Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@TeriiTerii píše: řekla roztomilá holčička „Mami, ten má velký uši! To je hrozný!“ A mamka se tomu zasmála a řekla „No, to má!“ A starý pán zůstal jako opařenej. Mě osobně přišlo tohle jako úplně příšerná výchova. Co vy na to? Co byste dělali kdyby to bylo vaše dítě?
@Pipilota Citrónie píše:
Tak konečně jsem pochopila, kde je kámen úrazu. Já ten komentář nevnímám jako urážlivý. Pán má prostě velké uši, dítě si toho všimlo, matka přitakala. Z popsaného nevidím zlý úmysl pána zesměšnit, ponížit, ublížit mu, proto mi i reakce matky příjde ok.
Jestli jsem zajímavá? Ne, mám názor, napsala jsem ho do diskuze, do diskuze kam názor obvykle patří a ačkolov tu spoustu píše, že je neslušné hodnotit lidi, dozvěděla jsem se, že jsem blbka. S jasným úmyslem zesměšnit, ponížit, ublížit. Celé to ilustruje to pokrytectví.
Takže pokud o někom řekne, že má velké uši a je to hrozný, tak to není nelichotivé? ![]()
@Ice79 píše:
Přeháníš. Píšeme, že děcka učíme, že každý je jiný a nikomu se nesmí posmívat.Ty si z toho vždy vybereš jen to, co se ti hodí. A v tomto případě šikany bych já nejdřiv „propleskla“ (obrazně řečeno, prosím) rodiče za to, že to s děckem došlo tak daleko.
Dnes je realita bohužel taková, ze je jedno, zda máš velký nos či kila navíc, hlavně že máš nejlepší mobil a nej oblečení. Pak jsi král.Děcka se posmívají kvůli všemu. Pokud tam není nějaká výchova, neuděláš s tím nic.
Jasně, že když má dítě nadváhu nebo nedej bože obezitu, tak je to vina rodičů a zadělávají mu na velké problémy.
Ale to je jaksi třeba oddělit od faktu, že není v pořádku na obezitu dítěte stále upozorňovat. A to ani s licoměrným dodatkem, že „to nemyslíš jako urážku, ale jako fakt“.
A právě ta výchova začíná v té tramvaji, kde dítěti řekneš, že se o přítomných nemluví, jako by tam nebyli. A že se nekomentuje něčí fyziognomie. A už vůbec se o ní neříká, že „je hrozná“.
@Pipilota Citrónie píše:
Tak konečně jsem pochopila, kde je kámen úrazu. Já ten komentář nevnímám jako urážlivý. Pán má prostě velké uši, dítě si toho všimlo, matka přitakala. Z popsaného nevidím zlý úmysl pána zesměšnit, ponížit, ublížit mu, proto mi i reakce matky příjde ok.
Jestli jsem zajímavá? Ne, mám názor, napsala jsem ho do diskuze, do diskuze kam názor obvykle patří a ačkolov tu spoustu píše, že je neslušné hodnotit lidi, dozvěděla jsem se, že jsem blbka. S jasným úmyslem zesměšnit, ponížit, ublížit. Celé to ilustruje to pokrytectví.
No jo, když ona cesta do pekla je dlážděná dobrými úmysly, co? Je proto potřeba pánovi pro jistotu připomenout, že má uši jak satelity, kdyby to nááááhodou nevěděl, aby si je třeba mohl nechat kupírovat nebo nosil raději čepici.
Zkrátka jen buran upozorňuje na nedokonalosti druhých. Jo a měla by ses zamyslet nad rozdílem přímé konfrontace mezi lidmi a konfrontace na anonymní internetové diskusi.
Dítě bych neřešila, pokud je malé, každé něco plácne, ale odpovědě m ámy- jo má je, nebo jak to bylo, tak je docela síla ![]()
@Pudloslava píše:
Myslim, ze mimo jine by bylo dobre davat si pozor na sva usta. Dokud dite nedokaze pochopit, ze komentare k okolostojicim mohou byt zranujici, tak radeji druhe lidi n nekomentovat vubec. Protoze pokud doma resime ze „teta Alzbeta zase pribrala, jak se nekdo muze tolik prezirat“, neni divu, ze se ji ditko na to priste osobne zepta a neodpusti si komentare v MHD k jinym osobam.
Samozrejme take musi dostat vychovu, jak jste mnohe napsaly.Mimochodem ackoli poznamky k lidem v MHD prijdou vetsine lidi neslusne, nevyzadana kritika diskutujicich na emiminu se casto bere jako neco, co musi kazdy snest. Neomalenost jako neomalenost.
Osobne moje slabina : jsem uprimne rada, kdyz dite rekne, ze citi smrad a ze mu to vadi. protoze me to taky vadi, ale neozvu se. Tlustej (pokud me nezavali) nebo usatej me neobtezuje, ale smradlavi lide ano. Casteji jde o kuraky, ale ti zpoceni take. A lidi svoje pachy neciti, casto se divi, ze z nich neco jde.
@Bábrdl píše:
Jasně, že když má dítě nadváhu nebo nedej bože obezitu, tak je to vina rodičů a zadělávají mu na velké problémy.Ale to je jaksi třeba oddělit od faktu, že není v pořádku na obezitu dítěte stále upozorňovat. A to ani s licoměrným dodatkem, že „to nemyslíš jako urážku, ale jako fakt“.
A právě ta výchova začíná v té tramvaji, kde dítěti řekneš, že se o přítomných nemluví, jako by tam nebyli. A že se nekomentuje něčí fyziognomie. A už vůbec se o ní neříká, že „je hrozná“.
Ale jo, já vím, jak to myslíš, v podstatě to tady všechny myslíme stejně a stejně se hádáme.
Pochybuji, že existují rodiče, kteří řeknou-No, jo, máš pravdu, ten má plachťáky! Nebo- Ano, ten chlap je jak koule. Haha hiihii. Myslím, že ne. Možná někdo studem reaguje blbě a když vystoupí, dítku to vysvětlí.
Vy co to obhajujete, tak bych vám přála- když je to takový humor, když někde pojedete, aby taky na půl autobusu nebo vlaku cizí dítě proneslo, to je ale škaredá pani a tatínek by odpoevěl chlapci- no to teda je
..
Hlavně myslím tu reakci rodiče..
Na velkých uších, malých prsou, velkých zadcích, a já nevím co všechno tu padlo mi nepřijde nic urážlivého, myslím, že by se měli dospělí vypořádat se svými komplexy, aby je nerozhodil komentář malého dítěte. Aby nemuseli podstupovat prapodivné plastické operace, aby nemuseli kolem sebe navzájem chodit po špičkách a abychom nedopadli jako v americe, kde se musí tvářit, že černoch není černý, že ženy jsou slabší a hlavně, že lidi stárnou, pst! Svůj názor jsem sdělila, někomu je blízký jinému ne, nemám potřebu ho prosazovat. ![]()
@Janasas píše:
Vy co to obhajujete, tak bych vám přála- když je to takový humor, když někde pojedete, aby taky na půl autobusu nebo vlaku cizí dítě proneslo, to je ale škaredá pani a tatínek by odpoevěl chlapci- no to teda je..
Hlavně myslím tu reakci rodiče..
Mela jsem rozepsano neco podobneho.
Nektere by byly urcite v pohode, protoze je to prece pravda.
@Ice79 píše:
Ale jo, já vím, jak to myslíš, v podstatě to tady všechny myslíme stejně a stejně se hádáme.Pochybuji, že existují rodiče, kteří řeknou-No, jo, máš pravdu, ten má plachťáky! Nebo- Ano, ten chlap je jak koule. Haha hiihii. Myslím, že ne. Možná někdo studem reaguje blbě a když vystoupí, dítku to vysvětlí.
Blbý je, že to dítě řeklo, že „je to hrozný“ a matka zareagovala „jo, to je“.
To je prostě necitelný. A to myslím zakladatelka řešila. ![]()
@Eemii no já jako se nedivím, že děti mají na sebe blbé eči, když dospělý člověk má takové názory..
Děti jsou děti něco plácnou a dospělý by měl reagovat, že se to neříká.. a nebo říká, ale to je pak vidět, že někdo nemá zábrany někoho ztrapnit..
Odezdi ke zdi - od neomalenosti po hyperkorektnost.
Normální je diskriminovat mezi různými situacemi a hodnotit individuálně, kdy je komentář přípustný a kdy ne.
@Bábrdl píše:
Blbý je, že to dítě řeklo, že „je to hrozný“ a matka zareagovala „jo, to je“.To je prostě necitelný. A to myslím zakladatelka řešila.
Ano, to je pravda, ale já od začátku psala, že reakce matky se mi nelíbila. ![]()
@Janasas píše:
@Eemii no já jako se nedivím, že děti mají na sebe blbé eči, když dospělý člověk má takové názory..
Děti jsou děti něco plácnou a dospělý by měl reagovat, že se to neříká.. a nebo říká, ale to je pak vidět, že někdo nemá zábrany někoho ztrapnit..
Zatím tu reakci matky odsoudily všechny kromě jedné, ne?
@Eemii píše:
Mela jsem rozepsano neco podobneho.Nektere by byly urcite v pohode, protoze je to prece pravda.
Třeba by je to nakoplo, aby se sebou něco začali dělat.
Tlustý zhubne, paní se začne malovat. ![]()