Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Aries6 píše: Více
Většině babiček na vnoučatech záleží a pokud nejsou dementní, což ty od malinkých vnoučátek nebývají, nekoupí jim alkohol nebo energetický drink. To pak zvládnou děti v pubertě samy.
My jsme měli babičku, která sice nepřeháněla to sladké, ale děti doslova přecpávala velkými porcemi a donutila dojídat. Od nás to nemělo moc účinky vysvětlovat babičce, nejlepší způsob byl vysvětlit to dětem a naučit je, co je správné podle nás. Pak si to ošéfovaly s babičkou samy (už cekem jako malé) a byl klid. Nejlepší způsob je prostě přes vysvětlení dítěti a naučení nějakého vhodného způsobu reakce v takových případech, ony to děti pochopí.
A to nejde babičce normálně v klidu vysvětlit, aby místo 10 čokoládových pochoutek koupila např. jednu slušnou čokoládu? Klidně mléčnou, ale třeba s vyšším obsahem kakaa. Značky psát nepotřebuju, ale napadají mě a neprodávají se běžně v řetězcích, anebo místo kila bonbónů koupit sušené ovoce, oříšky.
Mě fascinujíce i to nošení laciných chemikálií kolegům do práce, že to u někoho může do budoucna zafungovat jako spouštěč pro nádorové onemocnění už nikdo neřeší.
Sladkosti jsem nikdy nezakazovala, ale koukám na množství a složení. Kazy nemá moje pomalu patnáctiletá žádné a po sladkostech neprahne. Klidně řekne o něčem, že to je hnus, a že to nejí.
Anebo argument o vyváženém příjmů, přijaté a vydané energie v souvislosti se sportem. Sportuju kvůli udržení se ve slušné fyzické kondici, nárůstu svalové hmoty. Ne kvůli tomu, abych si ve volném čase mohla zdůvodnit pojídání odpadků. Snad koukám i na příjem kvalitních nutrientů.
Pak se není čemu divit, že má každý druhý nadváhu, civilizační choroby. Lidi by neměli některé odpadky, které se běžně označují za poživatelné, ani jíst. Kde nebude poptávka, bude klesat nabídka. Vyšší daně jako na alkohol a cigarety.
Mně tam úplně chybí informace, čeho se babička dopustila, že jí mám vyhazovat bonbony. Přišla na návštěvu? Koupila špatnou značku? Dejchá?
@krecik.dzungarsky to mě fascinuje taky- přístup nechci to, škodí to mě i mým dětem - dám to kolegům, nebo cizím dětem. Kde tam je ta zkratka v mozku, která, tohle vymyslí?
To už je na tom morálně lépe ta babička, co si myslí, že to neuškodí, nebo že z jednoho bonbónu se jim nic nestane a chce udělat jenom dětem radost. ![]()
@Ncc1701_new píše: Více
Nosí toho moc, i když si to zakl. nepřeje. Ale asi je to celé vymyšlené, zakl. je dost divná.
@Takyjedna píše: Více
Tak proč jim nese půl kila bonbónů? Babička je v tom taky padlá na hlavu.
@Sandra277 píše: Více
To jo. Já mluvila spíš o případech, když je někdo přesvědčen, že to škodí tak jako tak, nesněd by to nikdy, děcka mají přísný zákaz a klidně to rozdá. Já bych u sebe to brala jako rozpor a bylo by mi trapně. Jinak čokošku si občas dam ![]()
@Havlova píše: Více
pššššt… v každém pytlíku sedí bacil cukrovky nebo obezity (ve větších baleních dokonce oba najednou) a po otevření zprudka vyskočí a bác, máš to! ![]()
@neumisa píše: Více
Pozor pozor, žádná cukrovka neexistuje, je to kec!
@neumisa píše: Více
Musíš ale ještě dodat, že sedí jen v pytlíku, který donese babička (myšleno tchyně).
@Takyjedna píše: Více
Tak kolegové jsou svéprávní a sami se mohou rozhodnout, jestli si vezmou nebo ne. Ono taky dost záleží, co je to za sladkosti. Některé jsou fakt nedobré šmejdy a ty bych vyhodila. Něco je menší zlo, které jednou za čas ke kafi vadit nemusí. Dospělák si to může ohlídat sám. Cizím dětem bych se neodvážila sladkosti nabízet.
@Alušáček píše: Více
Musíš s tím počítat..já už jsem dvojnásobná..takže dvojitý dement
Co naděláš