Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Myslím že se tím obohatí rodina…
já bych do třetího šla hned a to má to naše mladší dítko za chvíli 5 měsíců, je fakt že materiálně bychom to zvládli… je to prostě takový vnitřní pocit, i když jsem to nikdy neplánovala. jen manžel už třetí nechce tak jsem zvědavá jestli ho časem zpracuju. už při cestě z porodnice z druhým děťátkem jsem pokukovala po těhotných a přála si to třetí ![]()
Tak to bych chvilenku počkala, aby jsi si ho užila. A uvidíš, že manžela časem obměkčíš. My chceme určitě dvě děti, ale když nám to finance dovolí, tak půjdem i do třetího. Víc dětí asi nestihnu, když nechci rodit každé dva roky. A to nechci, protože chci také někam s malou vypadnout a s plínama je to blbý. Kde bych je prala? Používáme látkové. Takže se těším, až nebudem mít plíny a můžem někam jet.
Kote5 píše:
Tak to bych chvilenku počkala, aby jsi si ho užila. A uvidíš, že manžela časem obměkčíš. My chceme určitě dvě děti, ale když nám to finance dovolí, tak půjdem i do třetího. Víc dětí asi nestihnu, když nechci rodit každé dva roky. A to nechci, protože chci také někam s malou vypadnout a s plínama je to blbý. Kde bych je prala? Používáme látkové. Takže se těším, až nebudem mít plíny a můžem někam jet.
Ono se da i s latkovkama, znam spoustu holek, ktery latkujou i na dovoleny a to i pod stanem
Ja teda na dovolenou proste koupim eko jednorazovky a neresim to. Jezdime porad nekam, predstava, ze bych se 8 let nedostala z baraku kvuli plinam je nepredstavitelna. Za tech 8 let jsme byli uplne bez plen jen tri mesice ![]()
No to já další mimčo plánuju za 4 roky, tak to snad zvládnem i nějakou tu dovolenou bez plín. Ale moc se mi z plínama do hotelu nechce. Tam opravdu není kde prát. A jednorázovky nerada používám, malá má z toho opruzený zadeček. A to je má třeba jen půl hodiny.
Ahojky.
Já mám tři kluky a klidně bych šla do čtvrtého.
Ale mám velké obavy že to už finančně nezvládneme nebo spíše chlap.
Moje áti ta už by to nerozchodila abych měla čtvrté dítko.
Muj synej ten prostředí má veliké problémy ale i to by se snad nějak dalo zvládnout.Jde o to že finančně nevím jak bychom to zvládly.
Mě je jedno zda už mám tři děti nebo čtyři postýlku a kočár mám a nějaké věci bych taky ještě dokoupila to není problém.
Já bych hrozně ráda holčičku a nevím jak na to aby byla. ![]()
Třetí dítě je super, i když mě se to tedy nepovedlo, mám doma tři holky, přesto sem moc spokojená …
A v mém případě je třetí holčička absolutní benjamínek, takže si to opravdu užívám se vším všudy a doporučuji ![]()
Taky patřím mezi maminky 3 kluků. Nejstaršímu je 11, prostŕednímu 6 a nejmladšímu budou 3 měsíce. Musím říct, že si teď mimčo hrozně užívám, starší kluci jsou z něj taky úplně hotoví, nevěřila bych, jak se dokáží o malého postarat, hrají si s ním, přebalují, no je to radost na ně koukat. Rozhodně 3. Dítko doporučuju ![]()
Musím říct, že jste mě všechny motivovaly do 3 dětí. Já jsem nad tím hodně přemýšlela, protože manžel je ze 4 dětí a mají úplně úžasné vztahy. Tchýni se holčička nepovedla a má 4 kluky
ale určitě si nestěžuje. Já mám zatím jenom jedno a manžel chce rychle druhý, aby se s dětma toho dalo „víc dělat“. Problém je, že máme jenom 1 dětskej pokoj a ten je dost malej i pro 2 děti. Navíc manžel bydlel se sourozencema v 1 pokoji a teď určitě chce, aby jeho děti měly vlastní pokoje. Jinak nad financema jsem moc nepřemýšlela, myslím, že se to snad dá vždycky nějak udělat, ale spíš jsem se bála, abych já na ně měla dost času, aby si nějaký to dítko pak nepřipadalo odstrčený.
ficus píše:
Musím říct, že jste mě všechny motivovaly do 3 dětí. Já jsem nad tím hodně přemýšlela, protože manžel je ze 4 dětí a mají úplně úžasné vztahy. Tchýni se holčička nepovedla a má 4 klukyale určitě si nestěžuje. Já mám zatím jenom jedno a manžel chce rychle druhý, aby se s dětma toho dalo „víc dělat“. Problém je, že máme jenom 1 dětskej pokoj a ten je dost malej i pro 2 děti. Navíc manžel bydlel se sourozencema v 1 pokoji a teď určitě chce, aby jeho děti měly vlastní pokoje. Jinak nad financema jsem moc nepřemýšlela, myslím, že se to snad dá vždycky nějak udělat, ale spíš jsem se bála, abych já na ně měla dost času, aby si nějaký to dítko pak nepřipadalo odstrčený.
My mame pro deti taky jeden pokoj…panelakovy maly. Tri se do nej proste vejdou, dve stropni postele, jedna dole, nacpe se to, jak to pujde. Do urcityho veku je pro deti daleko lepsi, kdyz jsou spolu. A casem se uvidi ![]()
Já bych taky hrozně ráda třetí mimčo, mám holky 5,5 a 1,5 a k tomu mých čerstvých 39… Nemáte někdo podobnou zkušenost?
mathild píše:
Já bych taky hrozně ráda třetí mimčo, mám holky 5,5 a 1,5 a k tomu mých čerstvých 39… Nemáte někdo podobnou zkušenost?
Pokud se na to citis, tak proc ne. Mne je teda o dva min… ale znam par holek, co jim je pres 40 a cekaji hodnekaty dite ![]()
Já jsem ze 4 dětí. První dítě měla moje mamka ve 22, druhé to jsem já, měla ve 25, třetí až ve 32 a čtvrté měla až ve 39. Takže není problém. Akorát čekej, že budeš asi riziková. Nechá tě asi dr. ke konci těhu doma a půjdeš na plodovku. Teda když s tím budeš souhlasit. Ale je to lepší. Protože u starších rodičů je větší možnost, že dítě bude postižené. Je tam větší riziko.
Být tebou, tak bych si o tom promluvila s manželem, potom s gynekologem a pak na genetice. Oni ti dají informace o tom, jaké to je být těhotná v pozdějším věku, jaká to ese rizika apod.
Ale otěhotnět se v tomto věku dá a mít zdravé mimčo taky. Jen musíš počítat s tím, že řada vyšetření bude asi větší nervák, než když ti bylo méně. Já třetí dítě taky plánuju na tuto dobu. A s riziky počítám. Jedním rizikovým těhu se špatným koncem jsem si už prošla, takže vím, co je to za nervy.
Ale jak říkám, pokud na to psychicky máš, jste finančně zabezpečení a počítáš i s variantou, že se může něco zvrtnout, tak do toho jít můžeš.
Jo a ještě jedna věc. Je doré promyslet i situaci, kdo se postará o děti, až ty budeš starší. Protože, když máš mimčo ve 40 letech, tak když mu bude 10, tak ti bude 50, a když mu bude 20, tak ti bude 60. A věř mi, že nemoci apod. přichází po 50tce. Alespoň tak mi to řekla mamka. Že jak se přiblížil přechod, tak šlo zdraví dokytek. Ale už se z toho vyhrabala. Teď už ji je fajn. Ale musíš to promyslet i po této stránce. Moje mamka měla tu výhodu, že když otěhotněla, tak bráchovi bylo 18 a už byl schopný částečně vydělávat a tím pomoct rodině v době nouze.
Ale pokud jsi vše zvážila a promyslela, tak bych do toho šla.
No a k bydlení? Není to o tom jak velký máš dům, byt, .. ale jak se k sobě chováte. My máme sice domeček, ale je to starý dům, spíš hospodářské stavení, takže obyvatelná část je pouze 2+1 No a s dcerami (18,15 a 4 měsíce) by si také někdo myslel, že to nepůjde … a jde to … Když to vyjde uděláme podkroví, když ne, tak už máme vymyšlenou druhou variantu jak holky vtěsnat do jednoho pokoje a už teď se jim i tato možnost líbí … Takže se toho opravdu neboj. No a finanční rezervy? V této době? Kdo si je může dovolit? …
Já to myslela tak, že když se člověk rozhoduje o dalším dítěti v pozdějším věku, kolem 40tky, tak by si to měl trošku promyslet i do budoucna. Protože pracovat budeme dlouho, důchody v nedohlednu a po 50tce se těžko shání práce. Takže tak jsem to myslela. Když ale dítě přijde náhodou, tak pak se nedá nic dělat a musí se zatnout zuby. Spíš jsem to myslela tak, že když je člověk všude možně zadlužený, nemá kde bydlet a maá plno malých děti, tak by si další děti měl rozmyslet. A taky mít dítě ve 40 je jiné než ve 20. Po 50tce opravdu přichází plno neduhů a člověk pak nemá sílu na výchovu ratolesti. Vím to od nás z domu. Naši už občas na bráškunestačí. A to je mu zatím jen 15 a leze do puberty.
Jinak já jsme zastánce, že mít plno dětí je úžasné a podporuju to. Sma ajsem ze 4 dětí. Manžel ze 3.
Jinak já vyrostla ve 2+1 a ve chvíli, kdy se narodil 4tý sourozenec, tak jsme v jedné místonosti bydleli cca půl roku 4 děti a to ve věku 18, 15, 8 a narozené dítě. Ale pak naši bráchu vyexpedovali pryč. Nedalo se to dlouho vydržet. Naši byli ve druhé místnosti. Byl to panelákový byt. Ale my zbylý tři sourozenci narození po 7 letech od sebe jsme tak bydleli až do mých 25 let. PAk jsem odešla pryč. Takže se to dá,ale je třeba si udělat pravidla, uspořádat byt apod. Ale ten závěr byl náročný. Chtěla jsem si vodit partnery dom a nebylo kam. U manžela to bylo podobné. Má o 17 let mladší ségru.
Kote5
Jo a ještě jedna věc. Je doré promyslet i situaci, kdo se postará o děti, až ty budeš starší. Protože, když máš mimčo ve 40 letech, tak když mu bude 10, tak ti bude 50, a když mu bude 20, tak ti bude 60. A věř mi, že nemoci apod. přichází po 50tce. Alespoň tak mi to řekla mamka. Že jak se přiblížil přechod, tak šlo zdraví dokytek. Ale už se z toho vyhrabala. Teď už ji je fajn. Ale musíš to promyslet i po této stránce. Moje mamka měla tu výhodu, že když otěhotněla, tak bráchovi bylo 18 a už byl schopný částečně vydělávat a tím pomoct rodině v době nouze.
Ale pokud jsi vše zvážila a promyslela, tak bych do toho šla.
No já měla rizikové těhotenství všechny 3, takže u mě bylo fuk zda jsem těhotná ve dvaceti či v 37 letech.
No a k tomu kdo se postará? Tak já mám také velké dcery, ale nad tím sem tak nějak nikdy nepřemýšlela, nechci je do toho zatahovat. Od začátku co mimi máme to beru tak, že je to mé dítě, jejich pouze sestra.. No a zbytek sem nechala na nich, aby neměly pocit, že je využívám, přeci jen sou v pubertě
Ale musím říct, že se k tomu postavily dobře a o malou se obě rády starají a pomáhají mi.
Jinak já hlavně hřešila na to, že mám velmi mladého manžela, a že on tudíž bude mít na vše sílu a nervy ![]()