Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Takyjedna píše:
@jdukolem Jo tak to jo. Ale dítě říká, to co vidí. Já jsem proti hodnocení obecně. Ale lidi jsou tak vychovávaný, k hodnocení. Pak se vyfiltruje, jaké hodnocení je společensky vhodné a jaké ne. Mě by nevadilo, kdyby nebylo vůbec - v dětství. Lidi by nebyli tak vystresovaný. A nebáli by se dát druhým zpětnou vazbu, protože by neměli špatné zkušenosti.
já ti nevím.. já učím děti odmala respekt k tomu že jsme různí…krásná je k tomu pohádka o Modrém kocourkovi.. napsal a nakreslil stejný autor jako Krtečka - Miler
když dítě zkonstatuje že pán má velké uši tak já můžu říct ano má a u tohoto skončit.. ale pokud dítě zkonstatuje že je to " hrozný" pak je to podle mě naučené chování - hodnotit a vysmívat se.. a to je to blbý.. pak se maminky rozčilují že se děti posmívají ve škole a ve školce..ale kde a kdo je to učí?
@Janasas píše:
Já jednou byla svědkem takového jakože důležité odpovědi dítěti, ale bylo to spíš trapné..
Nebylo to teda v MHD, ale seděli jsme ještě za mlada se sestřenici na kávě a přišla tam maminka s dítětem a opodl seděla pani. Bylo celkem silná a dítě proneslo, že je pani tlustá.. To ještě pani jenom zvedla oči od knížky, ale dobré.. ale co udělala maminka to je na fackuAsi chtěla být důleižtá a asi taky měla názor, že prostě když je to pravda, tak se to musí pořádně okomentovat..
No řekla.,, NO to víš pani hodně papala a má velké bříško.. Kdyby raději byla potichu a řekla dítěti, že se má věnovat svému talířku, lepší by udělalaPříspěvek upraven 03.11.17 v 14:29
Tohle se stalo zname, pani naproti mela pry 3 pneumatiky a uplne videla, jak dcera premysli kouka premysli a nakonec rekla, pani bude mit miminko
no a znama v ten okamzik radeji hned vystoupila
zrovna zastavili, i kdyz jinde nez chtela
@Gorlami píše:
Jinak me dcera posledni dobou dostava tim, ze se pta, jstl jsem si prdla![]()
. Vzdycky ji ten dotaz vyjde na moment, kdy jsou kolem dalsi lidi
Jeste, ze jsme v zahranici a nikdo ji nebude rozumet ![]()
@jdukolem No ty maminy. Pamatuju tady diskuze i s fotkama - ty dnešní mladý jsou hnusný, tlustý, to my v sedmé třídě jsme byly všechny štíhlé krasavice. Já taky učím děti, že jsou lidi různý. Ale přijde mi na hlavu dělat, že ta různost se nesmí říkat nahlas, to pak učíš, že jsou ostatní horší. To je takový falešný. To „to je hrozný“ jsem přehlídla.
@Takyjedna píše:
@jdukolem No ty maminy. Pamatuju tady diskuze i s fotkama - ty dnešní mladý jsou hnusný, tlustý, to my v sedmé třídě jsme byly všechny štíhlé krasavice. Já taky učím děti, že jsou lidi různý. Ale přijde mi na hlavu dělat, že ta různost se nesmí říkat nahlas, to pak učíš, že jsou ostatní horší. To je takový falešný. To „to je hrozný“ jsem přehlídla.
dítě které je naučené že jsou lidi různí nemá potřebu se divit a komentovat a hodnotit nahlas..prostě ho ta různost nepřekvapí
@jdukolem No, já tam vidím jemné nuance, ( divit se nahlas - což je dle mě obohacující a hodnotit - což je dle mě cesta do pekel) ale nechci se tu hádat, slovíčkařit. Ale lidi na to prostě nejsou připravený. Já mám potíž něco předstírat, tak radši neříkám nic. Mám nervy, co by ze mě vylezlo. ![]()
Příspěvek upraven 03.11.17 v 18:05
@jdukolem píše:
já ti nevím.. já učím děti odmala respekt k tomu že jsme různí…krásná je k tomu pohádka o Modrém kocourkovi.. napsal a nakreslil stejný autor jako Krtečka - Miler
když dítě zkonstatuje že pán má velké uši tak já můžu říct ano má a u tohoto skončit.. ale pokud dítě zkonstatuje že je to " hrozný" pak je to podle mě naučené chování - hodnotit a vysmívat se.. a to je to blbý.. pak se maminky rozčilují že se děti posmívají ve škole a ve školce..ale kde a kdo je to učí?
Napsalas to přesně, taky to tak vnímám.
@Takyjedna píše:
@jdukolem No, já tam vidím jemné nuance, ( divit se nahlas - což je dle mě obohacující a hodnotit - což je dle mě cesta do pekel) ale nechci se tu hádat, slovíčkařit. Ale lidi na to prostě nejsou připravený. Já mám potíž něco předstírat, tak radši neříkám nic. Mám nervy, co by ze mě vylezlo.Příspěvek upraven 03.11.17 v 18:05
inu víš jak - mlčeti zlato.. něco na tom je ![]()
no neříkat nic by se dalo taky pokládat za formu pokrytectví - kdyby se do toho někdo hoooodně filozoficky opřel.. ![]()
já učím děti, že když si nejsou jisté jestli by to druhému neublížilo tak at to nechají na doma..prostě něco jako empatie…
@Janli píše:
No to je novinka, že děti jsou upřímné. Dítě komentuje svět kolem sebe bez přetvářky, takový jaký je. Nepovažuju to za špatnou výchovu. Tohle k dětem prostě patří a jestli se někdo urazí, že o něm dítě řekne pravdu, tak je to jeho problém. Víš kolik mi už řeklo dětí, že mám velký nos? A nikdy by mě nenapadlo vyčítat jejich rodičům, že je nemají vychovaný. Prostě ho mám veliký… kdyby ten pán měl trochu smyslu pro humor, tak tomu dítěti řekne - To abych tě lépe slyšela! A kdyby mi dítě řeklo, že jsem tlustá tak mu odpovím, že jsem zrovna zbaštila jednoho malýho drzouna. Já nemám s upřímný i dětmi problém. A ti, co ho mají, by se měli spíš zamýšlet nad sebou než nad výchovou dětí.
Naprosty souhlas. Uprimnost u deti je normalni. Mel velke usi. Nevim, jestli je uplna vyhra rict:„pssss, to se nerika“ tim ten rodic jen stejne odsouhlasi, co dite reklo. Nikdo nevi, jestli maminka nezasahla nekde v soukromi. Kolikrat lepsi, nez to rozmazavat dal a dostat se jen do dalsiho verejneho vysvetlovani ![]()
@jdukolem píše:
inu víš jak - mlčeti zlato.. něco na tom je
no neříkat nic by se dalo taky pokládat za formu pokrytectví - kdyby se do toho někdo hoooodně filozoficky opřel..
já učím děti, že když si nejsou jisté jestli by to druhému neublížilo tak at to nechají na doma..prostě něco jako empatie…
To je u mě psychický blok, žádné pokrytectví. Mazat med kolem huby neumím, hrát nějaké role - toho nejsem toho vůbec schopna, ze své podstaty. Filosofie to divení se světu a nehodnocení před tím, než to prozkoumáš, vlastně vynalezla, tak moc nechápu, jak to myslíš…
@Takyjedna píše:
To je u mě psychický blok, žádné pokrytectví. Mazat med kolem huby neumím, hrát nějaké role - toho nejsem toho vůbec schopna, ze své podstaty. Filosofie to divení se světu a nehodnocení před tím, než to prozkoumáš, vlastně vynalezla, tak moc nechápu, jak to myslíš…
jako nadsázku nic víc v tom nehledej.. mě přijde mlčet kde si nejsem jistá taky lepší..jen jsem narážela na jiný příspěvek zde že proč by lidi měli mlčet že má někdo velký uši když je ten druhý má tak proč mu to neříct… čili fakt v tom nic jinýho nehledej než tu nadsázku
To je diskuze zase. Podle mě se maminka zachovala dost nevhodně.
Já mám větší nos, nebylo to úplně příjemný, když měl někdo kecy. Byli to spíš vrstevníci pubertaci. Od dospělého bych to nečekala.
Co se tu řeší? Jasně, že se zachovala tato maminka blbě.
Představte si svůj nedostatek a jak ho někdo komentuje v mhd. Já bych byla nadšená
![]()
@Bábrdl píše:
Vážně?Stará babička vás pozve na návštěvu. Sedíte, popíjíte, ale nudíte se. Je to pravda. Přesto je kruté říct babičce, navštěvuji tě z povinnosti, už nejsi zábavná, nudím se.
Tatínek má vývod a ten zapáchá. Není to hezká vůně, není tak docela příjemné vedle něj sedět a jíst. Je to pravda. Přesto je kruté říct: nechutně páchneš.
Žena po chemoterapii ztratí vlasy, oteče, má strie. Manžela již sexuálně nepřitahuje. Je to pravda a přesto je kruté říct: už se mi z tebe nepostaví, vypadáš hrozně.
Obézní maminka zhubne 10 kilo. Stálo ji hodně úsilí, ale stále je dost obézní. Je to pravda. Přesto říct: furt jsi tlusná, je kruté.
Je vidět, že krutost a pravda se vůbec nevylučuje, ne?
O krutosti jsem nepsal.
@jdukolem píše:
jo? a proč je tu například diskuze na 81 stran kde žena řekla pravdu muži - že ho má malýho a málem se jim z té neurážlivé pravdy sesypala celá rodina jak jeho to bolelo a urazilo…
Protože lidstvo má obecně problém přijmout realitu. Proto existují např. náboženství.
@Pudloslava píše:
Muze byt kruta a slusne je nechovat se k druhym krute
a pak jde take o interpretaci, strasliva tloustka a obrovke usi nemaji zadnou oficialni definici, muze jit o vec nazoru
Vše co řekneme je názor.