Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@entropy píše:
To souhlas. Ale taková rybí kost by se sakra taky měla rozpustit nebo aspoň změknout. Přeci jen si v tom žaludku chvíli pobude.![]()
Třeba to je jen shoda náhod nebo placebo efekt. Co vím, tak zánět slepého střeva je z něčeho trochu jiného, než ze snězených kostí. Pokud kost není velká, a podaří se jí spolknout tak, že projde v pořádku do žaludku, tak by se do střeva neměla ani dostat a poškození způsobit, protože se rozpustí.
Ale tedy pokud byla kost větší/hodně slabá žaludeční kyselina, tak se rozpustit nemusela celá, a problém to udělat mohlo, protože jsou relativně ostré. Ovšem ve většině případů z toho problém nebude.
Já si vzpomínám, že nám ve škole vysvětlovali, že tělo má obraný mechanizmus, když spolkneš něco špičatého tak se to obalí a otočí tak aby špička směřovala do zadu.
Není to 100%. Ale když tělo funguje jak má. Tak nebezpečí je jen v krku
@acimedaca Fuj ![]()
Stejně, řekla bych tchýni, ať takové dary nekupuje, na rozežraný jazyk nevěřím, ale pro zuby tedy nic moc. Nechápu, proč jí to vůbec dává, když sama ví, že to není nic zdravého, žužlat hodiny cukr ![]()
@acimedaca píše:
Zrovna je tu tchýně a vypadla z ní zase perla - koupila holce velké lízátko a pak asi nevěděla, jak jí ho má vzít nebo nevím - tak jí řekla „už ot lížeš hodinu, jak to ldouho lížeš, tak budeš mít hnusný jazyk, budeš na něm mít takový povlak co ti rozežere jazyk, už to polož“..
No někdo ty pravidla vymýšlet musí
![]()
@Netopirek píše:
Já si vzpomínám, že nám ve škole vysvětlovali, že tělo má obraný mechanizmus, když spolkneš něco špičatého tak se to obalí a otočí tak aby špička směřovala do zadu.Není to 100%. Ale když tělo funguje jak má. Tak nebezpečí je jen v krku
Zajímavé, tělo je šikovné ![]()
Nám rodiče vždycky říkali, když se nám podařilo kostičku spolknout, ať zajíme chlebem, aby se to obalilo a nezapíchlo se po cestě do žaludku. Nevím, zda to objektivně funguje, ale vždycky to dopadlo dobře. Ale nestávalo se to tedy moc často.
@entropy píše:
@acimedaca Fuj
Stejně, řekla bych tchýni, ať takové dary nekupuje, na rozežraný jazyk nevěřím, ale pro zuby tedy nic moc. Nechápu, proč jí to vůbec dává, když sama ví, že to není nic zdravého, žužlat hodiny cukr
to je zbytečná debata…já takovýhle oblbování nesnáším, nevím, proč nemůže říct -není to zdravé, ničí to zuby, dáš si za chvíli…no koupila jí to protot, že to chtěla…neumí s ní jednat, nedává jí hranice…ale to je na úplně jinou diskuzi
@entropy I kdyby se nerozpustila (což není případ skořápky, na kost bych nesázela), střevy zpravidla projdou i horší věci (kamínky, kousky skla) - ale ty bych samozřejmě nikomu polykat nedoporučovala. Nicméně skořápky myslím jíme dost často.
Jo, prej projde i jehla. proto „sebevrazi“ ve vezeni pouzivali napruzeny zavirak zajisteny bonbonem, kdyz se bonbon rozpustil, zavirak udelal „pmmm“ a nekam se zabodl. uvozovka, ze jim slo jen o to dostat se do nemocnice.
ale pry je nejvetsi problem v kosti zabodnute v krku tak hluboko, ze probodne jicen skrz. za jicnem je totiz nijak neohraniceny prostor az k srdci a kdyz se tam udela infekce, casto prejde az do hrudniku a je to velmi nebezpecne.
@entropy píše:
@Elen8 Tak to já netvrdím, že ne, také jsem tak vychovaná
Jen chci říci, že to opatření nějakou logiku má. Akorát chápu, že Tě rozčiluje, že pro manžela je to taková slepá tradice, kterou vykonává, aniž má nějaký svůj důvod. Nebo ho nechce přiznatNa druhou stranu, jsou to občas prostě zvyklosti v rodině či kultuře, nemusí to mít vždycky nějaký extra důvod. Že u nás jíme příborem, v Asii tyčinkama a jinde zase jen pravou rukou.
Ale on to ten manžel třeba ví, proč to dělat nebo nedělat, a myslí si, že to ví i zakladatelka. Jinak opravdu myslet si, že jenom proto, že já netrpím na změny počasí, letního času, časový poosun, apod. tak ostatní si vymýšlejí, je nesmysl.
Stejně tak se hodně najíst těsně před spaním není zdravé a lékaři sami to nedoporučují. Takže si myslím, že by se nemusela zakladatelka tak divočet jenom proto, že manžel to má naučeno z domu.
@inkakřivák píše:
Ale on to ten manžel třeba ví, proč to dělat nebo nedělat, a myslí si, že to ví i zakladatelka. Jinak opravdu myslet si, že jenom proto, že já netrpím na změny počasí, letního času, časový poosun, apod. tak ostatní si vymýšlejí, je nesmysl.
Stejně tak se hodně najíst těsně před spaním není zdravé a lékaři sami to nedoporučují. Takže si myslím, že by se nemusela zakladatelka tak divočet jenom proto, že manžel to má naučeno z domu.
já mám dva příklady - jeden z mojí rodiny, kdy se to vůbec neřešilo a nikdo na nic takového netrpí…a durhý příkald z manželovy rodiny, kdy řeší kde co a pořád si to opakují, a taky na to všichni trpí. Takže nedivočím, ale ptám se, jak je to jinde, protože naše dva vzorky jsou proti sobě
U nás je to tak, že dva sourozenci jsou velmi citliví, zřejmě díky nízkému tlaku, a dva reagují jenom na prudký pokles tlaku. A jsme sourozenci. Otec nereagoval na nic, maminka nesnášela úplněk a výkyvy tlaku taky. Takže si myslím, že výchovou to nebude.