Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Sávi píše:
Jen se pak maminka nesmi zlobit az se jine dite ve své upřímnosti bude posmívat její dcerce třeba, že má pihy
Ale posmívání a komentování jsou dvě různé věci.
Právě takové to: „pšššt, ta má hrozně pih, to je hrozné, ale nahlas to neříkej!“ vede k tomu, že si děti myslí, že kdo je odlišný, je divný, a od toho je jen kousek k posmívání.
Když děti pochopí, že být odlišný není nic zvláštního, každý jsme nějaký, nebude to téma k posmívání, protože všichni jsme v něčem jiní od ostatních…
Já jsem šla minulý týden pro holku do školky a přede mnou šel malý kluk s taťkou za ruku.Ten kluk se otočil po mě a řekl taťkovi: To je babička od Natálky. No, přiznám se, že mi to i cestou zpatky šrotovalo v hlavě, jestli vypadám tak staře?
Je mi 33 a nemám ani šedý vlasy ani nenosim oblečení jako babča
Vrásky taky nějak extra nejsou
Tak to mi teda řekněte, proč mě nazval babičkou?
určtě to nehrotim, ale fakt je, že jsem nad tim přemýšlela a zaskočilo mě to ![]()
@TeriiTerii píše:
Zdravím vás,
Velmi by mě zajímalo jak reagujete nebo byste reagovali když vaše dítě hodně nahlas že to každý slyší poznámku na spolucestujícího/kolemjdoucí apod. např. „Mami! Ten pán je ale tlustej viď?“ Mě se stalo že zrovna včera řekla roztomilá holčička „Mami, ten má velký uši! To je hrozný!“ A mamka se tomu zasmála a řekla „No, to má!“ A starý pán zůstal jako opařenej. Mě osobně přišlo tohle jako úplně příšerná výchova. Co vy na to? Co byste dělali kdyby to bylo vaše dítě?
no ano to je příšerné..neomalená reakce matky..
moje dítě kdyby toto řeklo, tak bych mu vysvětlila, že každý se nějak narodil, že jsme různí - on má roztřapacené vlasy a naše babička nosí hůl a jeho brácha měří skoro dva metry a já mám pihy.. a pán má uši s jakými se narodil a to všechno dokupy je v pořádku - každý je jaký je a to je bezva že se lišíme
@Pipilota Citrónie píše:
A posmívala se nebo přitakala?
Pak se lidi pomloivaj za zádamaproč by mělo někoho urazit, že má velké uši, pravděpodobně s nimi žije dlouho a ví o nich…
tobě nepřijde neomalené komentovat něčí vzhled nebo něčí výrazný prvek jako uši, nos, pr*del cokoliv? možná s něčím žiješ dlouho ale přesto co je komu do toho kdo dává právo někomu něco na kamkoliv hodnotit? ![]()
@AlphaOmega píše:
Pravda není a nemůže být urážlivá.
jo? a proč je tu například diskuze na 81 stran kde žena řekla pravdu muži - že ho má malýho a málem se jim z té neurážlivé pravdy sesypala celá rodina jak jeho to bolelo a urazilo…
Muj syn zase minulý týden řekl před jedním pánem, mami, ten chlap na tebe čumí!
No a když byly děti menší, tak jsme potkávali těhotné muže apod.
@jdukolem píše:
tobě nepřijde neomalené komentovat něčí vzhled nebo něčí výrazný prvek jako uši, nos, pr*del cokoliv? možná s něčím žiješ dlouho ale přesto co je komu do toho kdo dává právo někomu něco na kamkoliv hodnotit?
To je pravda, měli bychom vyloučit děti z mhd, společenských akcí a možná nejlépe eliminovat úplně ![]()
@TeriiTerii píše:
Zdravím vás,
Velmi by mě zajímalo jak reagujete nebo byste reagovali když vaše dítě hodně nahlas že to každý slyší poznámku na spolucestujícího/kolemjdoucí apod. např. „Mami! Ten pán je ale tlustej viď?“ Mě se stalo že zrovna včera řekla roztomilá holčička „Mami, ten má velký uši! To je hrozný!“ A mamka se tomu zasmála a řekla „No, to má!“ A starý pán zůstal jako opařenej. Mě osobně přišlo tohle jako úplně příšerná výchova. Co vy na to? Co byste dělali kdyby to bylo vaše dítě?
@jdukolem píše:
tobě nepřijde neomalené komentovat něčí vzhled nebo něčí výrazný prvek jako uši, nos, pr*del cokoliv? možná s něčím žiješ dlouho ale přesto co je komu do toho kdo dává právo někomu něco na kamkoliv hodnotit?
Já bych neřekla, že je to hodnocení. To je prostě konstatování. To hodnocení přijde až potom, když se určí tichým koncenzem určí, je to nevhodné a nesmí se to říkat.
Ale na druhou stranu, když člověk dospěje, tak to nemusí říkat, takových lidí už viděl. Ale taky by to pak neměl rozebírat v soukromí - ta Nováková je teda tlustá, ta vypadá, to já jsem proti ní šlíhlice mladice apod. Prostě buď na rovinu, nebo vůbec.
@Takyjedna píše:
Já bych neřekla, že je to hodnocení. To je prostě konstatování. To hodnocení přijde až potom, když se určí tichým koncenzem určí, je to nevhodné a nesmí se to říkat.
ech? bavíme se o situaci kdy matka přitakala k větě :
„Mami, ten má velký uši! To je hrozný!“ já tam to hodnocení vidím a i kdyby nebylo —
proč je nutné konstatovat že někdo něco má - atypického? velkého malého střapatého? opravdu je nutné konstatovat před tím druhým fakt jakože - máte pleš? K čemu to jako je? ![]()
@Takyjedna píše:
Ale na druhou stranu, když člověk dospěje, tak to nemusí říkat, takových lidí už viděl. Ale taky by to pak neměl rozebírat v soukromí - ta Nováková je teda tlustá, ta vypadá, to já jsem proti ní šlíhlice mladice apod. Prostě buď na rovinu, nebo vůbec.
za mě vůbec.. každej je nějakej.. nikdy nevím jestli se Nováková netrápí depresí, nebo poruchou metabolismu… a na rovinu? To jsme opět u toho - proč? Když viděl malej poprvé v mhd černocha tak říkal - já jsem nevěděl že lidi jsou i takhle hnědí a já mu říkám no vidíš a jsou…a bylo to..
@jdukolem Jo tak to jo. Ale dítě říká, to co vidí. Já jsem proti hodnocení obecně. Ale lidi jsou tak vychovávaný, k hodnocení. Pak se vyfiltruje, jaké hodnocení je společensky vhodné a jaké ne. Mě by nevadilo, kdyby nebylo vůbec - v dětství. Lidi by nebyli tak vystresovaný. A nebáli by se dát druhým zpětnou vazbu, protože by neměli špatné zkušenosti.
@Pipilota Citrónie píše:
To je pravda, měli bychom vyloučit děti z mhd, společenských akcí a možná nejlépe eliminovat úplně
ne děti ne..ale nevychované maminky klidně ![]()
Ja bych asi rekla, ze to panovi slusi
pokud bych se nezacala smat. Anebo psss.