Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Dobrý večer, byl by mi ochotný někdo pomoci s úkolem z M? Syn má vypracovat dvě úlohy z geometrie, jsem v tom ztracená. Děkuji mnohokrát.
ty jsi v tom ztracená?
ale to je jedno, je to synova úloha, ne tvoje
(a já jsem na matematiku špatná, ale tohle jsou triviální úlohy)
@Anonymní píše:
Dobrý večer, byl by mi ochotný někdo pomoci s úkolem z M? Syn má vypracovat dvě úlohy z geometrie, jsem v tom ztracená. Děkuji mnohokrát.
Nech syna, ať si láme hlavu a poradí si. Sedmák jistě ví, kde má učebnici, ať se tam podívá na postup. Jistě ví, že existuje YouTube a po DV jsou tam žně. Tam najde spoustu návodů. Nedělej za dítě úkoly. Tím mu škodíš. Bude líný přemýšlet, líný hledat, líný poradit si.
Bych to řešil narýsováním základny, pak si vzal kružítko, z každé strany té úsečky kružítkem udělal „čáru“
a tam, kde by se to protlo, by byl vrchol. To bych spojil. Pak už se dá všechno to, co se má zjistit, zjistit. Možná se bude někde muset počítat něco, ale vzorce musí v učebnici mít, takže se jede podle toho.
U dvojky se změří strany, pak se spočítají úhly. Jestli se může používat úhloměr, tak se nemusí počítat, jenom se to přiloží a hned to je zjištěné.
@Kelsey píše:
Nech syna, ať si láme hlavu a poradí si. Sedmák jistě ví, kde má učebnici, ať se tam podívá na postup. Jistě ví, že existuje YouTube a po DV jsou tam žně. Tam najde spoustu návodů. Nedělej za dítě úkoly. Tím mu škodíš. Bude líný přemýšlet, líný hledat, líný poradit si.
Někdy je dobrý dítěti ukázat směr. Zvlášť když mu to moc nejde.
A co konkrétně neví? Určitě alespoň část zvládne sám a zbytek se dá nějak do kupy tady ![]()
@AlexanderKahnweiler píše:
Bych to řešil narýsováním základny, pak si vzal kružítko, z každé strany té úsečky kružítkem udělal „čáru“a tam, kde by se to protlo, by byl vrchol. To bych spojil. Pak už se dá všechno to, co se má zjistit, zjistit. Možná se bude někde muset počítat něco, ale vzorce musí v učebnici mít, takže se jede podle toho.
U dvojky se změří strany, pak se spočítají úhly. Jestli se může používat úhloměr, tak se nemusí počítat, jenom se to přiloží a hned to je zjištěné.Někdy je dobrý dítěti ukázat směr. Zvlášť když mu to moc nejde.
U dvojky nemá nic měřit, má napsat postup konstrukce. Takže sešit a upravit postup, který tam má jistě napsaný.
@Aspera píše:
U dvojky nemá nic měřit, má napsat postup konstrukce. Takže sešit a upravit postup, který tam má jistě napsaný.
Má popsat konstrukci. Jestli to má dělat podle náčrtku, tak i změřit a popsat stranu a. Na výpočet těch dvou úhlů bude muset změřit i další strany, jinak ty úhly nevypočítá.
@AlexanderKahnweiler píše:
Má popsat konstrukci. Jestli to má dělat podle náčrtku, tak i změřit a popsat stranu a. Na výpočet těch dvou úhlů bude muset změřit i další strany, jinak ty úhly nevypočítá.
Nic měřit nemá. Popis konstrukce si představuju ve značkách. Má stranu BC; |BC| =9cm, pak má úhel bcy o velikosti 33° a xbc 70°. Kde se to protne, je A a má trojúhelník.
@Dadda8 píše:
Nic měřit nemá. Popis konstrukce si představuju ve značkách. Má stranu BC; |BC| =9cm, pak má úhel bcy o velikosti 33° a xbc 70°. Kde se to protne, je A a má trojúhelník.
Jak ten popis udělá, když nezná délku strany?
Já to chápu tak, že na tom napravo má udělat to, co je nalevo. O trojúhelníku napravo se nic neví a musí se jak délka strany a, tak ty dva úhly, zjistit. Ale možná nechápu zadání.
@AlexanderKahnweiler Stačí mu znát jednu stranu, tu BC, pak zná dva úhly a víc nepotřebuje. Vlevo je náčrtek a vpravo konstrukce, jak se píše v zadání. Jedná se o stejný trojúhelník.
@Dadda8 píše:
@AlexanderKahnweiler Stačí mu znát jednu stranu, tu BC, pak zná dva úhly a víc nepotřebuje. Vlevo je náčrtek a vpravo konstrukce, jak se píše v zadání. Jedná se o stejný trojúhelník.
Jo takhle. Jsem tak trošku nepochopil zadání.
K čemu ten popis ale je, když tam skoro všechno mají, to mi uniká. ![]()
Tak jsme se s tím nějak poprali a zvládli všecko kromě bodů d) a e)