Tykání s tchýní a tchánem - rozdíly v rodině

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34390
22.11.21 19:20
@prokr píše:
To jsi tchána teda ale potrestala ty brďo :pankac:
Tebe bych fakt chtěla mít za snachu :roll:

Viď? Určitě se z toho hroutí dodnes :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
960
22.11.21 20:17

Mě tchýně nabídla týkáni na první Vánoce po svatbě. Mě a zároveň švagrovi, s tím, že ji máme říkat babi. Já v té době ale narozdíl od švagra ještě ani neměla děti v plánu :lol:. Tchán mi nikdy nenabídl. Žíly mi to netrhalo. Moji rodiče navrhivali tykání myslím na svatbě. Osobně bych se do ničeho nehnala. Až budou sami chtít, tak to nabídnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.11.21 20:33

Snad nevadí anonym, u nás je situace taková dost bizarní v obou rodinách :lol: Tchyni i tchánovi vykám, s mužem jsem nejdéle z jeho sourozenců, švagrová tchyni tyká, tchánovi vyká a švagr naopak tchyni vyká a tchánovi tyká, já si zase pro změnu tykám snad se všema tetama a strýcema, švagr se švagrovou jenom některým, prarodičům vykáme všichni, třeba na větší oslavě je to takový vtipný :lol: Nikdy jsem to neřešila, můj muž mým rodičům vyká, mamka je z hodně konzervativní rodiny a ona se sourozenci vykali ještě svým rodičům, tak asi proto mi to nepřijde ;)

• Citovat
  • Upravit
3
22.11.21 20:38

Já tchýni taky vykám. Můj manžel si s mými rodiči tyká od začátku našeho chození. Je to o lidech. Někdo si holt nechá nekončící odstup… Mně osobně je to jedno. S tchýni se stejně vidíme jen zřídka :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.11.21 22:33

Já tchyni i tchánovi taky vykám, připadá mi to tak přirozené. Tykám pouze tchánově ženě, která mi to nabídla hned při seznámení. Jsme spolu s mužem už dlouho, někteří švagři či švagrové taky tykají, mně je to nějak jedno, už by mi to po těch letech stejně nešlo, jsem tak zvyklá.
Můj muž třeba mojí mámě taky vyká, přestože ona vykací typ absolutně není a jiní švagři jí třeba tykají :lol:.

• Citovat
  • Upravit
Svetluska55
23.11.21 09:07

Já beru vykani tchanovcum tak, že do té rodiny tím pádem vlastně nepatřím. Děti tykaji a jejich matce se tyka jak male holce (i když je jí přes 40)a ona vyka. Vykam si s cizími lidmi, když někomu stojí za to, držet vztahy nevyrovnane (a to tahle situace způsobuje), tak je to jeho volba, ale nemůže ode mě očekávat, že ho budu mít ráda.
Moje babička dnes už 90+ hned na prvním setkání s vážným napadnikem vnucky tykani nabízela - já jsem babička a tykej mi. Milujeme ji všechna vnoučata, pravnoucata i naši partneři.
Prvním tchanovci jsem vykala, vztahy na bodu mrazu. S druhými tchanovci si tykame, jsme přece rodina..

• Citovat
  • Upravit
2181
23.11.21 09:28
@Svetluska55 píše:
Já beru vykani tchanovcum tak, že do té rodiny tím pádem vlastně nepatřím. Děti tykaji a jejich matce se tyka jak male holce (i když je jí přes 40)a ona vyka. Vykam si s cizími lidmi, když někomu stojí za to, držet vztahy nevyrovnane (a to tahle situace způsobuje), tak je to jeho volba, ale nemůže ode mě očekávat, že ho budu mít ráda.
Moje babička dnes už 90+ hned na prvním setkání s vážným napadnikem vnucky tykani nabízela - já jsem babička a tykej mi. Milujeme ji všechna vnoučata, pravnoucata i naši partneři.
Prvním tchanovci jsem vykala, vztahy na bodu mrazu. S druhými tchanovci si tykame, jsme přece rodina..

Přesně takhle to mám nastavený taky.
Ještě před rokem mě to strašně štvalo. Dnes už se spíš škodolibě usmívám.
Tchánovci si tykaj s celým širokým okolím i lidmi co se s nima znají 2 hodiny a já snacha po čtvrt století jak blbka vykám.
Prostě pro mě zůstali cizí a z toho budu taky jednou v budoucnu vycházet…
Jak si to kdo udělá, tak to má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.11.21 10:42
@Bafonek píše:
Přesně takhle to mám nastavený taky.
Ještě před rokem mě to strašně štvalo. Dnes už se spíš škodolibě usmívám.
Tchánovci si tykaj s celým širokým okolím i lidmi co se s nima znají 2 hodiny a já snacha po čtvrt století jak blbka vykám.
Prostě pro mě zůstali cizí a z toho budu taky jednou v budoucnu vycházet…
Jak si to kdo udělá, tak to má.

No já jsem ještě teď uvědomila, že si vlastně tykají i s mou sestrou, kterou potkali před pár roky na jedné akci :roll:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.11.21 10:52
@LilyJane píše:
Je otázka, jestli jim švagr začal vykat sám a nebo mu to dovolili… Někteří nečekají na to, až jim to někdo povolí a řeknou rovnou „tak už jsme rodina, mohli bychom si tykat, co?“ A drtivá většina lidí s tím bude souhlasit - pokud to teda neřekne malé dítě nebo někdo, koho fakt nemají rádi.
Já jsem s manželem skoro 11 let a taky jeho rodičům vykám, zatímco on mým tyká a nijak mi to žíly netrhá teda.

To si úplně nemyslím, že by jim to navrhl on, protože je to s prominutím takový trošku ňouma, ale těžko říct. Nic není vyloučené :D.
Každopádně to, že jedna rodina to má tak a druhá tak, je pochopitelné…mně vadí ten rozdíl, který je v rámci jedné (manželovy) rodiny. Prostě mi pak přijde, že jsem lehce „podřadná“. Pokud bychom vykali oba i se švagrem, tak mě to netrápí… Ale asi se nad to zkusím povznést nějak, protože jim radši budu jediná vykat než abych si to nějak vynucovala.

• Citovat
  • Upravit
2181
23.11.21 11:47
@Anonymní píše:
To si úplně nemyslím, že by jim to navrhl on, protože je to s prominutím takový trošku ňouma, ale těžko říct. Nic není vyloučené :D.
Každopádně to, že jedna rodina to má tak a druhá tak, je pochopitelné…mně vadí ten rozdíl, který je v rámci jedné (manželovy) rodiny. Prostě mi pak přijde, že jsem lehce „podřadná“. Pokud bychom vykali oba i se švagrem, tak mě to netrápí… Ale asi se nad to zkusím povznést nějak, protože jim radši budu jediná vykat než abych si to nějak vynucovala.

I kdyby sis to vynutila, tak z toho radost mít nebudeš, protože by to nebylo daný takovou tou příjemnou, srdečnou, rodinnou nabídkou, ale stalo by se ti nejspíš to co se stalo mě. Když jsem naznačila, že už je to trapný, tak mi div ne s očima v sloup řekli „tak nám teda tykej no“. Opravdu atraktivní nabídka…
Takže tenhle flusanec pod nohy jsem si opravdu nezvedla a dál vykám.
Respektuju, že si chtěj nechat vykat. A oni jednou budou muset zase respektovat, že se pro ně na stáří tak nějak nepřetrhnu.
A čím jsem starší, tím víc si to uvědomuju - od čeho všeho jednou budu osvobozena… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.11.21 12:06

U nás to takhle měl manžel vs. švagrová. Švagrová mým rodičům tykala, manžel vykal. Nakonec jsem se na to našich zeptala, protože mi přišlo líto, když manžel jako jediný třeba na oslavě vykal. Navíc naši si nikdy na vykání moc nepotrpěli, například s taťkou si tyká půlka mlaďochů od nás z vesnice, protože se potkávají v hospodě. Ukázalo se, že švagrová jim začala tykat sama od sebe. Naši si prý ani neuvědomovali, že jim manžel stále vyká, takže mu pak naštěstí nabídli tykání.
Ale zas na druhou stranu u švagrové v rodině si tyká každý s každým (já tykám jejím rodičům i prarodičům), u manžela v rodině všem vykám.
Osobně to beru tak, ať si tchýně to vykání užije. Alespoň si nemusím hrát na „kamarádky“. Ona je celkově na vykání hrozně vysazená, protože je přece „něco víc“ a mladší by si měli cenit jejích životních zkušeností.

• Citovat
  • Upravit
8558
9.12.21 21:52
@Lucie142 píše:
Tchyně mi taky nabídla tykání na svatbě, s tím, ze očekávala, ze ji budu oslovovat mami, tak jak svagrova.
:D :D
To je strašné, nechápu, proč by měl člověk tchyni říkat mami. Mamka je jenom jedna. :-)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
279
8.1.22 02:50
@Anonymní píše:
Ahoj,

chtěla bych se vás zeptat na názor. S manželem jsme se letos brali a jsme spolu už spoustu let. Krátce před námi se vdávala i jeho mladší sestra. S nýnějším manželem jsou spolu o dost kratší dobu než my. Krátce po svatbě si začal manžel od švagrové s tchýní a tchánem tykat, já jsem jim stále vykala. Ale to jsem brala v pohodě, protože jsem si říkala, že mi to taky nabídnou po svatbě. Jenže už máme po svatbě skoro půl roku a já si s nimi pořád vykám :nevim:. U nás v rodině se vykání taky používalo a já na to byla zvyklá, takže by mi to nepřišlo divné, kdyby tam nebyly rozdíly. Upřímně se necítím úplně konfortně, když se sejdeme na rodinné návštěvě a já jediná vykám. Nemyslím si, že by mě maželovi rodiče neměli rádi. Naopak mi přijde, že máme nadstandardně dobré vztahy, takže o to víc mě to mrzí.
Jak byste to řešili? Nechali byste to být?

Děkuji za odpovědi…

Klid. Když je při každém oslovení budete oslovovat dobrý den, pane Nováku, manželi, podej prosím paní Novákové ty buchty, co jsme jim přivezli, paní Nováková, už mi prosím nepřidávejte, mám dost, děkuji paní Novaková, miláčku už jsi říkal paní Novákové, co jsme si koupili nového do bytu? Třeba se to paní Novákové taky bude líbit, ze paní Nováková?
přestane je bavit si hrát na tykání.
U nás mi z manželovy rodiny po svatbě nabídli tykání už všichni kromě tchánovců a já začala s tím oslovováním a hodně je dorazilo i to, že jsem prohlásila, že chci učit naše děti slušnému chování a že bez prosím paní xx nic nedostanou, a když neřeknou děkuji pane XY, že bude zle. No představa, že by jim vlastní vnouče neříkalo babičko a dědečku už byla na ně moc.

Nevím na co si dnes kdo hraje v rodině mezi rodiči na vykání. Chápu že oni jejich rodičům mohli tykat až byli pomalu sami v důchodu, ale s úctou a slušně se k někomu můžu chovat při tykání stejně jako bez účty a drze s vykáním. Manžel si s našima mohl týkat ještě před svatbou. V naší rodině si na nic nehrajeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
10.1.22 17:43

Celý život jsem tchánovcům vykala a nepřipadlo mi to nějak hloupé, ale já jsem vykala i babičkám a tetám. Holt starší generace. Moje máma mému exmanželovi (v jeho 19) nabídla vzájemné tykání hned, táta s tím chvíli bojoval, ale jemu se nezamlouval nikdy vůbec nikdo, koho jsem domů přivedla. :D Takže mu po letech tykal, ale můj exmanžel mu vykal. Mému současnému partnerovi stále vyká, dává tím najevo, že je s mým výběrem už přes 5 let nespokojen :-) :-), zatímco já s partnerovými rodiči si tykáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
10.1.22 17:44
@Kittanya píše:
Nevím na co si dnes kdo hraje v rodině mezi rodiči na vykání.

Taky jsem automaticky všem svým přivedeným mladým nabídla tykání, pro mě je to samozřejmé. Ale každá rodina to má zařízené jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová