Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ohledně vydědění nevím, ale pokud by to nešlo a bývalý přesto nechtěl dům nechat synovie, tak přeci může dům přepsat na někoho jiného a syn také pak nic nedostane. Je to blbá situace… ![]()
Vydedeni neni uplne jednoduche, ale ono staci prepsat majetek na bratra a pravnicky osetrit vecne bremeno. To mu jiste pravnik poradi, az za nim kvuli tomu pujde.
Neni to tak jednoduché, ale jde to. Babi taky vydedila jednoho syna, protoze delal v rodine problemy a kdyz byla stara, tak s nima vubec nekomunikoval ani se nepřišel rozloučit, kdyz umirala.
@Anonymní píše:
Takhle to opravdu nefunguje, nemusíte se obávat
ale musej
Podle ustálené judikatury soudů je třeba otázku, zda potomek o zůstavitele trvale neprojevoval opravdový zájem, který by jako potomek projevovat měl, posuzovat s přihlédnutím ke všem okolnostem případu a ve spektru dobrých mravů, které se ve společnosti ustálily. Jedním z hledisek, které je třeba u tohoto důvodu vydědění vždy zkoumat, je to, zda potomek zůstavitele měl reálnou možnost o zůstavitele projevit opravdový zájem, který by jako potomek měl projevit, tj. zda zůstavitel měl sám zájem se s potomkem stýkat a udržovat s ním běžné příbuzenské vztahy; vydědění přichází v úvahu jen tam, kde zůstavitel o tento blízký příbuzenský vztah stojí, kde se ho nezájem potomka osobně citově dotýká, kde mu tento stav vadí, a nikoliv, jde-li o situaci, kdy je mu tento stav lhostejný, případně kdy k němu sám i podstatně přispěl.
Vydědit syna se mu asi nepovede, ale pokud majetek daruje bratrovi, máte smůlu, bohužel.
@Anonymní píše:
Takhle to opravdu nefunguje, nemusíte se obávat
Vydědění ne, ale darovat dům může komu chce
@pohledzdruhestrany A ty mas pocit, ze napadeni je projev zajmu, ze strany rodiče ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@pohledzdruhestrany A ty mas pocit, ze napadeni je projev zajmu, ze strany rodiče
to jsou klasický kecy v kleci… posuzovalo by se to dlouhodobě a zejména by šlo o důkazní situaci
@terien z blízkého okolí vím, že darování majetku jde lehce napadnout. Od známé matka přepsala veškerý svůj majetek (dům, auto, pozemek i les) na svou druhou dceru. Známá soud vyhrála a mají to se sestrou napůl
ale je pravda že toto je už nějakých 10 let zpět
Spíš se divím, že ti nějaký barák za tohle stojí. Nestýkáte se, syn s ním nemá vztah. Vykašli se na barák, už je to pryč. To, že jsi mu kdysi dávala prachy na ruku a splácela tak část hypotéky je sice fajn, ale vidíš, že pokud to nemáš písemně doložené, je to k prdu.
Přestala bych se tím užírat. Štve tě jak ta křivda z minulosti, tak teď to, že syn nedostane barák. Já na tvém místě bych byla ráda, že jsem se zbavila alkoholika a neotravuje mě. Nějaký barák za to fakt nestojí.
@Anonymní píše:
@terien z blízkého okolí vím, že darování majetku jde lehce napadnout. Od známé matka přepsala veškerý svůj majetek (dům, auto, pozemek i les) na svou druhou dceru. Známá soud vyhrála a mají to se sestrou napůlale je pravda že toto je už nějakých 10 let zpět
Tak to zkuste. On si se svým majetkem může nakládat, jak chce, může ho darovat, komu chce. Navíc u vás není situace, že by ho dostal jen jeden nepominutelný dědic ve stejné linii a druhý nic a pokud s bratrem udržuje běžné vztahy, tak není důvod darování zneplatnit. Takové darování majetku nelze jednoduše napadnout, nejedná se o vrácení daru.
On může majetek přepsat za života na koho chce, ex ještě neumírá, třeba se vztah se synem ještě zlepší, taky si může pořídit ještě další dítě. Majetek může prodat. Vztahy špatné, ale dědit by chtěl? Chce to vůbec syn nebo ty? On může dát, vydědění skrz nezájem, špatné vztahy
@Anonymní píše:
@terien z blízkého okolí vím, že darování majetku jde lehce napadnout. Od známé matka přepsala veškerý svůj majetek (dům, auto, pozemek i les) na svou druhou dceru. Známá soud vyhrála a mají to se sestrou napůlale je pravda že toto je už nějakých 10 let zpět
Navíc to jde úplně elegantně vyřešit tím, že dům bratrovi prodá. Tím pádem se není o čem bavit. Záleží, co upřednostní
Ahoj. S bývalým přítelem máme jediné dítě. 21 leteho syna(nikdy jsme manželé nebyli). Krom našeho syna bývalý žádné jiné děti nemá a rodiče už taky ne. Ani manželku nemá. Tím pádem je jediný jeho dědic náš syn. Ovšem se stalo, že bývalý mi oznámil že se syna chystá vydědit aby veškery jeho majetek připadl jeho bratrovi a bratrovym dětem z důvodu, že bratr i jeho děti s ním tráví více času než nás syn. Je pravda, že kluk s ním moc nebývá ale z důvodu že bývalý je silný alkoholik. Jako menší i němu na vikdy jezdil. Jenže po napadení ze strany bývalého ztratil o otce zájem. Neříkám, že ho syn nemá rád. Snažil se ho přemluvit ať se jde léčit. Nabízel mu i doprovod, ale marně. Mě jde hlavně o to, že mezi majetek, který patří bývalému je i rodiny dům, na který jsme měli hypotéku a splaceli ji společně. Hypotéka ovšem tehdy byla napsaná na bývalého a soud u rozdělování majetku 7 let zpět popřel fakt, že jsem hypotéku splacela i já. Bývalý měl totiž doklad, že všechno odcházelo z jeho účtu. Což je pravda, ale já mu peníze dávala v hotovosti každý měsíc polovinu splátky. Nějak ale se nedokážu přenést přes to, že dům který jsem částečně splacela i já připadne bratrovi od bývalého a jeho dětem. Proto by mě zajímalo, jestli je možné aby syna vydedil z důvodu že se s ním netýká často. (stykaji se 3× ročně - synové narozeniny, narozeniny bývalého a vánoce)