Urýpaná ignorant tchyně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
27265
9.7.22 09:32

Hele mě například tohle mluvení za děti dělá teta nebo, že mi zasahuje do výchovy, protože teď jsme přeci u ní na návštěvě a platí její pravidla. Protože tam obvykle necháváme děti na prázdniny, tak jí vždycky řeknu, že až odjedeme, ať si to udělá jak chce, že dokud tam jsem já, tak platí moje pravidla. Stejně jako jsem to řekla mému tátovi.
To mluvení za děti naprosto ignoruju.
Fakt by mě to, že si nárokuje náš byt/dům nerozházelo, předala bych jí do ruky kýbl a hadr a řekla bych jí, k, de má co uklidit, když je teď paní domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.7.22 09:44

Ještě k. tomu spaní u vlastních rodičů, proč bys tam musela jet ve 4ech? Jeďte t a děti, jsi si jistá, že chlap u toho musí být taky?

• Citovat
  • Upravit
34392
9.7.22 09:54
@Anonymní píše:
Pomoc, jsme na planovane 4denni dovolene u tchyne a tchana, sami vzdy navrhli, at jsme u nich. A proste to nejde, ale jen ohledne tchyne, ty reci a rypave poznamky a kdyz clovek neco rekne nebo pripomene, ignoruje a svet pro ni neexistuje.
Pro vysvetleni, bydlime hodne daleko od sebe, mame 2 male deti, tchani k nam jezdi cca 1× mesicne od ct.do ne.,moji rodice tak 1-2× za rok vzhledem k jejich nepohyblivosti, my jezdime za rodici 2× rocne. S tim, ze byvame vetsinou u tchanu a treba 2× behem „pobytu“ jedeme k mym rodicum od rana do pozdniho odpoledne (tchani a mi rodice bydli jen kousek od sebe, ale u mych rodicu byt nemuzeme, maji maly byt, tchani rodinny dum).Do toho jeste si treba domluvim scuka s kamaradkami z mladi, takze u tchanu moc neoxiduji, ale kdyz uz tam jsem, tak se mi zda, ze se tchyne potrebuje realizovat a cupovat me na milion kousku, ala styl „budu mluvit za deti a ty mamo stojis za p. r.d“ a podobne storky…uvedu priklad, neco delame s malou a tchyne jakoby mluvi misto ni „ale mamo, tak to neni, je to tak a tak, rekni Pavlinko“…uz jsem ji nekolikrat rekla, ze se vsadim, ze to urcite Paja nerekne, no nepochopila to. Kdyz uz se to opakuje po 105.behem 1hodiny a ja se snazim byt v klidu, ale vre to ve me, a pak prijde chvile, kdy tchyne tvrdi, ze kroksy jsou strevicky a vy rikate, ze to jsou kroksy a ona furt mele to svoje…nakonec manzel rekl, ze kroksy jsou proste kroksy a zadne strevice a at se s tim tchyne smiri. A takovych urypanych storek je 1000behem dne. Totez, kdyz jsou u nas na navsteve(jednou, nez manzel stihl dojet z prace a tchani u nas uz byli, jsem ji malem vynesla v hube, kdyz si narokovala nas dum-doslova, ze ted je ona pani domaci-jasne, kdyby se jakkoli podilela na stavbe, financovani nebo chodu domacnosti, tak asi ano, ale nic z toho nebylo)…zaroven jsem si vsimla, ze tyto tendence ma zejmena, kdyz je bez prace (zkratka nezamestnana jakozto normalne pracujici clovek),a ted pekne dlouhou dobu zas pracovat nebude. Predtim, kde pracovala, si porad stezovala na jednu mladou kolegyni, se kterou se nemuze vystat, ze ta kolegyne ma vse pres postel, je takova a makova, nedela svou praci apod.vzdy jsem ji vyslechla, kdyz jsem chtela o necem mluvit ja nebo rikala nejakou historku, skocila mi do reci a zas zacala o sobe nebo sve praci nebo necem jinem (ale zas aspon nerypala do me a meho konani),casem me to prestalo bavit, rikat zbuhdarma nejake historky, kdyz nema zajem o vyslechnuti, tak s ni nemluvim, jen provozni veci (ahoj, jak se dari, co zdravi? prace-neprace?) Tchan je v pohode, kolikrat si rikam, jak to muze vydrzet, ale dle svych slov je pry spokojeny (uz asi pres 35let manzelstvi),moji rodice a sestra taky tchyni moc nemusi a to nemaji zdejsi historky, jen to, co sami zazili (ze je podle nich otravna a vlezla).
Manzel to o sve matce vi, rikal sam, ze je proste tupa a spoustu veci si neuvedomuje a je ji to jedno (viz kdyz jsme se brali, tak ze si musi zaridit nove saty u svadleny a my tam mame jit taky, rikam ji „pujdeme v miste bydliste“-tech 300km daleko- tchyne „no musite jit uz ted, tak kdy tam spolecne pujdeme?“ Rikam „Ale my si najdeme svoji u nas“…nekonecny pribeh)
Vim, je tomoc dlouhe, ale jak na to? Tchyne na navstevach u nich v dome trva (aby do me furt rypala, kdyz nema co robit?)a me to vytaci a otravuje.Co byste ji rekly, az zas zacne hloupe vyrypavat? Navic, je to opravdu ignorant, neco ji reknete a jde to 1. uchem tam a 2.uchem ven a pak se vam jeste prizna, ze sice jste neco mohli rikat, ale ona to vypousti.

Ona na návštěvách trvá? Když odmítnete, tak co? Jinak bych řekla, že obě řešíte blbosti. Tak to dělej jako ona, jedním uchem tam, druhým ven :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.7.22 21:38
@EMicina píše:
Co to znamená NÁROKOVAT NÁŠ DŮM? Nechápu.

@EMicina zacala rikat, ze je u nas pani domaci a zadna navsteva…jak uz tady pak holek radilo, jeste jednou to zkusi, dam ji kybl s hadrem do ruky a reknu, co ma kde vytrit.
Faktem taky je, ze prerovnava nadobi, hrnce a pribory jak se ji zachce a kdyz upozornime, ze to proste neni jeji domacnost, tak se nastve, ale stejne pri dalsi navsteve se to opakuje :nevim:

Příspěvek upraven 10.07.22 v 21:43

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.7.22 21:39
@Anonymní píše:
Ještě k. tomu spaní u vlastních rodičů, proč bys tam musela jet ve 4ech? Jeďte t a děti, jsi si jistá, že chlap u toho musí být taky?

To je fakt, to by asi nemusel, aspon by si v klidu uzil svoje rodice.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.7.22 21:41
@Anonymní píše:
U mě pomohlo nasytit se častějšími návštěvami moji rodiny a omezení návštěv u tchyně. Přestaň být hodná holčička, co dělá tchyni dobré chvilky, když je taková. Ona nemá jiná vnoučata?

Jina vnoucata nema, maji jeste dalsiho syna, ale ani jim zatim nepredstavil svou slecnu (a to jsou spolu pres rok)

• Citovat
  • Upravit
3371
10.7.22 22:34
@Anonymní píše:
@EMicina zacala rikat, ze je u nas pani domaci a zadna navsteva…jak uz tady pak holek radilo, jeste jednou to zkusi, dam ji kybl s hadrem do ruky a reknu, co ma kde vytrit.
Faktem taky je, ze prerovnava nadobi, hrnce a pribory jak se ji zachce a kdyz upozornime, ze to proste neni jeji domacnost, tak se nastve, ale stejne pri dalsi navsteve se to opakuje :nevim:Příspěvek upraven 10.07.22 v 21:43

Tak ono je třeba rozdíl „paní domácí“ versus „paní domu“ - tchýně to může myslet, jako že je součást rodiny nebo tak, nikoliv nutně „velitel“. Je to jiná terminologie, vy ji považujete za návštěvu, ona sebe za rodinu. Co znamená, že přerovnává příbory a nádobí? Chce ti pomoci s úklidem nádobí a (jak je naučena z domova, kde co je) tak nacpe nádobí, jak je zvyklá? Nebo cíleně jde, otevře skříňku, vezme kupu talířů, a přemístí ji místo misek…?

V čem spočívala hádka o kroksech x střevících? Proč by vlastně kroksy nemohly být střevíce? Např. v rámci hry/fantazie apod.?

Nechci se zastávat tchýně, ale trochu mi připadá, že možná to je jen nějaká „averze“ z nepochopení… že nutně nemusí být tchýně taková otrava. Mohla bys třeba víc popsat nějaké další situace s tchýní - třeba ohledně toho, jak mluví za malou? Čeho se to týká, co říká apod.?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
10.7.22 22:47

Moje tchýně byla na moji chalupě taky paní domácí. Ona rozhodovala, co se bude dělat a kdy. Co se bude vařit a kde kdo bude sedět u oběda. Dneska se divím, že jsem to ty roky vydržela. Kdybych měla popsat ty historky, byla by z toho knížka úsměvných fejetonů. Ona byla zgruntu hodná a myslela to určitě dobře. Dnes na ní s dětmi už jen vzpomínáme. Ona kupovala zařízení a neptala se, ona sem dávala doplňky, co se jí doma už okoukaly. Až jednou jsem si dovolila koupit si sem po svém, neptat se, co tomu říká, a jen jsem to staré vzala a povídám, mám to vyhodit, nebo si to zas odvezete? Šok a chvilka ticha. Odvezla si to. První malé vítězství. Svým oběma mladým jsem do společného života dala jedinou radu. A sice tuhle: jakmile byste měli někdy pocit, že do něčeho kecám, okamžitě mě důrazně zaražte tak, abych to pochopila hned napoprvé, protože do vašich věcí mi nic není. Zatím se to nestalo. Mám zřejmě dobrou paměť, jaké to je, dostávat nevyžádané rady. Když moje matka měla v počátcích připomínky k manželství mých podstatně mladších sourozenců, řekla jsem jí, myslí si svoje a do ničeho se nemontuj. A za mnou s tím taky nechoď, protože mě to nezajímá. Chudák. Taky musela zkusit. Ona myslí, že má vždycky pravdu. A vůbec to o sobě neví, že ji nemá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
10.7.22 22:53

Jinak kdyby babička brnkala na nervy tím, že tak to není, a mluvila skrze dítě na mě, asi bych vyzkoušela její způsob a mluvila taky tak…to je Pavlínko úplně jedno, jak to je nebo není, ani maminku nezajímá, co si babička myslí, maminka, když ji to tu jednou pořádně na…, tak sem klidně přestane jezdít a pochybuju, že tatínek bude mít na tenhle způsob rozpravy chuť a náladu, tak pěkně Pavlínko řekni babičce, že kdyby maminku zajímal její názor, že by se jí určitě zeptala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.7.22 23:45

@arinecka to uz i driv bylo, ze jsme odmitli jet na celou dobu jen k nim na dovcu…tak byla nastvana a muz ji rekl, ze jedeme i k mym rodicum(to jsme meli jen 1 dite)a ze ho muj tata nevidel (neni uplne pohyblivy),tak proto u nich nebudeme celou dobu, tak pak tchyne pocitala kolik dni jsme byli umych rodicu a kolik u nich samotnych a kdyz mluvila s mou mamou dalsi planovanou dovcu, tak rikala no u nas byli mladi loni o 1 den mene, tak letos u vas budou o 1 den mene :D fakt si nedelam srandu.
Ale uz to teda opravdu kaslu a v ramci zachovani dusevniho zdravi a nejakych jakz takz vztahu, tam budeme travit max 3 dny…jak se rika navsteva a ryba smrdi po 3 dnech od hlavy.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.7.22 23:48
@EEKK píše:
Jinak kdyby babička brnkala na nervy tím, že tak to není, a mluvila skrze dítě na mě, asi bych vyzkoušela její způsob a mluvila taky tak…to je Pavlínko úplně jedno, jak to je nebo není, ani maminku nezajímá, co si babička myslí, maminka, když ji to tu jednou pořádně na…, tak sem klidně přestane jezdít a pochybuju, že tatínek bude mít na tenhle způsob rozpravy chuť a náladu, tak pěkně Pavlínko řekni babičce, že kdyby maminku zajímal její názor, že by se jí určitě zeptala…

To je dobre, si musim zapamatovat, ale nevim, jestli se to ujme, jestli to pochopi.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.7.22 00:19
@Gituš píše:
Tak ono je třeba rozdíl „paní domácí“ versus „paní domu“ - tchýně to může myslet, jako že je součást rodiny nebo tak, nikoliv nutně „velitel“. Je to jiná terminologie, vy ji považujete za návštěvu, ona sebe za rodinu. Co znamená, že přerovnává příbory a nádobí? Chce ti pomoci s úklidem nádobí a (jak je naučena z domova, kde co je) tak nacpe nádobí, jak je zvyklá? Nebo cíleně jde, otevře skříňku, vezme kupu talířů, a přemístí ji místo misek…?

V čem spočívala hádka o kroksech x střevících? Proč by vlastně kroksy nemohly být střevíce? Např. v rámci hry/fantazie apod.?

Nechci se zastávat tchýně, ale trochu mi připadá, že možná to je jen nějaká „averze“ z nepochopení… že nutně nemusí být tchýně taková otrava. Mohla bys třeba víc popsat nějaké další situace s tchýní - třeba ohledně toho, jak mluví za malou? Čeho se to týká, co říká apod.?

@Gituš ohledne toho pani domaci-pani domu…kdysi jsem totiz zminila, ze neverim na souziti 2 (vice) generaci, ze jsou vzdy trable a lepsi, kdyz si mladi ziji po svem (tchani asi pocitali s tim, ze jeden z jejich synu s nimi zustane na baraku, i se svou rodinou-ale to by fakt neslo, neni to 2generacni, je sice velky, ale neni k tomu uzpusobeny…a navic jen 1 kuchyn, kde drive vladla manzelova babicka a ted tchyne),na to mi tchyne rekla, ze oni tak zili a prezili. No nastesti mam dobrou praci a nebyl problem koupit si pozemek a zacit stavet, i s prispenim banky kvuli hypoteky a moji rodice nam taky neco dali.
Ohledne nadobi to neni behem uklizeni umyteho, ale ze se to tchyni proste libi jinde protoze doma to tak taky ma…navic jsem jednou neco varila, hrnec uz klokotal, potrebovala jsem chnapky a ony nebyly na svem miste, protoze mi pak bylo vysvetleno, ze tam kam je tchyne dala, je mista vic (ja je potrebuji u sporaku, at jsou po ruce a ne za zady 3 kroky od sporaku - mame velkou kuchyn - takze i proto neverim v harmonicke souziti 2 generaci (tchani + mlada rodina)
Nez jsme se seznamily, byla jsem klukama (manzel a jeho bratr)upozornena na tchynino chovani, ze se neumi proste chovat, neslysi, nevidi, nerespektuje atd, jsem si rikala, ze si delaji srandu a pak jsem videla, jak se i chovaji (jakoby ji „stirali“ recma),tak mi ji bylo lito, jsem si rikala, ze je chudak, ze zila/zije cely zivot s 3 chlapama (jeji muz a 2 synove),no ale pak se opravdu zacala projevovat (skakala strasne do reci, nenaslouchala co kdo rika, protoze pak se zpetne ptala a tvrdila, ze o tom ten clovek nemluvil, davala nevyzadane rady, zejmena pred a po narozeni vnoucete, to jsem pak uz ani nebrala telefony, mluveni za male stylem Ale mama nevi, rekni mamo to tak neni, ty vubec nevis, mamo blablabla a tisice podobnych vet (tyka se to jidla, obleceni, pohadek, prebalovani, zkratka celkove pece o dite jako bych nic nevedela, popravde to i rekla hned pri 1.navsteve zporodnice, ale to jsem byla nabuzena a rekla ji do oci, ze to neni pravda, tak asi proto zacala pouzivat mluveni pres nemluvne)…nejvic me stvalo to skakani do reci, tak jsem jednou zkusila strategii, ze mluvim dal, nedoslo ji to a mluvily jsme obe naraz, takze z historky nic.Tak jsem se naucila nemluvit nebo pouze, kdyz jsem byla tazana.Pred par lety, tesne pred svatbou, si vypraveli nejake historky ohledne alkoholu, a chteli po me taky nejakou…no co, nic jsem jim nerekla (hlavne kvuli tomu, ze tyto storky nejsou zrovna deluxe a taky nepotrebuju, aby mi pak treba za par let pripominali, jak jsem se treba nekde opila a neco vyvedla, prave ty historky byly z nejakych cizich svateb, tak cekali, ze i na nasi se nekdo strasne nachmeli aneco provede…az tak se tam nikdo neopil…kdyby chteli nejakou historku z prace, konicku nebo cestovani, tak klidne nemam problem, ale kdyby zas skakala do reci, tak utrum)…takze holt se lety vytvorila jakasi averze, kluci (mamzel i svagr) rikaji, ze nema smysl cokoli vysvetlovat, ze je to uplne zbytecne, jako hazet perly svinim, a jet si proste svoje.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.7.22 00:37

@Gituš dodatek ohledne stupidni hadky kroksy x strevice, objednala jsem kroksy, dorazily, vyndala jsem je z krabice a rikam, je to jsou pekne kroksy, co dosly detem, tchyne, ze to jsou pekne strevicky…no zkuste si schvalne treba na google najit kroksy pro deti, byly to ty klasicke nazouvaky, proste zadne elegantni strevicky k satum, ktere mame mimochodem take. Navic tato hadka vznikla az po predchozich asi 5ti narazkach ze strany tchyne behem hodiny(predtim viz.jsem tady pani domaci, Pavlinko rekni, ze to je tak a tak a ne tak mamo jedna atd-to jsem nereagovala),takze i me potom proste pretekl ten pohar trpelvosti…pak ji manzel rekl, ze jsou to proste kroksy a ukazal i tehdy dodak, kde to psali.Vim hadka o prd, ale kdyz do vas porad nekdo sije, tak to tak holt nekdy dopadne. A stejne si myslim, ze je to hlavne i tim, ze tehdy (a ted zase) je nezamestnana, tak se nudi.

• Citovat
  • Upravit
42962
11.7.22 06:21

A já bych dámy hodila do bláta… Schválně, která vyhraje?

Ne, vážně, zakladatelko, přijde ti normální se s tchýní dohadovat jak řecká trhovkyně? Znáš přísloví o tom, že moudřejší ustoupí? A uvědomuješ si, že udržováním těchto zbytečných žabomyších válek se stavíš minimálně na stejně blbou úroveň?
A opravdu z tebe ta averze úplně stříká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
11.7.22 07:08

Ty prostě musíš mít pravdu a vyhrát, i kdyby na sůl nebylo. To je fakt úžasný spor. Tak znova. Boty a střevíce jsou synonymum, označuje se take obuv. Obuv. Mohou to být kozačky, pantofle, papuče, kanady i ty kroksy. Tudíž i babička měla pravdu, když řekla, že jsou to střevíčky. Naprosto zbytečný souboj. Příště se můžete pohadat, zdá to, co máš na sobě, je tričko nebo oblečení. Chudák tvůj muž, vzal si úplně stejnou ženu jako je jeho matka, panovačnou, která musí mít vždycky a všechno podle sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová