Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dle muže ted šetřím ve všem jak ve vodě i v nákupech ![]()
Stačí že ted doplácíme 12 000 kč + 1000 kč zvedly na nájmu. Takže hledáme ale těžký já nevím zas at já nezkazím dětem život že nežijí v domku že my chtěli ještě chlapečka.
Zatím máme otevřené obojí a mám čas chvíli na rozhodnutí
Uvidíme jak se s tím poperuu co vyhraje blbý je že abych se pak nerozhodla špatně.
co se týká domu tak bydlet z Brnem a tam zas příjdu brzy o děti že budou dojíždět.
Brno leda byt
Není tak soukromý nemůžou mít bazen výbě na zahradě ovoce zeleninu prostš je tam spousty + a ---
tak ted hledat někoho kdo nutně potřebuje peníze a budeme mít obojí ![]()
@Pavla23 hranice, kdy se to dá utáhnout nebo nedá, taková není… to je přece podle každého z nás jinak… záleží, co máte za splátky a pravidelné nutné výdaje…
Takže doporučuji spočítat si příjmy celkem a od toho odečíst všechny výdaje, které pravidelně platíte, včetně nákladů na jídlo a podobně, to se dá taky odhadnout… a uvidíš, kolik vám zbude…
Na druhou stranu není nemožné si nějak přivydělat, když bude potřeba…
Máme čtyři děti, ale neřekla bych, že je nějaký větší rozdíl mezi třemi a čtyřmi… ani mi to nepřijde, že se nám nějak extra zvedly výdaje… (ale je rozdíl, když někomu zbude na měsíc do rezervy tak tisícovka a jinému třeba deset tisíc, to je pak zvýšení výdajů třeba o dva tisíce už poznat - kdo má sotva tisícovku, tomu bude chybět, komu zbude desítka, tak ten to skoro nepozná) ![]()
Ahoj tak ted zrovna taky toto doma řešíme máme dvě děti 5 a 3 roky a chtěli by jsme oba jestě jedno
myslím si že to jde utáhnout máme příjem cca 50000 z toho 20000 jde pryč a pak po rodičáku budu mít plat i já tak to bude taky jiný
Regina dle mého muže dům má vyšší nároky na spotřebu peněz v budoucnu než koupit panelák i za 2,7 milionů tam prý se s 3 dětmi vejdeme že se zvládne obojí, ale do domu se prý tak vejít nedá že tam můžou nastat nějaký nečekaný výdaje.
Ale zatím hledáme tedy dům a uvidíme nic moc není máme jen 7 lokalit k bydlení kde bysme potencionálně chtěli žít.
@Marry11 tak koukám že to máte podobně:-) jen já teda doufám že se po MD vrátím do práce (plat kolem 15tis) manžel je dobrej že to nechává na tobě:) to kdyby to takle bylo u nás už jsem dávno těhotná
jenže já jsem takovej střelec do všeho bych šla bez rozmyšlení ještě že za mnou stojí manžel kt. je nohama na zemi
manžel právě řeší nejvíc to že už jakoby počítá s tím mým platem na placení hypotéky když půjdu příští rok do práce. řešit bydlení (své) musíme tak jako tak pže tady už se bydlet nedá je to sice fajn (domek se zahradou ve městě atd.) ale prostě žádný soukromí a je to tu malý, máme vrchní patro RD, zachod, pidi koupelna, kuchyn a 1,5 pokoje (ten 0,5 beru jako kluků pokoj pže je to pidi pokoj kam se vejde jen patrová postel a střiňka).Je fakt že teď s penězy vycháze na nulu že neušetříme za ten měsíc ale máme nastavený vysoký spoření na kluky i na důchod a pojištění úrazovky atd takže to by se taky stáhlo trochu, a taky teď dost výdaje za auto každý měsíc je prostě nějaká mimořádná splátka co se musí dát
teď naposledy to teda bylo 30tis a další asi 10 nás čeká
todle by zase vyřešilo nové auto (manžel dostane služební) do kt. mu budou proplácet i benzín takže na tom se taky ušetří pže my na měsíc tankujeme plnou tak kolem 2tis a projede se to. když to tak počítám vychází to docela dobře jen o tom přesvědčit manžela ![]()
@Marry11 jo to věřím s tím bydlením je to těžký:) my teď taky hledali vůbec místo kde by jsme chtěli domek postavit bude to kousek od pardubic (kam bych měla nastupovat příští rok do práce) momentálně bydlíme asi 50km od tamtud…my teda rozhodně domek s tím dojížděním to bude asi taky na prd :-/ ale zase to není tak daleko a tam ty okolní vesničky kde bychom chtěli být mají i školky a školy takže dobrý ![]()
@Regina Hero jasné..mě právě přijde ten rozdíl mezi jedním dítětem a dvě taky nějak nepatrný (teda zatim jsou kluci mají tak nevím jak dál) v podstatě oblečení (až na boty) má mladší po starším a myslím že klidně by to dalšího prcka oblíklo pže toho máme fakt spoustu, kočárky tak nějak vyměňujeme (co se prodal jeden koupil se druhý a autosedačka),do půl roku mladšího jsem kojila takže nebylo potřeba UM teď už to na jídle je znát ale ne tolik..tak nevím..s tou rezervnou máš pravdu díky za tip…zkusím to spočítat..asi 3 měs jsme si psali výdaje za jídlo (to bylo teda
) ale už jsme to nějak přestali dělat asi to zase zavedu..manžel se kolikrát diví kolik dávám za nákup
tak mu to budu asi dokládat lístkama ![]()
@Marry11 co se týče domu…my si teď vybrali „téměř“ pasivní takže náklady na elektriku by měli být minimální a snad se tam nebude ani mít co rozbít:-)) aby se do toho nemuseli investovat hned peníze…jsemna to zvědavá…my máme třeba zatím rozpočet 2,7mil vč pozemku v okrajové části pardubic (což je taky drahá lokalita) a myslím že za tu cenu by jsme sehnali sotva byt 3+1 (kt. by se musel beztak ještě rekonstruovat)
Pavla:ano jsme i domluveni začít příští měsíc což teda pokud už těhotná nejsem
nechráníme se byly jsme rozhodnutí mít 3 děti.
jenže já si zas říkám aby ty 2 moji nebyly chudáci zase v bytovce kvůli vlastně mému rozhodnutí. Můj se k tomu staví tak abych pak nebyla neštastná že se rozhodnul on. Takže rozhodnutí na počet dětí je na mně 3 se nebrání byl by moc rád mít kluka, ale tím potom já musím nejspíš ustoupit v baráku, který by i on mně nechat na MOJE PŘÁNÍ POSTAVIT
uplně nový.
ŘEKL MNĚ VYBER SI DŮM NEBO DÍTĚ?
takže ted vlastně vše se zdržuje protože já bych ráda obojí
A dům pokud by stál 2 miliony max jsme usoudili že by se to zvládlo i s 3 dětma ale tento dům asi nikdy nekoupíš pokud to nebuee asi zbořeniště
.
Protože si dal kalkulačku a kdyby bylo třetí dítě tak hypo by muselo být nižší tím pádem mín peněz by se muselo půjčit šacení nepočítal po holkách by se prodalo nebo by to nosilo.
boty školky školy
jídlo zatím moc neprojí
a vylezlo to na 4000 Kč navíc verz zůstat 2 děti.
Nevm jak se rozhodnout ti řeknu že mně z toho jde hlava kolem už si říkám, že půjdu navštívit DŮM A BYT a třeba mně to pomůže jenže já mám pocit, že pak mně zas bude chybět ten náš pravý cíl dítě co bude na vždy než byt který může být vždycky.
Je to děsně těžký.
Potkala jsem sousedy a jim nájem nezdražili ale prý ten majitel jim řekl při stěhování udělejte si rekonstrukci za svoje peníze a podotýkám, že jsme v nájmju takže ze svého…
Takže jak si myslel, že až my vypadneme, že to tu spraví viz koupelna a kuchyn máme umakart si to dokážeš asi představit.
Takže mně tu muj odmítá malovat SMÁL SE ŽE TADY SE NAMALUJE ALE V NOVÉM JO
Ä ŽE SE STĚHUJEME a to mně říká už 6 rokem ale ted je to fakt vážné nebot platíme neskutečné peníze oknem.
A hypotéky ted relativně opravdu spadly.
Takže já hledám skoro celý den něco co by se mně líbilo.
jsme z Brna tím pádem vše dostupné nevím no zda bydlet 15 km od Brna bude to pravé ale zas si říkám budu pěstovat.
Potřebuju jit snad někam do radící poradny
![]()
No můj mně pochválil jak ted začínám šetřit
my stále i s nájmem 13 500 kč co tu dáváme plus spoření pro děti máme 2 stavebka já přesně v tomto nemám přehled ale ušetříme relativně ještě nějaký peníz…
No napsali jsme na 1 domek asi je už tedy pryč ale snaha se cení ten by se ještě asi vlezl do 3 dítěte a byla to novostavba, že tam nejsou pak hned peníze zase vražení zpět.
Ale bude tam určiět nějaká fligna.
No probíráme to ze všech stran asi tedy skončíme v bytě já budu mít manžela po ruce sednu na bus přijedu mu do práce i s dětima a dá se tu lépe najít práce než na dědině ale zas dědina mně láká, je to tam krásné a dům prostě v Brně nekoupí ši kdybych neměla žádné dítě to stojí moc.
A nebo jsou bez zahrad a takový dům nechce.
No jdu se podívat po nabídkách a třeba mně to pomůže se rozhodnout horší je že se mně u žo tom i zdálo nebylo tam tedy rozhodnutí ale bylo tam stěhování že zdražili nájem
![]()
@Marry11 ješiš tak to je uplně jak u nás
ŘEKL MNĚ VYBER SI DŮM NEBO DÍTĚ? jen jsem začala číst tak musím reagovat opravdu jak u nás:)) a teď jdu dočíst zbytek:)
@Marry11 ty jo super že jsem našla někoho kdo řeší uuuplně to samé co já
teda nechci to zlehčovat ani se radovat z toho že máš takový dilema ale jsem rád aže s takovou myšlenou nejsem sama:-) pže jako kdyby jsi mi mluvila z duše..všechno to co píšeš je jak u nás jen s tím rozdílem že teda manžel se teď seknul a třetí dítko nechce (nebo by chtěl mi přijde ale prostě opravdu uvažuje reálně a myslím na ten rozpočet:( ) když já jsem v tomdle optimista..prostě si myslím, že vše se dá „nějak udělat“ a myslím, že máme dost peněz na to aby jsme se měli dobře tak proč nepřivést na svět dalšího človíčka kt. se o nás v důsledku pak třeba se stáří postará
![]()
hh koukám že ti z toho hledání tak už pěkně „hrabe“
já zase sjíždím všechny inzeráty na pozemky pěkně mě „prdí“ jak je to všechno děsně drahý a hlavně se nedá sehnat inzerát bez realitky
teďjsem uplně náhodou našla inzerát s pozemkem o kt. jsme uvažovali a byl o 100tis levnější než co ho nabízí realitka…pže si ho podával nejspíš ten majitel..cii jo jako čekala jsem že relitky si vezmou dost ale 100tis?
to je mazec
Pavla:
no já jsem taky ráda, třeba mně to otevře oči trochu tedy nakonec nechat jít sen stranou a udělat dětem dům at jsou oni štastni? Jenže tam je to ALE aby mně to prostě nemrzelo pak už nejde vztí cesta zpět nebot pak ledaže bych byla těhotná zázrakem
![]()
A těžký no můžeš mít dům upřímně někde v prd kde nic není máš dům manžela mimo děti jsou bez tatínka ![]()
A to ja zase nechci chci být s ním a jednou taky snad budu dojíždět děti budou dojíždět bože to je šílené ![]()
A jinak můj je hodně rozvážný neboj včera odpoledne našel prodejnu mobilu:byl tam ten mobil nejlevnějši snad o 500 kč a 2 zastávky od domu.
Večer k tomu SEDNE A DODAL JEŽIŠ MNĚ HO PRODALY ASI JSEM TAKOVÝ LEHCE ROZVÁŽNÝ ŽE? ASI MNĚ PRODAJÍ I VŠECHNY NEMOVITOSTI než se rozhoupu a odal ale všechno splním ne? A to je to pozitivní ne?
Bblý, je že mně to už tady začíná dost vadt 2+1 ve starém platíme 13 500 Kč hypo bude 10 000 kč plsu tedy dojíždění plus ještě nějaké pojištění tak to bude asi 18 000 kč ALE DODAL MNĚ ŽE TAM SE MALUJE V TOM NOVÉM TADY NE ![]()
Je to takový humorista ![]()
Každopádně mně dal i vitamínky na mimčo a beru je jenže ted já sama nevím no máme čas ms terpve s šnekuje na cestu či můžem ještě počkat Neli není zas tak ještě starší…
Ale pokud chceme mít kluka nechci to hrotit ale zvolnit metudo den D ![]()
Tím proto chci začít dřív já nevím ty máš 2 kluky porad ![]()
A přesně to začlo tím, že jsem žádala od bytovky zda nám mohou renovovat koupelnu s kuhyni ano ale zbytek 30 procent si uhradte ze sevého…
tím pádem můj řekl že teda 50 000 kč jim nedá a kde bysme bydleli???
A ted tedy naknec možná vyměníme vahu umyvadlo a podlahu zda se vedjeme do rozpočtu co nám zaplatí a jak by to drlouho trvalo.
Jenže aby tam nebyly nějaký průšvih.
ale závěr aspon se něco hne a tím pádem toto a plus zvýšení nájmu přispělo k tomu, aby mj se zadlužil u banky. Vždycky chtěl ale strašně se toho bojí.
Takže pro něj nové je STRES A ANI NEVÍŠ JAK SE BOJÍ VZÍT KRABICI a začíst se stěhovat
![]()
No nevím jestl tedy žít v bytě???
Já beru ještě potah to, že mám mamku v Brně a zas by bylo fajn ji mít blízko jenže zase ona říká běž NA VESNICI KAM TĚ TO TÁHLO OD MALA TAKŽE TA ŘÍKÁ ANO DŮM. TCHÝNĚ TA SPRACOVÁVÁ SYNA at koupí taky dům at mám svůj sen a zda se vejde do našeho rozpočtu i s 3 dítětem ![]()
Ale že si máme dělat co chceme sami že za nás nikdo nerozhodnuje
VE STŘEDU to bude probíráat s odhadcem napsal mu že stárne tak třeba se to rozjede rychleji.
ON SE PRSOÍM TĚ BOJÍ I PROHLIDKY ŽE UŽ NEBUDE CESTA ZPĚT ![]()
DNES JSEM JELA VÝTAHEM S NĚJAKOU PANÍ mladá holka tak 25 let nevím.
No a tak se prý přes 2 lety nastěhovaly jaksi se to tu hrozně mění a prý ten majitel jim řekl:že 70procent uhradí a zbytek prostě oni a je to nájemní byt ale s tím, že máš zapsaný trvalý pobyt v občance to prostě v nájmu mco nebívá ![]()
No a platí 17 000 kč mají 4+1 a zvýšení neměli já totiž pátrám zda nám to zvýšili kvůli tomu, že jsme jim poslali mail o udržbě bytu a zda jim došlo že nám to vadí a že platíme takový nájem…
můj si vždy myslel, že prostě po odejití si to bytovka spraví na vlastní náklady a byl těžce překvapený…
NO a já se bytu bojím KOUPIT ABY TO NEBYLO PROSTĚ HRŮZA A PAK POLETÍ I TAM PENÍZE ale to můj vidí tak, že prostě dům žere peníze víc než byt tím pádem tam bych se vlezla do snů JAK MNĚ TAKY ŘEKL HONZÍK A KRÁSNÁ KOUPELNA S JAKOKOLIV UDRŽBOU TADY NENÍ MOŽNÁ UDRŽBA ![]()
Takže tak.Ale byty v Brně stojí většinou koem 2,5-2,7 m 4+1 takže šílené no ((( a zas dům bych měla zahradu ![]()
těžký dilema nechám to zatím jít vlastní cestou a uvidíme.
@Marry11 další věc co je jak u nás
ne že by jsme tu žili v nedodělaném to do rekonstrukce tady jsme taky dali aspoŇ 150tis ale prostě spousta věcí se taky řeší jak říkáš „až v tom novém“
to věřím taky by se mi nechtělo platit nájem obvzlášť když hypo by bylo v důsledku levnější
u nás je to stejné v podstatě taky zatim žádné dluhy nemáme a manžel si v tom dost libude to říkat pže v dnešní době všichni něco platí
taže hypotéka je pro nás taky jedna velká neznámá
jo my se taky nechránímě jen poslední dobou co to řešíme (bydleníXdalší prcek) si muž „dává pozor“ a jde mu to dobře…
takže i když jsem skoro rok bez antikoncepce zatim netěhotná..teda jednou jsem byla ale před vánoci SP v 6tt ![]()
jak na kluka neporadím moc u nás to u obou bylo jak „sednout na trenky“ jak říká kamarádka
ty by jsi mi zase mohla poradit jak na holčičku
![]()
Nj tak jak už se to začne hýbat (půjde na prohlídku domu) tak je jasný že se něco děje chápu jeho obavy:) Ale jak píšeš „stárne“ a pak dýl by vám tu hypo třeba ani nedali viď :-/ nevím kolik je muži…mému 33 a myslím že je nejvyšší čas na hypo pokud bude na 30let je to akorát
já jsem v tomdle skeptik… raději za ty prachy dům třeba novostavbu a na to (až na pár malých věci) podle mě nemusíš pár let sáhnout..ale zkušenosti ještě nemám viď ![]()
Pavla:no můj napočítal že další dítě bude navíc tak 4000 Kč včera jsme to probíraly nebot řešíme kde bydlet dům nebo panelák protože další dítě bude zdroj peněz
jenže nechceme ani o 1 věc přijít
příjem máme jako vy jenže jednou budu bez MD tím pádem bude o 8000 Kč mín…A co když nanajdu práci při 3 dětech takže ted řešíme obojí zda se dá zvládnotu dům a 3 děti nebo panelák a 3 děti
blbý je že já bych se neradala ani 1 věci vzdala ale 1 věci se budu muset zvdát denně přemýšlím kterou si mám vybrat manžel se k tomu staví at si vyberu já.
Ale že by kluka chtěl to nepopírá i dům ale že at potom mu to nevyčítám takže to nemám jednoduchý
už jsem z toho i lázne zdálo se mně o stěhování a nevím jak jsem se ve snu rozhodla
těžký držím palce
pokud máte zajištěné bydlení bez hypo jet o bez problémů 40 tisíc je rkása.
Můj bude povýšený tak třeba tím povíšeným zvládneme obojí
Uvidíme zatím hledáme i dům ale při 3 bude jiný než při 2 dětech jde i finance.