Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
U nas to do zacatku taky vedeli vsichni, jak cela rodina, tak i v praci, nepripadalo em to nejake divne, jim to rict a ani jsem tim nikoho nezatezovala, ba naopak me byla ma rodina oporou i v praci nam fandili
prostě je to vse o lidech a vztazich, o nicem jinem
me se lide ptaji pokazde co a jak ohledne nasich holek, jeslti jsou normalne pocate nebo umele, a ja jim teda z hrdosti rikam, ze z umeleho, nevidim v tom zadnou vedu a to bydlime na vesnici, ba naopak je nase vesnice rada, ze maji tady prvni vicercata:-) Je to jak rikam hold o lidech, a ver anonymni, ze pokud mas vztah s rodici perfektni, tka ej tim obtezovat urcite nebudes, pokud jsou ok
Ono jde i o to, o jak dlouhé marné snažení jde. Leckdo asi vydrží podporovat pár měsíců, ale když je to pár let, je to už horší…
nevěděli. moji rodiče mi dycky poskytovali takovou zvláštní podporu v mých životních zkouškách, všechno v dobrém úmyslu, ale na mě to působilo dycky děsně nepříjemně … tak jsem raděj nic neříkala a jsem ráda
když jsem kupříkladu ležela na vánoce v posteli v 8TT s krvácením , tak mě utěšovali, že oni taky první dítě potratili na vánoce… hned jsem se cítila líp
my miminko po svatbě hned nechtěli, ale všichni se nás ptali KDY teda už to bude. Normálně jsem říkala, že teď ne, že zařizujeme byt atd. Všichni se tvářili chápavě a mně ty jejich otázky nevadily. Jenže pak jsme se snažit začali a ono to hned nešlo a dotěrné otázky byly hodně nepříjemné. Trvalo to 9 měsíců. Ale nevím, jak bych se třeba tvářila po 2 letech… Asi bych řekla, že je problém.
Naši věděli, že miminko chceme a pak už to nekomentovali. Když jsem byla cca v 5tt a břicho nafouklý a ještě jsme se nesvěřili, tak se na mě mamka podívala a řekla mi, že mi nejde otěhotnět, protože jsem tlustá a že ze sebou mám něco dělat, jinak zůstanu bez dětí. Fakt potěšující. Hrozně se mě to tehdy dotklo. Že se snažíme o druhý už jsme nikde nehlásali. No a když jsme to pak oznamovali, tak mi mamka řekla - no vidíš, teď to bylo bez problémů, co? No nebylo, taky jsme se snažili skoro 3/4 roku…
S našima mám dobrej vztah, ale jsou věci, který prostě berou jinak…
Tchýně ta to nepobrala vůbec, protože ona přece otěhotněla pokaždé napoprve. Naznala, že u nich v rodině s tímhle nikdy problém nebyl - čímž nepřímo naznačila, že manželův genetický materiál je naprosto OK a chyba bude asi ve mně. Baba jedna ![]()
takže záleží na vztahu, jestli budeš nebo nebudeš mít podporu. Každopádně bych nelhala, ale mlžila, ovšem na přímou otázku přímá odpověď.
Ahoj tak já jsem po IVF ještě s darovaným vajíčkem, snažili jsme se 5 let máme toho hodně za sebou. O tom, že chodíme na umělé ví moje rodina a přátelé, manžel to tchánům říct nechtěl tak to respektuji. O tom, že čekám dítě od dárkyně ví jenom jedna moje kamarádka a ještě lékařka, tak jí kromě přátelství váže i lékařské tajemnství:-). Nikomu jinému jsem to neříkala i z důvodu, že nemáme v úmyslu to říkat ani našemu dítěti. Proto si myslím, že je důležité si dobře uvážit komu co říct.
tak my jsme o našem marném snažení o mimi neřekli vůbec nikomu a udělali jsme dobře. To, že je malá po ivf jsme řekli rodičům a přátelům až v jejich 3 letech, kdy jsme se pokoušeli o další mimi. Jsme z malé vesnice, ale po zkušenostech vím, že i v pátnáctitisícovém městě berou někteří lidé ivf jako něco nenormálního. To, že se chystáme na ivf, abychom naši malé pořídili sourozence jsme už netajili a z některých názorů jsem byla dost v šoku. Většinou to bylo, že jestli se nebojíme, že takto počaté mimi bude postižené nebo jinak zaostalé apod., tak jsem hned řekla, že naše 3 letá princezna je taky po ivf a jaká je to krásná a chytrá holčička. No, většinou byli všichni v šoku a od té doby si malou neustále prohlížejí ![]()
janine24 píše:
Ono jde i o to, o jak dlouhé marné snažení jde. Leckdo asi vydrží podporovat pár měsíců, ale když je to pár let, je to už horší…
Janine jenzw ta tolerance a vztahy hlavne v rodine je taky zasadni, co si budeme povidat, a prece jenom u nekterych jsou nazory na umele sto let za opicema, co se tyce toho letiteho snazeni, tak treba u nas to trvalo 4 roky, pro nas dlouha doba, nastesti od me rodiny hlavne, se nam ta podpora vracela celou dobu, takze tak:-) je to proste vse o duvere a i taky o tom si poradne rozmyslet, kdo to ma vsechno vedet, a taky o stesti, jake kolem sebe mam lidi.
No my sme sa vlastne ani nesnazili, ale mame som povedala ze sa prestaneme branit, lebo ma doktori strasili. A ona ze ked sa nepodari, tak si mame adoptovat ![]()
Ale svokre som nehovorila nic, ona sa na kazdej druhej navsteve pytala „uz?“ a to aj v dobe ked sme sa nesnazili a vsade sme rozhlasili ze sa este ani neplanujeme snazit.
Inak k tomu aby som neublizila rodine … nepriznala som sa mame ze som si nasla hrcku v prsniku, az den pred operaciou (chceli sa na nu pozriet pod mikroskopom). Skoro som dostala po papuli ze som sa neobtazovala mamu informovat a trapila sa sama … ono sa niekedy taketo „chranenie“ tou chranenou stranou berie ako nedostatok dovery.