Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Doe_Jane píše:
Minule ten můj zase říkal „mami, proč ten pán tak hrozně smrdí“… je to hrozná ostuda pro mě, ale bohužel děti si nevidí do pusy a do určitého věku ani neuvažují nad tím co kde řeknou… takže samozřejmě pšššššt, rozhodně bych ho v tom nepodporovala
Zas na druhou stranu, pokud pán objektivně smrděl, tak je to spíš jeho ostuda a ne tvoje.
@Janli píše:Četla jste ten dotaz tazatelky pořádně? Asi ne, protože jinak nechápu co vidíte tolerantního na tom, když děcko o dědovi řekne, že má velké uši a že je to strašný a matka se tomu ještě zahihňá. Toto je podle Vás tolerance?
Já si naopak myslím, že to ta maminka udělala dobře. Takovýto - to se nesmí říkat, totiž vede k tomu, že dítě začne mít pocit, že na tělesných odlišnostech je něco divnýho a možná i špatnýho. Já od malinka děti učím tolerance k druhým. Je jedno, jak kdo vypadá. Učím je mít ráda lidi takový jaký jsou. a když pochopí, že někdo má uši takový a jinej makový, nebude mít potřebu to komentovat a později se za to někomu posmívat.
Myslim, ze mimo jine by bylo dobre davat si pozor na sva usta. Dokud dite nedokaze pochopit, ze komentare k okolostojicim mohou byt zranujici, tak radeji druhe lidi n nekomentovat vubec. Protoze pokud doma resime ze „teta Alzbeta zase pribrala, jak se nekdo muze tolik prezirat“, neni divu, ze se ji ditko na to priste osobne zepta a neodpusti si komentare v MHD k jinym osobam.
Samozrejme take musi dostat vychovu, jak jste mnohe napsaly.
Mimochodem ackoli poznamky k lidem v MHD prijdou vetsine lidi neslusne, nevyzadana kritika diskutujicich na emiminu se casto bere jako neco, co musi kazdy snest. Neomalenost jako neomalenost.
Osobne moje slabina : jsem uprimne rada, kdyz dite rekne, ze citi smrad a ze mu to vadi. protoze me to taky vadi, ale neozvu se. Tlustej (pokud me nezavali) nebo usatej me neobtezuje, ale smradlavi lide ano. Casteji jde o kuraky, ale ti zpoceni take. A lidi svoje pachy neciti, casto se divi, ze z nich neco jde.
@eumedon píše:
@Ice79, @MaličkáD Tak od dvouleťáka to snad ani nemůže urazit a paní byla rozumná.Příspěvek upraven 03.11.17 v 12:51
Když jsem byla těhotná a měla břicho jak zeměkouli, taky na mě malé děti zíraly a občas se ptaly maminky, co se mi stalo.
Já se vždy jen usmála. Bylo to vždy roztomilé. ![]()
@Anonymní píše: Četla jste ten dotaz tazatelky pořádně? Asi ne, protože jinak nechápu co vidíte tolerantního na tom, když děcko o dědovi řekne, že má velké uši a že je to strašný a matka se tomu ještě zahihňá. Toto je podle Vás tolerance?
Proč zas anonymně? To se stydíš za svůj názor?? ![]()
@Anonymní píše: Četla jste ten dotaz tazatelky pořádně? Asi ne, protože jinak nechápu co vidíte tolerantního na tom, když děcko o dědovi řekne, že má velké uši a že je to strašný a matka se tomu ještě zahihňá. Toto je podle Vás tolerance?
To nepochopíš, dokud se budeš za svůj názor stydět ![]()
@Pipilota Citrónie @Ice79 To jsou jenom takové řečičky, zvláště, když se to týká někoho jiného, že ![]()
Ale když něco lehce nelichotivého zmíní třeba tchyně nebo švagrová, o tom je tu celá dlouhá diskuze. ![]()
S člověkem, který se stydí za svůj názor, nemám o čem debatovat. Marně hledám tu citlivou informaci, která opravňuje k použití anonymu.
Přijde mi normální, že nějaké odlišnosti malé děti komentují.
Ale stejně tak normální mi přijde, když jim dospělí vysvětlí, že to může člověka ranit. ![]()
@Bábrdl píše:
@Pipilota Citrónie @Ice79 To jsou jenom takové řečičky, zvláště, když se to týká někoho jiného, žeAle když něco lehce nelichotivého zmíní třeba tchyně nebo švagrová, o tom je tu celá dlouhá diskuze.
Ale prosím tě…
A co ty máš neobvyklého, že tě to tak pobuřuje? ![]()
@Bábrdl píše:
Přijde mi normální, že nějaké odlišnosti malé děti komentují.Ale stejně tak normální mi přijde, když jim dospělí vysvětlí, že to může člověka ranit.
Nikdy jsem nenapsala, že něco takového nedělám.
@Bábrdl píše:
@Pipilota Citrónie @Ice79 To jsou jenom takové řečičky, zvláště, když se to týká někoho jiného, žeAle když něco lehce nelichotivého zmíní třeba tchyně nebo švagrová, o tom je tu celá dlouhá diskuze.
No jo no, někdy je těžké uznat, že jsem ušatec ušatá a že to vidí i všichni kolem, i švagrovka a tchyně. To se raděj budem tvářit, že uši neexistují. A pro jistotu to hned od malička naučíme děti.
@Bábrdl píše:
Přijde mi normální, že nějaké odlišnosti malé děti komentují.Ale stejně tak normální mi přijde, když jim dospělí vysvětlí, že to může člověka ranit.
Tak ještě jednou, co je na tom mít uši zraňujícího? ![]()
@Janli píše:
Já si naopak myslím, že to ta maminka udělala dobře. Takovýto - to se nesmí říkat, totiž vede k tomu, že dítě začne mít pocit, že na tělesných odlišnostech je něco divnýho a možná i špatnýho. Já od malinka děti učím tolerance k druhým. Je jedno, jak kdo vypadá. Učím je mít ráda lidi takový jaký jsou. a když pochopí, že někdo má uši takový a jinej makový, nebude mít potřebu to komentovat a později se za to někomu posmívat.
taky máš kus pravdy
@Pipilota Citrónie píše:
Tak ještě jednou, co je na tom mít uši zraňujícího?
Třeba si pán nevšiml, že je má.
A že jsou větší než je obvyklé. Za mě by se měl tomu zasmát, naštvat se na malé dítě může jen idiot.
Já děti učim, že kazdý jsme nějaký a že neexistuje, aby se někomu posmívaly. Nikdy jsem s tím problém neměla. Starší dítě se odjakživa slabších zastává.