Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@smurfka píše:
@lucenka
SYN MÁ 7…máš asi hold geniální dítě..( ale to se dle tvých příspěvků ani nedivím. )
Nevím, ale moje dcera pokukovala po ostatnich už ve 3letech, nemyslím si že mám geniální dítě, možná spíš zvědavé, ale ten zajem tam byl fakt brzy.
Jinak limit 500je krásný, to se dá pořídit nádherných knih.
@smurfka píše:
tak mi to tak máme nastavené no..i dětem říkám, že ježíšek nosí dárky dětem..( ne že hodným, zlým, všem dospělým. ) ale nosí dárky dětem.
Tak to pak je jiná, to už chápu, že se nediví. My tedy zase říkáme, že nosí všem dětem a co stihne, tak i dospělým, ale někteří dospělí mu pomáhají a jiným dospělým ty dárky dají. To hlavně proto, že každoročně dáváme darky sousedům za dveře když jdeme na procházku.
@lucenka píše:
ne nemám geniální dítě .. mám naprosto normální nesobecké dítě, kterému by bylo divné, že dárky dostává jen ono a nikdy jiný
já s tebou souhlasím. U nás to ještě jede stylem, že jako je hromada dárků pod stromečkem, vezmeme jeden, přečteme pro koho je, tomu ho dáme, počkáme, až rozbalí a vezmeme další a dáme další. Jako představa, že je nás tam 5-7dospělých a dárky rozbalují jen dvě děti, to je úplně mimo, že by to ty děti nekomentovaly. Už takhle i ta malá loni ještě pětiletá povídala : Hledejte pro dědu, děda dlouho nedostal. Dostal méně, skládali jsme se mu na jeden drahý. Takže letos na to musím dát pozor a vymyslet drobnůstky, aby tam měl tak nějak rozumný počet.
@lucenka píše:
ne nemám geniální dítě .. mám naprosto normální nesobecké dítě, kterému by bylo divné, že dárky dostává jen ono a nikdy jiný
Přesně, ještě si pamatuju na sebe, taky jsem vždycky, i když jsem byla zabraná do dárků, po očku kontrolovala, jestli Ježíšek přinesl dárky všem a hrozně mě zajímalo, co dostali ![]()
já dávám dárky abych potěšila… i lidem kteří mají 10× takový plat jako já a můžou skutečně si koupit cokoliv, tam nejde o to že si to nemůže někdo koupit tak mu to dám.. to je dost materialistický přístup. Chceme potěšit, tak dáváme dárky. Nakládám hermelíny, utopence, šiju dárky a vyrábím dárkové balíčky, takové dárky většinou nejvíc potěší. Vloni mi máma ušila peněženku, fakt úžasnou kočičí, dalo jí to hodně práce a měla jsem z ní snad největší radost ![]()
@smurfka píše:
MY SI V RODINĚ dárky nedáváme - jako dospělý..jsme tak domluvení, dává se jen dětem a mi sourozenci dáváme jakože našim rodičům nějaký společný…ale jinak mezi sebou si nedáváme. Pro děti v rodině máme limit jak v počtu kusů tak peněžní.
Taky nemám ráda dávat a dostávat dárky od dospělých..a jsem za to ráda, že jsme se tak domluvili..
Dětem jo,když věří na Ježíška,nebo ti starší si nevydělávají.Taky nechci nic od dospělých,ani od rodičů.Tim myslím věci pod stromečkem,ne cukroví od maminky,jak už tady někoho napadlo. ![]()
@smurfka píše:
tak mi to tak máme nastavené no..i dětem říkám, že ježíšek nosí dárky dětem..( ne že hodným, zlým, všem dospělým. ) ale nosí dárky dětem.
A říkáš to správné.Nosi jen dětem.
@kristyn.g píše:
já dávám dárky abych potěšila… i lidem kteří mají 10× takový plat jako já a můžou skutečně si koupit cokoliv, tam nejde o to že si to nemůže někdo koupit tak mu to dám.. to je dost materialistický přístup. Chceme potěšit, tak dáváme dárky. Nakládám hermelíny, utopence, šiju dárky a vyrábím dárkové balíčky, takové dárky většinou nejvíc potěší. Vloni mi máma ušila peněženku, fakt úžasnou kočičí, dalo jí to hodně práce a měla jsem z ní snad největší radost
Jsou ale i lidé,kterým se nezavdeciš a nepotesis je vlastním nápadem.
Tak my teda hned od začátku jsme říkali, že Ježíšek nosí dárky dětem, ale když chtějí oni udělat radost mamince a nebo tatínkovi, tak tam můžou něco dát- no vlastně už ve školce malovali různé obrázky i výtvory.. Kluk od 7 let, byl rád, že šel a koupil manželovi a zabalil dárek .. Na Ježíška věří, ale ví,nebo podali jsme mu to tak, když chci já a nebo táta udělat radost, tak dostane od něj nějaký dárek..
@Janiiska tak víš, co každý musí trochu znát lidi v rodině a vědět, jeslti je to nějaký morous a nebo takový ten chladný čumák- nevím, jak to nazvat, že prostě ohrne nos nad vším a nezamyslí se, že je to třeba jenom pozornost..
pak je možná lepší si nice nedávat…
@smurfka píše:
ne ani s manželem..
Dohodli jsme se s mojí částí rodiny..( manžel má zase na starosti svou část rodiny )
jinak já a sourozenci nestojíme pod jedním stromečkem..objíždíme rodinu mezi svátkama, takže 24 jsme doma s dětma, a 25 a 26 jedna rodina a druhá rodina..pokud nejdem mezi svátkama do práce, tak třeba i 27 atd..
Děti jsou ještě malé a naštěstí jsou zabraní do otevírání svých dárků ( u babiček a tetiček a strejdů ) že si ani nevzpomenou, proč mi tam žádný nemáme..a až na to budou tak bystrý, tak už snad na ježucha věřit nebudou…Každopádně když už nic, tak si pod tím stromečkem otevřeme aspon dárek od rodičů, takže něco tam vždy je..a u strejdů a tetiček si toho nevšímají..lítají s děckama a ukazují si dárky navzájem
![]()
vánoce jsou o tom že se se sourozenci setkáme, popijem, pokecáme, atmosféra atd..( bydlíme od rodin daleko, takže se nevídáme často )..dárky pro dospělé prostě neřešíme, mě osobně to přijde trapné aby si dospělý dávali dárky na vánoce, když všichni víme že ježuch není..raději věnujem peníze dětem na dárky, než mezi sebou..navíc kdysi jsme měli limit třeba 500 a co chceš za tu částku koupit. většinou blbosti které si sám koupíš během roku..
pro nás je radost z vánoc to že se vidíme, nasosáme atmosferu, projdeme vánoční trhy, cukroví, večeře, punče atd..ne dárky.
Přesně tak
![]()
Všichni chceme být zase na chvilku těmi malými dětmi, bez ohledu na to, kolik let nám je, a mít pod stromečkem nějaké to překvapení. Vánoce se nesou v duchu magie, nostalgie a překvapení, tak to je a mělo by být. Bylo by asi trochu smutné jen tak se scházet u stromečku a nic pod ním nemít. Strašně se mi líbí moji 80ti letí prarodiče, kteří i v tomto věku si jeden pro druhého nějakou tu maličkost nachystají a je krásné vidět ten radostný lesk v jejich očích, Vánoce prostě mají svoje kouzlo
![]()
@Janasas píše:
@Janiiska tak víš, co každý musí trochu znát lidi v rodině a vědět, jeslti je to nějaký morous a nebo takový ten chladný čumák- nevím, jak to nazvat, že prostě ohrne nos nad vším a nezamyslí se, že je to třeba jenom pozornost..
pak je možná lepší si nice nedávat…
Proto by to mělo být o dětech,ty se tak nechovají jak dospělí.
Děti si rozbalí dárky,hrají si.Dospeli jsou rádi,že jsou svátky,pokecaji a je.
Jako když si všichni děti a dospělí rozbalí dárky,dospělí nad tím ohrnou nos,mezitím co děti jsou rády,že dospělí taky něco dostali,tak je i na místě dětem říct,že Ježíšek nosí dárky jenom dětem,že dospělým dárky nenosí.
@z92 naprosto souhlasím.. přesně si to vystihla co mi na Vánocích chybí… Neuměla jsem to přesně popsat.. Prostě ti lidi když něco pod stromkem našli, tak byli- vděční, a nebo spíš bych řekla, že měli radost, že si někdo vzpoměl..
Ted je to od října diskuse- ještě čekám hromadu dalších
.. Co s nepotřebnými dárky-ještě ani ni nedostali
, proč něco kupujete, Vánoce nejsou o dárcích- tak nemusí být za xx tisíc, ale pozornost, myslím, že by potěšila i toho největšího mrzouta přes Vánoce ![]()
Každopádně, každý to má nějak nastavené.. Moje máma nekupuje dárky, já to respektuju, nikdy Vánoce neměla ráda, a taky jsem od říjan poslouchala tyto klasické řeči a jako dítě padlo i pár slziček.. takže ok, nekupupje.. My když přijedem a děti mají pár dárku tak vždy jim něco dovezu.. Neberu to, že něco musí, ale že já chci potěšit..