Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Freydiss píše:
Tenhle pocit mám taky.. vybavuju si, že mi třeba jednou, když jsem plakala, sklopil zrcátko v autě, ať „se na sebe podívám“ nebo že prakticky jakékoli zvýšení hlasu na mě odůvodňuje stylem „s tebou to jinak nejde a dokud já na tebe nejsem drsnej, tak nepřestaneš“ (přitom rozhodně nejde o situace, kdy bych byla nějak zlá nebo agresivní já)..Věta „mrzí mě, že jsem na tebe zvýšil hlas“ (my se totiž ani neshodneme na tom, co je křik a co zvýšený hlas) nepřišla snad nikdy..
Jindy je zas schopen říct, že jsem nejchytřejší člověk, co zná, že mě obdivuje atd.
A tohle by mělo vychovávat vaše děti?
Pánovi se stouplo na kuří oko a tak se řídí heslem, že nejlepší obrana je útok.. Já bych ho po tomhle komentáři poslala tam, kam slunce nesvítí.
Já se bez mučení přiznám že už jsem až příliš lenivá a pohodlná na to, abych jezdila na dovolenou pod stan nebo nějaké ubytko za pár kaček bez stravy. Takže já bych mu odpověděla, že po té hubě si má dát sám, jestli si myslí že každou dovolenou budeme trávit ve stylu alá tramp. Ze radši letos na žádnou dovolenou nepojedu a našetřím si na „lepší“ dovolenou.
Netravila bych s nim uz ani dalsi den, natoz dovolenou nebo do konce zivot…tobe to asi uz neprijde ok, kdyz se musis ptat…najdi si nekoho, kdo te pri placi obejme a ne misto toho na tebe rvat…treba pak zjistis, ze ani ty ve vztahu nemusis rvat a posilat nekoho do hajzlu…
@werajsik píše:
Pánovi se stouplo na kuří oko a tak se řídí heslem, že nejlepší obrana je útok.. Já bych ho po tomhle komentáři poslala tam, kam slunce nesvítí.
Já se bez mučení přiznám že už jsem až příliš lenivá a pohodlná na to, abych jezdila na dovolenou pod stan nebo nějaké ubytko za pár kaček bez stravy. Takže já bych mu odpověděla, že po té hubě si má dát sám, jestli si myslí že každou dovolenou budeme trávit ve stylu alá tramp. Ze radši letos na žádnou dovolenou nepojedu a našetřím si na „lepší“ dovolenou.
No, my celkem trampsky založení jsme, takže úplně mimo ta úvaha se spaním nadivoko není..
A ještě než se to takto vyhrotilo, říkala jsem, že „třeba dvě noci venku a jednu v ubytku kvůli hygieně a kvůli tomu, že nejde úplně o destinaci "v divočině“, kde by byl nutný a vhodný vícedenní trek, ale že nechápu, proč když většina lidí přespí normálně civilizovaně, my bychom si měli striktně vždycky hledat škarpu na přespání.. že je to ok třeba na nějaké hezké vyhlídce, ale prostě ne nutně každou noc..
tak se naježil že neříká definitivně, že ne, ale proč se o tom musíme takto bavit teď (bavili jsme se o jiných aspektech typu letenky, itinerář, půjčení auta versus cestování busem).. Na to přišla má poznámka s penězi a jeho neslušný výraz.
Vzhledem k situaci netolerovala, protoze dovolena ma byt odpocinek a ne, ze je na Tebe hnusny uz pri planovani. A celkove napr kdyz brecis, tak Te " dorazit"? ![]()
Obecne, umim pouzit polohlasem napr pri sportovnim zapoleni (volejbal) klidne i na sebe apod, ale ne uplne vulgarni nadavky ale napr sem tele (nepovedl se mi mic).
Ale k popisu situaci mi to neprijde v poradku a slusne bych mu rekla, ze me to urazi a byla bych rada, kdyby takto nemluvil. Pokud by pokracoval, asi bych uvazovala nad smyslem vztahu. Prijde mi, ze Te „shazuje“. Drzim palce, at se to vyresi pro Tvou spokojenost ![]()
@Freydiss píše:
Tenhle pocit mám taky.. vybavuju si, že mi třeba jednou, když jsem plakala, sklopil zrcátko v autě, ať „se na sebe podívám“ nebo že prakticky jakékoli zvýšení hlasu na mě odůvodňuje stylem „s tebou to jinak nejde a dokud já na tebe nejsem drsnej, tak nepřestaneš“ (přitom rozhodně nejde o situace, kdy bych byla nějak zlá nebo agresivní já)..Věta „mrzí mě, že jsem na tebe zvýšil hlas“ (my se totiž ani neshodneme na tom, co je křik a co zvýšený hlas) nepřišla snad nikdy..
Jindy je zas schopen říct, že jsem nejchytřejší člověk, co zná, že mě obdivuje atd.
Takže si za to vlastně můžeš sama, že?
Manipulátor to je, tohle přece nemáš zapotřebí. ![]()
@Freydiss píše: Ženy a dívky, zajímá mě, jak jste na tom s tolerancí k ostrým výrazům.. Ne přímo sprostým, ale konkrétně z poslední doby „dej si po hubě“.. (dříve například „jsi ubohá“, „jsi hloupá“, „jsi psychopat“, „běž si vypláchnout pusu“… )Konkrétně šlo o situaci, kdy jsme se bavili o společné dovolené, já příteli nastínila záměr spát alespoň třetinu nocí v ubytování a ne „nadivoko“, abychom se mohli občas umýt atd. (a také jsem mu vysvětlila, proč to tak chci).. moc se na to netvářil, na což jsem řekla „No, tobě se za to evidentně nechtějí dávat prachy“…a reakcí byl tento výraz.
Jak byste se následně zachovaly a jak na to nahlížely celkově? Předem díky za názory..
máš hovado, primitiva a divím se, že Ti to nedochází. Už zítra ráno Ti doporučuji být opět single.
@Freydiss píše:
Zdrhej, dokud je čas ![]()
Kdyz si ty sama myslis, ze na lepsiho nemas, tak to bude buran zneuzivat tak dlouho, jak jen mu to dovolis.
Pro mě by tenhle vztah neměl smysl. Jsem kliďas, ale takové poznámky bych brala od přítele dost osobně. V jádru jsem pomstychtivá mrcha, takže bych mu to později dávala dost vyžrat. Nejen vulgarity do dialogů partnerů nepatří.
Při hádce občas sprosťárna padne. Ale nikdy se navzájem neurážíme nebo neponižujeme hláškama, jako „Jsi hloupý/hloupá“ „dej si po hubě“ apod. Přijde mi to teda vůči partnerovi totálně neuctivé
Ihned při prvním takovým incidentu, co by to řekl, bych mu vysvětlila, že takhle teda ne. Pokud by to pokračovalo, klidně bych mu schválně taky slovně ublížila, jestli by si to uvědomil. Pokud ne, poslala bych ho kam slunce nesvítí - takhle se s ženou nebaví. Ani s mužem.
Jedna věc je říct si to ve formě srandy (a u tak to můžeme být pro někoho přehnané) ale druhá to říct vážně.
Mě především mrzí ta neschopnost sebereflexe.. osobně bych (ač nerada) raději tolerovala výjimečné neadresné „poslání, kam slunce nesvítí“ než adresné nadávky typu hloupá, psychopat… ještě používá „lhářku“, a to v neadekvátních situacích (kdy nejde o výroky typu pravdivý/lživý, ale o odlišné názory)..
a i za takové bych čekala, že se chytí za nos - ideálně sám, nejpozději po poslání pryč a následné zprávě, že takto fakt ne..
Není to na denním pořádku, ale to, že v tomto směru nedochází ke katarzi - snad jediné, za co byl schopen se mi omluvit, bylo obdobíčko výroků, že „jsem jako jeho matka“ (ke které má silně negativní vztah)..za zbytek ne (i při vysvětlování toho, že adresné nadávky jsou útokem na samou podstatu toho člověka a jsou tímpádem strašně neuctivé)..
Děje se to málo, ale děje - a omluva nepřichází, spíš opravdu vyjadřování ve smyslu, že „jsem ho k tomu dohnala“, ať „se podívám, jak se chovám“, že „byl jako zvíře v koutě, které prostě musí kousnout“ (to poslední byla fakt perla
)..
@Freydiss píše:
Mě především mrzí ta neschopnost sebereflexe.. osobně bych (ač nerada) raději tolerovala výjimečné neadresné „poslání, kam slunce nesvítí“ než adresné nadávky typu hloupá, psychopat… ještě používá „lhářku“, a to v neadekvátních situacích (kdy nejde o výroky typu pravdivý/lživý, ale o odlišné názory)..a i za takové bych čekala, že se chytí za nos - ideálně sám, nejpozději po poslání pryč a následné zprávě, že takto fakt ne..
Není to na denním pořádku, ale to, že v tomto směru nedochází ke katarzi - snad jediné, za co byl schopen se mi omluvit, bylo obdobíčko výroků, že „jsem jako jeho matka“ (ke které má silně negativní vztah)..za zbytek ne (i při vysvětlování toho, že adresné nadávky jsou útokem na samou podstatu toho člověka a jsou tímpádem strašně neuctivé)..
Děje se to málo, ale děje - a omluva nepřichází, spíš opravdu vyjadřování ve smyslu, že „jsem ho k tomu dohnala“, ať „se podívám, jak se chovám“, že „byl jako zvíře v koutě, které prostě musí kousnout“ (to poslední byla fakt perla)..
Och jejda..
Po dokreslení situace u vás nejde ani tak o samotný výrok u domluvy o dovolené, ale jeho celkového chování k tvé osobě. Ty nevidíš, že se k tobě chová jako k onuci? A bude hůř… Za chvilku se budeš bát třeba i kýchnout, aby ti náhodou nevynadal, že si máš dát po hubě.
Zdrhej dokud je čas…