl ještě vrátit, tak říkal - vrátíme, ještě jdeme dělat ledviny. No a koukal na ně, první perfekt, u druhý říkal tady je o trochu menší - měřil - ale nebojte se, vzhledem k věku plodu je velká dost, jen je menší než ta druhá, ty párový orgány se nevyvíjí rovnoměrně, ale pro klid vás objednám za dva týdny a jen koukneme, jestli to dotahuje, nic to neznamená. Za dva týdny byl v nemocnici u UZ jiný lékař, resp. lékařka, koukala do zprávy, šla koukat na ledvinu, smála se, co tam ten pan doktor viděl, vždyť jsou obě ukázkový, jste úplně v pořádku, kluk to dohnal, takhle to má vypadat. Takže tak to bylo u nás.
Holky mám takovej dotaz …pro ty co chodí do práce nebo něco o tom ví.. Vypočítala jsem si že na mateřskou bych měla nastoupit nějak kolem 2.června do té doby si myslím , že moc dovolené čerpat nebudu , tudíž jestli jsem to dobře pochopila mám nárok na celých 25 dní dovolené. Hlavní otázka je , tu dovolenou si můžu vyčerpat po mateřské dovolené a před jakoby rodičovskou že ?
Já jsem v tomhle uplně opravdu mimo ![]()
@prceek55 Jj, máš nárok na celoroční dovolenou - ideální je vybrat je po mateřské - musíš o to ale zaměstnavatele požádat!
Zeptej se mzdovky jak - většinou stačí mejl, někde na to mají speciální formulář. Po mateřské dovolené budeš tedy čerpat řádnou dovolenou. Taky si ale zažádáš o čerpání rodičovského příspěvku, který navazuje na PPM - tzn. že na účet Ti přijde zároveň rodičák a výplata za dovolenou
Budeš mít tedy takový bonusový plat navíc po čerpání PPM ![]()
@prceek55 ano nejlepší je čerpat mezi mateřskou a rodičovskou a musíš o to zadat písemně ![]()
Hele, tohle jsem taky řešila. Přemýšlela jsem, jestli ji využít k překlenutí do ledna 2019 a pak požádat o rodičák, který už by měl být vyšší, jestli se teda rozhoupou ho schválit. Protože já mám nastoupit na MD do konce května a dovolenou letošní mám celou. Jen nevím, jak to je, jestli se žádá o MD a RP zvlášť, orientujete se v tom někdo? Kdybych šla na MD na konci května, tak ji mám do konce listopadu, prosinec nic, to bych si vybrala v práci dovolenou a od ledna si zažádala už o vyšší rodičák. Je to schůdný? V opačným případě ji budu chtít před odchodem na MD celou proplatit.
@ozzian S tím, zda lze odložit čerpání rodičáku neporadím, ale pokud vyšší rodičák schválí, tak schválí i pro ty, co už jej budou čerpat - ani jeden návrh nebyl tak osekaný, že by nepočítal s tím, že jej nedostanou i ti, co k 1.1.2020 budou rodičák pobírat. Takže pokud schválí, nárok na vyšší RP budeš mít, ať začneš čerpat RP kdykoliv ![]()
A s tím proplacením dovolené před nástupem na MD - to víš určitě, že jde? Nikdy jsem o tom neslyšela. Standarně se dovolená čerpá až při návratu do práce (tedy po třech letech - ale je už krácená), proto je zde ta varianta možnosti vyčerpání ihned po MD, pokud si o to zažádáš. Jediná nesnáz je - že v době čerpání dovolené jsi jakoby v prac. poměru a můžou tě tedy vyhodit - proto třeba některé maminky nevyužijí…
Papír na mateřskou ti dá včas doktor, gynekolog, odevzdáš v práci. O rodičovskou si pak zadas sama - u zaměstnavatele, píšeš jak dlouhou a i na pracáku - mají formulář. A za mě bylo (ještě před pěti lety při čerpání dovolené) že jsem čerpala dovolenou a zároveň už byla na rodičovské.
@ozzian my to máme tak podobně jak tak koukám. Určitě nám potom na úřadu práce poradí, ale tu vyšší rodičovskou si pak můžeme dožádat a máme na to taky nárok. Co jsem tak slyšela tak nevybranou dovolenou ti nikdo neproplatí. Dělá se to právě tak že si ji vybereš bud před nebo po mateřské
taky mě to vychází tak blbě do listopadu a pak bych si měla žádat o rodičák .. a ještě jsem slyšela že o ten rodičák by se mělo žádat aspoň měsíc než ti končí mateřská aby se to vše stihlo .. tak nevím jestli by to nebylo pozdě žádat až v lednu.. ale sama se v tom absolutně nevyznám ![]()
@Planetka85 no, oni nemají moc na výběr, zástup nastupuje až od dubna a můžou se modlit, abych do konce května vydržela, úplně snadná práce to není. Ještě si ji můžu vybrat a být od konce dubna doma, to určitě nechtějí, protože tady to fungovat prostě nebude
a já se sem asi nehodlám vrátit, takže schovávat si tu dovolenou po návratu po x letech, to si ji radši vyberu. S proplacením mi to řekla naše účetní, prý mi ji proplatit musí, ale mám si o to písemně zažádat před odchodem na MD ![]()
Ale s tím rodičákem tomu teda vůbec nerozumím, pokud teď je ten balíček 220tis a od ledna 2019 teoreticky bude 280tis, tak koho se co týká? Když si zažádám po MD, tj. v listopadu 2018, dostanu 220tis a řeknu si, na jak dlouho. A tím to pro mě hasne, jak by se mě mělo týkat, že ho v lednu zvýší? Vůbec nevím, jak tohle funguje ![]()
V lednu by bylo pozdě asi jen z hlediska, že budeš měsíc bez příjmu. Žádejte o rodičák aspoň měsíc před skončením mateřské (víte jak úřady…
). A co se týče vyssiho rodičáku, výše se dá měnit každý tři měsíce, takže se tam pak promítne i ta vyšší částka, když tam pak zaskočite v průběhu příštího roku a výše částky upravite, bude to stačit
Týká se to všech, jejichz nejmladší děti dosáhnou věku čtyř let do XXX(datum nevím) takže my ji už dostaneme automaticky a nepřijdeme o ní, ať teď nastoupíme kdykoliv . Dostanou ji i ty, které ji už dovybraly, ale děti mají ještě tříleté…
@ozzian Já myslím, že ta účetní měla na mysli, že si požádáš o proplacení dovolené před nástupem na MD, ale vyplatí právě po MD - před MD to opravdu nejde, ještě jsem si to teď ověřovala (jde to pouze tak, že si ji opravdu fyzicky vybereš). Jsi totiž stále v pracovním procesu a tam nejde proplatit dovolenou nikdy - to jde pouze po skončení pracovního procesu (proto i říkám, že když si ji vybíráš po MD, tak Tě uměle hodí do stavu - jako kdybys „pracovala“ ale přitom čerpáš tu řádnou dovo. Vybírat dovo po návratu z rodičáku se opravdu nevyplatí, to s Tebou souhlasím.
Momentální návrh je koncipovaný tak, že na zvýšení RP z původních 220 na novou výši má nárok každý, jehož dítě k 1.1.2020 nedosáhlo věku 4 let - tedy Ti, co pobírají RP, ale i ti, co už stihli dobrat, ale jejich dítěti je míň jak 4 roky. Takže nás se zvýšení (pokud bude) bude rozhodně týkat. To zvýšení má ale stejná pravidla jako standardní částka čerpání RP - tzn. nemůže přijít někdo, kdo má dítě staré 3 roky a 11 měsíců (extrémní případ, to my samo nejsme) a chtít proplatit vše na ruku - dostane max. měsíční částku, která je i pro čerpání RP (max do výše PPM), zbytek prostě státu propadne.
Příspěvek upraven 14.03.19 v 11:39