Účinky antidepresiv

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15.2.13 08:24

Eliminační čas

Citalopram se vylučuje pomaleji u pacientů se sníženou funkcí jater. Biologický poločas citalopramu
je přibližně dvojnásobný a ustálený stav plazmatické hladiny citalopramu se ustaví na zhruba
dvojnásobných hodnotách ve srovnání s pacienty s normální funkcí jater při podání stejné dávky.
:think: co to přesně tedy znamená?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2745
17.2.13 23:16

...

Jde o kinetiku prvního řádu.
Dám vám příklad. Na konci si dejte místo vody citalopram a místo špuntu játro…
Tak k tomu poločasu. Představte si, že jste ve vaně a vytáhnete špunt. Poločas vypouštění je čas, za jaký se vypustí polovina vody, řekněmě 3 minuty. Když budete mít vanu naplněnu více, zvýší se hydrostatický tlak a voda se bude vypouštět špuntem pod většm tlakem, poteče větším proudem, takže zase za 3 minuty vyteče polovina vody. Takže eliminační poločas vody z Vaší vany jsou v tomto případě 3 minuty. Ustálený stav není.

Tak a teď si představte, že budete vodu vypouštět, ale zároveň si pustíte kohoutek od sprchy a budete vodu připouštět. Pokud bude proud vody ze sprchy slabší nežli odtok, voda bude vytékat, pokud bude stejný, bude hladina stejná, pokud bude vyšší, hladina stoupne. Ovšem když hladina bude stoupat, bude se i zvyšovat hydrostatický tlak a voda začne odtékat rychleji - a tak nakonec dojde k situaci, kdy odtok vody bude stejný jako přítok a hladina přestane růst či klesat - ustanoví se rovnováha, jenže na vyšší absolutní hladině.
Obdobně si lze představit situaci, kdy sice rovnováha je, tj. přítok = odtok, ale pak se přiškrtí výtokový špunt. Potom je přítok vyšší, nežli odtok, hladina začne stoupat, a ustanoví se vyšší rovnovážná hladina. Jak přesně bude vysoká, to závisí na tom, jak moc se špunt přiškrtí.

Více viz třeba tady.
http://www.medicabaze.cz/index.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.2.13 07:56

Dobře, ale co to tedy znamená pro mě a mou dávku? Napadlo mě, že bych střídala dobu braní. Jednou ráno Seropram kapky a druhý den až večer. Co vy na to? :roll: Mimochodem beru třetí den Tritico třetinku. V noci spím špatně a trochu buší srdce, ale celkově jsem utlumená, tedy i úzkosti. Asi to zas po čase přejde, to špatné spaní a srdcobuch? :think: a taky mi brní prsty u rukou a nohou :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2745
19.2.13 09:38

...

Pro Vaši dávku to znamená, že máte přiškrcemej špunt a potřebujete snížit přívod.
Alternativná braní ráno - večer (stejného přípravku, předpokládám?), tedy snížení hladiny přes snížení frekvence užívíní, to není moc šťastná volba. Budete v tom zmatek, jednak v hlavě (pořád to budete hlídat), jednak v organismu jako takovém (představte si, že byste se takhle stravovala (obden snídaně - večeře), znamenalo by tedy jídlo pro organismus počátek odpočinku či nástup aktivity?). a do třetice, více Vám budou kolísaly hladiny citalopramu v těle, než kdybyste prostě snížila dávku.
To je druhá možnost, snížit hladinu citlopramu v těle přes snížení jednotlicých dávek.
Ale jsou i další možnosti: pokud by byla narušená játra, pak třeba volba jiného AD, pokud by šlo o ty úzkosti, potom přidat BDZ.
Tady nerozumím tomu braní Trittica - je Vám po něm nedonře a berete ai ho zase a zase?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.2.13 12:51

Ano, brala jsem ho zase a zase, protože je to nežádoucí účinek, který by měl odeznít(píší v letáku) Nicméně dnes jsme se s psychiatrou domluvily, že Tritico vysadím, protože jsem dnes opravdu spala špatně a od 3 h jsem neusnula, což má za následek, že ted v práci padám únavou… a pomalu se zkusím dostat na těch 10kapek Seropramu a mezitím na akutní stavy Lexaurin(někdy mi stačí jen čtvrtka) :kytka:

@katalyzator píše:
Pro Vaši dávku to znamená, že máte přiškrcemej špunt a potřebujete snížit přívod.
Alternativná braní ráno - večer (stejného přípravku, předpokládám?), tedy snížení hladiny přes snížení frekvence užívíní, to není moc šťastná volba. Budete v tom zmatek, jednak v hlavě (pořád to budete hlídat), jednak v organismu jako takovém (představte si, že byste se takhle stravovala (obden snídaně - večeře), znamenalo by tedy jídlo pro organismus počátek odpočinku či nástup aktivity?). a do třetice, více Vám budou kolísaly hladiny citalopramu v těle, než kdybyste prostě snížila dávku.
To je druhá možnost, snížit hladinu citlopramu v těle přes snížení jednotlicých dávek.
Ale jsou i další možnosti: pokud by byla narušená játra, pak třeba volba jiného AD, pokud by šlo o ty úzkosti, potom přidat BDZ.
Tady nerozumím tomu braní Trittica - je Vám po něm nedonře a berete ai ho zase a zase?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.2.13 17:35

http://www.youtube.com/watch?…
dokument o odvykání… 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2745
19.2.13 17:50

...

Ano, to vypadá na standardní postup.
Asi bych Vám napsal to samé, co jsem napsal @mikoy na straně 14 úplně dole (BDZ do kabelky, akorát místo Neurolu dáte Lexaurin), a prožijete to obdobně, jako ona na straně 15; anebo třeba jako tady, přijde mi to obdobné:
http://forum.lide.cz/forum.fcgi?…
Mimochodem, sertralin je právě jeden z těch SSRI AD, který je šetrný k játrům - to ale psychiatrička bezpochyby ví, takže to jen pro Vaši informaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
653
19.2.13 18:14

@Věčná hledačka tak na to video sem vubec neměla koukat,,,ted mám pravu strach to jednou vysadit aby to semnou nezamávalo.. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.2.13 13:07

depersonalizace?

Ahoj, dostavil se u mě stav(asi depersonalizace) zdá se mi, že se nadnáším, nemám nad sebou kontrolu, něco mi ovládá mozek. Co s tím? Je to hnusnej pocit, strašně :nevim:
Mám chut se vrátit zpět, přestat brát, projít so odvykacím peklem a být to zase já. Dost lidí mi říká, že před braním jsem byla víc v pohodě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2745
21.2.13 17:24

...

Teď jde o to uvědomit si, proč to vlastně berete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.2.13 17:31

@katalyzator No to si ted už právě nějak nejsem jistá. Měla jsem mírné občasné deprese a úzkosti když jsem měla jít z domu někam. Jen si mslím, že to bylo mnohem mín než ted, co pořád něco beru. Moje úzkosti byly: bušení srdce, pocit na omdlení, motání hlavy. Ted? Depersonalizace, Lexaurin včera večer, odpoledne zas, jsem více smutná, úzkosti mám i v noci… prostě je to horší než předtím a nevím co s tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
396
21.2.13 22:36

Ahoj můžu se k vám přidat? od středy beru ad. sertralin a k tomu oxazepam je mi ještě hůř. vím že to nezabírá hned.jak jste zvládli ten začátek? kolikrát to nezvladam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2745
22.2.13 22:29

...

@Věčná hledačka Někdy se objevuje takovej jev, že dojde ke zlepšení a potom ke krátkodobému a menšímu zhoršení, který je strašně špatně snášeno, ale výsledný stav je ve skutečnosti lepší nežli to, co bylo na začátku. (Jako třeba ve škole, když nosí někdo domů čtyřky, pak se zlepší na dvojky, a najednou dostane trojku - dotyčný cítí zhoršení, ale ve skutečnosti je to lepší než na začátku)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2745
22.2.13 22:30

@Inka85 od středy je strašně krátko… vydržte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
396
23.2.13 08:53

@katalyzator od včerejšího večera se mi strašně dýchá je to hrozné. je to léčbou nebo. Čím to může být. trvá to dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí