Vydědění našeho jediného syna

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8451
29.7.20 15:56
@Anonymní píše:
@terien z blízkého okolí vím, že darování majetku jde lehce napadnout. Od známé matka přepsala veškerý svůj majetek (dům, auto, pozemek i les) na svou druhou dceru. Známá soud vyhrála a mají to se sestrou napůl :nevim: ale je pravda že toto je už nějakých 10 let zpět

Tak tohle slyším poprvé. Jedině, ze by napadli příčetnost té matky. Nebo to sestra rozdělila dobrovolně. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
29.7.20 16:03
@brisco píše:
Tak tohle slyším poprvé. Jedině, ze by napadli příčetnost té matky. Nebo to sestra rozdělila dobrovolně. :think:

Tipuju variantu b.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
29.7.20 16:12
@j.a.n.i1 píše:
Tipuju variantu b.

Já taky, to jsme měli i v rodině. Napadení daru tak max., že ho chce dotyčný vrátit, ale aby přišel někdo další, že chce půlku, to těžko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
29.7.20 16:13
@Anonymní píše:
@terien z blízkého okolí vím, že darování majetku jde lehce napadnout. Od známé matka přepsala veškerý svůj majetek (dům, auto, pozemek i les) na svou druhou dceru. Známá soud vyhrála a mají to se sestrou napůl :nevim: ale je pravda že toto je už nějakých 10 let zpět

S kým se ta známá soudila? S matkou a nebo sestrou?

• Citovat
  • Upravit
5696
29.7.20 16:15

No myslím si, že vydědit ho přímo nemůže, ale může dům darovat za života. Toto se stalo mému chlapovi, je jeden ze 4 vnoučat. První vnuk, nejoblíbenější. Jenže babička se nevím proč rozhodla zvýhodnit jiná 2 vnoučata od své dcery a svůj byt přepsala ještě na života na tato 2 vnoučata a tím opomenula svého syna vlastně přímo. Zajímavé, že ta dcera dostala ještě i barák, který původně babička vlastnila. Takže jedna strana rodiny dostala všechno, druhá nic, byť nějaká rozkoly nebo nezájem nebyly. Vybodnout se na to. Naštěstí můj chlap je obdařen značným nadhledem a neřeší to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3745
29.7.20 16:15

Jak psaly holky výše - vydedit za těchto podmínek ne, ale může za života darovat, levně prodat… No, a jako alkoholik taky propit.. Až čas ukáže, komu dům jednou pripadne, nyní bych do toho rozhodně nerypala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
29.7.20 16:16
@Beckyttine5 píše:
Jak psaly holky výše - vydedit za těchto podmínek ne, ale může za života darovat, levně prodat… No, a jako alkoholik taky propit.. Až čas ukáže, komu dům jednou pripadne, nyní bych do toho rozhodně nerypala

Asi tak, hlavně pokud je synovi 21, tak kolik tak může být otci, tak 50 :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ontarova.stara
29.7.20 16:17
@brisco píše:
Tak tohle slyším poprvé. Jedině, ze by napadli příčetnost té matky. Nebo to sestra rozdělila dobrovolně. :think:

Lze to soudne napadnout a zadat tretinu z daru vyssiho nez obvykla hodnota (tu presnou formulaci neznam). Ale polovinu ne.

• Citovat
  • Upravit
8451
29.7.20 16:21
@ontarova.stara píše:
Lze to soudne napadnout a zadat tretinu z daru vyssiho nez obvykla hodnota (tu presnou formulaci neznam). Ale polovinu ne.

Aha, a to se soudí s tím dárcem? Tedy s tou matkou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
29.7.20 16:30
@Anonymní píše:
Takhle to opravdu nefunguje, nemusíte se obávat :)

Obavat se muze.
Svuj majetek muze darovat komu chce. Nas soused se rozkmotril se synem. Nejak si to predem osetril, ze po smrti vse pujde vsechno charite nebo tim smerem. Tak to i dopadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.20 17:33

Prosím zachovat anonym-osobní údaje, nebo smazat

Mě otec jako jediné své dítě vydědil v notářské závěti, což jsem se dozvěděla až po jeho smrti při jednání o pozůstalosti - vše, vč. peněz daroval svému bratranci, také seniorovi, který se na něj z těchto zištných důvodů na konci života přilepil a držel se mu vkožichu jako veš. Ted momentálně tento bratranec parazituje na další téměř 90leté sestře mého otce; jojo, prachy leckomu zatemnují mozek.
Nedomáhala jsem se soudně žádné nápravy, na to je život příliš krátky.

Chci tím ale říct, že jakmile udělá kdokoli takovou závět u notáře, tak se to příbuzní dozvědí až po jeho smrti a je vymalováno; takže nejen darování za života ale i toto je cesta, jak s blízkými vydrbat, zvlášt když jsou ještě našeptávači typu tatkova bratrance.

• Citovat
  • Upravit
102087
29.7.20 17:37
@Anonymní píše:
Prosím zachovat anonym-osobní údaje, nebo smazat

Mě otec jako jediné své dítě vydědil v notářské závěti, což jsem se dozvěděla až po jeho smrti při jednání o pozůstalosti - vše, vč. peněz daroval svému bratranci, také seniorovi, který se na něj z těchto zištných důvodů na konci života přilepil a držel se mu vkožichu jako veš. Ted momentálně tento bratranec parazituje na další téměř 90leté sestře mého otce; jojo, prachy leckomu zatemnují mozek.
Nedomáhala jsem se soudně žádné nápravy, na to je život příliš krátky.

Chci tím ale říct, že jakmile udělá kdokoli takovou závět u notáře, tak se to příbuzní dozvědí až po jeho smrti a je vymalováno; takže nejen darování za života ale i toto je cesta, jak s blízkými vydrbat, zvlášt když jsou ještě našeptávači typu tatkova bratrance.

No, vymalováno by nebylo, pokud bys to napadla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7006
29.7.20 17:50
@Anonymní píše:

A jaké bylo zdůvodnění rozsudku? Já doteď žila v domnění, že darování při smyslech je prakticky nenapadnutelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.20 18:04

@j.a.n.i1 ponechat anonym nebo smazat-citlivé info

kdybych to napadla, tak není vůbec jisté, jestli bych vyhrála, tj. měla bych nárok na čtvrtinu z toho, z čeho mě vydědil, v tomto případě cca 75tis. Kč by to pro mě dělalo. Tato suma+nejistota výsledku vymáhání+poplatek za advokáta=rozhodnutí, že tohle mě opravdu za to nestojí+můj čas, který je vlastně ze všeho nejcenější

• Citovat
  • Upravit
102087
29.7.20 18:04
@Kubula.K píše:
A jaké bylo zdůvodnění rozsudku? Já doteď žila v domnění, že darování při smyslech je prakticky nenapadnutelné.

Ona to nejspíš bude informace JPP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria