Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Moje rada zní: neřešte kraviny
Nádobí ve dřezu a prádlo na žehlení počká, ne? Když dítě spí, je potřeba toho využít. Horší když nespí. Ale jakmile prcek usne, proč si neotevřít vínko, kouknout na film, pomilovat se,…? Jiné aktivity je potřeba plánovat podle dítěte, co zvládne a snese. Nebo si holt hlídání platit. Hlídání od rodiny se nedá brát jako samozřejmost. Navíc v 7 měsících mi dítě přijde i jako docela malé. Třeba až povyroste, rodina se bude víc angažovat. Možná by bylo fajn si s nima o tom promluvit… A třeba jim taky na oplátku slíbit pomoc s něčím. Jinak jen tak pro zajímavost: dceru jsem poprvé dala k babičce ve 2 letech a nezbláznila jsem se…
@Calendulka Mas recht Kelisova…je fakt, ze ja kdyz byl starsi u babicky, radsi poslala ven s malou jen muze (stejne se musel vyvencit pes, tak by sel tak jako tak, jen vyfasl navic kocar) a sla uklizet, jit na procházku společně oba, mi prislo jako ztrata casu, ktery muzu vyuzit tak, ze doma neco udelam, protoze treba vytirat v loznici, pokojiku, obyvaku tezko budu vecer kdyz tam deti spí a behem dne mi tam litaj, nebo jsem si neco na odpoledne domluvila s kamaradkama (ale i s detma), tak asi zacal mit pocit, ze spolu ten cas netravime ani kdyz doma malej neni - na vylete jsme treba jen s malou nebyli vubec a ted me to trochu mrzi, jenze on stejne jel vzdy radsi s malym sam, pac kdyz jedeme vsichni a kluk ma mamu za zadkem, tak akorat knoura a prudi, zatimco s tatou šlape uplne jinak a toho by zas nebavil vylet ciste jen nekam kde jsou nejaky atrakce pro deti, navic tam se zas nemuze se psem. A prochazky porad dokola jenom po okoli nebavi zas me. Dokud jsme meli jen malyho, navyletili jsme toho uz od mimina mnohem víc, i v zime - meli jsme auto, kde se dalo v pohode vzadu v teple prebalit, nakojit, byli jsme porad nekde v lese, ted se dvema uz je to proste narocnejsi neco vymyslet, aby byli spokojeny oba a ja z nich nebyla na nervy, ze jeden knoura a druhej rve v kocaru - spis uz se fakt tesim, az budou u babicky na vikend oba dva a my vyrazime na nejaky poradny vylet, vyslap jako „zamlada“, bez tahani hromady kramu, plen, nahradniho obleceni atd. Vyletu ve dvou jsme si uzili dost celkem behem toho roku co byly malymu 3, jel prvne s nasima na dovolenou na tyden, my na víkend na cundr, pozdeji kdyz jsem cekala uz malou, tak jednodenni vylety, posezeni nekde na zahrádce, to zas jo, to jsme obcas zasli i v lete s malou kdyz tam mohla spat v kocaru, a i na jidlo treba, par výletů společných s obema detma taky bylo, ale nejak jsme proste i častěji nemocny, jak přitáhne neco malej ze skolky, ta to chyti, pres zimu jsme spis doma, taky uz mi je o par let vic a mam tak nejak radsi uz klid, v tydnu se s obema nalitam dost po krouzkach, do skolky, nakupy, venceni psa, tak jsem rada, kdyz si v sobotu muzu v klidu uklidit, vecer si dat k zehleni dvojku vina, u filmu spis usinam:)
@Anonymní píše:
@Jahudka82 syn přes den moc nespí, ale za to spí celou noc. Tchýně bydlí od nás 5 min autem, ale neustále upřednostňuje své dva vnuky od přítelovi sestry. Ty tam má furt a na našeho jaksi nezbývá čas nebo je unavená z práce. Moji rodiče bydlí zhruba 50km od nás. Párkrát byla vozit a pomalu ji musíme prosit. Po hodině ho vrátila stim, že musí jít uklízet a pak se dozvím, že byla s těma dvěma na výletě![]()
přítel bohužel toto nevidí a nic jí neřekne…
Víš, takhle malé miminko bych nedala z ruky ani na 5 minut. A k čemu potřebuješ nutně hlídání? Až bude dítku 3,4,5 let tak taky asi bude jezdit s babičkou někam. Moje tchýně poprvé hlídala dítě sama až tak okolo roka a půl a to tak, že jsem dítě nakrmila, vykoupala, uspala a pak jsem mohla jít. Ona se koukala na tv. Kočár nevozila nikdy. Prý takhle nevyvážela ani vlastní děti, proč by měla někde lítat s vnoučetem. Teď už je dceři 7 let a jede o prázdninách na týden k babičce. Hlídání nemáme a nikdy jsme neměli. Všechny úřady a doktory jsem obíhala s kočárem. Kadeřnice mi barvila hlavu a já dítě na klíně, to samé zubař. I když jsem byla nemocná, tak jsem jí táhla svému obvoďákovi. Holt jsem prvních 6 let života dcery šla někam večer 2-3× do roka. Manžel chodil do hospody, na hokej, do fitka a na tenis sám s klukama. Teď už můžem i na chvíli vyrazit. Nastavíme doma kamery a dcera je pod dohledem. Stačí počkat pár let. Taky to nebylo vždy růžové. Občas mě štvalo, že jsem s dítětem 24 hod denně, 7 dnů v týdnu a manžel si chodí 4× týdně večer někam za zábavou.
welnnes víkend pravidelně jednu za 3 měsíce, klidně i s dítětem, sebou chůvičku
@Anonymní píše:
Víš, takhle malé miminko bych nedala z ruky ani na 5 minut. A k čemu potřebuješ nutně hlídání? Až bude dítku 3,4,5 let tak taky asi bude jezdit s babičkou někam. Moje tchýně poprvé hlídala dítě sama až tak okolo roka a půl a to tak, že jsem dítě nakrmila, vykoupala, uspala a pak jsem mohla jít. Ona se koukala na tv. Kočár nevozila nikdy. Prý takhle nevyvážela ani vlastní děti, proč by měla někde lítat s vnoučetem. Teď už je dceři 7 let a jede o prázdninách na týden k babičce. Hlídání nemáme a nikdy jsme neměli. Všechny úřady a doktory jsem obíhala s kočárem. Kadeřnice mi barvila hlavu a já dítě na klíně, to samé zubař. I když jsem byla nemocná, tak jsem jí táhla svému obvoďákovi. Holt jsem prvních 6 let života dcery šla někam večer 2-3× do roka. Manžel chodil do hospody, na hokej, do fitka a na tenis sám s klukama. Teď už můžem i na chvíli vyrazit. Nastavíme doma kamery a dcera je pod dohledem. Stačí počkat pár let. Taky to nebylo vždy růžové. Občas mě štvalo, že jsem s dítětem 24 hod denně, 7 dnů v týdnu a manžel si chodí 4× týdně večer někam za zábavou.
To já bych ho teda z ruky dala. Nevím proč bych měla u kadeřnice, na nehtech nebo u zubaře sedět s dítětem na klíně. Jestli si tvůj manžel trajdá a ty sedíš doma na zadku tak je to tvůj problém, my chodíme rádi spolu nebo muž pohlídá abych mohla vyrazit sama. Tohle sebeobětování nechápu.
@axelina píše:a pak vnoučatům a na sebe už můžeš zapomenout .
ahoj já ti neporadím ale uklidním Tě že od te doby co se narodili děti už se proste vše točí kolem dětí a na vztah čas není… občas si dáme víno když večer usnou ale spíš jen aby jsme uplně nevyšlí ze cviku… já to beru tak že 30 let jsem se věnovala sobě ted se budu 18 let venovat dětem a pak zas sobě… když neco delám dělám to pořádne
@Meredithx píše:
Co kdyby jste si vyčlenili nějaký čas a strávili ho společně? Ať už sportem, seriály, co máte společného. Když nefungují babičky tak zkusit placené hlídání nebo kamarádka by nemohla? Že byste si navzájem vyšly vstříc v občasném hlídání?A když by se ani to nepovedlo tak bych si třeba zavedla s partnerem chvilku po práci u kafe, nebo večer, na popovídání si, věnovat se chvíli jen tomu druhému.
Není třeba nějaký seriál co byste mohli večer spolu pravidelně sledovat?
A k čemu pomůže spolu sledovat seriál?
@Venetia píše:
Nebylo myšleno PŘÍMO seriál, šlo mi spíš o tu pohodu kterou si můžou doma vytvořit. Mě by se třeba líbil večer strávený s partnerem u vína a dobrého filmu a tomu vztahu to taky může pomoct, zvlášť když zakladatelka píše, že na sebe nemají dostatek času, jedině snad navečer kdy dítě usne. ![]()
@Venetia píše:
Nebo co bys poradila ty? ![]()
@Meredithx píše:
Nebo co bys poradila ty?
nemám tušení
ale víno nebo něco a TV mi přijde jako uplně bežné,všední …nic co by mělo být nějak významné pro vztah .
@terien Presne - holic, zubar, gynda a cekarna u praktickeho dr.plna bacilu fakt nejsou mista, kam bych maly dite tahala,kdyz to neni nutny. K zubari kdyz jsem musela parkrat nouzove dopoledne a babicky byly v praci, tak jsem se domluvila s kamaradkou, aby tam nervala v kocaru, taky je to rusi pri praci a nase dracice by mi teda na kline v klidu sedet nevydrzela ani 5 minut natoz kdyz pak chodim na zákroky trvajici i hodinu a náročný i pro me, vc. injekce na umrtveni, u mého zubare i na gynde maji detsky koutek, takze staci sehnat doprovod, co tam s deckem počká a zabavi ho. Kamoska takhle s sebou vzala i svoji malou a pohraly si tam v cekarne obe. Mamka zase deti spis vyvezla do parku, s nama pry taky s kocarem normalne chodila, to nechapu ze nekdo s detma ven nechodil nebo co to tu zaznelo. U holicky jsem s malou byla asi dvakrat v dobe, kdy mela spat, jenze se samozrejme vzbudila driv a pokadila behem toho, co me zrovna stříhala a foukala, chvili byla hodna, pak holt chvili porvavala, tehdy mi hlidani proste pro nemoc bouchlo na poslední chvili a uz jsem fakt ostrihat potřebovala a bylo mi i blby to rusit, ona ma sama maly dite, tak ze to pry neni problem, ale priste uz fakt ne. A kdyz byla mala nemocna a ja si musela ke svy dr. treba jen pro recept tak jsem sla v dobe odpoledni ordinace a manzel hlidal doma, ale ja mam teda vyhodu ze muze pracovat i z domu, kdyz nema zrovna nejakou schuzku nebo poradu. Zubarka ma taky odpoledni hodiny, takze to smeruju takhle, aby prip. mohly babičky - mami uci takze konci brzo a ta 2.kdyz ma volno, tak cely den a to vi taky treba mesic dopredu, jak bude mit směny. A kdyz jsem musela akutne na gyndu kvuli nahlymu krvácení na zacatku těhotenství, coz neslo dost dobre odlozit na 2. den az bude hlídání, jel proste malej se mnou a pustila jsem mu pohadky na mobilu, to uz v kocaru nebyl, ale nevadilo jim to, nekde zase chteli aby bylo dite aspon v golfkach a nelitalo jim tam (odber krve, sono apod.), nebo ho opet v čekárně pohlidala kamarádka, to mi vzdy doporučovali doprovod, bo to dite pak muze rusit i toho doktora kdyz dela neco na co se musi soustredit. Na rehabilitace po urazu jsem chodila brzy ráno, nez sel muz do prace, nastesti je kancelarska krysa a dela tak od 9. Ale od roka male chodim jednou tydne na kurz tance, byla jsem na par akcích z prace pred vánoci a obcas na hokej na jeho permici, on rika ze si deti aspon uzije…to, ze si chodil sam v dobe kdy jsem byla doma s malým po svych aktivitách, pulku týdne byl pracovne mimo i pres noc a vse bylo na mne včetně venceni psa a vůbec neresil jestli je to pro me ok, slo zvládat jeste tak s tim jednim, u 2.uz se musel zapojit a omezit svoje „vybehy“ trochu vic…:) Do pece o mimino se az tak nehrnul teda, ale prebalit, umyt a dat veceri zvladne, starsi jde proste spat pozdeji az kdyz spi mala a muze mu precist pohadku nebo ji cte rovnou obema. Tak od 14 mes. malou uspí pomalu lip jak ja;-) A nejvic se pry tesi na to az ji odstavim, jeste trochu povyroste a bude s nima moct jezdit na víkend nekam pod stan:) Jezdi s partou kluku několikrát do roka s detma a spi i pod sirakem, v aute, stanu nebo u jednoho na chalupe, neco jako S tebou me bavi svet, ale berou i holky;-) A ja uz se tesim taky, ze se normalne vyspim:) A ten klid doma a uklizeno dyl nez 5 minut ![]()
Děkuji všem za názory. Určitě něco vymyslíme. Jak někdo píše, že není povinnost hlídání od prarodičů, to určitě není, ale tím že všichni měli plnou pusu řeči jak budou hlídat tak jsme to tak nějak očekávali, že bude větší zájem … ![]()
@růžový achát píše:Ani to by nemělo být nit výjimečného.. Ale aspoň něco
To opravdu není nic vyjímečného, za vyjímečné považuji… kino, divadlo, koncert, mejdan
@růžový achát píše:
Všimla jsem si že většinou nehlídají ti prarodiče, kterým byly děti hlídány, jako kupříkladu moje matka, ta si to mateřství užívala vyloženě.. děcka rozstrkala po rodině a šla pařit a paří do dneška
Něco na tom bude
@Venetia píše:
nemám tušeníale víno nebo něco a TV mi přijde jako uplně bežné,všední …nic co by mělo být nějak významné pro vztah .
no jo, vztah přece není jen o tom neutuchajícím vzrušení a adrenalinových akcích… pokud to někdo takhle očekává, musí být nutně zklamán po prvních běžných všedních dnech… ale sednout si večer v klidu spolu, dát si víno a pustit si třeba film nebo hudbu patří k takovým těm pěkným stmelujícím rituálům… s člověkem, kterého přece miluješ, se dá klidně i mlčet ve dvou a může to být krásný a silný zážitek… takový ten pocit sounáležitosti i beze slov… pokud někdo čeká fakt jen samé výjimečné a neobvyklé zážitky, tak se nikdy nedočká života podle svých představ nebo musí přeletovat ze vztahu do vztahu jako motýl po kytkách a po chvílích ho všechno omrzí a táhne ho to zase jinam…
@Meredithx píše:
Nebylo myšleno PŘÍMO seriál, šlo mi spíš o tu pohodu kterou si můžou doma vytvořit. Mě by se třeba líbil večer strávený s partnerem u vína a dobrého filmu a tomu vztahu to taky může pomoct, zvlášť když zakladatelka píše, že na sebe nemají dostatek času, jedině snad navečer kdy dítě usne.
přesně tak…
@Anonymní píše:
Děkuji všem za názory. Určitě něco vymyslíme. Jak někdo píše, že není povinnost hlídání od prarodičů, to určitě není, ale tím že všichni měli plnou pusu řeči jak budou hlídat tak jsme to tak nějak očekávali, že bude větší zájem …
prostě neočekávejte… navíc sedmiměsíční dítě je ještě malé na nějaké to hlídání… nejspíš ještě i kojené… myslím, že až bude větší, tak ho budou hlídat i s radostí, ale miminko? Píšeš to, jako kdyby syn měl už celé dětství za sebou, že ho nechtějí hlídat, a on to má teprve před sebou…