Urýpaná ignorant tchyně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1334
11.7.22 18:35

Berme to tak, že mladá se brání, protože má pocit, že když pustí jednu pozici, těžko uhájí další. Na jednu stranu to je pochopitelné. Na stranu druhou na tom, že spolu nevyjdou, mají podíl obě dvě. Ale jak tu kdosi řekl, ty staré dámy by fakt měly mít víc taktu a rozumu. Kdybych to neznala z vlastní rodiny, možná by se mi těch nepochopených babiček zželelo. Ale jak říkám, vím a mám odžito svoje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
11.7.22 18:40

@EEKK Zase hele, nemá ji tam denně. A jo, musí to být otrava, ale pokud fakt necpe decku s intolerancí laktózy šlehačku a cukrovkáři mléčnou čokoládu, tak bych zatala zuby a říkala si vydrž Prtka, vydrž. A jo, měla by ta babka mít rozum, ale to by měly mít obě, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
11.7.22 20:20

No…ono totiž…pokud babka je, jaká je…tak nedomyslí. Naše všechno věděla nejlíp a tak když jsme s dcerou obě braly ATB, prý ať ležím, že s ní pojede na chalupu a tam ji ohlídá. Braly jsme ráno a večer po 12h. Jo. Holka v noci čtyřicítky. Byly NA KOUPALIŠTI. Babička nějak zapomněla, že dítě má být v klidu a nesmí na sluníčko. Jindy zas jsem poprosila hodinku navečer o hlídání kvůli záležitostem v domě s nájemníky, muž nebyl doma. Přijdu zpátky, dítě vykoupaný, že si to taky chtěla vyzkoušet. No řekněme. Koukám, čím ho cpe, a ona kaše Sunarka. To je nějaký řídký, povídám, kolik jste toho na 100 ml dala? Ona dala od oka! Přece je dost chytrá sama. Říct si nedala, musela bych jí ho vyrvat z ruky. Kluk pochopitelně zvracel, nalokal se toho. V noci pak měl hlad. Jako, desítky drobných neshod. Já taky nevím všechno. Ale nikomu nevnucují svoje postupy a netvářím se, že jsem všude byla a všechno znám. A když něco dělám prvně, tak si to dělám doma, pro sebe, na svém, ze svého. A neškodím cizím dětem. Ona to neuměla, ji vedla domácnost babička, ona jen chodila do práce a doma měla dítě ohlídané a uvařeno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
11.7.22 20:23

Kamarádky tchýně si vynutila dítě na celý den. Když máma přišla, aby si potomka odvezla, tak tchýně s milým úsměvem…a řekni, co jsi papala… dítě kolem devíti měsíců samozřejmě řeklo houby…tak babička…rajskou s knedlíkem, nejdřív prskala, ale potom dlabala…kamarádka úpěla, ale to ona ještě nesmí, ona ji jen…to a to…a babička…za nás se to dětem taky dávalo a taky vyrostly…a bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
13.7.22 16:21
@EEKK píše:
Moje tchýně byla na moji chalupě taky paní domácí. Ona rozhodovala, co se bude dělat a kdy. Co se bude vařit a kde kdo bude sedět u oběda. Dneska se divím, že jsem to ty roky vydržela. Kdybych měla popsat ty historky, byla by z toho knížka úsměvných fejetonů. Ona byla zgruntu hodná a myslela to určitě dobře. Dnes na ní s dětmi už jen vzpomínáme. Ona kupovala zařízení a neptala se, ona sem dávala doplňky, co se jí doma už okoukaly. Až jednou jsem si dovolila koupit si sem po svém, neptat se, co tomu říká, a jen jsem to staré vzala a povídám, mám to vyhodit, nebo si to zas odvezete? Šok a chvilka ticha. Odvezla si to. První malé vítězství. Svým oběma mladým jsem do společného života dala jedinou radu. A sice tuhle: jakmile byste měli někdy pocit, že do něčeho kecám, okamžitě mě důrazně zaražte tak, abych to pochopila hned napoprvé, protože do vašich věcí mi nic není. Zatím se to nestalo. Mám zřejmě dobrou paměť, jaké to je, dostávat nevyžádané rady. Když moje matka měla v počátcích připomínky k manželství mých podstatně mladších sourozenců, řekla jsem jí, myslí si svoje a do ničeho se nemontuj. A za mnou s tím taky nechoď, protože mě to nezajímá. Chudák. Taky musela zkusit. Ona myslí, že má vždycky pravdu. A vůbec to o sobě neví, že ji nemá…

Ježiš já si tě snad najmu, abys mě koučovala ohledně mojí vlastní tchýně :potlesk:
Jinak já taky děsně doufám, že nebudu stejná, ale ještě plánuju v budoucnu i dceru varovat, kdybych se na stará kolena zbláznila, do všeho jí kecala a visela jí jak koule na krku, ať se nenechá :D

Příspěvek upraven 13.07.22 v 16:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
13.7.22 16:27
@Betty MacDonald píše:
A já bych dámy hodila do bláta… Schválně, která vyhraje?Ne, vážně, zakladatelko, přijde ti normální se s tchýní dohadovat jak řecká trhovkyně? Znáš přísloví o tom, že moudřejší ustoupí? A uvědomuješ si, že udržováním těchto zbytečných žabomyších válek se stavíš minimálně na stejně blbou úroveň?
A opravdu z tebe ta averze úplně stříká.

Betty a ty se divíš, že když tě někdo dlouhodobě absolutně nerepsektujeu, chová se k tobě jak k blbci, neustále poučuje, komentuje, kritizuje, vynucuje si, aby bylo vše jen po jeho, shazuje tě před dětmi, je vlezlý a nepříjemný, že máš na takového člověka pak averzi?
To má snacha fakt být světice říznutá Buddhou, aby do sebe neustále nechala rýt a přitom to v ní nevyvolalo žádné emoce, jen laskavost k babičce?
Kdyby se takhle choval k ženské chlap, tak všechny napíšete, že je to vůl a buran a možná i psychotyran, ale od tchýně je najednou úplně stejné chování naprosto v pořádku?
Já neříkám, ať se s ní zbytečně hádá, ale je fakt tak divné, že jí to vadí a má na tchýni averzi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
13.7.22 17:14

@Liberalissima Tak být to neustále, chápu. Ale neustále dva dny v měsíci? To si budu myslet něco o pérdeli, večer si dám panáčka a nazdar. Dva dny, to odsedim holým zadkem na ziletce. To je brnkacka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13320
13.7.22 18:23

Po přečtení diskuse, asi začínám fandit tchýni. Podle popisu je snacha dokonalost sama, na tchýni nenechala nit suchou, tak ať aspoň někdo tlumí to vysoké skóre…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
13.7.22 18:45

Liberalissima…
Fakt je to o tom, že mladá ze začátku má tendenci vstřícně mlčet v úctě k té moudřejší, starší, díky které má svého muže. A je to jako v partnerství…x krát dá muž oblečení k vyprání někam jinam, než do koše, x krát to po něm člověk sebere v naději, že se to jednou konečně naučí…A je to jako v práci…x krát vezme člověk kolegyni její práci, protože sám to stíhá a ona chudák ne, až je z toho pravidlo… Zkrátka když má tchýně tendence mladou formovat, může k tomu mít různé důvody, ale všechny směřují k jednomu. Aby synáček se měl co nejlíp a aby mladá byla k obrazu panímámy. Mladá si říká, ustoupím, jsou to přece první Vánoce, ustoupím, je to přece první léto, ustoupím, je to přece první vnouče…a najednou je z toho pravidlo. Je to stále ona, kdo ustupuje. Jen úplný blázen by pouštěl svoje vydobyté pozice. Žádná tchýně si při druhých Vánocích, druhé dovolené, druhém vnoučeti…neřekne, tak teď ji nechám, minule mi vyhověla. Naopak. Upevňuje pozice v tom, že přechází do automatického rozhodování o věcech, po kterých ji je absolutně víte co. Už nejde o to, jakou čepičku dát vnoučeti na vycházku, ale jakou školu mu vybrat, už nejde o to, jet ke tchýni na víkend, ale jet tam na měsíc v létě, a tak dál a tak dál. Byla jsem klasický příklad kývače. Babička řekla, ve středu si vezmu vnouče, abys měla čas si uklidit. Blbá snacha pulíruje být, i když uklizeno je, chytrá snacha řekne, mně by se to hodilo ve čtvrtek, chci si zajet do Prahy pro nový plavky, nevím, kdy se vrátím, vraťte malého Pepovi v sedm večer, on ho vykoupe, nakrmí a uloží. Úplně blbá snacha po návratu dítěte tchýni /o hodině vrácení dečka rozhoduje babička, nikoli matka/ předvede, co udělala, ještě jednou jí poděkuje a ani si nedovolí vystrčit nos z domova na nákup, do knihovny, za kámoškou na kafe, protože babička by se to mohla dovědět a vadilo by ji to. Jak jistě laskavý čtenář pochopí, byla jsem ten třetí případ. Který, když dostal na sebe hadr absolutně se nehodící, velice zdvořile poděkoval, snažil se to nosit a sám si nic nekoupil, aby se babičky nedotknul, že si dovoluje mít jiný vkus. Vkus měla v rodině pouze babička. Pak dlouho nikdo. Když mi bývalý řekl, ty máš skříň plnou hadrů a koukej, jak chodíš oblíkaná, jiný ženský mají takový šmrnc, zatímco na tobě neladí, ať oblikneš cokoliv… věřte mi, že to prozření bylo velice zdrcující. 95 procent hadrů bylo od té zlaté tchýně. Největší podíl na tom měl on, i tak ji poděkuj, ona to s tebou myslí dobře, párkrát to vezmeš, pak vyhodís…a já…ale je to úplný vyhazování peněz…kdyby mi řekla, vyber si k svátku svetr…byly bysme obě spokojený…a on…ale ona strašně ráda vybírá věci druhým, je to její radost…no a nic se nezmění, když člověk řekne, maminko, kupte si taky něco na sebe, nebo já bych si vybrala třeba pro sebe a děti kalhoty…my už máme těch svetrů tolik…ona se lišácky usměje, už má k Vánocům ve skříni pro každého další dva…všichni osvetrovaní do aleluja, skříně nejsou nafukovací…a prádlo a všechny další věci na všechny kupuje mladá. Řekněte si, nevděk? No myslím, že předškolní dítě nepotřebuje třeba šest svetrů ve STEJNÉ VELIKOSTI nebo jo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
13.7.22 21:36

@EEKK Ale z toho bohužel vyplývá jedno - že stačí nebýt úplně blbá snacha.
@Magical-eyes tak to je snad normální, ne, že snachy jsou dokonalost sama a tchyně můry na odstřel. Dnes se mě ta moje pokusila zahubit. Donesla kopec zmrzliny a zákusky jistě v naději, že je sním a brzy mne skoli pretucnele srdce. Mrcha. Má smůlu, jsem trénovaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13320
13.7.22 21:53

@EEKK fakt ses nechala oblíkat tchýní? To teda čumím, jak chleba z tašky…v životě by mě nenapadlo, že to někdo může mít takhle… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
13.7.22 22:30

No, já byla prostě vedená klanem k tomu, abych byla vděčná, že jsem součástí rodiny. Oni byli tak strašně hodní a mysleli to s námi dobře. Dostatečně jsem si toho vážila dlouho. Potom mi něco zřejmě v hlavě přecvaklo, oblečení jsem si kupovala sama, začala jsem chodit cvičit, na kurz, do divadla, a přestala jsem řešit, co si o tom myslí muž a tchýně. Z poslušné mlčící menšiny se stala samostatná ženská, kterých kolem mě bylo dost. Byly to ty nehodné manželky a nevděčné bezohledné snachy. Tchýně i muž nadále razili heslo, že u televize doma je nejlíp a tak jsem se propracovala až k rozvodu. Byl původně za trest, jenomže já to brala jako šanci na nový začátek. Světě div se, že jsem bez nich dokázala žít. Pomluvy, jichž bylo plno, mě ze začátku zaskočily, byly skutečně nápadité a dost lidí jim uvěřilo, ale pak jsem si řekla, že si jimi nenechám otravovat život. Kdybych si jela po svém hned, buďto bych byla rozvedená daleko dřív /a měla pokoj/ a nebo bych to byla já, kdo si svou rodinu a domácnost povede po svém. A na jejich bytové doplňky k nám bude od počátku říkat, děkuji, mně se to sem skutečně nehodí, zase si to odneste. Prostě nevděčný člověk, kterému se nelze zavděčit. Měla jsem dvě možnosti. Podřídit se nebo vést válku. Myslela jsem, že když se podřídím, bude klid. Jenomže jednou už není kam ustoupit. Pokud dostávám rady, abych dítě se čtyřicítkou poslala do školy, aby si nezhoršilo prospěch /k čemu je ve škole dítě, které by každý soudný učitel poslal domů/, abych s dítětem evidentně blbě vidícím nešla na vyšetření/ brýlaté vnouče, špatné vnouče/, a jiné, tam už tedy sranda přestávala, tam už nešlo o mě, ale o děti. A tam tedy už jsem měla konflikty…a muž nevěděl, ke komu se přidat…což byl už docela úspěch. Byla bych ho brala od začátku. Ale po patnácti letech už ne. Musím říct, že i tak mi to stálo zato. Poslušná ovce se vymkla z obojku a zpátky si ho už navléct nenechala. Dneska mám svatý klid, ale stejně si říkám, že jsem to asi byla já, kdo něco udělal špatně. Neměla jsem se nechat tak zahnat do kouta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.7.22 00:37
@inkakřivák píše:
@EEKK Záleží strašně moc na tom, jak přesně to formuluje, ne? Když vezmu ze své pozice. Třeba snacha něco vaří. A ja vidím, že to dělá jinak než já. Takže klidně řeknu to je zvlaštní, ty krájíš cibuli takto? To mě nikdy nenapadlo. No co, každá po svém. A protože mám dobrou snachu, ona slyší to co říkám, tedy to, že mne by nikdy nenapadlo krájet cibuli takto. Neslysí to, co hodně lidí - máš to dělat podle mne, děláš to blbě. Ona třeba zase okomentuje, jak já zadělávám těsto. Ona to dělá jinak. A protože jsme dve dospělé ženy, klidně zkusím její styl krájení, jestli není lepší, a ona muj styl zadělávání. Nebojujeme o to, která je lepší hospdyně.

@inkakřivák musela jsem to zkopirovat, vysvetleni nize :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.7.22 00:39
@inkakřivák píše:
@EEKK Ale z toho bohužel vyplývá jedno - že stačí nebýt úplně blbá snacha.
@Magical-eyes tak to je snad normální, ne, že snachy jsou dokonalost sama a tchyně můry na odstřel. Dnes se mě ta moje pokusila zahubit. Donesla kopec zmrzliny a zákusky jistě v naději, že je sním a brzy mne skoli pretucnele srdce. Mrcha. Má smůlu, jsem trénovaná.

@inkakřivák pokracovani…kdy odpovidas Magical eyes a svou snachu hanis a presto ji v predchozim prispevku vychvalujes, jak mas dobrou snachu, jak umi naslouchat a v dalsim (pro Magical Eyes), jaka je to mrcha, kdyz ti donesla kopec zmrzliny a zakusky…bud jsi tchyne „k pohledani“ nebo nejsi vubec tchyne. Co jsi?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.7.22 00:45
@Magical-eyes píše:
@EEKK fakt ses nechala oblíkat tchýní? To teda čumím, jak chleba z tašky…v životě by mě nenapadlo, že to někdo může mít takhle… :think:

@Magical-eyes musim dat vanocni prihodu, tchyne mi dala kdysi davno k Vanocum darek-kalhotky-telove barvy, elasten ci co za zaparovaci :? material, typ a la pro starou babicku, manzel pak rikal, ze to kdesi vyhrala a nenosi to a at to vyhodim.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová