Výchova - “já ho prostě nedonutím”

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3936
30.6.20 08:31
@Anonymní píše:
Vykašlat se na to nemůžeme. Velice špatně mluví. Doufám, že se to změní. My musíme i dělat grafomotoriku a další. Rozšiřujeme slovní zásobu, musíme dělat cviky pusy.

Ok, tak to jo. Já myslela, že třeba cvičíte jenom Ř nebo tak. To bych radši nechala dítě rackovat :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42859
30.6.20 08:34
@Jana206 píše:
Cvičení logopedie při televizi je absolutně nevhodné. Na procházkách OK, ale asi jste neměli žádný vážný problém. Děti s vážnějšími problémy mají materiály nebo pomůcky a potřebují vizuální podporu, pokud mají opožděné sluchové vnímání, musí vidět obrázky nebo mít v ruce, k dispozici předměty. Měly by sedět v klidu u stolu a pracovat.Větší efekt přináší cvičit chvilku několikrát denně než jednou denně a dlouho, na to určitě byl Váš systém dobrý.

Začínaly jsme ve 4, neuměla 8 písmenek. V 5,5 už uměla všechno. Je pravda, že písmenka správně slyšela, jen je neuměla vyslovit. U telky jsme cvičili třeba při reklamě, samozřejmě ne zrovna když byla zabraná do večerníčku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27767
30.6.20 08:34
@lucenka píše:
Tak bych ho ignorovala a dělal, že není. Když by pak po mě něco chtělo, tak bych pokračovala v jeho ignoraci. A jen bych mu řekla, že s určeným dítětem se nebavím.

no to by jsi neřekla takový dítě tě bude ignorovat a bude spokojený že jsi mu dala pokoj s učením

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.6.20 08:35

Já bych nenutila. Spíš se snažím motivovat. Syn se během koronaviru učil dobrovolně a myslím, že i rád. Ale musela jsem být důsledná, ráno žádné vyspávání a od osmi jsme sedli k učení jako ve škole. Věděl, že se mnou nehne. Dělá atletiku a tam prostě chodí, někdy řekne že se mu nechce, ale nezajímá mě to. Chci, aby věděl, že když se tam jednou přihlásil, tak tam prostě chodit bude. Když by na konci školního roku řekl, mami už mě tam nevoď, tak od září by do atletiky nešel. Zatím se to nikdy nestalo…ví, že ale chci, aby po škole měl nějaký sport nebo kroužek, je mi jedno jaký, když ho bude bavit. Pak tam ale chodit musí.
Mám kamarádku, která je velmi ambiciozní co se týká dětí, oba od 5 let výtvarka, zpěv, hudebka. Mají každý den něco, ona uhoněná, děti uhoněné a pak se diví, že zlobí.
Neříkám, že nenutit, ale spíš požadovat, aby to dotáhl do konce…co se školy týká, tak přes to nejede vlak. Ale co se týká odpoledních aktivit, tak ať si vybere dítě samo co chce dělat, když bude dělat co ho baví, není nucení podle mě potřeba…a když by přece jen řeklo, že nechce, tak ať si aspoň dochodí ten školní rok…

• Citovat
  • Upravit
27767
30.6.20 08:38
@Majsina píše:
@ka2ka osobně vůbec nevím, jak bych se synem cvičila 5-7× denně, když přijde v 16 hodin ze školky a ve 20 leží v posteli. Ale syn od švagrové chodil do logopedické školky a následně i školy…kde se teda věnovali dětem v tomto směru i dopoledne. Myslím, že ve školce, kde to za prvé ty učitelky umí a za druhé tam vidí i jiné děti cvičit, to půjde mnohem líp než doma, kde jsou z toho všichni nešťastný a otrávený :nevim:

no ale cvičit by jste prostě museli :nevim: a spoléhat se že s ním ve školce podctivě odcvičí je trošku utopie. Takže ono to není vždy tak jednoduchý a to dítě toho má plný kecky stejně jako rodiče takže snadno začne stávkovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
30.6.20 08:39
@Platanka píše:
Jak velká je pravděpodobnost, že bude chtít zrovna učitelství prvního stupně? 8o

Co základy robotiky a programování, kdyby chtěl do IT? Několik cizích jazyků, kdyby chtěl do zahraničí? Lyžování, golf, kdyby se stýkal s vysokými managery?

(já chápu nutit dochodit rok, ale několik let nutit dítě hrát na piano, čistě pro případ, že by chtělo učit na prvním stupni?)

Ve 14 už se dítě nějak profiluje. Cizí jazyky ho baví, angličtinu má na slušné B2, němčinu obstojně na to, že se učí dva roky. Základy programování má ve škole taky, ale jasne jsem psala, že se začíná sám cítit jako humanitne založen a toto asi nebude jeho cesta, je tam potřeba matematika, je to celé o ní. Lyžovat umí, sjezd i běžky, kromě korona roku jezdil každé jarní prázdniny plus výcvik ve škole. Syn nehraje, ale začíná mu být jasné, že při výběru povolání bude tímto limitován nebo se bude muset rychle naučit tak, aby udělal zkoušky, ale stejně by nemohl doprovázet děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.6.20 08:40
@ka2ka píše:
no to by jsi neřekla takový dítě tě bude ignorovat a bude spokojený že jsi mu dala pokoj s učením

No to bude jen nějakou chvíli. Když by to vydržela nějakou dobu, tak by mu to začalo vadit. Nevím, jestli je to správný přístup, ale nejhorší je, když jsi někomu jedno… Křik, pláč, vztekání jsou sice negativní, ale pořád to jsou emoce… Některé děti zlobí hlavně proto, že chtějí pozornost rodičů, takže nezájem je fakt hrozný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.6.20 08:40
@DoktorkaZorkaHorká píše:
Ty jo to je takhle drzej? 8o

Není drzý, je zoufalý.

• Citovat
  • Upravit
44228
30.6.20 08:42
@Havlova píše:
Začínaly jsme ve 4, neuměla 8 písmenek. V 5,5 už uměla všechno. Je pravda, že písmenka správně slyšela, jen je neuměla vyslovit. U telky jsme cvičili třeba při reklamě, samozřejmě ne zrovna když byla zabraná do večerníčku.

Telku je správně vypnout, děti to ruší. U vás to nemuselo mít vliv, u jiného dítěte by takové cvičení nemuselo přinést efekt a pokud by se matka nepriznala, logoped by marně pátral proč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
30.6.20 08:45
@ka2ka píše:

Pochybuju, že bude spokojené, až bude chtít jíst, hrát si, povídat si s rodičem, a ten ho bude ignorovat.

• Citovat
  • Upravit
30.6.20 08:47
@Anonymní píše:
Není drzý, je zoufalý.

Tak podle toho příspěvku, na který jsem reagovala, to tak nevypadalo. Později jsi to vysvětlila, že je toho u vás víc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.6.20 08:50
@lucenka píše:
Pochybuju, že bude spokojené, až bude chtít jíst, hrát si, povídat si s rodičem, a ten ho bude ignorovat.

Takovou ignoranci bych nikdy neudělala. To na mě dělala máma a nesu si následky dodnes.

• Citovat
  • Upravit
44228
30.6.20 08:53
@Majsina píše:
@ka2ka osobně vůbec nevím, jak bych se synem cvičila 5-7× denně, když přijde v 16 hodin ze školky a ve 20 leží v posteli. Ale syn od švagrové chodil do logopedické školky a následně i školy…kde se teda věnovali dětem v tomto směru i dopoledne. Myslím, že ve školce, kde to za prvé ty učitelky umí a za druhé tam vidí i jiné děti cvičit, to půjde mnohem líp než doma, kde jsou z toho všichni nešťastný a otrávený :nevim:

Ano, mám na to stejný názor. Já vím, jak to funguje v logopedicke školce, byla jsem tam několikrát na praxi. Je tam klinicky logoped, terapie na míru každý den, dvakrát týdně skupinová logopedie se speciálním pedagogem a ještě úkol domů.

Zavedla bych znovu logopedicke asistentky i do běžných MS, protože aby bylo cvičení efektivní, musí být krátké, ale časté. Melo by proběhnout i dopoledne, kdy dítě není unavené a je ochotné spolupracovat. A souhlasím s tím, že rodiče to mnohdy neumí. Kontakt s logopedem není častý, doma už jim nikdo nezkontroluje, jestli cvik provádí správně.

Mám pětiletou dceru od ledna ze školky doma, napřed její nemoc, potom korona. Za půlrok intenzivního cvičení včetně cvičení pro posílení pusy(mám i vlastní materiál), šla dcera v červnu na výstupní prohlídku. Má opozdeny vývoj sluchoveho vnímání, neumela víc hlásek.

Hodně rodin honí logopedii před spaním. To je špatně. Ale za tento názor jsem dostala nedávno v diskuzi kartáč, že za dítě jsou v tomto směru zodpovědní rodiče :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
30.6.20 08:55
@Anonymní píše:
Takovou ignoranci bych nikdy neudělala. To na mě dělala máma a nesu si následky dodnes.

takže lepší rozmazlenec, co v 6 letech ječí na mámu, případně bije členy rodiny :potlesk: co bude dělat v 15? :think:

• Citovat
  • Upravit
19874
30.6.20 08:56
@Anonymní píše:
Jestli mi poradíš, co jsem ještě nezkoušela, tak sem s tím. U nás není problém s ničím, jen ta logopedie, ke které má naprosto hmatatelný odpor.
A ne, neustoupim, proto cvičíme doma, kde ječení nevadí, ale stejně nedonutím. Jak jsem psala, vysvětlujeme horem, dolem. Má vypsané odměny, musí v době logopedie sedět u stolu. Hodinu sedí a nic.
Nejvíc zabírá to, že máme na to sjednanou sousedku (má s tím zkušenost), té se nevzteka, protože cizích lidí se bojí.

Hele, že děti spíš poslechnou cizí než rodiče, je časté. Naši starší naučili cizí lidi lyžovat, mladší jsme jim.pak šoupli rovnou. To samé plavání. Jestli je sousedka ochotná, ať s ním. cvičí co. nejvíc ona, určitě přihdete na nějakou protislužbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí