Účinky antidepresiv

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6.2.13 11:05

Moje zkušenost

Takže první co mi bylo nasazeno byl Escitalopram Mylan 10mg. Brala jsem ho po čtvrtkách 3 dny, 4. ten půlku. Po té půlce(mimochodem na štědrý den) mě v noci vzbudil stav, který mě dost vyděsil a který jsem neznala. Třes, neklid, návaly horka, chladu, bolest hlavy, brnění celého těla, úzkost, bušení srdce, myslela jsem, že umřu. Takže nemocnice, tam mi dali kapačku s Apaurinem a hořčíkem a přidali Rivotril. nikdo mi ale neřekl, že mám vysazovat postupně a tak jsem vesele brala 3× denně Rivotril a bylo mi čím dál víc dobře, i přesto, že jsem nemohla mluvit a chodit(opilost)a jen jsem spala.

Po pěti dnech braní mi bylo tak suprově, že jsem myslela, že zabral Escit, který jsem brala už 10mg. Ale ouha, po dalších pěti dnech nebraní Rivotrilu stavy, o kterých mi Mudra řekla, že to byly abstineční příznaky. No něco příšernýho. Fakt bomba. Přišly úzkosti, nemohla jsem ven, marodila jsem tři týdny(takže i peněžně jsem dost dole). Zvedla mi dávku na 15mg. A tak jsem zobala, po třech týdnech, už jako lentilky. asi 4 dny super. Následoval další stav, nejprve jsem v práci byla příšerně nabuzená, nemohla jsem sedět, byla jsem jak naspeedovaná, brnělo mě tělo, třes, bolest hlavy… druhý den(pátek) jsem se v práci zhroutila, kolegyně mě odvezla do nemocnice, kde jsem čekala 2hodiny než přišla nemocniční psychiatra, která mi dávku snížila na 10mg, s tím, že jsem předávkovaná serotoninem. A tak jsem zobala dál…ale i když nálada dobrá(suprová) úzkosti neodcházely. Naopak byly silnější.

PO 40. dnech jsem řekla a dost nepomáhá to. Šla jsem k mudře a ta mi nasadila Seropram 40mg v kapkách. POstupně od 3kapek po dvou dnech navyšovat. Zdálo se, že mi to sedí a tak po domluvě jsme dali po jednom dni o kapku víc. Jsem na 5kapkách-10mg, ale úzkosti stále přicházejí a větší a větší. Mám chut se ně vše vyprdnout. Dnes ve 3hodiny šílená ataka, měla jsem před očima černý kruhy, nauzea, třes, pocit že umřu. Je mi hůř než před braním. Navyšovat mudra nechce, protože ví, že 10mg je u mě maximum, víc nesnesu

A ted co? Mám chut vysadit a prát se jako předtím. Je mi jen hůř a hůř. Návykové brát nechci a nemůžu, marodit nemůžu, jsem sama s dětmi, musím řídit, musím být v klidu…a to nejsem.

Vůbec netuším co mám dělat.

Takže asi tak, jako vše v mém životě, ani toto se neobešlo bez jobovek, který mě provázejí celým životem. Snažím se být pozitivní, ale s těmihle stavy to prostě nejde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2745
6.2.13 14:13

...

Dobrý den,
pokusím se odpovědět z toho, co jste napsala, i když v textu není uveden důvod proč jste původně antidepresiva (AD) dostala a od koho.
Z textu vidím, že jste dostala nejprve AD escitalopram, nastaly potíže, pomohly benzodiazepiny (BDZ), přišly jiné potíže, navýšila jste dávku AD, zase přišly potíže, psychiatrička dávky snížila (escitalopramu), ty nepomohly, proto je MUDra vyměnila ze lék víceméně stejný, kde se příznaky objevily už při poloviční dávce (citalopramu).
Psychiatrička říkala, že jste předávkovaná AD, tomu se říká serotoninergní syndrom (http://cs. wikipedia. org/wiki/Serotoninov%C3%BD_syndrom). Z Vašeho psaní mám dojem, že ty další příznaky (na Štědrý den a pak ty poslední) byly jiného druhu - že nešlo o toto předávkování, ale o něco, co jste sama nazvala atakou, že jde o tzv. panickou ataku (http://cs. wikipedia. org/wiki/Panick%C3%A1_porucha). Pro to mluví i úleva po BDZ, i to, že se ataka znovu objevila po jejich vysazení (abstinenční příznaky nevzniknou po 5 dnech a netrvají tři týdny, navíc po tak slabých dávkách).
Takže co já bych udělal, je, že bych zašel k psychiatrovi a nechal léčbu jen na jednom doktorovi, aby viděl, co který lék udělá. Pro jistotu bych se vyhnul AD serotoninové řady (třeba jste citlivější) a zkusil bych něco z jiného šuplíčku - jste mladá, tak jestli nemáte nic se srdcem, tak třeba Prothiaden 75 na noc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.2.13 14:22

Děkuji za odpověd, ty abstineční příznaky samozřejmě netrvaly 3týdny, to nežádoucí účinky těch AD ;)
Mám psychiatričku s kterou vše konzultuji. Zítra mě vezme také a domluvíme se. Možná prý nasadí SNRI. Takže je vidět, že se vyznáte. :potlesk:
Abstineční příznaky z vysazení Rivotrilu mi opravdu řekla psychiatra. Prý jsem citlivá na BZD, celý život jsem se totiž vyhýbala i „blbému“ Ibalginu…
Jinak chodím samozřejmě i na psychoterapie.
Léčba je na úzkostně depresivní poruchu :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2745
6.2.13 16:00

...

Tak to je prima, že to sleduje jeden doktor. U psychoterapie je zase lepší, když ji dělá jinej člověk než ten psychiatr(ička), k němuž si chodíte pro prášky - jde o kvalitativně jiné typy vztahů.
Ten Protiaden není ze skupiny SNRI, ale TCA, je to starší typ AD, ale zase dobře prozkoumanej. SNRI je moderní (venlafaxin), ale protože tam to písmeno „S“ souvisí s tím serotoninem, na který reagujete, tak bych sáhnul po tom Protiadenu. Ale to určitě dobře posoudí ta Vaše psychiatrička :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.2.13 09:27
Ahoj, takže další má zkušenost, po Mirtazapinu jsem prospala dva dny a to jsem neposlechala a vzala si místo jednoho, půlku. No jsem prý hodně citlivá(no bezva), takže další na řadě je Tritico čtvrtka…snad se ráno probudím a ne´jako po Mirt. kdy jsem spala 16hodin v kuse a pak dalších 12 :D
@katalyzator píše:
Tak to je prima, že to sleduje jeden doktor. U psychoterapie je zase lepší, když ji dělá jinej člověk než ten psychiatr(ička), k němuž si chodíte pro prášky - jde o kvalitativně jiné typy vztahů.
Ten Protiaden není ze skupiny SNRI, ale TCA, je to starší typ AD, ale zase dobře prozkoumanej. SNRI je moderní (venlafaxin), ale protože tam to písmeno „S“ souvisí s tím serotoninem, na který reagujete, tak bych sáhnul po tom Protiadenu. Ale to určitě dobře posoudí ta Vaše psychiatrička :-)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2745
11.2.13 22:38

...

Výborně - Trittico, známé hypnotikum.
Jo, je dělené na třetiny, dostat z toho čtvrtka bude dost piplačka :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.2.13 13:09

Dyt jsem blondýna, samotřejmě třetinku mám vzít :think:
ale až v pátek, na víkend, nelajznu si to zkusit v pracovní dny :think:
Mám dotaz, dnes jsem na 7kapkách Seropramu druhý den. Mám průjem a strašlivánsky veliký hlad :nevim: může to být serotoninem? :)

@katalyzator píše:
Výborně - Trittico, známé hypnotikum.
Jo, je dělené na třetiny, dostat z toho čtvrtka bude dost piplačka :-)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2745
12.2.13 18:23

...

Takže Vy pořád pokoušíte ten Seropram? Sedm kapek, to je asi 14 mg - běžná dávka jedné pilulky je 20 mg.
Jestli ten průjem je z toho - těžko takhle říct. Jsou chřipky a klidně to může být jen její projev u Vás. A hlad? Hlad bývá až v druhém sledu - ono po nasazení citalopramu trochu pobolívá žaludek, ale jen tak 14 dní - takže lidi trochu pohubnou (někdo je rád, někdo není) - a pak se dojedí. Takže to by sedělo, ale na normální průběh braní. Takže buďte bez obav.
Psala jste, že jste možná citlivější - vliv mají také další léky, jestli berete, mohou blokovat vylučování citalopramu. Třeba některá antikoncepce.
Když si to tak teď celé zpětně čtu, tak mně to všechno spíš sedí k těm úzkostem, možná je v tom strach i z toho braní AD a ze závislosti - když se nebojíte a jen si tak pomaličku přidáváte kapku po kapce, tak vaše tělo reaguje normnálně… co si o tom myslíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
653
12.2.13 20:36

@katalyzator tak u mě to bude asi ten STRACH z braní AD. nechci si to připustit ale asi to tak bude :nevim: beru je skoro tři měsíce. cítim se docela dobře až na ten sevřený žaludek a to bude asi tim strachem. Pořád nad tim přemýšlim, že beru AD a jestli to bude o. k a jestli je někdy vysadim bez problému :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2745
13.2.13 01:47

...

@mikoy To chápu; ono se to braní léků na mozek asi snáší hůř, než když člověk musí se stejnou intenzitou brát léky třeba na srdce; řekl bych, že se člověk cítí tím užíváním víc zasažen, nebo dokonce víc ohrožen…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.2.13 13:01
Moc díky za vaše slova.
Když si to tak čtu, nacházím se, ano asi se pořád sleduju a nemůžu to nijak ovlivnit. Začala jsem mít silné záškuby svalů, tak mi psychiatra snížila opět na 6kapek. Asi na nich budu do smrti :lol: No a na noc Tritico třetinku..myslela jsem, jak budu spát a ono prd, budila jsem se, měla jsem mravnečení v těle, nauzeu a ráno malátnost(ale to může být i po probdělé noci) :nevim: Tak já už nevím co se mnou. Po jednom spím dva dny, po druhém spát nemůžu..mám to dál brát? Nemám? Seropram už beru jako pozitivum, což je fajn. Dalšího se ale bojím, co s tím? :roll:
@katalyzator píše:
Takže Vy pořád pokoušíte ten Seropram? Sedm kapek, to je asi 14 mg - běžná dávka jedné pilulky je 20 mg.
Jestli ten průjem je z toho - těžko takhle říct. Jsou chřipky a klidně to může být jen její projev u Vás. A hlad? Hlad bývá až v druhém sledu - ono po nasazení citalopramu trochu pobolívá žaludek, ale jen tak 14 dní - takže lidi trochu pohubnou (někdo je rád, někdo není) - a pak se dojedí. Takže to by sedělo, ale na normální průběh braní. Takže buďte bez obav.
Psala jste, že jste možná citlivější - vliv mají také další léky, jestli berete, mohou blokovat vylučování citalopramu. Třeba některá antikoncepce.
Když si to tak teď celé zpětně čtu, tak mně to všechno spíš sedí k těm úzkostem, možná je v tom strach i z toho braní AD a ze závislosti - když se nebojíte a jen si tak pomaličku přidáváte kapku po kapce, tak vaše tělo reaguje normnálně… co si o tom myslíte?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.2.13 13:03

Jo a léky neberu žádné ani HA, v životě jsem nebrala tolik jako za poslední měsíce ted :think:
Měla jsem respekt i z Ibalginu, mám totiž nemocná játra :roll: takže jsem nikdy nic moc nebrala…

@katalyzator píše:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2745
14.2.13 17:11

...

Dobrý den,
tak citalopram už jste vzala na milost? To je fajn, mně to přijde jako podstatný krok – že nějaké léky jsou pro Vás přijatelné, že to nemusí být ohrožující.
S tím spaním, není mi jasné, zda potřebujete spánek opravdu podpořit anebo se Vaše MUDr. snaží vyměnit citalopram za jiné AD (tedy za Mirtazapin anebo Trittico)

Ta Vaše poznámka na okraj o onemocnění jater je zajímavá – játra totiž citalopram odbourávají, poškozená játra jej odbourávají pomaleji – tudíž tady by mohla vznikat nějaká ta zvýšená citlivost na něj (při pomalejším odbourávání zůstávají déle vyšší hladiny léku v těle).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.2.13 17:28

Tak přesně tohle(s těmi játry) jsem si myslela taky..a myslím :D Jsem ráda, že nejsem sama, ale také se divím, že ani jedna doktorka, k tomu nepřihlíží. Kdo ví, třeba bych mohla postupně i na těch potřebných 10 kapek, ale obden, že? Chápu to dobře?

Tritico by momentálně asi nespavost řešit nemělo, spíše úzkosti, které mám stále a stále..chjo, jsou fakt na zabití :zed: :lol:
Bez Tritica jsem momentálně celkem v noci spala dobře, už delší dobu. Na Escitalopramu 10mg to bylo se spaním horší, ale ted je to fajn.

Jinak Seropram beru již 14dní, nálada a energie fajn, „jen“ ty úzkosti :nevim:
Občas je mi zle od žaludku, občas mi jakoby cuká hlava(to se nedá moc popsat)a jinak mám úzkosti a to přikládám nemoci a ne Seropramu, i když před jakýmkoli užíváním AD jsem je měla menší :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.2.13 08:18

Je mi divně

Je mi od rána divně, asi úzkost? Nevím. Změřila jsem si tlak, 120/90 a puls mám 92, slabost, smutná nálada, nějak se nemůžu soustředit… no celkem na prd teda a taky je mi dost vedro-potím se.
Ach jo, já už bych tak chtěla být bez úzkostí a smutků :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast