Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Přivítání na váze je dost individuální.. na třeba zhubla od začátku 3 kila a teď jsem zpátky kde jsem byla před otehotnenim.. 😊
@Holula Chápu, ale bříško máš krásný.
Kazda jsme jiná a i každý těhotenství je jiný. Já jsem v prvním těhotenství ještě neměla žádný a teď mi přijde, že jsem jak vorvaň. ![]()
@Holula Jeee brisko mas krasne😍 ❤️
Ja mam teda nahore uz 4kg, a jelikoz jsem taky hubeňour, nejsem na to vubec zvykla, a musim rict, ze me to brisko fakt tahne 🥵 ale presne, aspon vim, ze se maly ma jak v pokojicku😁 ❤️
Jinak holky dekuju za Vase rady, typy, nazory k porodum🙏🏻 jsem rada, ze jsme si to tady takhle hezky sdelily, preci jenom, prevali se prazdniny, a uz to pro nas bude aktualni tema, tak musime byt pripravene 💪🏻 😁
Ja jinak celkem beru jako „vyhodu“ to, ze mam za sebou panicke ataky a uzkosti, a umim s nimi pracovat.. jsem vlastne profik v dychacich technikach za ty roky😁 😁 takze verim, ze se to bude hodit i u porodu🙏🏻 a i kdyz se bojim, tak se zaroven jak pisete hrozne tesim, a jsem vlastne i zvedava 🙈 no jsou to divne emoce co se ve mne michaji😁
Ja ale beru k porodu jen manzela a maximalne tu mamcu. Dulu ani PA asi chtit nebudu, chvilku mi trva nez si k nekomu vytvorim vztah a duveru, a vlastne nechci aby mi porod vedl nekdo jiny nez ja sama🙈 navic u nas v porodnici jsou skvele porodni sestricky (potkala jsem je tam, vzdy kdyz jsem byla na pohotovosti). A ta jedna si ke mne na chodbe sedla a hladila me po zadech, ze bude vse dobre. Tak mam dobry pocit z toho, ze tam budu v dobrych rukou❤️
@TerkaTA neříkám že každý nepovedený porod nebo náročný porod je vina ženy a že si za to ty ženy mohou samy…jen mám v okolí takové, které třeba vůbec porod do poslední chvíle neřešily, pak přijely do porodnice s první kontrakcí a totálně předaly zodpovědnost porodnici. Něco ve stylu…tady mě máte a teď to ze mě vyndejte.
Nemůžeš být tak vztahovačná a brát si to osobně. Mně třeba taky nepřijde fér, že mnoho z nich má pak potřebu, budoucí maminky informovat o tom, jak měly ten porod strašný a co všechno se stalo, jako psala Terka.
Za mě je lepší tohle buď nechtít slyšet… A nebo si vyslechnout ale v hlavě nějak sobecky… s vírou v dobrý porod…obrátit (potažmo přeformulovat)
@Frey0369 Já jsem přibrala dvě kila, i když pocitově mi přijde, že víc. Ale potěšila mě sousedka. Ona je taková moje druhá mamča, máme fakt blízký vztah, ale co mi na ní vadí, že mě furt buzeruje kvůli tomu, že jsem tlustá. Ona to myslí dobře, sama je celoživotní sportovkyně, ale nechápe moc ten princip, že jsou lidi, kteří si tu nadváhu drží kvůli špatné psychice, že to není jen o tom nejíst a hýbat se, ale i dát se do psychické pohody a srovnat se sám se sebou, takže kolikrát mi řekla něco, co se mě fakt dotklo. A teď mi říkala, že mi to sluší a že mi jen vyrostlo bříško, jinak jsem stejná. Jako možná to byla milosrdná lež, ale potěšilo mě to 😃. Jako kdyby mi řekla, že jsem jak tank, tak čemu by to pomohlo, akorát bych byla víc ve stresu.
@Holula
Ono je to těžký v tom, že v plno porodních se stále ještě tak nějak čeká, že budou rodičky mlčet a poslouchat, plno matek a babiček naší generace to tak taky svým dcerám předává, že „lékař to ví všechno nejlip“ a hlavně jim do toho nemá žena co mluvit…
Když posoudím zpětně, jak jsem byla připravená na první porod, tak psychicky výborně, ale inofrmovaně celkem málo a to jsem byla na základním kurzu, hledala jsem si info, ale plno věcí, co vím teď, (třeba příbalový letáky epiduralu a dalších léků) jsem taky nevěděla…
Teď jsem mnohem informovanější, na druhou stranu mám tím pádem mnohem větší očekávání… sama jsem zvědavá, jaký ten porod bude. První porod byl krásný. Chování sester na novorozeneckém už tolik ne.
@TerkaTA vidíš s to by mě třeba netrklo zajímat se o příbalový leták Epiduralu…děkuji za tip.
Máš pravdu v tom, že dřív (naše maminky) to všechno měly trochu jinak. Kolikrát sebou ani nikoho neměly a nebylo jim umožněno o něčem moc přemýšlet a rozhodovat…proto mají dodnes pocit, že…my jsme to nějak přežily…taky to přežiješ! Jenže mě pak nenechává klidnou, že někdo si to opravdu užije (ikdyz to bolí) a někdo tam málem chcípne. ![]()
Jsem ráda že tvůj první porod byl krásný
A jsem ráda, že se o tom můžeme bavit a radit si.
Nechci aby tu vznikalo nějaké dusno…
Tahle skupinka je moc fajn, ale je jasný, že mnoho věcí vyzní jinak než ve skutečnosti jsou myšlené. ![]()
Ahoj holky,
Kupovala jsem si přes Vinted fusaky Elodie Details do kočárku a chtěla jsem dva stejné. Bohužel jsem tele a nenapadlo mě, že můžou mít se stejným motivem více variant, takže mám nakonec dva hodně podobné fusaky, ale každý je barevně trochu jiný a má jiné i detaily. Objednala jsem teda ještě jeden a doufala, že to snad bude sedět. Mám tu teď teda fusaky tři.
Nechtěla byste některá ten zbývající odkoupit? Já ho kupovala za 1.200 a paní psala, že ho nakonec vůbec nepoužívali, takže je nový a opravdu tak vypadá. Já bych ho teď nechala za 1.000. ![]()
Ahoj, tak ja som so zase dnes spravila radosť a bola sa podivat vo Vandastoru 🙃
plán k pôrodu nemám a ešte nejak nad ním neuvažujem ale ak to zvládnem bez epiduralu tak budem rada a ak nie tak so ho dám, u prvého som ho nemala.Meno pre mimino 1.dcéra mala manželovo a neboli sme svoji, svadba bola až 5rokov potom 🙈 ten balónik (anniball) 🤔 zrovna sa ma dnes 2osoby nato pýtali a teda nad tým vôbec neuvažujem 🙈 a screening mám buď 14.8 v Roudnici a 15.8 mám ísť do Profemy (tam chcem určite kvôli to u riziku DS) a kúpila som si Angelsounds a som rada ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ krásny víkend dievčatá 😊
Dobre sobotni rano devcata
jen jsem se chtela zeptat, uz jsem teda nakoupila na vinted nejaky oblecky. Ale to uz, kdyz jsem mela potvrzeno od dr, ze jsem tehotna. Jo, jsem blazen, no a postupne dokupuju 😂 a vcera na me prislo z niceho nic takova energie, ze jsem si to vsechno srovnala a zjistila co vlastne mam apod
no a me zajima, kdy zacnete to obleceni pro mimi prat a zehlit?
Mam teda planovanyho cisare, jen dr na 1.screeningu i doted moje gynekolozka furt rika, ze TP 9.12., ale kazdy v okoli mi rika, ze když to je planovany, pujdu driv. A protoze mam sesroubovanou panev na 2× a obratle taky, tak nevim, jak budu perfektne fungovat v 8.mesici treba. Myslite, kdyz to obleceni vyperu behem srpna zari, coz doufam, ze jeste budu fungovat bez problemu, ze mi to do toho listopadu/prosince vydrzi, nez se prcek narodi? Bohuzel mi nema kdo jiny pomoct, pritel je v praci, sestru mam daleko a mamku nemam..
diky
@ms97 Ja jsem na tom dost podobne, zatim mi hrozi cisar kolem 37tt coz by u me byla pulka listopadu. Navic se bojim hospitalizace v poslednich tydnech. Takze, chceme behem sprna/zari dodelat pokojicek, a pak zacnu proste prat, zehlit, ukladat.. chtela bych proste nejpozdeji v rijnu mit vsechno hotove ❤️ ja sice i mam kdo by mi s tim pomohl, ale najednu stranu se na to tesim, a chci si to udelat sama😍 jsem blazen na uklid a organizovani vseho, takze tohle je pro mne neco😁 😁 😁
@TerkaS98 uf, aspon nejsem sama
a muzu se zeptat, v cem budes prat? Ja slysela chvalu na praci gel od Qaltu na Batole, tak jsem to koupila. Tak snad jsem neslapla vedle a bude to dobry ![]()
No ja teda doufam jeste, ze se nam prcek ukaze 27.7, na 2.screeningu, rada bych mela barevny veci a ne jen neutralni
![]()
@ms97
My letíme první dva týdny v září k moři, zbytek září a října budeme rekonstruovat kuchyň a v listopadu mám v plánu přát, žehlit, chystat pro miminko a balit tašku do porodnice. ![]()
@ms97 Ja asi koupim tu mimi kolekci od Eurony 😁 tu znacku co pises neznam, ale myslim, ze kdyz je to oznaceny jako pro miminka, tak to bude dobre😘
Joooo a ty to mas vlastne stizeny, ze nevite pohlavi, to se ti vubec nedivim, to bych byla taky jak na trni😁 😁 i kdyz ja i kdyz vim chlapecka, vybiram taky hodne neutralni barvy, nebo treba mintovou, ktera by se hodila i pro holcicku😁 jedine co, tak jsem nejaka ujeta na vzory s dinosaurem, prijdou mi hrozne sladky, ale asi hlavne kvuli hormonum😍 😂
@TerkaTA A v kolikátém týdnu těhotenství na dovolené budeš? Nemáš obavy z cestování/vedra? My plánujeme ještě jednu dovču s manželem a jednu s kámoškou, ale já jsem hrozný posera a bojím se, aby mi na dovolené nebylo blbě, abych nemusela na pohotovost, abych předčasně neporodila a dítě nebylo v inkubátoru někde v zahraničí 🙈. Jako vím, že to přehráním, ale potřebuju trochu uklidnit. Zatím jsem za celé těhotenství neměla žádný problém (ťuky ťuk), jen mám to zvýšené riziko preemklapsie, tak na to se v úterý zeptám doktorky, jestli mám být nějaká opatrnější po tom 22. týdnu.