Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ka2ka píše:
no ale cvičit by jste prostě muselia spoléhat se že s ním ve školce podctivě odcvičí je trošku utopie. Takže ono to není vždy tak jednoduchý a to dítě toho má plný kecky stejně jako rodiče takže snadno začne stávkovat
Jenže problém je ten, že dítě je během dopoledne nejčerstvější, neunavené a ochotné spolupracovat. Pokud rodiče chodí do práce a vyzvedavaji si ho v 16. hodin, doma další povinnosti, je skutečně problém logo efektivně cvičit. Ještě když dcera chodila do školky, cvičila ráno, když vstala, potom hned po obědě, jak jsem ji vyzvedla. Potřebovala vizuální podporu, tridila obrázky podle hlásek, s tím se jinde než doma špatně manipuluje. My jsme k tomu ještě cvičili grafomotoriku a použili koncept zaměřený namultisenzorialni přístup, prostorovou orientaci.
@SAJ píše:
Mám a vždy donutila.Asi to chce vědět, co nutit a co ne, ale ani tak na extra problémy nepamatuju… A to rozhodně nemám svaté děti a rozhodně si umí říct svůj názor.
Přesně, nelze nutit všechno. U spousty míň důležitých věcí dávám výběr. Přes ty důležité pak nejede vlak a prosadím. je vždy i bez donucovacích prostředků.
@lucenka píše:
takže lepší rozmazlenec, co v 6 letech ječí na mámu, případně bije členy rodinyco bude dělat v 15?
Není rozmazlený. Je zoufalý a nešťastný. Musí dělat něco, v čem nevidí význam.
Proti dětem v okolí je slušňák. Jen se neumí ovládat. Je velice impulsivní. Psycholozka říkala ignorovat, když ječí. Což dělám. Jak mluví normálně, tak vnímám.
Mě máma ignorovala a stejně jsem na ní ječela.
@lucenka píše:
Pochybuju, že bude spokojené, až bude chtít jíst, hrát si, povídat si s rodičem, a ten ho bude ignorovat.
Ideální návod jak udělat z problematického dítěte psychopata. ![]()
@robínek píše:
Ideální návod jak udělat z problematického dítěte psychopata.
takže lepší fracek, co mlátí rodiče a ječí na ně na ulici ![]()
@lucenka píše:
takže lepší rozmazlenec, co v 6 letech ječí na mámu, případně bije členy rodinyco bude dělat v 15?
Tak on ten efekt může být paradoxně dost podobný, bude to problematický nevychovaný puberťák. Jen buď rozmazlený, nebo rezignovaný, protože ho rodiče ignorují. Ono je taky třeba vzít v potaz dané dítě. U některých dlouhé debaty nepomuzou, ale zas pokud jediným postupem rodiče je křik - na zadek - ignorance, taky rodič může přehlížet nějaký zásadní problém. Pokud je dítě jen drze, je třeba nastavit mantinely, ale pokud tam je nějaký vývojový problém, většinou je to spojeno s velmi křehkou psychikou.
@Anonymní píše:
Není rozmazlený. Je zoufalý a nešťastný. Musí dělat něco, v čem nevidí význam.
Proti dětem v okolí je slušňák. Jen se neumí ovládat. Je velice impulsivní. Psycholozka říkala ignorovat, když ječí. Což dělám. Jak mluví normálně, tak vnímám.
Mě máma ignorovala a stejně jsem na ní ječela.
A z čeho je nešťastný? Z té logopedie? A co nějaké relaxační cvičení? Kámoška vyvdala dítě s podobnou povahou, jeho máma se ho vzdala, otec si nevěděl rady. Kámoška ho nakonec vypiplala, teď studuje na prestižní škole, přitom vypadal, že nedodělá základku. Trpělivostí, důsledností, mírností. Omezila mu sladkosti, na kterých měl závislost, nasadila vitamín D, hodně pohybu venku a sport, aby se vybil. Ale asi to šlo líp i. proto, že jak to nebylo její dítě, nebyla v tom tak citově angažovaná. Teď by nikdo neřekl, že ona není jeho. máma, kluk ji i v 19 strašně žere. ![]()
@Kazimíra Olejovka píše:
@yocheved U ZUŠky bych předpokládala, že tam dítě chodí, proto, že chce. To je pak problém rodičů, když chtějí mít doma hudebníka, aniž by dítě samo chtělo. Takových dětí je mi líto.
No ja jsem třeba jedno z těch dětí, co muselo odchodit celý desetilety cyklus hry na klavír a kdyz i když jsem vzdorovala, bylo i to houby platné. Matka prostě chtěla a basta. Ale mám zkušenosti i s tím druhým typem dětí, co si vymysli nějaký kroužek, nechají rodiče nakoupit potřebné vybavení a pak tam chodí jednou za měsíc, protože se jim nechce.
K tomu donucování - já mám děti o neco mladší, ale případnému vzdorovali předchozím tím, že jim dávám velký prostor projevit svůj názor a vybrat si. Např. nediskutuju o tom, že budou chodit na kroužky, ale můžou si vybrat podle sebe. Nediskutuju o tom, že se budou podílet na domácích pracech, ale můžou si vybrat, co chtějí dělat. U nás to zatím stačí. Švagrová má starší děti, dělá to stejně a jakmile to začne směřovat k tomu, že by děti nedělaly nic, okamžitě konci kapesné, domácí servis, přístup k počítači mimo domácích úkolů, jakékoliv laskavosti, peníze na zmrzlinu, kino apod. a deti vždycky rychle pochopí, co je pro ně výhodnější.
Příspěvek upraven 30.06.20 v 09:21
@lucenka píše:
takže lepší fracek, co mlátí rodiče a ječí na ně na ulici
Tak ignorací dítěte mu rodič ublíží úplně maximálně. Jsou i jiné cesty. Což asi nepochopíš, když jsi schopná nazvat dítě, které jsi v životě neviděla, frackem. A v jiné diskusi radíš seřezat batole tak, aby ho to bolelo.
@robínek píše:
Tak ignorací dítěte mu rodič ublíží úplně maximálně. Jsou i jiné cesty. Což asi nepochopíš, když jsi schopná nazvat dítě, které jsi v životě neviděla, frackem. A v jiné diskusi radíš seřezat batole tak, aby ho to bolelo.
Pokud dítě ječí na mámu, mlátí rodiče, tak to pro mě fracek je. Ty si ho klidně nazývej andílkem.
@lucenka píše:
Pochybuju, že bude spokojené, až bude chtít jíst, hrát si, povídat si s rodičem, a ten ho bude ignorovat.
tak pokud je nesamostatný tak ano bude mít problém, ale pokud si umí otevřít lednici tak problém mít nebude
@lucenka píše:
Pokud dítě ječí na mámu, mlátí rodiče, tak to pro mě fracek je. Ty si ho klidně nazývej andílkem.
Hele, nemanipuluj s tím, co jsem napsala nebo nenapsala. Andílek to asi nebude, bude mít asi nějaký problém, nakonec to říká i jeho psycholožka. Jen říkám, že mlácením a ignorováním z dítěte nic dobrého nevychováš, to je akorát tak projev hysterie rodičů. Je potřeba najít jinou cestu. Nechápu, kde bereš tu drzost a neslušnost nazývat cizí dítě frackem. Jeho máma se sem přišla poradit, nemáš co soudit.
@lucenka píše:
A co se zabývat tím, proč to to dítě dělá, než ho nazývat frackem.
Ono je jednoduché soudit.
Syn má několik diagnóz. Takže na tu bídu dobrý.
@Jana206 píše:
Jenže problém je ten, že dítě je během dopoledne nejčerstvější, neunavené a ochotné spolupracovat. Pokud rodiče chodí do práce a vyzvedavaji si ho v 16. hodin, doma další povinnosti, je skutečně problém logo efektivně cvičit. Ještě když dcera chodila do školky, cvičila ráno, když vstala, potom hned po obědě, jak jsem ji vyzvedla. Potřebovala vizuální podporu, tridila obrázky podle hlásek, s tím se jinde než doma špatně manipuluje. My jsme k tomu ještě cvičili grafomotoriku a použili koncept zaměřený namultisenzorialni přístup, prostorovou orientaci.
my cvičili cestou do školky, cestou ze školky a odpoledne to jinak nešlo, ted už by to byl problém potřebuje cvičit pomocí špachtle takže to nejde odcvičit jen tak za pochodu
takže odpoledne dost náročný pro oba, chápu že toho má plný kecky a k tomu má ted školu takže fakt náročný taky to moc nejde ![]()
@Kazimíra Olejovka píše:
@yocheved U ZUŠky bych předpokládala, že tam dítě chodí, proto, že chce. To je pak problém rodičů, když chtějí mít doma hudebníka, aniž by dítě samo chtělo. Takových dětí je mi líto.
Tohle je ale dost zjednodušený pohled.
U mnoha dětí, které do ZUŠky začnou chodit původně z vlastního zájmu a nadšení, zájem opadne ve chvíli, kdy zjistí, že hra na hudební nástroj obnáší nutnost pravidelného cvičení.
Je opravdu málo dětí, které mají od přírody takové „svaté nadšení“ pro hudbu, že dobrovolně a vytrvale cvičí složitější etudy (nebo se učí hudební nauku)
Toto ale třeba pro mne osobně není důvod k tomu, aby dítě po půlroce nástroj odložilo. Takový přístup ho naučí jediné - když něco stojí práci a úsilí, vybodnu se na to… Určitě není v pořádku, když dítě přijde už na přijímačky do hudebky otrávené - když tam ta chuť chybí od úplného počátku a jde opravdu jen o touhu rodičů, to je samozřejmě špatně. Ale pokud zájem začne opadat s odůvodněním „ono se musí každý den cvičit a to mě nebaví“, tak je škoda (a podle mého názoru i chyba) ustoupit a dovolit s nástrojem skončit.