"Vitamin" D neboli Vigantol
- Otevřená skupina
Očkování byla původně dobrá myšlenka, asi jako komunismus a extenzivní zemědělství, například. Jen se to nějak pokazilo...
Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
"Vitamin" D neboli Vigantol
I když by kojenci měli trávit venku co nejvíce času, není v současné době vhodné vystavovat je přímému slunci. Důvodem je především riziko spálení jemné dětské pokožky a riziko vzniku rakoviny kůže. Z těchto důvodů se u nás podává kojencům preventivně vitamin D v umělé formě
Během období kojení a přikrmování je příjem vitaminu D ze stravy u kojenců obecně nízký. Jeho hladina závisí na množství vitaminu D v těle matky. Pokud má matka vitaminu D nedostatek, je nízký obsah tohoto vitaminu v mateřském mléce a tímto nedostatkem následně trpí i novorozenec
Přírodní zdroje vitaminu D:
tučné ryby (losos, sardinky, sleď, tuňák)
rybí tuk
rybí vnitřnosti
hovězí maso
játra
mléko a některé mléčné výrobky
vejce
sluneční záření
Největší množství vitaminu D (až 80%) se tvoří v organismu především působením ultrafialového záření na kůži. Množství takto získaného vitaminu D závisí nejen na délce slunění, ale také na dalších faktorech, kterými jsou např. pigmentace kůže, zeměpisná šířka, roční období, oblačnost, znečištění ovzduší nebo míra ochrany proti ultrafialovému záření
*Vigantol – Nežádoucí účinky /úryvek/
K nežádoucímu zvýšení hladiny vápníku v krvi nebo moči a tím ke vzniku
nežádoucích účinků může dojít při předávkování nebo současném vystavení pacienta ultrafialovému záření z přírodního nebo umělého zdroje. Výrazné zvýšení hladiny vápníku v krvi se může projevit akutními příznaky (např. poruchami srdečního rytmu, bolestmi hlavy, nucením na zvracení, zvracením, psychickými poruchami až poruchou vědomí). Při přetrvání zvýšené hladiny vápníku
v krvi se mohou projevit i další příznaky nežádoucích účinků (např. ztráta tělesné hmotnosti, výskyt ledvinných kamenů, ukládání vápníku do měkkých tkání, nechutenství, žízeň a zvýšená frekvence močení)
......................
Vitamín D se novorozencům a kojencům podává jako prevence rachitidy,
křivice – onemocnění, kdy dochází k nedostatečné mineralizaci kostí. Ve výjimečných případech může vést křivice k úmrtí dítěte. V ČR jsou pokud vím běžně k dostání přípravky Infadin a Vigantol.
Vitamín D není terminologicky precizně nahlíženo vitamín: tj. látka
nezbytně nutná pro funkci organismu, kterou ale organismus není schopen sám vytvářet a je proto odkázán na její příjem zvnějšku. „Vitamín“ D lidský organismus totiž syntetizuje sám, jediné co k tomu potřebuje je sluneční světlo, resp. jeho ultrafialovou složku.
Chemicky se jedná o látku steroidní povahy a také svými účinky by se měla spíše řadit mezi hormony. Dokonce se uvažovalo, že by se této látce říkalo „hormon D“
Ve chvíli, kdy se novorozencům a kojencům plošně dodává „vitamín“, tak to
v rodičích vzbuzuje pocit, že je to něco v zásadě zdraví dětí prospěšného. Vitamíny jsou přeci zdravé, že? Ve chvíli, kdyby rodiče věděli, že svému
dítěti dávají od narození „hormony“, už jenom to by je vedlo k větší ostražitosti. A zcela právem, protože onen „vitamín“ D je látka nesmírně účinná, která se může předávkovat a může vést i k úmrtí dítěte.
Počátkem 50. let, kdy se ve Velké Británii přidávaly vysoké dávky vit. D do mléka, vedle podávání kojencům. Docházelo potom k nevysvětlitelným úmrtím dětí, kdy se při pitvě nacházely příznaky nefrokalcinózy (zvápenatění ledvin) a sklerózy – zvápenatění velkých tepen jako u starých lidí. Zjistilo se, že příčinou bylo předávkování těchto dětí vit. D. Od obohacování mléka vit. D a podávání vysokých dávek vit. D se pak upustilo
Má-li dítě dostatek slunečního světla (uvádí se v průměru 0,5 hodiny denně pro kojence) – plně stačí světlo modré oblohy dopadající na obličej kojence – kojence samozřejmě nebudeme vystavovat přímému slunečnímu světlu, pak v naprosté většině případů není suplementace „vitamínem“ D nutná.
Kde je vhodné o ní uvažovat je v zimním období, kdy je dlouho – týdny -zamračeno nebo v lokalitách, kde je takový smog, že ultrafialového záření prochází atmosférou příliš málo.
Větší riziko rachitidy mají děti narozené na podzim, nejmenší děti
narozené na jaře. Od 2 let života se běžná rachitida z nedostatku vit. D prakticky nevyskytuje, bez ohledu na roční období. Větší riziko rachitidy mají nekojené děti a děti ze sociálně problematických rodin.
V dnešní době je na místě být preventivně ostražitý, když Věda zjistí, že příroda vymyslela něco špatně a je potřeba to napravit. A zejména, když se to napravuje plošně a ne s individuálními hledisky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
no já jsem teda otřesná, ale já na to kapání od začátku kašlala, jestli do prcek dostal desetkrát, když dlouho nebyl venku, tak je to moc. Ale zas si říkám, že ne každý doktor to doporučuje, kamarádka o tom třeba vůbec nevěděla, tak se nějak nehrozím no ![]()
- Citovat
- Upravit
Díky za info, dneska jsem tohle zrovna hledala a bohužel, je mi fakt smutno z toho, v čem žijeme…achjo. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vigantol
Tak máme doma konečně vytoužené miminko a mělo by začít od zítřejšího dne pravidelně užívat Vigantol. Opravdu jen mělo, protože v tomhle státě je všechno problém! Nevím proč si platíme celý život sociální, zdravotní, daně ze všeho a nejlépe desetkrát, když pak stát nezajistí to co potřebují ti nejmenší a nejstarší. Farmaceutické společnosti si zde dělají co chtějí a nikdo z ministerstva zdravotnictví nehne ani prstem. No proč také, oni tyhle problémy normálních lidí neznají a farmaceutické společnosti byly vždy štědré! Je hlavně potřeba pohlídat výsadní postavení některých společností na trhu v republice a nepustit na trh hlavně žádné levnější možnosti, ať se obchod daří a peníze z pacientů jen sypou!!! ![]()
- Citovat
- Upravit
@meccanica píše:
Tak máme doma konečně vytoužené miminko a mělo by začít od zítřejšího dne pravidelně užívat Vigantol. Opravdu jen mělo, protože v tomhle státě je všechno problém! Nevím proč si platíme celý život sociální, zdravotní, daně ze všeho a nejlépe desetkrát, když pak stát nezajistí to co potřebují ti nejmenší a nejstarší. Farmaceutické společnosti si zde dělají co chtějí a nikdo z ministerstva zdravotnictví nehne ani prstem. No proč také, oni tyhle problémy normálních lidí neznají a farmaceutické společnosti byly vždy štědré! Je hlavně potřeba pohlídat výsadní postavení některých společností na trhu v republice a nepustit na trh hlavně žádné levnější možnosti, ať se obchod daří a peníze z pacientů jen sypou!!!
neboj se, kapat ho je novinka posledních pár roků, já ho synovi fakt nedávala a hodně maminek v mém okolí taky ne a děti jsou v pořádku, takže klid ![]()
- Citovat
- Upravit
Jsem v klidu, vím že to není tak hrozné. Jen mě to poslední dobou nějak zlobí, to co se tady děje. Není to co potřebujeme, vše se přeregistruje, aby to mohlo být 2× tak drahé než např. na Slovensku. ![]()
- Citovat
- Upravit
Muzu se zeptat? zajimal by me vas doplatek za vigantol.. dneska jsem ho koupila a platila jsem 45kc
prislo mi to nejak MOC!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pár zajímavých článků k vitamínu D (ale nejen k němu):
http://www.pharmanews.cz/…clanek5.html
http://www.eufic.org/…-vitaminu-D/
http://www.klubsms.cz/…iewtopic.php?…
- Citovat
- Upravit
dávkování Cod Liver Oil
@Manifee a ostatní, kdo máte zkušenosti s produkty Blue Ice prosím, kolik je denní dávka pro pokrytí denní potřeby 9 měsíčního kojence? Děkuji moc určtě to tady někde je, ale nemůžu dohledat… @Fremma77
v 9 mesicich v pohode 1/2 cajove lzicky, tj. 2.5ml za den. A je dulezite to davat s ghi (idealne od krav, co jsou pres rok na pastve) kvuli vitaminu K2.
Ono je potreba chapat trochu souvislosti – velmi zjednodusene vitaminy A a D stimuluji vyrobu proteinu, zodpovednych za mineralizaci kosti a naopak zabraneni vzniku usazenin vapniku v cevach. Ale az K2 tyto proteiny aktivuje. A vypada to, ze jen K2 MK-4, tedy zivocisny, nikoliv MK-7, ktery vznikne jako produkt fermentace bakterii napr. v natto
@gr08
Pokud je intolerance laktozy, tak zbývá zdrojem K2 maso, vnitřnosti, vejce a pak K2 vzniká vedlejším produktem bakterií v kvašeném zelí… pro ročňáka teda k oleji maso nebo vejce. Kolik toho k oleji stačí přidat?
@Petrushenka
Dobre ghi je vlastne mlecny tuk a neobsahuje laktozu, pripadne hooooodne malinko. Pokud by i to vadilo, tak potom opravdu nejlepe organy. Nejvice K2 ma slinivka a slinne zlazy, ale to se asi nekonzumuje. Potom tedy jatra (tam jsou nejlepsi husi). V kvasenem zeli je ho cca. V kysanem zeli je jenom minimum MK-4, to uz radeji zloutek nebo kureci jatra.
My davame ghi zhruba pulku porce FCLO, ale vzhledem k tomu, ze nevime kolik ma nase maslo K2 je to spis takovy odhad.
Za par dni doplnim trosku vic k natto (vysoky obsah K2 menachinon-7), ted jsem uprostred nejake prace
@gr08
- Citovat
- Upravit
rybí tuky
Möllers Tran:
http://www.bio-obchod.sk/…n-250-ml.htm
Blue Ice:
http://www.red23.co.uk/…-3_c_41.html?…
Nutraceutica:
http://www.nutraceutica.sk/…bi_olej.aspx
běžný proces výroby rybích tuků z lékáren:
http://www.ventus-aliance.cz/…vocisne-tuky
Vitashine - neživočišný D3 z lišejníku:
http://www.vitashine-d3.com/vitashine.html
- Citovat
- Upravit
jód
dáváme dětem dynovy olej s organicky navázaným jodem http://www.fortunavitae.eu/obchod
Existuje i rybi olej s organicky navázaným jodem: http://www. nutraceutica. sk/…m_jodom. aspx
Jodid 100 tablety, jód v UM a další podobne zdroje jsou hůře vstrebatelne, proto organicky vázány jód.
Rybi olej zajišťující vstrebatelny zdroj vitaminu D A je fermentovany Blue Ice pul lzicky podávat zaroven s trochou kvalitního ghí.
@kaštinka
Kolik prosím toho dýňového oleje s jódem dětem dáváte? Četla jsem od gr08 doporučení toho oleje Blue Ice, ale nenašla jsem, kde ho tady můžem koupit. Nemáte prosím někdo odkaz?
@robínek
já dávám lžičku rybího a ob den střídám s avokádovým olejem. jinak mi v nutraceutika radili 1 kapka na kilo hmotnosti.
dávám normální dospělácký. já tam psala jestli ho můžu dávat i synovi (tehdy 6 měsíců) a oni mi odepsali že složením je baby stejný jen je k němu kapátko. tak jsem si koupila za 8 korun kapátko v lékárně @paola_white
http://www.jodplus.cz/…brat-jod.htm
http://www.stripky.cz/…traviny.html
- Citovat
- Upravit
BlueIce rybí tuk ke koupi na českém e-shopu
http://www.kosimesnadno.cz/…rt/index.php?…
- Citovat
- Upravit
Napsala jsem dotaz do Nutraceutiky, jaký olej by mi doporučili pro dvouletou, občas trpící malým atopickým ekzémem (který pravděpodobně zdědila po svém otci, naštěstí se to dá zatím zvládat bez kortikoidů, nesvědí to a už je v podstatě čistá). Tady je odpověď, třeba to ještě někdo využije:
„Dobrý deň,
na atopický ekzém je vhodný celoročný zdroj omega-3: olej s pomarančovou
chuťou alebo v zimnom období olej z treščej pečene kde je zvýšený obsah
vitamínu D, obe zložky (vit. D aj omega-3) prirodzene zmierňujú atopické
ekzémy. Ekzémy sú aj dôsledok nadmerných a včasných vakcinácií, ktoré
stimulujú Th-2 zložku imunity (kontaktná, získaná imunita), vytvárajú
nerovnováhu imunity v prospech alergií, ekzémov a zápalov. Navyše súčasná
výživa je typicky deficitná na omega-3, obzvlášť EPA a DHA ktoré sú len v
rybom oleji alebo napríklad v materskom mlieku.
Jódovaný olej môžete použiť aj u detí avšak v prevencii nedostatku jódu
maximálne 1 kávovú lyžičku týždenne, organický jód má zvýšenú biologickú
účinnosť.
S pozdravom,
Zima Jozef“
Já osobně to asi nakombinuju, občas kápnu rybí tuk, občas pupálkový olej (doporučen od Hadka na ekzém), jedou týdně ten jodovaný dýňový.
@robínek
- Citovat
- Upravit
Přesně tak
Absolutnní šok. Na předešlé krabičce je doplatek necelých 30kč, dnes jsem nevěřila, v lékárně bez doplatku za recept jsem platila 75,28. Takže síla… ![]()
- Citovat
- Upravit
Návštěvy uživatelů
- GabiiiS , 1.9.25 22:27
- xxx_x85 , 12.5.25 05:57
- Janita89 , 3.2.25 12:42
- Holandanka01 , 24.12.24 18:50
- Hanka511 , 7.12.24 08:52
- silov , 4.12.24 15:46
- Kateřina.loulova , 5.10.24 15:44
- Danic219 , 28.8.24 22:43
- vvero , 5.8.24 09:01
- TINKITA , 2.8.24 06:47
- woušinka , 9.6.24 18:23
- Kudrlinka1a , 24.5.24 00:59
- Lucie317 , 1.4.24 16:03
- Velryba černá , 22.3.24 13:44
- Daelev , 15.3.24 06:29
Moderátor skupiny
Členové skupiny
- Adriana
- aiko24
- Allons-y
- ANEBjája
- Ango
- Apocalypse
- asha
- belimi
- Boomer
- brigitk
- Broučkovka
- crazzi
- danali
- EkoŽena
- eLena F
- Eronek2009
- farska
- freeonit
- Giann
- Haninac
- Hanka511
- Hellísek
- Hermiona
- heyday
- Holandanka01
- Iwetas
- jaanika
- JanaK88
- Janita89
- Jankap
- jitojit
- Katykat
- kekelecnik
- koala1
- laurapos
- lenholka
- Lerry
- Lussye
- Manifee
- MartaaO
- mihulda
- Monika H.
- omites
- paola white
- Pavel.cz
- Peettaa
- peggy.sl
- Petrushenka
- Petullka82
- Picolo
- rasmat
- rusovlaska.e
- silwuschka
- Sluka
- Sluníčko1005
- smotlaska
- suik
- Turante
- vjerunqa
- vvero
- wanillca
- yriel
- zolycka
- zuzanecka81
Nové diskuze
První auto Ford fiesta
- 1.6.26 00:06
- stinga
- 2
Odstranění nosní mandle u deti
- 31.5.26 22:11
- stinga
- 2
Ozdravovna Bedřichov kdo byl?
- 31.5.26 21:15
- Anonym K
- 1
Intimní fotografie mužů vs žen
- 31.5.26 21:54
- M_Vladim
- 3
Velký vietnamský obchod s oblečením v Praze?
- 31.5.26 22:59
- 884135
- 3
Jak moc je běžné, že člověk prostě nemá...
- 31.5.26 23:28
- Izabela13
- 34
Přechod z Xados na Aerius?
- 31.5.26 19:19
- Doctus
- 3
Cestování ve vícečetném těhotenství, vaše...
- 31.5.26 22:32
- Markéta188
- 6
Máte někdo cestu do Zary Praha?
- 31.5.26 19:22
- migmina
- 3
Je možné použít Vinted k přeprodeji?
- 31.5.26 22:30
- stinga
- 9
Nové příspěvky
Svrab - co a jak?
- 1.6.26 00:58
- Mirka170
- 419
Kdo má platit dovolenou?
- 1.6.26 00:47
- jege
- 214
Zánět žaludku - jak se vám projevoval?
- 1.6.26 00:40
- Anonymní
- 4
Hosté na svatbě
- 1.6.26 00:22
- Pučálkovic.Amina
- 162
IVF - ET/KET 2026
- 1.6.26 00:18
- Anonymní
- 4774
Lze najít pořádného chlapa, který se umí...
- 1.6.26 00:13
- Nimie
- 568
Co dělat dál s dítětem?
- Pučálkovic.Amina
- 193
Milenky sem nová diskuze
- Dakota J
- 108861
Peeling pleti a následné akné, co s tím?
- 1.6.26 00:12
- GabčaHor90
- 9
Těhotenský test - falešný duch?
- 1.6.26 00:09
- GabčaHor90
- 4