Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ka2ka píše:
@TeriiTerii a jak velké bylo to dítě? Pokud malé tak od něj upřímnost od matky v každém případě nevychovanost
Takové 4 roky.. me prostě překvapila mamka a to dítě to je jasné že něco občas blekne.. zajímalo mě hlavně jak kdo tohle řeší. Říct Ano je to tak, pán je nevim malý tlustý poďobaný ošklivý.. se mi prostě nezdálo úplně dobře i když je to třeba pravda. Tak se smát s dítětem je fakt hloupý.. ![]()
@TeriiTerii tak je fakt že takhle velké dítě občas plácá, já mám štěstí naše dítě to naštěstí neříká, ale upozornila bych ho na nějakou jeho odlišnost a vysvětlila že to se prostě neříká
@Zabatko píše:
Nesouhlasím.Dítě se rodí jako nepopsaná kniha. To je v pořádku. Sociální interakci se učí v průběhu toho, jak roste. Tím, jak sleduje rodiče, okolí, ostatní lidi, tak se tvaruje a utváří si vlastní názor. S tím nikdo problém nemá. Když tříleté dítě něco takového řekne v MHD, je to v pořádku. V pořádku není reakce maminky.
Důvod je jasný. Přidaná hodnota a jakákoliv informační hodnota sdělení, že pán má velké uši, je nulová. Tak proč to říkat? Co když pán není smířený s tím, že ty velké uši má? Jo, asi to ví, žije s nimi, ale Ty ho neznáš a víš prd, jestli ho to trápí, nebo jestli s tím je smířený či nikoliv. Třeba mu není příjemné, že se v tu chvíli k němu upřou zraky všech okolních lidí. Zkrátka, nikomu taková informace nepomůže a zbytečně způsobí trápení nějakému neznámému člověku. To, že Ty se umíš povznést nad svůj velký nos neznamená, že to umí všichni, každý máme jinou povahu a každý nesdílí Tvůj smysl pro humor. Znát míru, kdy něco říct a kdy je lepší mlčet je základ slušnosti a jak koukám, i mnozí dospělí se mají čemu učit.
To přece není o pokrytectví, ale o slušnosti. Když se Tě na názor na moji osobu neptám, tak mi ho nebudeš přece říkat, ne? On není nikdo zvědavý na něčí moudré řeči. Něco jiného je, pokud se budeš s pánem bavit na téma velkých uší a on bude chtít znát Tvůj názor, pak je to v pořádku. Ale na potkání říkat lidem, že jsou tlustí, hubení, škaredí, hezcí atd. se prostě nesluší a kdo jiný by měl těm dětem vštěpovat základy slušného chování, než rodiče. U malého dítěte je to roztomilé a většina lidí se nad tím pousměje, ale že matka přitaká a dítěti k tomu nic neřekne, to je špatně, pak dítě nemůže získat návyk do budoucna a je riziko, že z něj vyroste sebestředný zmetek, který si bude myslet, že sežral všechnu moudrost světa.
Říkat svůj názor cizím lidem, když se mě na něj nikdo neptá si dovolím v případě, že se jedná o nějaké evidentní příkoří na někom, když se jedná o něco, co ohrožuje bezpečnost nebo dobré mravy atd. Jinak je dobrým zvykem se nijak nevyjadřovat nad stavem ostatních lidí, protože mi do toho nic není a nemám potřebu cizím lidem ubližovat.
Naprosto souhlasim ![]()
Děkuji všem za názory hodně mě pobavili i vaše vlastní zkušenosti s dětmi!
![]()
Někdo tu rozebírá zda říkat nahlas takovouto „pravdu“ člověku, který o to nestojí. No samozřejmě, že ne. Ale o tomto přece diskuze není, zda to je či není pravda že je dotyčný tlustý. Asi je. Ale za 1.kdo chce poslouchat o svých chybách když o nich moc dobře ví a za 2.dite za zvídavost nemůže, prostě se zeptá. A čeká co na to maminka. A ona? Je za jedno z dítětem co slovem ubližuje? To těžko. Kdyby neřeklo To je hrozný co? Pak se to dá ešte vysvětlit jemně ale na tohle je podle mého potřeba říct „Ze se vzhled ostatnich nekomentuje kdyz se nikdo nepta a ne, ze to není hrozný, ale normalni. Ze kazdy je necim odlisny. Kazdy vypada jinak.“
A pravda nekdy boli i ublizuje. Ne ze ne. Ja sama jsem si prosla slozitym obdobim vysmechu v puberte na muj vzhled a vim ze to zaboli i od maleho ditete. To, ze mate krivy nos nechcete slyset ani od 5.leteho ditete kdyz vam je treba 15.. Nekdo si to osobne proste veme. Takze slusnost a pravda jsou si myslim 2 rozdilne veci. Tot zas muj nazor ![]()
Něčí nedostatky se prostě nahlas nekomentují ani nehodnotí. řekla bych dítku, že to rozhodně hrozné není mít větší uši, naopak, že každej je jinej a to je právě zajímavý.
Jen se to o druhých takhle nahlas neříká, protože by to toho člověka mohlo mrzet.
A že jemu by se taky nelíbilo, kdyby o něm ten pán prohlásil třeba že má moc malý oči, nebo křivý nohy a že je to hrozný.
Dítě se časem anučí slušnému chvání, ale ta matka mohla zareagovat jinak, i když může se stát, že to člověka tak zaskočí, že nenajde hned vhodnou odpověď ![]()
@Pipilota Citrónie píše:
Tak ještě jednou, co je na tom mít uši zraňujícího?
ICE79, Pipilote, to jsem vážně takové husičky nebo si tady na ně jenom hrajete. Pipilote, tuto větu jako myslíš vážně? Obávám se, že si na ně nejspíš nehrajete
@TeriiTerii si vzpomínám, že mi to řekla i dcera, že mám velkej čumák, když byla malinká. Tenkrát jsem se musela smát, odpověděla jsem něco jako velkej ale zajimavej